Рішення
від 21.11.2023 по справі 161/17451/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/17451/23

Провадження № 2/161/4225/23

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2023 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді Пушкарчук В.П.

при секретарі - Швед Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Луцької міської ради про визначення часток земельної ділянки, яка перебуває у спільній сумісній власності та визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

09.10.2023 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з даною позовною заявою на обґрунтування вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_5 . Після смерті останньої відкрилася спадщина. У зв`язку з цим, вона звернулася до нотаріальної контори та отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на квартиру АДРЕСА_1 . Крім того, до складу спадкової маси також входить частка померлої у праві власності на земельну ділянку, площею 0,0773 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, який знаходиться по АДРЕСА_1 та перебуває у спільній сумісній власності. Проте, свідоцтво про право на спадщину за законом вона отримати позбавлена можливості, оскільки частки кожного зі співвласників вказаної земельної ділянки не виділені. Вказує, що іншими співвласниками спірного майна є відповідачі, яким належить квартира АДРЕСА_3 . Загальна площа квартири № 2 у даному будинку становить 39,6 кв.м., а квартири № 1 - 51,2 кв.м. (загальна площа будинку 90,8 кв.м.). При цьому, частка співвласників квартири № 1 становлять: частка ОСОБА_4 становить 1/4 частина, а частки ОСОБА_3 та ОСОБА_2 становлять по 3/8 частин. Відтак, частки кожного зі співвласників спірної земельної ділянки становлять: її частка - 44/100 (з розрахунку: 39,6 кв.м. від 90,8 кв.м.); ОСОБА_4 - 14/100 (з розрахунку: 1/4 частина 51,2 кв.м. від 90,8 кв.м.); ОСОБА_3 - 21/100 (з розрахунку: 3/8 частин 51,2 кв.м. від 90,8 кв.м.); ОСОБА_2 - 21/100 (з розрахунку: 3/8 частин 51,2 кв.м. від 90,8 кв.м.). Враховуючи наведене, а також заяву про зміну предмету позову (по суті - уточнення позовних вимог), просить суд визначити розміри часток співвласників земельної ділянки, площею 0,0773 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, який знаходиться по АДРЕСА_1 , визначивши: їй 44/10 часток; ОСОБА_4 - 14/100 часток; ОСОБА_3 - 21/100 часток; ОСОБА_2 - 21/100 часток; а також визнати за нею право власності на 44/100 часток земельної ділянки, площею 0,0773 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, який знаходиться по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

До початку судового засідання представником позивачки було подано до суду заяву з проханням розгляд справи проводити без її участі, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Від відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 (від кожного окремо) надійшли до початку розгляду справи по суті заяви, в яких вони також просять розгляд справи проводити за їх відсутності, позовні вимоги визнають повністю.

Від представника відповідача Луцької міської ради надійшло клопотання про розгляд справи у його відсутності, при розгляді справи покладається на розсуд суду.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщину, яку її донька ОСОБА_1 , як єдиний спадкоємець першої черги за законом прийняла шляхом подачі 10.01.2022 року до Першої Луцької державної нотаріальної контори Волинської області заяви про прийняття спадщини.

Згідно з ст. 1217, ч. 2 ст. 1223 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

26.12.2022 року Першою Луцькою державною нотаріальною конторою Волинської області позивачці було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 39,6 кв.м.

Крім того, 02.10.2023 року ОСОБА_1 звернулася до Першої Луцької державної нотаріальної контори Волинської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на належну померлій ОСОБА_5 частку у праві спільної сумісної власності на земельну ділянку, площею 0,0773 га, кадастровий номер 0710100000:22:155:0018, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Однак, державний нотаріус Першої Луцької державної нотаріальної контори Волинської області Ковальчук Т.Б. винесла постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 02.10.2023 року № 1622/02-31, мотивуючи її тим, що розмір частки ОСОБА_5 у спірній земельній ділянці не визначений.

Судом також встановлено, що іншими співвласниками земельної ділянки, площею 0,0773 га, кадастровий номер 0710100000:22:155:0018, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , крім спадкодавця, є відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

У свою чергу, відповідачі є співвласниками квартири за адресою: АДРЕСА_3 , загальною площею 51,2 кв.м. Частка ОСОБА_4 у праві спільної сумісної власності становить 1/4, частка ОСОБА_3 - 3/8 та частка ОСОБА_2 - 3/8.

З огляду на зазначене, позивачка в позасудовому порядку позбавлена можливості оформити своє право на спадщину, у зв`язку з чим для неї виникає необхідність у визначенні розміру часток співвласників у праві спільної власності на спірну земельну ділянку.

Згідно ч. ч. 3, 4 ст. 88 ЗК України учасник спільної часткової власності має право вимагати виділення йому частки із складу земельної ділянки як окремо, так і разом з іншими учасниками, які вимагають виділення. Учасник спільної часткової власності на земельну ділянку має право на отримання в його володіння, користування частини спільної земельної ділянки, що відповідає розміру належної йому частки.

Згідно із ч. 4 ст. 120 ЗК України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку. будівлі або споруди.

Пленум Верховного Суду України у п. 21 Постанови № 7 від 16.04.2004 року «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» роз`яснив, що якщо до вирішення судом спору між співвласниками жилого будинку розмір часток у спільній власності на земельну ділянку, на якій розташовані будинок, господарські будівлі та споруди, не визначався або вона перебувала у користуванні співвласників і ними не досягнуто угоди про порядок користування нею, суду при визначенні частини спільної ділянки, право на користування якою має позивач (позивачі), слід виходити з розміру його (їх) частки у вартості будинку, господарських будівель та споруд на час перетворення спільної сумісної власності на спільну часткову чи на час виникнення останньої.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 ЗК України у разі набуття частки у праві спільної власності на об`єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об`єкт незавершеного будівництва право власності на земельну ділянку (крім земель державної, комунальної власності), на якій розміщено такий об`єкт, одночасно переходить від відчужувача (попереднього власника) такого об`єкта до набувача у розмірі належної відчужувачу (попередньому власнику) частки у праві спільної власності на такий об`єкт, крім випадку, коли попередньому власнику належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку в іншому розмірі. Якщо відчужувачу (попередньому власнику) у праві спільної власності на такий об`єкт належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку в іншому розмірі, право власності переходить у такому самому розмірі.

У подібних правовідносинах, у постанові від 09.02.2022 року у справі № 346/6003/19 (провадження № 61-3702св21) Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду зазначив, що «аналізуючи вказані вище норми матеріального права, які були чинними на час зазначених правовідносин та на момент переходу права власності на цей будинок із державного житлового фонду на користь наймачів двох його квартир в порядку приватизації, суд першої інстанції правильно вважав, що у цій справі у разі набуття права спільної сумісної власності на земельну ділянку власниками квартир, право власності на земельну ділянку переходить пропорційно до розміру часток них квартир у цілому будинку».

Зазначеними нормами закріплено загальний принцип рівності часток співвласників в праві спільної сумісної власності, крім випадків, коли має місце цілісність об`єкта нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об`єкт розташований. В таких випадках визначення правового режиму земельної ділянки перебуває у прямій залежності від часток в праві власності на будівлю і споруду.

Як встановлено судом, на спірній земельній ділянці розташований житловий будинок, який складається із двох відокремлених квартир площами 39,6 кв.м. та 51,2 кв.м. З огляду на зазначене, загальна площа будинку становить 90,8 кв.м.

Тобто, позивачці ОСОБА_1 , як спадкоємцю ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та власниці квартири № 2 , площа якої становить 39,6 кв.м., належить 44/100 часток земельної ділянки, площею 0,0773 га, кадастровий номер 0710100000:22:155:0018, на якій розташоване належне їй майно (з розрахунку: «39,6 кв.м.» / «90,8 кв.м.»).

У свою чергу, відповідачам ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , як співвласникам квартири № 1 , площа якої становить 51,2 кв.м., належить 56/100 часток земельної ділянки, площею 0,0773 га, кадастровий номер 0710100000:22:155:0018, на якій розташоване належне їй майно (з розрахунку: «51, 2 кв.м.» / «90, 8 кв.м.»).

При цьому, частка кожного зі співвласників квартири № 1 у праві часткової власності на земельну ділянку є наступною:

1) ОСОБА_4 , як власнику 1/4 частки квартири № 1 (1/4 від 51,2 кв.м. = 12,8 кв.м.) належить 14/100 часток у праві власності на спірну земельну ділянку (з розрахунку: «12,8 кв.м.» / «90,8 кв.м.»);

2) ОСОБА_3 , як власнику 3/8 часток квартири № 1 (3/8 від 51,2 кв.м. = 19,2 кв.м.) належить 21/100 частка у праві власності на спірну земельну ділянку (з розрахунку: «19,2 кв.м.» / «90,8 кв.м.»);

3) ОСОБА_2 , як власнику 3/8 часток квартири № 1 (3/8 від 51,2 кв.м. = 19,2 кв.м.) належить 21/100 частка у праві власності на спірну земельну ділянку (з розрахунку: «19,2 кв.м.» / «90,8 кв.м.»).

Таким чином, суд вважає обгрунтованими позовні вимоги ОСОБА_1 про визначення часток земельної ділянки, яка перебуває у спільній сумісній власності.

Також, суд вважає доведеним, що позивачка позбавлена в повній мірі реалізувати свої спадкові права після смерті матері ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з чим її право підлягає судовому захисту шляхом визнання за нею права власності на 44/100 земельної ділянки, площею 0,0773 га, кадастровий номер 0710100000:22:155:0018, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Луцької міської ради про визначення часток земельної ділянки, яка перебуває у спільній сумісній власності та визнання права власності на спадкове майно в повному обсязі.

Судові витрати по справі позивачка просить залишити за нею, а тому підстав для їх розподілу між сторонами на підставі ст. 141 ЦПК України суд не вбачає.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 27, 77-81, 141, 247, 263-265, 352, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визначити розміри часток співвласників земельної ділянки, площею 0,0773 га, кадастровий номер 0710100000:22:155:0018, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

-частка ОСОБА_1 у праві власності на земельну ділянку становить 44/100 (сорок чотири сотих) частин;

-частка ОСОБА_4 у праві власності на земельну ділянку становить 14/100 (чотирнадцять сотих) частин;

-частка ОСОБА_3 у праві власності на земельну ділянку становить 21/100 (двадцять одну соту) частину;

-частка ОСОБА_2 у праві власності на земельну ділянку становить 21/100 (двадцять одну соту) частину.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на 44/100 (сорок чотири сотих) частин земельної ділянки, площею 0,0773 га, кадастровий номер 0710100000:22:155:0018, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі складення рішення відповідно до ч. 6 ст. 259 ЦПК України - з дня складення рішення в повному обсязі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_4 , адреса реєстрації: АДРЕСА_8 , РНОКПП: НОМЕР_5 .

Відповідач: Луцька міська рада, адреса місцезнаходження: Волинська обл., м. Луцьк, вул. Богдана Хмельницького, 19, код ЄДРПОУ: 34745204.

Повний текст рішення складений 24 листопада 2023 року.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області В.П. Пушкарчук

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115184167
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —161/17451/23

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні