Рішення
від 04.09.2023 по справі 450/1409/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/1409/23 Провадження № 2/450/899/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" вересня 2023 р. Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Добощ Н.Б.

при секретарі Гев`як Ю.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Пустомити цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Підберізцівської сільської ради Львівського району Львівської області, третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спору Фермерське господарство «Івахів» про (предмет позову) : визнання за ОСОБА_1 , право на майнові права засновника Фермерського господарства «Івахів», в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ,-

стислий виклад позиції позивача та відповідача :

підстава позову (позиція позивача): в провадженні Пустомитівської державної нотаріальної контори перебуває спадкова справа на спадкодавця ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкоємцем до спадщини якого є син ОСОБА_1 , якому 05 червня 2018 року видано свідоцтва про право на спадщину на частину належного померлому майна. Державним нотаріусом Пустомитівської державної нотаріальної кантори Львівської області Підгірняк Н.С. - ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно фермерського господарства «Івахів» на частку в статутному капіталі цього господарства. Як зазначено в постанові про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину від 02.03.2023 року ОСОБА_2 було засноване фермерське господарство «Івахів», статут якого був зареєстрований органом державної реєстрації Пустомитівською районною радою народних депутатів Львівської області 07.03.1991 року, як юридичної особи, код ЄДРОПОУ юридичної особи 20795220, з наступними змінами, яке засноване на власності однієї особи, єдиним засновником і головою господарства якого був ОСОБА_2 . Вказаним статутом не передбачено створення статутного капіталу. Отже у власності господарства відсутнє майно, на яке спадкоємець вимагає видати свідоцтво про право на спадщину. Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 02.03.2023 року, конкретно зазначено: «Фермерське господарство «Івахів» - місце розташування якого: Україна, Львівська область, Пустомитівський район, с.Чижиків, розмір статутного (складеного) капіталу (пайового фонду):0,00 грн.». Позивач вважає, що нотаріусом помилково встановлено наявність підстав для відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину на майнові права засновника ФГ «Івахів». Спадкодавець був єдиним засновником фермерського господарства, проте позивач, як спадкоємець, бажає продовжити діяльність ФГ «Івахів». Фермерське господарство має у власності основні фонди, необхідні для здійснення господарської діяльності, а також має у користуванні на правах постійного користування земельну ділянку державної власності для ведення фермерського господарства. Позивачем, як спадкоємцем, було прийнято рішення продовжувати діяльність ФГ «Івахів», та подано нотаріусу заяву про прийняття спадщини, до складу якої входять майнові права засновника ОСОБА_2 на фермерське господарство «Івахів». На час утворення ФГ «Івахів» його складений капітал становив 0 грн., проте на теперішній час господарству належить на праві власності майно балансова вартість

якого станом на 01.03.2023 року має грошовий еквівалент, а також речове право постійного користування земельною ділянкою державної власності для ведення фермерського господарства загальною площею 10,0 га. Крім того, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в розділі статутний капітал зазначено: «не вказано». Враховуючи наведене, посилання нотаріуса на те, що складений капітал ФГ «Івахів» складає 0 (нуль) гривень, не відповідає дійсності. Відмовляючи у видачі свідоцтва про право власності на майнові права засновника ОСОБА_2 на ФГ «Івахів», нотаріус вказувала на те, що в статуті не передбачено створення статутного капіталу. Проте складений капітал фермерського господарства складається з його майна. Фермерське господарство «Івахів» не має статутного капіталу розподіленого на частки, та засноване виключно на праві власності на майно та праві користування земельними ділянками. Для ведення селянського (фермерського) господарства ОСОБА_2 на праві постійного користування було виділено земельну ділянку площею 10,0 га, що підтверджується державним актом серії В №059880. Враховуючи наведене, як спадкоємець першої черги спадкування за законом, позивач не може у позасудовому порядку переоформити спадщину на майнові права засновника ФГ «Івахів», а тому змушений звернутись за захистом своїх прав до суду. Відсутність свідоцтва про право на спадщину за законом є перешкодою для проведення державної реєстрації з метою внесення змін до Статуту ФГ «Івахів», які пов`язані із зміною засновників вказаного фермерського господарства на підставі факту смерті фізичної особи ОСОБА_2 .

Позивач та представник позивача в судове засідання не з`явилася, однак представник позивача подав на адресу суду заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує, просить такі задоволити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, не повідомив суд про причини своє неявки, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, однак подав на адресу суду письмові пояснення в яких заявлені позовні вимоги підтримує та просить такі задоволити, розгляд справи просить проводити у його відсутності. Також вказав, що позивач при житті спадкодавця брав участь у господарській діяльності ФГ «Івахів», користувався всіма правами та обов`язками наданими члену ФГ. Після смерті спадкодавця виконує обов`язки члена ФГ, користується всім майном, обробляє земельні ділянки, що знаходяться у користуванні господарства, здійснює інші роботи пов`язані з діяльністю господарства.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд на підставі позовної заяви, а також долучених письмових доказів, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Статтею 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюванних прав, свобод чи інтересів.

Статтями 15, 16 ЦК України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у випадку його порушення, невизнання або заперечення, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права або інтересу.

Статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

У відповідності до вимог ст. 1220 ЦК України в день смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина.

ОСОБА_2 за життя був засновником і головою ФГ «Івахів» в с. Чижиків, Пустомитівського району, Львівської області, що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи № 1528 від 07.03.1991 року, витягом з державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.03.2023 року, згідно якого ОСОБА_2 є єдиним засновником ФГ «Івахів» та копією статуту ФГ «Івахів» та розмір статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) становить 0 грн.

Таким чином після смерті ОСОБА_2 , згідно ст.1220 ЦК України, відкрилася спадщина на спадкове майно, до складу якої окрім іншого якої входять права засновника на юридичну особу ФГ «Івахів».

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 2 ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 Пустомитівською державною нотаріальною конторою 17.03.2008 року заведено спадкову справу № 218/2008.

Згідно вказаної справи спадкоємцями першої черги які прийняли спадщину після смерті спадкодавця, є його син ОСОБА_1 , який ІНФОРМАЦІЯ_3 , 05.06.2018 року отримав свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно спадкодавця.

Постановою державного нотаріуса Пустомитівської державної нотаріальної контори Львівської області від 02.03.2023 року, позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно фермерського господарства «Івахів» на частку в статутному капіталі цього господарства, оскільки ОСОБА_2 було засноване фермерське господарство «Івахів», статут якого був зареєстрований органом державної реєстрації Пустомитівською районною радою народних депутатів Львівської області 07.03.1991 року, як юридичної особи, код ЄДРОПОУ юридичної особи 20795220, за наступними змінами, яке засноване на власності однієї особи, єдиним засновником і головою господарства якого був ОСОБА_2 . Вказаним статутом не передбачено створення статутного капіталу. Отже у власності господарства відсутнє майно, на яке спадкоємець вимагає видати свідоцтво про право на спадщину. Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 02.03.2023 року, конкретно зазначено: «Фермерське господарство «Івахів» - місце розташування якого: Україна, Львівська область, Пустомитівський район, с.Чижиків, розмір статутного (складеного) капіталу (пайового фонду):0,00 грн.»

Згідно з п. 23Постанови № 7 Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 р. «Про судову практику у справах про спадкування`у разі відмови нотаріуса і оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч. 1, ч. 4 ст. 1 Закону України "Про фермерське господарство" фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закон. Фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець. Фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи - статуту, для господарства без статусу юридичної особи - договору (декларації) про створення фермерського господарства). В установчому документі зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

Частинами 1, 4 ст. 4 Закону України «Про фермерське господарство» визначено, що головою фермерського господарства є його засновник або інша визначена в Статуті особа. Голова фермерського господарства може письмово доручати виконання своїх обов`язків одному з членів господарства або особі, яка працює за контрактом.

Відповідно до нормст.19 Закону України «Про фермерське господарство», до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Згідно статті 20 зазначеного Закону майно фермерського господарства належить йому на праві власності. Майнові права, що входять до складеного капіталу фермерського господарства, передаються йому на визначений у Статуті термін.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України "Про фермерське господарство" успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Відповідно до положень статті 35 Закону України "Про фермерське господарство" діяльність фермерського господарства припиняється: у разі реорганізації фермерського господарства; ліквідації фермерського господарства; визнання фермерського господарства неплатоспроможним (банкрутом); якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства.

Із змісту зазначеної норми випливає, що таке немайнове право засновника фермерського господарства, як вирішення питання щодо господарської діяльності фермерського господарства може переходити до спадкоємців засновника.

В роз`ясненнях, що містяться в п. 9Постанови Пленуму Верховного Суду України № 20 від 22.12.1995року «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» зазначено, що успадкування майна селянського (фермерського) господарства здійснюється за загальними правилами спадкового права.

Дані висновки відповідають правовій позиції, зазначеній у постанові Великої Палати Верховного Суду від 23 червня 2020 року у справі № 179/1043/16-ц, провадження № 14-63 цс 20. Велика Палата Верховного Суду в пункті 43 зазначеної Постанови вказала, що ефективним способом захисту прав спадкоємців засновника фермерського господарства, які не відмовилися від вступу до фермерського господарства, в якого немає сформованого статутного капіталу, є визнання в порядку спадкування після смерті спадкодавця прав засновника такого господарства.

У зв`язку із вищевикладеним, зважаючи на те, що позивач як спадкоємець померлого засновника фермерського господарства бажає продовжити діяльність фермерського господарства, а його смерть не означає припинення діяльності цієї юридичної особи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є підставними, обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд,-

ухвалив :

Позовні вимоги ОСОБА_1 ,-задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 право на майнові права засновника Фермерського господарства «Івахів» (ідентифікаційний код юридичної особи 20795220, Львівська область, Львівський (Пустомитівський) район, село Чижиків), в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного суду через Пустомитівський районний суд Львівської області.

Позивач : ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 .

Відповідач : Підберізцівська сільська рада Львівського району Львівської області, ЄДРПОУ 22372802, Львівська область, Львівський район, с. Підберізці, вул. Шевченка, 25.

Третя особа : Фермерське господарство «Івахів», ЄДРПОУ 20795220, Львівська область, Львівський район, с. Чижиків.

Повний текст судового рішення складено 04.09.2023 року.

СуддяН. Б. Добош

СудПустомитівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115200920
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —450/1409/23

Рішення від 04.09.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні