Рішення
від 27.11.2023 по справі 564/2625/23
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/2625/23

27 листопада 2023 року

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючої судді Грипіч Л. А.

з участю секретаря Вознюк Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Костопіль в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа Малолюбашанськасільська рада про встановлення факту належності документа, що підтверджує право власності на нерухоме майно

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Костопільського районного суду Рівненської області із заявою про встановлення факту належності документа, що підтверджує право власності на нерухоме майно, заінтересована особа Малолюбашанська сільська рада.

Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Мирне помер батько заявника ОСОБА_2 . Після його смерті залишилось спадкове майно, а саме дві земельні ділянки за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, що розташовані на території Мирненської сільської ради, з кадастровими номерами 5623485400:05:018:0148 площею 3,6382 га та 5623485400:05:009:0531 площею 1,3001 га. Коли позивач звернувся до нотаріуса за оформленням спадщини, то останньому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину та роз`яснено право звернутись до суду із заявою про встановлення факту належності документа, що підтверджує право власності на нерухоме майно, оскільки у виданому на ім`я батька державному акті зазначено ОСОБА_3 замість правильного ОСОБА_2 . У зв`язку з цим виникла необхідність встановлення факту належності ОСОБА_2 виданого на ім`я ОСОБА_4 державного акту І-РВ №036786.

Просить встановити факт належності документа, що підтверджує право власності на нерухоме майно, а саме: встановити, що державний акт на право приватної власності на землю І-РВ №036786 виданий ОСОБА_4 належить ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Мирне Костопільського району Рівненської області.

Заявник, ОСОБА_1 , в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, заяву підтримує.

Відповідно до ч.3 ст.211 Цивільного процесуального кодексу України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Заінтересована особа Малолюбашанська сільська рада, не забезпечила явку повноважного представника в судове засідання, про дату і час розгляду справи повідомлена вчасно та належним чином.

Відповідно до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

При цьому суд враховує, що неявка в судове засідання заінтересованої особи не перешкоджає розгляду справи, оскільки встановлення зазначеного у заяві факту не вплине на права та обов`язки такої особи.

Суд, повно, всебічно та об`єктивно дослідивши письмові докази у справі, встановив наступне.

Відповідно до ч.1, п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно доп.6ч.1ст.315ЦПК України,суд розглядаєсправи провстановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_1 , батьками якого є ОСОБА_2 та ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 29.01.1983 Мирненською сільською радою Костопільського району Рівненської області, актовий запис про народження №1.

10 грудня 2003 року Костопільською районною державною адміністрацією видано на ім`я ОСОБА_4 Державний акт на право приватної власності на землю серії І-РВ №036786, на земельну ділянку площею 4,96 га з цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Мирненської сільської ради.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 помер у с.Мирне Костопільського району Рівненської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 18.11.2013 виконавчим комітетом Мирненської сільської ради Костопільського району Рівненської області, актовий запис про смерть №30.

Суд враховує, що батько заявника ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у с.Мирне Костопільського району Рівненської області, за життя отримав Державний акт на право приватної власності на землю серії І-РВ №036786, на земельну ділянку площею 4,96 га з цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Мирненської сільської ради.

Проте, державний акт видано на ім`я ОСОБА_4 , якого у селі Мирне Рівненського (Костопільського) району Рівненської області не було, що підтверджують у своїх заявах громадяни ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , жительки АДРЕСА_1 .

Вказані обставини свідчать про те, що з невідомих причин Державний акт на право приватної власності на землю серії І-РВ №036786, на земельну ділянку площею 4,96 га з цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Мирненської сільської ради, 10 грудня 2003 року Костопільською районною державною адміністрацією помилково видано на ім`я ОСОБА_3 , замість правильного ОСОБА_2 .

Суд дійшов висновку про вочевидь наявні розбіжності у написанні прізвища та імені батька заявника могли виникнути внаслідок неоднакового, або помилкового написання прізвища та імені у різні роки, або з інших технічних причин.

При цьому, внаслідок виявлених розбіжностей у написанні прізвища та імені батька заявника, ОСОБА_1 позбавлений можливості оформити спадкові права на майно, яке залишилось після смерті його батька ОСОБА_2 .

Враховуючи наведене, оцінюючи наявні у справі докази у їх сукупності та узгодженості між собою, суд дійшов висновку, що зібраними у справі доказами підтверджено факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у с.Мирне Костопільського району Рівненської області, Державного акту на право приватної власності на землю серії І-РВ №036786, на земельну ділянку площею 4,96 га з цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Мирненської сільської ради.

В інший спосіб, окрім як встановленням факту належності правовстановлюючого документу в судовому порядку, заявник не матиме можливість реалізувати своє право на оформлення спадщини.

З врахуванням викладеного, заява ОСОБА_1 підлягає до задоволення з наведених підстав.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.273, 294, 315, 319, 354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа Малолюбашанськасільська рада про встановлення фактуналежності документа,що підтверджуєправо власностіна нерухомемайно задоволити.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Мирне Костопільського району Рівненської області, Державного акту на право приватної власності на землю серії І-РВ №036786, на земельну ділянку площею 4,96 га з цільовим призначенням ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Мирненської сільської ради і який виданий 10 грудня 2003 року Костопільською районною державною адміністрацією на ім`я ОСОБА_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Рівненського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт НОМЕР_3 , код органу, що видав паспорт НОМЕР_4 (житель АДРЕСА_2 ), РНОКПП: НОМЕР_5 .

Заінтересована особа:

Малолюбашанська сільська рада (місце знаходження: с.Мала Любаша Рівненського району Рівненської області, вул.Соборна 10), код ЄДРПОУ 04386226.

Повне рішення складено

27 листопада 2023 року.

СуддяЛ. А. Грипіч

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115220695
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —564/2625/23

Рішення від 27.11.2023

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні