Ухвала
від 24.11.2023 по справі 461/9770/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/9770/23

Провадження № 2-н/461/1452/23

УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

24.11.2023 року місто Львів

Суддя Галицького районного суду міста Львова Стрельбицький В.В., розглянувши матеріали заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Біля порохової вежі» про видачу судового наказу про стягнення з Львівського комунального підприємства «Спортресурс» заборгованості за житлово-комунальні послуги,

встановив:

Фактичні обставини справи, суть клопотання та дані про особу, яка його заявила,

суть питання, яке вирішується судом.

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Біля порохової вежі» звернулося до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Львівського комунального підприємства «Спортресурс» заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Мотиви та висновки суду, а також положення закону,

яким керувався суд, постановляючи ухвалу.

Згідно ст.162 ЦПК України, заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

За приписами частини 1 статті 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Статтею 2 ГК України встановлено, що до учасників відносин у сфері господарювання віднесено суб`єктів господарювання, споживачів, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадян, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб`єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності.

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Біля порохової вежі», відповідно до статті 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», є юридичною особою, створеною власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

У своючергу,згідно ст.3Господарського кодексуУкраїни,під господарськоюдіяльністю уцьому Кодексірозуміється діяльністьсуб`єктівгосподарювання усфері суспільноговиробництва,спрямована навиготовлення тареалізацію продукції,виконання робітчи наданняпослуг вартісногохарактеру,що маютьцінову визначеність. Господарськадіяльність,що здійснюєтьсядля досягненняекономічних ісоціальних результатівта зметою одержанняприбутку,є підприємництвом,а суб`єктипідприємництва -підприємцями.Господарська діяльністьможе здійснюватисьі безмети одержанняприбутку (некомерційнагосподарська діяльність). Діяльністьнегосподарюючих суб`єктів,спрямована настворення іпідтримання необхіднихматеріально-технічнихумов їхфункціонування,що здійснюєтьсяза участіабо безучасті суб`єктівгосподарювання,є господарчимзабезпеченням діяльностінегосподарюючих суб`єктів. Сферугосподарських відносинстановлять господарсько-виробничі,організаційно-господарськіта внутрішньогосподарськівідносини. Господарсько-виробничимиє майновіта іншівідносини,що виникаютьміж суб`єктамигосподарювання прибезпосередньому здійсненнігосподарської діяльності. Підорганізаційно-господарськимивідносинами уцьому Кодексірозуміються відносини,що складаютьсяміж суб`єктамигосподарювання тасуб`єктамиорганізаційно-господарськихповноважень упроцесі управліннягосподарською діяльністю. Внутрішньогосподарськими є відносини, що складаються між структурними підрозділами суб`єкта господарювання, та відносини суб`єкта господарювання з його структурними підрозділами.

Згідно ч. 1 ст. 20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках.

З урахуванням вищевикладеного, приходжу до висновку, що заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Біля порохової вежі» про видачу судового наказу про стягнення з Львівського комунального підприємства «Спортресурс» заборгованості за житлово-комунальні послуги за суб`єктним складом та змістом правовідносин підвідомча господарському суду, згідно положень статті 20 ГПК України.

Таким чином, подана заява має бути подана та розглянута за правилами встановленими ст. 147-159 ГПК України, що слід роз`яснити заявнику з метою забезпечення реалізації ним права на доступ до правосуддя за встановленою законодавством процедурою.

Згідно п. 9 ч.1ст.165ЦПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано з порушенням правил підсудності.

Враховуючи вищевикладене вважаю, що у видачі судового наказу слід відмовити.

Керуючись ст.ст.162, 165, 261 ЦПК України,

постановив:

У задоволенні заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Біля порохової вежі» про видачу судового наказу про стягнення з Львівського комунального підприємства «Спортресурс» заборгованості за житлово-комунальні послуги, ? відмовити.

Ухвала можебутиоскарженадо Львівськогоапеляційногосудупротягом п`ятнадцятиднівздня їїскладення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 24 листопада 2023 року.

Суддя В.В. Стрельбицький

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115183358
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з Львівського комунального підприємства «Спортресурс» заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —461/9770/23

Постанова від 15.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні