Рішення
від 07.11.2023 по справі 363/3266/21
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07.11.2023 Справа № 363/3266/21

РІШЕННЯ

Іменем України

07 листопада 2023 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області в складі головуючого судді Свєтушкіної Д.А., за участі секретаря судових засідань Крикун Ю.М., позивача ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вишгород в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Благоустрій-Вишгород» Вишгородської міської ради, третя особа ОСОБА_2 про відшкодування шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

До Вишгородського районного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Благоустрій-Вишгород» Вишгородської міської ради, третя особа ОСОБА_2 про відшкодування шкоди,в якійпросить судстягнути зкомунального підприємства«Благоустрій-Вишгород»Вишгородської міськоїради Київськоїобласті накористь ОСОБА_1 -вартість завданоїмайнової шкодиу розмірі-37159,90грн.,а такожсудові витрати.В обґрунтуванняпозовних вимогпозивач зазначила,що вона має увласності легковийавтомобіль марки«FORDFIESTA»д.н.з. НОМЕР_1 .17червня 2021року наналежний їйавтомобіль,що стоявбіля будинку№5по проспектуТ.Шевченка вм.Вишгороді,в якомуостання проживаєвпало дерево,внаслідок чогоавтомобіль отримавмеханічні пошкодження.Крім цього,18червня 2021року близько12години 40хвилин ум.Вишгороді попроспекту Т.Шевченка удворі будинку№ 5,водій ОСОБА_2 керуючи автомобілеммарки «МАЗ5551А`д.н.з. НОМЕР_2 ,рухаючись заднімходом,не впевнивсяв безпечностіта скоївнаїзд наприпаркований автомобільмарки «FORDFIESTA»д.н.з. НОМЕР_1 .Через порушенняводієм ОСОБА_2 правил дорожньогоруху автомобіль отримавмеханічні пошкодження. Постановою суддіВишгородського районногосуду від16липня 2021року ОСОБА_2 визнано винниму вчиненіадміністративного правопорушення,передбаченого статтею124КУпАП.Також зазначила,що ОСОБА_2 перебуває утрудових відносинахіз відповідачемпо справіта працюєводієм вантажногоавтомобіля,власником якогоє КП«Благоустрій-Вишгород» іна часскоєння дорожньо-транспортноїпригоди виконувавтрудові обов`язки. Падіння деревасталося натериторії м.Вишгорода,а томувідповідач якбалансоутримувач,зобов`язаний відповідатиза утриманнята збереженнязелених насадженьна ційтериторії.Відтак,аналізуючи викладеневбачається,що звини Комунальногопідприємства «Благоустрій-Вишгород»Вишгородської міськоїради поутриманню зеленихнасаджень натериторії м.Вишгорода уформі неналежноговиконання обов`язкущодо контролюстану деревта їхдогляду,позивачу буласпричинена матеріальнашкода увигляді пошкодженняїї майна,яка підлягаєвідшкодуванню завдавачем. Також, на думку позивача, відповідач має відшкодувати шкоду, завдану пошкодженням її автомобіля водієм ОСОБА_2 , оскільки Комунальне підприємство являється власником транспортного засобу, яким той керував під час вчинення дорожньо-транспортної пригоди.

12жовтня 2021року представниквідповідача подавдо судувідзив напозов,в якомузазначив,що 05.04.2021р.працівниками відповідачабуло проведенообстеження прибудинковихтериторій будинківпо АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_3 ,по АДРЕСА_4 ,про щоскладено відповіднийАкт оглядублагоустрою міставід 05.04.2021р.В актізазначено,що приповерхневому оглядізелених насадженьна прибудинковихтериторіях:пошкоджених,аварійних,дерев невстановлено.Крона деревмає здоровіознаки,листя зелене,сухі гілкивідсутні.На часогляду заявпро пошкодженідерева відобслуговуючих організаційта мешканцівжитлових будинків: АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_3 ,та будинки АДРЕСА_7 ,не надходило. В житловомубудинку АДРЕСА_8 створенота дієОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Вишгород,Шевченка 7А»(ІКЮО37256796,адреса:07300,Київська обл.,м.Вишгород,пр.Шевченка,7-а).Таким чиномберучи доуваги,що зруйнованедерево знаходитьсяна відставні9метрів відпаркану будинку АДРЕСА_2 ,Враховуючи нормип.4розділу І,2.13розділу ІІПравил благоустрою,обов`язок поутриманню указаногодерева лежитьна ОСББ «Вишгород,Шевченка 7А».Представник відповідача не вважає себе винним у падінні гілки на автомобіль, оскільки дерево, з якого впала гілка, не перебуває на балансі КП «Благоустрій-Вишгород», тому відповідальність за стан дерева та падіння гілки має нести ОСББ будинку АДРЕСА_8 ,. Крім того, зазначив, що обов`язок по відшкодуванню шкоди в сумі 7557,12 грн., завданої 18.06.2021р. внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, лежить на страховику - ПрАТ «Українська пожежно-страхова компанія» (ІКЮО 20602681, адреса: 04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 40), а тому просив відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

05листопада 2021року представникпозивача подавдо судувідповідь навідзив,в якійзазначив,що наданівідповідачем доказийого невинуватості узаподіянні позивачушкоди невідповідають принципамналежності,допустимості тадостовірності доказів. Складений відповідачемакт оглядублагоустрою міставід 05.04.2021р.не можебути беззаперечнимдоказом того,що усідерева булиоглянуті іне буловиявлено пошкодженихчи аварійнихдерев,оскільки актскладений тапідписаний виключнопрацівниками КП«Благоустрій-Вишгород»,без участіпредставників КП«Управляюча компанія»та ОСББ.При цьому,КП «Благоустрій-Вишгород»плануючи тапроводячи перевіркустану деревза адресамив АДРЕСА_5 та будинок АДРЕСА_8 ,фактично підтверджуєсвій обов`язокутримання деревза вказанимиадресами убезпечному станіта спростовуєдані,викладені нимже самимв довідцівід 04.10.2021р.,про те,що уних набалансі дереваза адресами в АДРЕСА_5 та будинок АДРЕСА_8 не перебувають. Наведені відповідачем у відзиві на позовну заяву заперечення проти позову та додані копії документів не можуть бути належними та допустимими доказами не винуватості відповідача у заподіянні шкоди та жодним чином не спростовують доводів позовної заяви про наявність правових підстав для стягнення шкоди.

08 листопада 2021 року представник відповідача подав до суду заперечення на відповідь на відзив, в якому, зазначила, що у відповіді на відзив позивач надав власну оцінку наданих відповідачем доказів, назвавши їх неналежними, недопустимими та недостовірними. До таких доказів, на думку відповідача, потрапив Акт огляду благоустрою від 05.04.2021р., зміст якого позивач тлумачить вибірково, перекручуючи його справжній зміст й роблячи хибні висновки. На відповідача покладені повноваження з утримання в належному стані й технічне обслуговування засобів та обладнання зовнішнього освітлення. Оскільки у дворах будинків АДРЕСА_5 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_3 та будинків АДРЕСА_9 , АДРЕСА_7 проходять мережі зовнішнього освітлення, й утримання останніх за нормативними вимогами вимагає відсутність біля них гілок від дерев, відповідач періодично здійснює обстеження цих мереж й зрізає гілки дерев, що заросли біля цих мереж. Тому саме з метою належного утримання мереж зовнішнього освітлення, відповідач обстежує під ними та поруч з ними дерева, про що безпосередньо і свідчить поданий акт від 05.04.2021 р. Факт здійснення відповідачем повноважень з утримання в належному стані й технічне обслуговування засобів та обладнання зовнішнього освітлення, не створює для нього обов`язків по утриманню в належному стані зелених насаджень під цими лініями електропередач. Однак, здійснюючи утримання мереж зовнішнього освітлення, відповідач є балансоутримувачемцих дерев. Також позивач ставить під сумнів акт про порушення правил благоустрою міста віл 17.06.2021 р., оскільки в останньому нібито не зафіксовано порушення та не встановлено винну особу. Вказана оцінка є виключно суб`єктивною й спростовується змістом акту. Акт має опис наслідків порушення благоустрою, тобто детально описано наслідки падіння гілки дерева й місце падіння. Указаний акт зі схемою дає можливість встановити особу, яка за Правилами благоустрою є відповідальна за зруйноване дерево. Відповідач не наділений повноваженнями на встановлення винних осіб у порушення правил благоустрою, що ним і не встановлювалося. Також зазначила, позивач не надав доказів недійсності цього акта або недостовірності викладених у ньому встановлених обставин. Позивач стверджує, що дерево мало ознаки гнилості, що й стало причиною відлом у гілки. Однак, позивач замовчує, що це дерево не мало ознак гнилості ззовні, побачити ймовірну гнилість всередині дерева, без його зруйнування, неможливо. Саме це й зазначено в акті від 17.06.2021 року, тому просила відмовити в позові в повному обсязі.

Ухвалою від11серпня 2021року позовнузаяву прийнятодо розгляду,відкрито провадженняу цивільнійсправі впорядку загальногопозовного провадженнята призначенопідготовче судовезасідання.

Ухвалою суду від 15 лютого 2022 року закрито підготовче провадження у справі та призначено її до судового розгляду по суті.

В судовомузасіданні позивачпозовні вимогипідтримала тапросила задовольнити,з обставинвикладених упозові та відповіді на відзив. Зазначила, що страховою компанією, в якій був застрахований належний відповідачу транспортний засіб «МАЗ» їй було сплачено близько 4 тисяч гривень. Розмір шкоди страховою було встановлено приблизно 8 тисяч, однак, щоб забрати гроші одразу готівкою, вона погодилась на суму близько 4 тисяч. Докази на підтвердження цих обставин суду надати не може.

Представник відповідача та третя особа в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, причини неявки не повідомили. Від в.о. директора КП «Благоустрій-Вишгород» Вишгородської міської ради Гаркави О.Г. до суду надійшла заява, в якій просила вказану справу вирішити без участі представника відповідача, в позові відмовити на підставі доводів та документів наданих відповідачем суду раніше.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши письмові матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням, особи, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках. У ст.12 ЦПК України, говориться, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власникомтранспортного засобу «FORD FIESTA», державний номер знак НОМЕР_1 , що підтверджується копією свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 .

17.06.2021 року на належний ОСОБА_1 автомобіль «FORD FIESTA», державний номер знак НОМЕР_1 , що стояв біля будинку №5 по проспекту Т. Шевченка в м. Вишгороді, впало дерево, внаслідок чого автомобіль отримав механічні пошкодження.

З довідки виданою ст. ДОП Вишгородського РУПГУНП вКиївській областікапітаном поліції БенедищукомВ.вбачається, що ОСОБА_1 17.06.2021 року звернулася до Вишгородського РУП ГУНП в Київській області з приводу пошкодженого вказаного автомобіля. Опитано гр. ОСОБА_1 яка пояснила, що 16.06.21 року припаркувала автомобіль Ford Fiesta д.н.з. НОМЕР_1 біля будинку АДРЕСА_5 17.06.2021 року повідомила сусідка що на автомобіль впало дерево. В скоєному нікого не підозрює. Також під час проведення перевірки було здійснено виїзд за вище вказаною адресою проте встановити свідків чи очевидців вказаної події не представилось можливим також будь яких відомостей про детальні пошкодження не вказано, оскільки в даній ситуації вбачаються ознаки цивільно - правових відносин, тому заявнику було рекомендовано для вирішення даного питання звернутися до страхової компанії або до суду.

Відповідно до Акту огляду благоустрою міста від 05.04.2021 року працівниками Комунального підприємства «Благоустрій-Вишгород» Вишгородської міської ради було проведено обстеження прибудинкових територій будинків по АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_3 , по АДРЕСА_7 , 8, АДРЕСА_10 , та встановлено, що при поверхневому огляді зелених насаджень на прибудинкових територіях: пошкоджених, аварійних, дерев не встановлено. Крона дерев має здорові ознаки, листя зелене, сухі гілки відсутні. На час огляду заяв про пошкоджені дерева від обслуговуючих організацій та мешканців житлових будинків: АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_3 , та будинки АДРЕСА_7 , не надходило.

Крім того, відповідно до Акту порушення правил благоустрою, від 17.06.2021 року працівниками Комунального підприємства «Благоустрій-Вишгород» Вишгородської міської ради проведено обстеження прибудинкової території по АДРЕСА_11 та встановлено: поперек проїзної частини між житловими будинками 5-7А, лежить гілка дерева, відщеплена внаслідок шквального вітру, частково крона відщепленої гілки накрила автомобіль, залишений на проїзній частині біля першого під`їзду будинку АДРЕСА_12 обслуговується КП «Управляюча компанія», житловий будинок №7- А - ОСББ. Звернень про аварійний стан дерева не надходило ні від мешканців будинків, ні від утримувачів прибудиркових територій. При візуальному огляді дане дерево породи Ясень має ознаки цілісності крони (має природній колір), відгалужених гілок без ознак сухості та стовбура. Крона без уражень омелою чи іншими збудниками хвороби.

Згідно з схемою до Акту порушення правил благоустрою м. Вишгорода від 17.06.2021 року зруйноване дерево знаходиться на відстані 9 м від паркану будинку АДРЕСА_2 .

Як вбачається з довідки Комунального підприємства «Благоустрій-Вишгород» Вишгородської міської ради, що на балансі Комунального підприємства «Благоустрій-Вишгород» Вишгородської міської ради дерева за адресами у м. Вишгород по просп. Шевченка, буд. 5 та буд. 7А, не перебувають.

Крім того, 18 червня 2021 року о 12 години 40 хвилин у м. Вишгороді по проспекту Т. Шевченка у дворі будинку № 5, водій ОСОБА_2 керуючи автомобілем марки «МАЗ 5551А`д.н.з. НОМЕР_2 , рухаючись заднім ходом, не впевнився в безпечності та скоїв наїзд на припаркований автомобіль марки «FORD FIESTA» д.н.з. НОМЕР_1 . При ДТП автомобілі отримали механічні пошкодження.

Постановою Вишгородського районного суду Київської області від 16 липня 2021 року, яка набрала законної сили, ОСОБА_2 визнано винним у вчинені адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 124 КУпАП.

На моментнастання дорожньо-транспортноїпригоди цивільно-правовавідповідальність відповідачаза шкоду,заподіяну внаслідокексплуатації транспортногозасобу автомобілямарки «МАЗ5551А`д.н.з. НОМЕР_2 була застрахована відповідно доЗакону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»в ПрАТ «Українська пожежно-страхова компанія» згідно полісу № АР/8242272 від 17.06.2020 року. Ліміт відповідальності на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров`ю 260000,00 грн., за шкоду заподіяну майну 130000,00 грн.

Відповідно до звіту вартості матеріального збитку, завданого власнику колісного транспортного засобу №14С/06/21, проведеного приватним підприємством «ГАЛавтоекспертиза» вартість матеріального збитку, нанесеного власнику пошкодженого транспортного засобу внаслідок наїзду автомобіля марки «МАЗ» становить - 7557,12 грн.

Відповідно до звіту вартості матеріального збитку, завданого власнику колісного транспортного засобу №15С/06/21, проведеного приватним підприємством «ГАЛавтоекспертиза» вартість матеріального збитку, нанесеного власнику пошкодженого транспортного засобу внаслідок падіння дерева становить - 29602,78 грн.

Частиною першою статті 15 ЦК України встановлено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Завдання майнової (матеріальної) шкоди є підставою виникнення цивільних прав та обов`язків (пункт 3 частини другої статті 11 ЦК України).

Згідно частини першої, пункту 8 частини другої статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

Особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі (частини перша, третя статті 22 ЦК України).

Згідно частини першої статті 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

За змістом частини другої статті 1166 ЦК України у справах про завдання шкоди діє презумпція вини відповідача, тобто позивач має надати суду лише докази наявності шкоди, а докази спростування своєї вини має надати відповідач.

Відповідно до частини п`ятої статті 24 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» посадові особи підприємств, установ, організацій несуть відповідальність за невиконання заходів з благоустрою, а також за дії чи бездіяльність, що призвели до завдання шкоди майну та/або здоров`ю громадян, на власних та закріплених за підприємствами, установами, організаціями територіях відповідно до закону.

На території м. Вишгорода діють «Правила благоустрою території у м. Вишгороді», затверджені рішенням Вишгородської міської ради № 1/23 від 30.10.2006 року.

Згідно з п. 4 розділу І Правил благоустрою закріплено територію, на якій має здійснюватися прибирання підприємствами, організаціями, установами незалежно від форм власності, суб`єктами підприємницької діяльності, які здійснюють господарську діяльність на території м. Вишгорода по периметру на відстані 10 метрів від об`єкту (паркан, стіна будівлі, гаражний кооператив, стіна малої архітектурної форми тощо).

Положеннями п. 2.13 розділу II Правил благоустрою передбачається, що відповідальні особи підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, а також громадян зобов`язані забезпечувати утримання зелених насаджень (посадка, обрізка дерев і кущів, косіння газонів, боротьба з бур`янами, поливання зеленої зони і газонів).

Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України (далі - Правила), затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 105 від 10.04.2006 р., зареєстровані в Міністерстві юстиції України 27.07.2006 р. за № 880/12754, визначають правові та організаційні засади озеленення населених пунктів, спрямовані на забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини.

Правилами визначено, що балансоутримувач - спеціально вповноважені на конкурсних засадах державними чи місцевими органами влади підприємства, організації, які відповідають за утримання та збереження зелених насаджень на підпорядкованих територіях зеленого господарства (абзац 1 пункту 2.1. розділу 2 Правил).

Відповідно до пункту 3.1. розділу 3 Правил до об`єктів благоустрою у сфері зеленого господарства населених пунктів, зокрема, належать зелені насадження прибудинкової території.

Згідно пункту 5.2. розділу 5 Правил балансоутримувач забезпечує належне утримання та своєчасний ремонт об`єкта благоустрою власними силами або може на конкурсних засадах залучати інші підприємства, установи, організації, використовуючи для цього кошти, передбачені власником об`єкта.

Відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними на об`єктах благоустрою державної чи комунальної власності є балансоутримувачі цих об`єктів (пункт 5.5. розділу 5 Правил).

За вказаних обставин, суд вважає доведеним відсутність на балансі відповідача, дерева, розташованого між будинками 5 та АДРЕСА_2 , та відсутність вини відповідача у заподіянні майну позивача шкоди падінням гілки із зазначеного дерева, тож у задоволенні позову в частині відшкодування збитків завданих позивачу внаслідок падіння гілки з дерева на її транспортний засіб слід відмовити.

Щодо збитків, завданих позивачу в результаті дорожньо-транспортної пригоди суд зазначає наступне.

Страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів (стаття 1 Закону України «Про страхування» (далі - Закон №85/96-ВР)).

За договором страхування одна сторона (страховик) зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору (стаття 979 ЦК України).

Предметом договору страхування можуть бути майнові інтереси, які не суперечать закону і пов`язані, зокрема, з відшкодуванням шкоди, завданої страхувальником (страхування відповідальності) (стаття 980 ЦК України).

Відносини страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів регламентує, зокрема, Закон України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі Закон № 1961-IV)

Законом № 1961-IV визначено як засади, так і процедури отримання потерпілими особами за наслідками ДТП, відшкодування заподіяної шкоди.

Згідно з статтею 3 Закону №1961-IV обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється, зокрема, з метою забезпечення відшкодування шкоди майну потерпілих внаслідок ДТП та захисту майнових інтересів страхувальників.

Відповідно до статті 5 вказаного Закону об`єктом обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов`язані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, шкоди, заподіяної життю, здоров`ю, майну потерпілих унаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу.

У разі настання страхового випадку страховик (страхова компанія) у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок ДТП життю, здоров`ю, майну третьої особи (пункт 22.1 статті 22 Закону № 1961 IV).

Відповідно до частини першої статті 1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов`язків.

Згідно з частинами першою, другою статті 1187 ЦК України джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює та інших осіб. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Статтею 1194 ЦК України передбачено, що особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Велика Палата Верховного Суду неодноразово, послідовно наголошує, що основний тягар відшкодування шкоди, спричиненої за наслідками ДТП, повинен нести страховик в межах страхової суми.

Відшкодування шкоди особою, яка її завдала, можливе лише за умови, що згідно із Законом № 1961-IV у страховика не виник обов`язок з виплати страхового відшкодування, чи розмір завданої шкоди перевищує ліміт відповідальності страховика. В останньому випадку обсяг відповідальності страхувальника обмежений різницею між фактичним розміром завданої шкоди і сумою страхового відшкодування. Покладання обов`язку з відшкодування шкоди в межах страхового відшкодування на страхувальника, який уклав відповідний договір страхування і сплачує страхові платежі, суперечить меті інституту страхування цивільно-правової відповідальності (стаття 3 Закону № 1961 IV) (див. постанову Великої Палати Верховного Суду від 03 жовтня 2018 року у справі № 760/15471/15-ц з урахуванням постанови Великої Палати Верховного Суду від 09 листопада 2021 року у справі №147/66/17).

За таких обставин, оскільки, як зазначає сама позивач, страховою компанією відповідача їй частково було відшкодовано завдану шкоду, однак жодних доказів щодо розміру такого відшкодування та порядку його нарахування страховою компанією суду не надала, при цьому розмір шкоди завданої в результаті дорожньо-транспортної пригоди, яку позивач просить стягнути з відповідача не перевищує ліміт відповідальності страховика, суд не вбачає підстав для покладення на відповідача обов`язку щодо відшкодування вказаної шкоди.

Враховуючи вищевикладене, оцінивши докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Благоустрій-Вишгород» Вишгородської міської ради, третя особа ОСОБА_2 про відшкодування шкоди - відмовити.

Повне судове рішення складено 17 листопада 2023 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня оголошення судового рішення

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_13 .

Відповідач:Комунальне підприємство «Благоустрій-Вишгород» Вишгородської міської ради, код ЄДРПОУ 40460848, адреса: 07300, Київська обл., м. Вишгород, вул. Кургузова, 9-а.

Третя особа: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_14 .

Суддя Д.А. Свєтушкіна

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115184957
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —363/3266/21

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Рейнарт Ійя Матвіївна

Рішення від 07.11.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Рішення від 07.11.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні