Ухвала
від 27.11.2023 по справі 760/24135/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/24135/23

1-кс/760/10001/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2023 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області капітана ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Сквирського відділу Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про передачу арештованого майна в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022110000000154 від 22.07.2023, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого, ч. 1 ст. 110-2, ч. 2 ст. 258-5 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області капітана ОСОБА_3 погоджене із Сквирського відділу Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 про про передачу арештованого майна в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за

№ 42022110000000154 від 22.07.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого,

ч. 1 ст. 110-2, ч. 2 ст. 258-5 КК України.

В обґрунтування поданого клопотання слідчий зазначив, що на території України здійснює господарську діяльність група компаній «Орімі»: ТОВ «Орімі Україна» (код ЄДРПОУ 30309935 ) - нова назва ТОВ «ТС Трейд», ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» (код ЄДРПОУ 25287617) та ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990), кінцевими бенефіціарними власниками якої, через кіпрську компанію «Рімексо Лімітед», є громадянка російської федерації ОСОБА_5 та громадянка республіки білорусь ОСОБА_6 .

При цьому, ОСОБА_5 є членом родини ОСОБА_7 , який разом з ОСОБА_8 прямо чи опосередковано пов`язані з посадовцями, які приймають управлінські рішення в органах влади російської федерації.

Зокрема, станом на 24.02.2022 ОСОБА_7 та ОСОБА_8 являлись засновниками та перебували на посадах директорів ООО «Орими Трэйд» (Ленинградская область, Всеволожский р-н, гп Имени Свердлова, 1-й мкр, участок 15/4), ООО «Кондратьевский» (г. Санкт-Петербург, Кондратьевский пр-кт, д. 15 к. 3 литер И, офис 208-ю), ООО «Орими Центр» (г. Санкт-Петербург, Кондратьевский пр-кт, д. 15 к. 2 литера з, офис 236), та мали фінансово-господарські відносини з органами влади рф (ФГБУ «Комбинат Питания «Кремлевский», ГУП ПО ОБСЛУЖИВАНИЮ ИНОСТРАННЫХ ПРЕДСТАВИТЕЛЬСТВ «ИНПРЕДСЕРВИС», ФЕДЕРАЛЬНОЕ ГУП «ГОЗНАК») та підприємствами, що працюють у сфері оборони рф (АО «Воентелеком» та АО «Военторг-Запад»), які, в свою чергу, виробляють системи зв`язку та постачають продовольство для зс рф.

При цьому, прибуток отриманий від діяльності групи компаній «Орімі» зараховуються на відповідні рахунки вказаних російських підприємств або ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , та в подальшому окрема їх частина перераховується в державний бюджет рф у якості податків, чим здійснюється опосередковане фінансування матеріального забезпечення зс рф та інших силових відомств, в т. ч. фінансування збройної агресії проти України.

Також встановлено, що ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та підконтрольні їм власники російських юридичних осіб, мають зв`язки із посадовими особами органів державної влади рф та можуть спонсорувати виборчі процеси окремих вищих політичних осіб в російській федерації, які впливають на прийняття рішень щодо окупації частини території України

Крім того, оглядом інтернет ресурсу встановлено, що ОСОБА_8 указом президента рф був нагороджений «МЕДАЛЬЮ ОРДЕНОМ «ЗА ЗАСЛУГИ ПЕРЕД ОТЕЧЕСТВОМ» ІІ СТЕПИНИ», що свідчить про вплив останнього на політичні та економічні процеси в країні-агресора.

Також, встановлено, що службові особи ТОВ «ТС ТРЕЙД» здійснюють збут продукції (товарів) терористичним організаціям «ЛНР», «ДНР» для забезпечення їх діяльності та досягання цілей вказаних терористичних організацій, з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб про що свідчать поставки продукції українського виробництва на полиці магазинів в т.зв. «ДНР» та «ЛНР».

Водночас, в ЗМІ сайт (https://news.obozrevatel.com/economics/fea/ukraintsyi-pyut-chaj-ot-rossijskih-biznesmenov-za-tess-i-greenfield-nagradil-putin.htm) присутня інформація про те, що «Украинцы пьют чай от российских бизнесменов: за TESS и Greenfield наградил Путин», та розміщено фото громадянина російської федерації ОСОБА_9 , який являється власником групи компаній «Орімі» на території рф., також наявна інформація про те , що «TESS, «Принцесса Нури - популярные чайные бренды, которые принадлежат россиянам. Компания-собственник брендов «Орими» после 24 февраля, как и почти весь российский бизнес, преступно замалчивает войну против Украины».

Крім того, за вказаним посиланням наявне відео під назвою «Бородянка - Город который стерли с лица земли» під час огляду вказаного відеозапису на 25 хвилині 24 секунда видно, що до складу сухпайка армії рф входить чай з торговою маркою «TESS».

Разом з тим, ТОВ «ТС Трейд», ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» та

ТОВ «Ексімтрейд» протягом 2018-2021 років фігурували в ряді кримінальних проваджень за фактом ухилення від сплати податків.

Встановлено, що директором ТОВ «ТС Трейд» (код ЄДРПОУ 30309935) є громадянин рф ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , податковий резидент України РНОКПП НОМЕР_1 , Директором ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» (код ЄДРПОУ 25287617) являється ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Таким чином, група компаній «Орімі»: ТОВ «Орімі Україна» (код ЄДРПОУ 30309935) - нова назва ТОВ «ТС Трейд», ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» (код ЄДРПОУ 25287617) та ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990) мають відношення до російського капіталу, а кошти від реалізації товарів спрямовуються на користь резидентів російської федерації та використовуються для підтримки збройної агресії рф проти України.

Поряд з цим, встановлено, що у ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990) відкриті розрахункові рахунки у АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК» у м. Києвi: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 .

Так, грошові кошти, які на них містяться є предметом вчинення кримінального правопорушення, що свідчить про наявність ознак речових доказів.

Поряд з цим, встановлено, що 95% корпоративних прав ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990) належить компанії «РІМЕКСО ЛІМІТЕД» (RIMEXO LIMITED), а 5% корпоративних прав належить громадянину рф ОСОБА_10 , що являє собою статутний капітал у розмірі 46 250, 00 грн.

Крім того, встановлено, що вищевказане майно ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990) є предметом та знаряддям вчинення кримінального правопорушення, так як на даний час використовується на користь рф для підготовки, планування та ведення агресивної війни проти України, зокрема, шляхом проведення комплексу зовнішньополітичних і економічних дій, що спрямовані на захист національних (державних) комерційних інтересів російської федерації, а також мають на меті поширення її політичного та економічного впливу, при цьому сприяють збройній агресії російської федерації проти України, оскільки отримані від комерційної діяльності цієї корпорації прибутки, рф використовує для фінансування своїх Збройних сил, закупівлю запасних частин та деталей до військової техніки, фінансування діяльності на території України диверсійно-розвідувальних груп, терористичних організацій т.зв. «ДНР», «ЛНР», фінансування політичних партій, зокрема, у країнах Європи, які проводять антиукраїнську політику.

Таким чином, в ході досудового розслідування встановлено, що вищевказане майно ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990) було предметом (грошові кошти на рахунках) та знаряддям (корпоративні права) вчинення кримінальних правопорушень та зберегло на собі сліди вчинення кримінальних правопорушень, а також може бути використане, як доказ обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. У зв`язку з викладеним, 08.05.2023 постановою слідчого вказане майно визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 42022110000000154.

Далі, 22.05.2023 ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_12 у справі № 760/10122/23 було накладено арешт на майно ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990), а саме:

- розрахункові рахунки та грошові кошти на них, які відкриті в банківській установі України - АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК» у м. Києвi: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 ;

- 95% корпоративних ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990), що належить компанії «РІМЕКСО ЛІМІТЕД» (RIMEXO LIMITED) та 5% корпоративних прав належить громадянину рф ОСОБА_10 , що являє собою статутний капітал у розмірі 46 250, 00 грн.

В судове засідання слідчий не з`явився, на адресу суду надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, підтримує подане клопотання.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутність сторін відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Згідно з ч.4 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних заходів не здійснювалась.

Що стосується розгляду клопотання органу досудового розслідування про передачу майна в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, то слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до положень статті 100 КПК України, речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

У випадках, передбачених пунктами 2, 4 та абзацом сьомим частини шостої цієї статті, слідчий за погодженням із прокурором або прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - до слідчого судді Вищого антикорупційного суду, або до суду під час судового провадження, яке розглядається згідно із статтями 171-173 цього Кодексу. Прокурор у випадку, передбаченому абзацом сьомим частини шостої цієї статті, не пізніше наступного робочого дня з моменту постановлення ухвали слідчого судді, суду надсилає копію цієї ухвали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, із зверненням щодо прийняття активів, а також вживає невідкладних заходів щодо передачі цих активів Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Згідно ч. 1 ст.2 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі - Закон), Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі - Національне агентство), є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, та/або з управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави або які конфісковано у кримінальному провадженні чи стягнено за рішенням суду в дохід держави внаслідок визнання їх необґрунтованими.

У п. 4 ч.1 ст. 9 Закону зазначається, що на Національне агентство покладено функцію з проведення оцінки, ведення обліку та управління активами.

За абзацом 4 ч.1 ст. 1 Закону, управляючи активами, Національне агентство забезпечує збереження активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, та їх економічної вартості або реалізація таких активів чи передача їх в управління відповідно до цього Закону, а також реалізація активів, конфіскованих у кримінальному провадженні чи стягнених за рішенням суду в дохід держави внаслідок визнання їх необґрунтованими.

Відповідно до ч.3 ст. 21 Закону, управління активами, зазначеними у частині першій цієї статті, здійснюється Національним агентством на умовах ефективності, а також збереження та збільшення їх економічної вартості.

У разі прийняття в управління активів, які чи права на які та їх обтяження підлягають державній реєстрації, Національне агентство надсилає того самого дня інформацію про накладення арешту на активи органам, що ведуть державні реєстри таких активів, прав на них або їх обтяжень. У разі прийняття в управління цінних паперів інформація також надсилається відповідним учасникам депозитарної системи України (ст.19 Закону).

Згідно ч.ч. 1-3 Закону активи, зазначені у частині першій цієї статті, прийняті Національним агентством в управління, підлягають оцінці, яка здійснюється визначеними за результатами конкурсу суб`єктами оціночної діяльності, та передачі в управління визначеним за результатами конкурсу юридичним особам або фізичним особам - підприємцям у порядку, встановленому законодавством про державні (публічні) закупівлі.

Управління активами здійснюється на підставі договору, укладеного відповідно до глави 70 Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. Управління рухомим та нерухомим майном, цінними паперами, майновими та іншими правами здійснюється Національним агентством шляхом реалізації відповідних активів або передачі їх в управління.

У разі надходження винесеного у межах наданих законом повноважень рішення прокурора, а також судового рішення, що набрало законної сили, яким скасовано арешт прийнятих в управління активів, Національне агентство у триденний строк повертає їх законному власнику.

Зважаючи на викладене та враховуючи при цьому процесуальну позицію сторони обвинувачення, яка вказує на неможливість самостійно здійснити управління вказаним майном, та враховуючи при цьому об`єктивну необхідність виключити прямий або опосередкований вплив та посягання на арештоване майно, запобігти можливості знищення, відчуження майна, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Приймаючи таке рішення, слідчий суддя оцінює індивідуальні ознаки та властивості арештованого у даному кримінальному провадженні майна, вартість якого значно перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, що підтверджується матеріалами клопотання прокурора, та як наслідок виходить з того, що зазначені у клопотанні підстави для передачі майна на здійснення заходів з управління ним, мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні та доданих матеріалах та одночасно враховує, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити необхідність передачі такого майна на здійснення заходів з управління ним, з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

У силу приписів ст. 17 Закону України № 3477-IV від 23.02.2006 «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» під час розгляду справ суди мають застосовувати у якості джерела права положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також практику Європейського суду з прав людини.

Усталена практика Європейського суду з прав людини свідчить, що правомірність втручання у здійснення права власності з боку держави оцінюється з урахуванням того, що таке втручання повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи (рішення у справі «Спорронг та Льонрот проти Швеції»). Має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (рішення у справі «Джеймс та інші проти Сполученого Королівства»). Поняття загального (суспільного) інтересу, якому слугувало втручання у право власності під час кримінального провадження, ЄСПЛ пов`язує із видом застосованого заходу обмеження або позбавлення права власності та використовує його у тісному взаємозв`язку з поняттям правомірної мети застосування відповідного заходу. У п. 188 рішення Європейського суду з прав людини по справі «East/West Alliance Limited» проти України» (заява № 19336/04) вказано, що накладення арешту на речові докази може бути необхідним в інтересах належного відправлення судочинства, що є легітимною метою в «загальних інтересах» суспільства.

Слідчий суддя також враховує і те, що 24.02.2022 Указом Президента України Володимира Зеленського № 64/2022, у зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено воєнний стан на всій території України з 05 год. 30 хв., який набув чинності з дня його опублікування 24.02.2022.

Керуючись статтями 2, 7, 8, 98, 170-173, 309, 395, 532 Кримінального процесуального кодексу України, ЗУ «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити .

Передати майно ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990) Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління активами в порядку та на умовах визначених ст. ст. 19, 21, 21-1 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», а саме:

- розрахункові рахунки та грошові кошти на них, які відкриті в банківській установі України - АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК» у м. Києвi: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 ;

- 95% корпоративних ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990), що належить компанії «РІМЕКСО ЛІМІТЕД» (RIMEXO LIMITED) та 5% корпоративних прав належить громадянину рф ОСОБА_10 , що являє собою статутний капітал у розмірі 46 250, 00 грн.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115201181
СудочинствоКримінальне
Сутьпередачу арештованого майна в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022110000000154 від 22.07.2023, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого, ч. 1 ст. 110-2, ч. 2 ст. 258-5 КК України

Судовий реєстр по справі —760/24135/23

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Демидовська А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні