Ухвала
від 27.09.2023 по справі 756/12303/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/12303/23

Номер провадження № 1-кс/756/2220/23

УКРАЇНА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2023 року місто Київ

Оболонський районний суд міста Києва в складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 15 Оболонського районного суду міста Києва клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, внесеного 04.08.2023 до Єдиного реєстру досудового розслідування за № 12023100050002812, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України,

УСТАНОВИВ:

25.09.2023 до Оболонського районного суду міста Києва надійшло клопотання старшого слідчого СВ Оболонського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_5 про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, внесеного 04.08.2023 до Єдиного реєстру досудового розслідування за №12023100050002812 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України. Дане клопотання погоджене заступником керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_6 .

У клопотанні слідчим зазначено, що слідчим відділом Оболонського УП ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023100050002812, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.08.2023, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України. Матеріали досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні в порядку ст. 217 КПК України 04.08.2023 виділені з кримінального провадження № 12021100050002692 від 04.12.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 362 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2015 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин у ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами виник умисел направлений на збут, без законних на те підстав, інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, а саме інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру та інших державних органів та установ.

З метою реалізації свого умислу, ОСОБА_4 за попередньою змовою з іншими учасниками групи знаючи, що зазначені вище відомості користуються попитом серед юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг, а також одночасно розуміючи, що вони становлять інформацію з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про спільне надання доступу до вказаної інформації через віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «Піранья».

Розуміючи, що вчинення подібного тяжкого злочину вимагає чітких і узгоджених дій та значної кількості людей, маючи намір здійснювати такі дії протягом тривалого періоду часу, будучи обізнаними про роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж розробили план злочинної діяльності, який полягав у створенні ряду підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, з метою введення зацікавлених осіб в оману та надання ознак законності своїм злочинним діям, а за результатом укладених договорів - виведення грошових коштів отриманих в наслідок збуту інформації з обмеженим доступом в легальний обіг через заздалегідь відкриті рахунки, а також розробку веб - ресурсу за посиланням www.bsscdn.com. за допомогою якого через мережу Інтернет здійснюватиметься віддалений доступ до бази даних під умовною назвою «Піранья», яка включає в себе інформацію з обмеженим доступом.

Так, на виконання свого плану, з метою надання ознак законності своїм злочинним намірам та для забезпечення можливості отримувати безготівкові банківські платежі від юридичних осіб за отримання доступу до інформації з обмеженим доступом ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами підшукали та запропонували малозабезпеченій ОСОБА_12 за грошову винагороду стати директором юридичної особи, без мети виконання організаційно-розпорядчих функцій, покладених на директора обов`язків, передбачених статутом та чинним законодавством України, що регулює діяльність товариств, на яку остання погодилася.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_12 , бажаючи одержати обіцяну винагороду, не будучи обізнаною про злочинні наміри вказаної групи осіб, завідомо не знаючи, що діяльність юридичної особи буде носити незаконний характер підписавши надані ОСОБА_7 документи стала директором ТОВ «АРЗАМАР», код ЄДРПОУ 38180189, а за результатом було проведено державну реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань із зазначенням ОСОБА_12 новим керівником вищевказаного товариства.

В подальшому, ОСОБА_4 у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, серед яких також, і ті які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, у тому числі інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, АТ «КБ «Приватбанк», Бюро технічної інвентаризації, Держгеокадастру, та достовірно знаючи, що вказана інформація створена та захищена відповідно до чинного законодавства, а також має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, отримали вказану інформацію з подальшим її копіюванням до заздалегідь створеної електронної інформаційної системи "Піранья" та за попередньою змовою вказаною групою осіб з метою власного збагачення, вирішили здійснити продаж вказаної інформацію зацікавленим особам шляхом надання їм щомісячного доступу до вказаної системи за грошову винагороду.

Так, починаючи з 28.12.2015, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, реалізуючи свій умисел, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою «Піранья», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням www.bsscdn.com через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій умисел, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, підшукала з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ», код ЄДРПОУ 36183990, представники якої виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, від імені директора ТОВ «АРЗАМАР» ОСОБА_12 уклали договір №04-01-16/3 від 28.12.2015 з ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» в особі першого заступника генерального директора ОСОБА_13 та комерційного директора ОСОБА_14 про надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць), тим самим створила у представників ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» видимість законності майбутнім послугам. Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата в розмірі еквівалентному 1400 Євро згідно курсу НБУ на дату виставлення рахунку, шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «АРЗАМАР» відкритий у АТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_1 .

У свою чергу, ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» не усвідомлюючи протиправних дій, з боку ОСОБА_4 який діє за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 01.02.2018 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « Піранья », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В подальшому, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, під виглядом надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 01.02.2018 по 01.12.2022 надали доступ ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» до бази даних під умовною назвою «Піранья», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням www.bsscdn.com та видаючи себе за представників ТОВ «АРЗАМАР» на підставі виставлених рахунків на оплату: №4 від 01.02.2018 р. на суму 48558,49 грн., №12 від 01.03.18р. на суму 45836,36 грн., №26-03/4 від 26.03.18р. на суму 45398 грн., № 23-04/4 від 23.04.18р. на суму 45112, № 01-06/1 від 01.06.18р. на суму 42784, № 02-07/1 від 02.07.18р. на суму 42814, № 31-07/2 від 31.07.18р. на суму 43765, № 31-08/2 від 31.08.18р. на суму 4629, № 01-10/1 від 01.10.18р. на суму 45815, № 01-11/1 від 01.10.18р. на суму 44554,85 № 03-12/1 від 03.12.18р. на суму 44881,53 грн., № 26-12/3 від 26.12.18р. на суму 43838,33 грн., № 01-02/1 від 01.02.19р. на суму 44616,34 грн., № 01-03/1 від 01.03.19р. на суму 42927,39 грн., № 01-04/2 від 01.04.19р. на суму 42797,20 грн., № 06-05/4 від 06.05.19р. на суму 41354,54 грн., № 03-06/1 від 03.06.19р. на суму 41923,94 грн., № 01-07/1 від 01.07.19р. на суму 41670,04 грн., № 01-08/1 від 01.08.19р. на суму 39060,90 грн., № 02-09/1 від 02.09.19р. на суму 38848,66 грн., № 01-10/1 від 01.10.19р. на суму 36888,08 грн., № 01-11/1 від 01.11.19р. на суму 38756,50 грн., № 02-12/1 від 02.12.19р. на суму 36856,90 грн., № 03-01/1 від 03.01.20р. на суму 36990,80 грн., № 03-02/1 від 03.01.20р. на суму 38722,18 грн., № 02-03/1 від 02.03.20р. на суму 37770,46 грн., № 08-04/1 від 08.04.20р. на суму 41393,80 грн., № 04-05/1 від 04.05.20р. на суму 41011,46 грн., № 01-06/1 від 01.06.20р. на суму 41898,50 грн., № 01-07/1 від 01.07.20р. на суму 41814,78 грн., № 01-08/1 від 03.08.20р. на суму 45893,68 грн., № 01-09/1 від 01.09.20р. на суму 46053,00 грн., № 01-10/1 від 01.10.20р. на суму 46430,02 грн., № 02-11/1 від 02.11.20р. на суму 46546,50 грн., № 01-12/1 від 01.12.20р. на суму 47803,84 грн., № 04-01/1 від 04.01.21р. на суму 48635,44 грн., № 01-02/1 від 01.02.21р. на суму 47819,80 грн. № 22-02/2 від 22.02.21р. на суму 47287,52 грн., № 25-03/1 від 25.03.21р. на суму 46114,46 грн., № 30-04/2 від 30.04.21р. на суму 47099,78 грн., № 01-06/1 від 01.06.21р. на суму 46916,24 грн., № 30-06/2 від 30.06.21р. на суму 45222,52 грн., № 02-08/2 від 02.08.21р. на суму 44652,44 грн., № 02-09/1 від 02.09.21р. на суму 44705,22 грн., № 30-09/3 від 30.09.21р. на суму 43373,40 грн., № 01-11/2 від 01.11.21р на суму 42833,42 грн., № 01-12/1 від 01.12.21р на суму 43290,94 грн., № 22-12/1 від 22.12.21р. на суму 43100,26 грн., № 01-02/2 від 01.02.22р. на суму 44444,96 грн., № 01-03/1 від 01.03.22р. на суму 23219,49 грн., № 01-04/1 від 01.04.22р. на суму 22734,11 грн., № 05-05/1 від 05.05.22р. на суму 21560,70 грн., № 01-06/1 від 01.06.22р. на суму 21935,48 грн., № 01-07/1 від 01.07.22р. на суму 42562,38 грн., № 01-08/1 від 01.08.22р. на суму 52271,10 грн., № 01-09/1 від 01.09.22р. на суму 51198,56 грн., № 03-10/1 від 03.10.22р. на суму 49890,54 грн., № 01-11/1 від 01.11.22р. на суму 50732,78 грн., № 01-12/1 від 01.12.22р. на суму 53087,72 грн., № 28-12/1 від 28.12.22р. на суму 54439,28 грн., отримали оплату за 60 місяців користування нею на загальну суму 2 535 144, 61 грн. (без ПДВ) шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «АРЗАМАР» відкритий у АТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_1 , тим самим здійснили збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, шляхом продажу інформації під час дії воєнного стану.

Крім того, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_15 продовжуючи реалізовувати умисел, будучи обізнаним про злочинні наміри вказаної групи осіб, завідомо знаючи, що діяльність юридичної особи буде носити незаконний характер підписавши надані ОСОБА_7 документи та став директором ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ 40357833, а за результатом було проведено державну реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань із зазначенням ОСОБА_15 новим керівником вищевказаного товариства.

В подальшому, починаючи з 28.02.2017, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, реалізуючи свій умисел, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою «Піранья», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням www.bsscdn.com через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій умисел, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, підшукали з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», код ЄДРПОУ 14352406, представники якої виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами використовуючи ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ 40357833 в особі ОСОБА_15 уклали договір №369 від 28.02.2017 з АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», код ЄДРПОУ 14352406 в особі заступника голови правління - директора з роздрібного бізнесу ОСОБА_16 та заступника голови правління - директора з фінансів ОСОБА_17 про надання віддаленого доступу до мережевого ресурсу Інтернет сервісу моніторингу для моніторингу відкритих джерел інформації з метою повного та всебічного аналізу ризиків під час надання банківських послуг для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць), тим самим створили у представників АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» видимість законності майбутнім послугам. Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата в розмірі еквівалентному 1700 Євро згідно курсу НБУ на дату виставлення рахунку за надання мінімум 5 альтернативних точок доступу (робочих місць), шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «С.Д.Н.» відкритий у АТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ» за № НОМЕР_2 .

У свою чергу, АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» не усвідомлюючи протиправних дій з боку ОСОБА_4 , який діє за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 26.01.2018 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для щомісячної різної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « Піранья », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В подальшому, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, під виглядом надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 26.01.2018 по 25.01.2022 надали доступ АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» до бази даних під умовною назвою «Піранья», шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням www.bsscdn.com та використовуючи ТОВ «С.Д.Н.» на підставі виставлених рахунків на оплату: №4 від 26.01.2018р. на суму 74894,88 грн., №22 від 22.02.2018р. на суму 69778,12 грн., №26-03/4 від 26.03.2018р. на суму 68097,45 грн., №23-04/4 від 23.04.2018р. на суму 67668,43 грн., №02-05/1 від 02.05.2018р. на суму 44265,41 грн., №23-05/3 від 23.05.2018р. на суму 107619,16 грн., №14-06/1 від 14.06.2018р. на суму 7990,46 грн., №20-06/2 від 20.06.2018р. на суму 125063,62 грн., №24-07/2 від 24.07.2018р. на суму 127052,64 грн., №31-08/1 від 31.08.2018р. на суму 135563,70 грн., №24-09/1 від 24.09.2018р. на суму 135296,48 грн., №25-10/3 від 25.10.2018р. на суму 131740,77 грн., №26-11/3 від 26.11.2018р. на суму 129370,68 грн., №14-12/2 від 14.12.2018 на суму 129919,05 грн., №25-01/2 від 25.01.2019 на суму 129202,07 грн., №21-02/2 від 21.02.2019 на суму 125963,13 грн., №22-03/3 від 22.03.2019 на суму 127250,72 грн., №26-04/1 від 26.04.2019 на суму 121395,58 грн., №27-05/2 від 27.05.2019 на суму 121431,08 грн., №20-06/3 від 20.06.2019 на суму 121002,48 грн., №25-07/3 від 25.07.2019 на суму 116543,15 грн., №30-08/1 від 30.08.2019 на суму 114542,52 грн., №25-09/1 від 25.09.2019 на суму 109214,58 грн., №24-10/1 від 24.10.2019 на суму 113520,64 грн., №04-11/1 від 04.11.2019 на суму 52487,27 грн., №25-11/1 від 25.11.2019 на суму 162997,13 грн., №16-12/1 від 16.12.2019 на суму 160165,63 грн., №27-01/1 від 27.01.2020 на суму 163781,95 грн., №26-02/1 від 26.02.2020 на суму 162281,35 грн., №26-03/1 від 26.03.2020 на суму 184629,31 грн., №27-04/1 від 27.04.2020 на суму 178916,66 грн., №25-05/1 від 25.05.2020 на суму 177922,36 грн., №22-06/1 від 22.06.2020 на суму 182971,33 грн., №27-07/1 від 27.07.2020 на суму 196570,06 грн., №25-08/1 від 25.08.2020 на суму 198018,81 грн., №28-09/1 від 28.09.2020 на суму 200545,43 грн., №26-10/1 від 26.10.2020 на суму 204648,90 грн., №24-11/1 від 24.11.2020 на суму 205907,33 грн., №22-12/1 від 22.12.2020 на суму 208504,71 грн., №01-02/2 від 01.02.2021 на суму 208357,70 грн., №23-02/1 від 23.02.2021 на суму 206708,26 грн., №25-03/2 від 25.03.2021 на суму 200927,29 грн., №23-04/2 від 23.04.2021 на суму 206242,83 грн., №31-05/1 від 31.05.2021 на суму 203676,56 грн., №30-06/1 від 30.06.2021 на суму 197040,98 грн., №30-07/1 від 30.07.2021 на суму 194735,79 грн., №31-08/1 від 31.08.2021 на суму 193347,43 грн., №30-09/1 від 30.09.2021 на суму 188984,10 грн., №01-11/1 від 01.11.2021 на суму 186631,33 грн., №01-12/1 від 01.12.2021 на суму 188624,81 грн., №22-12/2 від 22.12.2021 на суму 187793,99 грн., №25-01/1 від 25.01.2022 на суму 195562,34 грн., отримали оплату за 52 місяці користування нею на загальну суму 7753368,44 грн. (без ПДВ) шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «С.Д.Н.» відкритий у АТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ» за № НОМЕР_2 , тим самим здійснили збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, шляхом продажу інформації під час дії воєнного стану.

04.08.2023 матеріали досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні в порядку ст. 217 КПК України виділені з кримінального провадження № 12021100050002692 від 04.12.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 362 КК України..

23.08.2023 постановою керівника Оболонської окружної прокуратури м. Києва строк досудового слідства у кримінальному провадженні продовжений до 3 місяців, тобто до 28.09.2023.

Трьох місячний строк досудового розслідування закінчується 28.09.2023, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не видається за можливе, оскільки для зібрання достатніх доказів для остаточного та беззаперечного доведення вини підозрюваного у провадженні необхідно виконати ряд слідчих (розшукових) дій та прийняти значну кількість процесуальних рішень, а саме:

- провести тимчасові доступи до документів, а саме до оригіналів документів на підставі яких державними реєстраторами зареєстровано ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ 40357833, ТОВ «АРЗАМАР», код ЄДРПОУ 38180189, ТОВ «І.А.П.», код ЄДРПОУ 40435015 та ТОВ «Незалежне бюро кредитних історій», код ЄДРПОУ 37120019;

- завершити аналіз руху коштів по рахункам підприємств, задіяних у вчиненні кримінального правопорушення, а також усіх підозрюваних осіб;

- встановити інших осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, та повідомити їм про підозру;

- встановити інших свідків та очевидців кримінального правопорушення;

- виконати ряд інших слідчих дій у кримінальному провадженні в яких виникне необхідність;

- вирішити питання про зміну раніше повідомленої підозри з урахуванням зібраних доказів;

- виконати вимоги, передбачені ст. 290 КПК України, а саме: повідомити підозрюваного та його захисника про завершення досудового розслідування; повідомити підозрюваного та його захисника про надання доступу до матеріалів досудового розслідування; ознайомити підозрюваного та його захисника із матеріалами досудового розслідування.

Без проведення зазначених процесуальних дій завершити досудове розслідування у кримінальному провадженні та прийняти законне рішення неможливо. Провести вказані дії у трьох місячний строк досудового розслідування не представляється можливим з об`єктивних причин, зокрема у зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України та введенням в Україні Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 воєнного стану, особливою складністю провадження, пов`язаною із значною кількістю та тривалістю слідчих (розшукових) дій.

У зв`язку з чим слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12023100050002812, на п`ять місяців, тобто до 28.11.2023.

Прокурор в судовому засіданні просив підтримати клопотання в повному обсязі та продовжити строк досудового розслідування.

Підозрюваний в судовому засіданні повідомив, що покладається на розсуд суду.

Заслухавши прокурора, думку підозрюваного, вивчивши клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, що обґрунтовують клопотання, суд дійшов наступних висновків.

Як вбачається з наданих до клопотання матеріалів Слідчим відділом Оболонського УП ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, яке внесено внесеного 04.08.2023 до Єдиного реєстру досудового розслідування за №12023100050002812, за підозрою ОСОБА_4 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України. Процесуальне керівництво здійснюється Оболонською окружною прокуратурою.

В якості підтвердження обґрунтованості підозри ОСОБА_4 органом досудового розслідування до матеріалів клопотання надано такі докази:

- протоколом огляду системи «Піранья» від 01.12.2022;

- протоколом затримання ОСОБА_4 в порядку ст. 208 КПК України від 26.01.2023;

- протоколом обшуку квартири ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 від 26.01.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_18 від 26.01.2023;

- протоколом огляду і вручення грошових коштів від 26.11.2022;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_19 від 16.11.2022;

- протоколом огляду телефону ОСОБА_19 від 01.12.2022;

- протоколом огляду системи «Піранья» від 01.12.2022;

- протоколом огляду речей та документів, а саме грошових коштів вилучених під час обшуку за місцем проживання ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 від 31.01.2023;

- протоколом обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_2 від 26.01.2023;

- протоколом обшуку за місцем здійснення бухгалтерської діяльності ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_3 від 26.01.2023;

- протоколом огляду зовнішнього накопичувача інформації, вилученого за місцем здійснення бухгалтерської діяльності ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_3 від 12.02.2023;

- протоколом огляду печаток вилучених за місцем здійснення бухгалтерської діяльності ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_3 від 12.02.2023;

- протоколом обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_4 від 26.01.2023;

- протоколом огляду зовнішнього накопичувача інформації «SanDisk», за місцем фактичного проживання ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_4 від 10.02.2023;

- протоколом огляду зовнішнього накопичувача інформації «SSD Kingstone», за місцем фактичного проживання ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_4 від 28.02.2023;

- протоколом огляду зовнішнього накопичувача інформації «SSD Hyper Kingston», за місцем фактичного проживання ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_4 від 03.03.2023;

- протоколом огляду зовнішнього накопичувача інформації «Transcend», за місцем фактичного проживання ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_4 від 06.07.2023, та іншими матеріалами кримінального провадження в сукупності;

- протоколом огляду мобільного телефона, вилученого під час затримання ОСОБА_4 від 01.02.2023;

- протоколом огляду мобільного телефона, вилученого під час затримання ОСОБА_4 від 06.02.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_12 від 29.06.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_20 від 11.05.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_21 від 16.05.2023;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_22 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_23 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_24 .

Матеріалами за результатами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, а саме:

- протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 30 травня 2022 року;

- протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 12 вересня 2022 року;

- протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 07 листопада 2022 року;

- протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 19 січня 2022 року;

- протоколом про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж від 26 квітня 2022 року.

Надані суду докази в розумінні п. 1 ч. 1 ст. 194 КПК України є достатніми для висновку про наявність наразі обґрунтованої підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України.

Відповідно до ст. 12 КК України, злочин, передбачений ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3ст. 362 КК України, відноситься до тяжких злочинів, за яке передбачене максимальне покарання до шести років позбавлення волі.

Згідно зі ст. 219 КПК України встановлено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Загальні положення продовження строку досудового розслідування викладені в ст.294 КПК України.

Відповідно до ч. 3 ст.294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 КПК України строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Положення ч. 5 ст. 294 КПК України визначають, що клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, визначеного статтею 219 цього Кодексу. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею встановлено в ст. 295-1 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

У ч. 2 ст. 295-1 КПК України встановлено, що у клопотанні про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) прізвище, ім`я, по батькові підозрюваного; 2) найменування (номер) кримінального провадження; 3) суть повідомленої підозри і правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, у вчиненні якого підозрюється особа; 4) посилання на докази, якими обґрунтовується підозра; 5) процесуальні дії, проведення або завершення яких потребує додаткового часу; 6) значення результатів цих процесуальних дій для судового розгляду; 7) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 8) обставини, що перешкоджали здійснити ці процесуальні дії раніше. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Відповідно до ч. 4, ч. 5, ч. 6 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості, а також якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення. Про відмову у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування слідчим суддею поставляється вмотивована ухвала.

Отже, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12023100050002812, внесеного 04.08.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань закінчується 28.09.2023, хоча, як свідчить клопотання слідчого, на даний час у кримінальному провадженні слід вчинити ще низку процесуальних дій, для яких, на думку слідчого, потрібно не менше п`яти місяців, а саме - провести тимчасові доступи до документів, а саме до оригіналів документів на підставі яких державними реєстраторами зареєстровано ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ 40357833, ТОВ «АРЗАМАР», код ЄДРПОУ 38180189, ТОВ «І.А.П.», код ЄДРПОУ 40435015 та ТОВ «Незалежне бюро кредитних історій», код ЄДРПОУ 37120019; - завершити аналіз руху коштів по рахункам підприємств, задіяних у вчиненні кримінального правопорушення, а також усіх підозрюваних осіб; - встановити інших осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, та повідомити їм про підозру; - встановити інших свідків та очевидців кримінального правопорушення; - виконати ряд інших слідчих дій у кримінальному провадженні в яких виникне необхідність; - вирішити питання про зміну раніше повідомленої підозри з урахуванням зібраних доказів; - виконати вимоги, передбачені ст. 290 КПК України, а саме: повідомити підозрюваного та його захисника про завершення досудового розслідування; повідомити підозрюваного та його захисника про надання доступу до матеріалів досудового розслідування; ознайомити підозрюваного та його захисника із матеріалами досудового розслідування.

На думку слідчого виконати зазначені слідчі та процесуальні дії до закінчення строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні не виявляється можливим. При цьому, наведені обставини, на думку суду, заслуговують уваги, та можуть бути узяті судом як такі, що обґрунтовують неможливість закінчити у визначений законом строк досудове розслідування.

Суд також пересвідчився у об`ємі процесуальних дій, які вже здійснені під час досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12023100050002812, який свідчить про те, що протягом часу досудового розслідування вчинялись дії щодо встановлення дійсних обставин, які стали предметом дослідження у кримінальному провадженні, та вчинено чимало процесуальних дій необхідних для їх встановлення.

Отже, з метою забезпечення належного проведення усіх необхідних процесуальних дій, для забезпечення повного, всебічного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, наявна обґрунтована необхідність у продовженні строку досудового розслідування до 5 місяців.

Ураховуючи викладене, на думку суду, у судовому засіданні встановлена необхідність продовженні строку досудового розслідування до п`яти місяців, а саме до 28.11.2023, та клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, внесеного 04.08.2023 до Єдиного реєстру досудового розслідування за №12023100050002812, підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 7, 110, 219, 294, 295-1, 369-372, 376 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, внесеного 04.08.2023 до Єдиного реєстру досудового розслідування за № 12023100050002812, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362, КК України - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного 04.08.2023 до Єдиного реєстру досудового розслідування за № 12023100050002812, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України до п`яти місяців, тобто до 28.11.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115186425
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —756/12303/23

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Макаренко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні