Рішення
від 21.11.2023 по справі 577/5547/23
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/5547/23

Провадження № 2/577/1258/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2023 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді Буток Т.А.

при секретарі Кузнєцовій О.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Конотоп цивільну справу за позовом органу опіки та піклування виконавчого комітету Бочечківської сільської ради Конотопського району Сумської області, який діє в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бочечківської сільської ради Конотопського району Сумської області звернувся до суду з вищевказаним позовом та просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку із ухиленням матері від виконання батьківських обов`язків по вихованню доньки. Свої вимоги обґрунтовують тим, що ОСОБА_3 та ОСОБА_2 перебували у цивільному шлюбі. Від спільного життя у них народилася донька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Однак, сімейне життя у них не склалося, з 2017 року малолітня донька ОСОБА_1 стала проживати з матір`ю ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 . 14.08.2019 року ОСОБА_3 визнав батьківські права щодо доньки, змінив прізвище дитини з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 , та забрав її до себе, оскільки з цього часу мати перестала виконувати батьківські обов`язки належним чином, а саме: не цікавилася фізичним та духовним розвитком, успіхами у навчанні та інтересами дитини, займалася виключно своїм особистим життям. З 2019 року ОСОБА_3 самостійно займається вихованням, доглядом та матеріальним забезпеченням своєї доньки, без участі та підтримки з боку відповідача. Батько належним чином приділяє увагу навчанню та вихованню дитини. Зазначені факти, можна розцінювати як ухилення матері від виховання дитини, свідомого нехтування нею своїми обов`язками, що підтверджує відсутність серйозного ставлення ОСОБА_2 до своїх батьківських обов`язків. Таким чином, відповідач фактично самоусунулася від виконання своїх батьківських обов`язків по відношенню до дитини.

Представник позивача органу опіки та піклування виконавчого комітету Бочечківської сільської ради Конотопського району Сумської області Граченко С.М. в судовому засіданні позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Третя особа ОСОБА_3 позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, надала заяву, в якій просить справу розглядати без її участі, проти позовних вимог не заперечує (а.с. 38).

Суд, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню.

Згідно копії свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Раки Конотопського району Сумської області, батьком вказаний - ОСОБА_3 , матір`ю - ОСОБА_2 (а.с. 11).

З копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження № 00038032765 від 04.01.2023 року вбачається, що ОСОБА_3 визнав батьківські права щодо малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та змінив прізвище дитини з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 (а.с. 9 - 11).

Згідно довідки № 03-03.5/295 від 16.08.2023 року наданої старостою Кузьківського старостинського округу Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована та постійно проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 28).

З акта обстеження умов проживання від 21.07.2023 року вбачається, що працівниками служби у справах дітей Бочечківської сільської ради Конотопського району Сумської області було здійснено виїзд за фактичним місцем мешкання ОСОБА_2 в АДРЕСА_1 , та встановлено, що житло розміщено на 1 поверсі одноповерхового будинку, який складається з двох кімнат. Умови проживання задовільні, прибрано, продукти харчування в наявності, речі випрані та складені (а.с. 19).

Згідно довідки - характеристики наданої Кузьківським старостинським округом Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області № 03-03.5/294 від 16.08.2023 року ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Раки Конотопського району Сумської області, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Зареєстрована та проживає в будинку одна. ОСОБА_2 працює в ТОВ «Термінал», має середню освіту. По місцю проживання характеризується з позитивної сторони стосунки з мешканцями села та сусідами підтримує. Скарги на громадянку ОСОБА_2 до сільської ради не надходили. До адміністративної відповідальності сільською радою не притягувалась (а.с. 29).

З копії довідки № 279 від 10.08.2023 року наданої старостою Сахнівського старостинського округу Бочечювської сільської ради Конотопського району Сумської області вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , постійно проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Має власну земельну ділянку, на якій веде особисте селянське господарство та має від цього дохід (а.с. 21).

Згідно копії довідки-характеристики № 259 від 26.07.2023 року наданої старостою Сахнівського старостинського округу Бочечківської сільської ради Конотопського району Сумської області вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , характеризується з позитивної сторони, стосунки з мешканцями села та сусідами підтримує. Тимчасово безробітний. Сахнівський старостинський округ компрометуючих матеріалів на ОСОБА_3 не має (а.с. 22).

З копії довідки № 258 від 20.07.2023 року наданої старостою Сахнівського старостинського округу Бочечківської сільської ради Конотопського району Сумської області вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрований та постійно проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Сім`я складається з: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; синів ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батько ОСОБА_3 самостійно виховує неповнолітню доньку ОСОБА_1 . Мати участь у вихованні дитини не приймає (а.с. 23).

Згідно копії довідки № 103 від 20.07.2023 року наданої КНП «Бочечківська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини» вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно заключила декларацію про вибір лікаря в КНП Бочечківська АЗП-СМ Бочечківськбї сільської ради з сімейним лікарем ОСОБА_10 . На «Д» обліку дитина не знаходиться. Здоров`ям дитини опікується батько, приводить на профщеплення, медогляди з приводу захворювання. Всі рекомендації лікаря виконує (а.с. 24).

З копії довідки № 64 від 21.07.2023 року наданої Бочечківським закладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно навчається у 6 класі Бочечківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бочечківської сільської ради. ОСОБА_1 проживає окремо від матері ОСОБА_11 , яка не бере участь у її вихованні (а.с. 25).

Згідно характеристики вбачається, що ОСОБА_1 навчається у 6 класі Бочечківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Бочечківської сільської ради Зарекомендувала себе як дисциплінована учениця. Володіє шкільною програмою на середньому та достатньому рівнях. Має достатню зорову та слухову пам`ять. Запам`ятовує навчальний матеріал. Виявляє логічне, образне, творче мислення. На уроках завжди проявляє активність, домашні завдання виконує старанно. Має добрий загальний розвиток. До виконання громадських доручень ставиться сумлінно. Бере активну участь у громадському житті школи, у класному колективі виконує обов`язки старости, відвідує хореографічний гурток. Вікторія весела, товариська, стримана, дисциплінована, самостійна. Користується повагою серед однокласників. Підтримує дружні стосунки з багатьма учнями. У спілкуванні та поведінці переважають позитивні риси характеру. ОСОБА_1 є старанною, доброзичливою, комунікабельною. У знайомому їй колі людей почувається комфортно, вільно, дружелюбно. Дівчинка неагресивна, ввічлива. Тато приділяє належну увагу вихованню доньки. Постійно підтримує зв`язок з класним керівником, цікавиться успішністю та поведінкою ОСОБА_1 (а.с. 26).

З копії акту обстеження умов проживання від 21.07.2023 року вбачається, що працівниками служби у справах дітей виконавчого комітету Бочечківської сільської ради, фахівцем із соціальної роботи центру надання соціальних послуг, поліцейським громади та представником старостинського округу, було обстежено умови проживання дитини за адресою: АДРЕСА_2 . В ході обстеження встановлено, що квартира складається з 4-х кімнат, кухні, коридору, кладової, санвузла. Умови проживання задовільні, дитина забезпечена усім необхідним для комфортного проживання, навчання та проведення дозвілля (а.с. 27).

Згідно листа Центра надання соціальних послуг Бочечківської сільської ради Сумської області № 77 від 28.07.2023 року вбачається, що родині ОСОБА_3 , який зареєстрований та проживає в АДРЕСА_2 , соціальні послуги фахівцями із соціальної роботи не надавалися і на обліку в ЦНСГТ не перебуває (а.с. 20).

Рішенням виконавчого комітету Бочечківської сільської ради Конотопського району Сумської області № 119 від 17.08.2023 року затверджений висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , стосовно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 6).

Згідно висновку органу опіки та піклування Бочечківської сільської ради Конотопського району Сумської області визнано доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 7, 8).

Статтею 150 СК України передбачені обов`язки батьків щодо виховання та розвитку дитини.

Згідно із ч. 4 ст. 155 СК України ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини (п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України).

Відповідно до ст. 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава до позбавлення батьківських прав можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Пунктом 15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року N 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" передбачено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Для позбавлення батьківських прав мало впевнитися в невиконанні обов`язків по вихованню. Належить також встановити, що батьки ухиляються від їх виконання свідомо.

Таким чином, після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, суд дійшов переконання про обґрунтованість позовних вимог щодо позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки відповідач не піклується про моральне виховання дитини, про її фізичний і духовний розвиток, навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, не спілкується з донькою в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не проявляє до неї батьківської турботи, не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, матеріально не утримує, що свідчить про свідоме ухилення відповідача від виконання батьківських обов`язків по вихованню дитини.

За таких обставин, суд вважає, що в інтересах дитини слід позбавити ОСОБА_2 батьківських прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави слід стягнути 1073 грн. 60 коп. судового збору.

Керуючись ст. 164, 165, 166, 180 СК України, ст. ст. 12, 76-78, 81, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги органу опіки та піклування виконавчого комітету Бочечківської сільської ради Конотопського району Сумської області (код ЄДРПОУ 41826674, 41635 с. Бочечки Конотопського району Сумської області, вул. Тракторна, 2), який діє в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 , задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстровану та мешканку АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий 18 квітня 1996 року Конотопським РВ УМВС України в Сумській області, іден. № НОМЕР_3 ) батьківських прав відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку із ухиленням матері від виконання батьківських обов`язків по вихованню доньки.

Передати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на виховання батьку ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованому та мешканцю АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_4 , виданий 05 лютого 2009 року Конотопським МВ УМВС України в Сумській області, іден. № НОМЕР_5 ).

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої та мешканки АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий 18 квітня 1996 року Конотопським РВ УМВС України в Сумській області, іден. № НОМЕР_3 ) на користь ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованого та мешканця АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_4 , виданий 05 лютого 2009 року Конотопським МВ УМВС України в Сумській області, іден. № НОМЕР_5 ) аліменти на утримання малолітньої доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини від усіх видів її заробітку (доходу) щомісяця, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи стягнення з 10 жовтня 2023 року і до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстровано та мешканки АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий 18 квітня 1996 року Конотопським РВ УМВС України в Сумській області, іден. № НОМЕР_3 ) на користь держави 1073 (одну тисячу сімдесят три) грн. 60 коп. судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги до Конотопського міськрайонного суду протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення.

Суддя Буток Т. А.

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115216259
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —577/5547/23

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Буток Т. А.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Буток Т. А.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Буток Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні