Ухвала
від 28.11.2023 по справі 904/4830/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

28.11.2023 м. ДніпроСправа № 904/4830/23За позовом Акціонерного товариства "Дочірній банк" Казахстан - Зіраат Інтернешнл Банк", м. Алмати, Казахстан

до відповідача-1: ОСОБА_1, Вест Палмбіч, Сполучені Штати Америки

відповідача-2: ОСОБА_2, м. Стамбул, Республіка Туреччина

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Товариство з обмеженою відповідальністю "Алом", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

про визнання договору купівлі продажу частки у статутному капіталі недійсним

Суддя Крижний О.М.

Представники:

Від позивача: Регелюк С.В., довіреність від 04.10.2023, адвокат

Від відповідачі-1,2 та третьої особи: представники не з`явилися

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "Дочірній банк" Казахстан - Зіраат Інтернешнл Банк" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом, у якому просить визнати недійсним договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Алом" від 11 квітня 2018 року, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачу під час розгляду судом справи №904/8790/21 стало відомо про укладення оспорюваного договору, однак позивач вбачає у даному договорі ознаки фраудаторності.

Представники відповідачів-1,2 та третьої особи у судове засідання не з`явилися, причини неявки суду не повідомили, відзивів на позов та письмових пояснень не подали.

Судом встановлено, що відповідачем-1 та відповідачем-2 у справі є іноземні громадяни - нерезиденти ОСОБА_1 (громадянин США, проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) та ОСОБА_2 (громадянин Республіки Туреччина, проживає за адресою: АДРЕСА_2 ).

На виконання ухвали суду позивачем надано інформацію щодо наявності на території України представника відповідача-1 ( ОСОБА_1 ) - адвоката Погірілого Антона Михайловича, який діє на підставі ордеру серія АЕ №1198201 від 09.05.2023. Проте, адвокатом Погірілим Антоном Михайловичем, у відповідь на електронний лист суду повідомлено, що він не має прав на представлення інтересів у даній справі.

Відомості щодо наявності представника на території України відповідача-2 (ОСОБА_2) у позивача та суду відсутні.

Згідно з приписами ст. 366 Господарського процесуального кодексу України, підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Частиною 6 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України визначено, що спори, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі спори між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів, а також спори, що виникають з правочинів щодо корпоративних прав (крім акцій) в юридичній особі, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням юридичної особи.

Відповідно до ст. 365 Господарського процесуального кодексу України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Оскільки, відповідачем-1 та відповідачем-2 у справі є іноземні суб`єкти, слід повідомити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про розгляд даної справи у встановленому законодавством та міжнародними угодами порядку.

Відповідно до ст. 367 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Частиною 1 ст. 368 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги повинні відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено - вимогам частин другої - четвертої цієї статті.

Згідно з ст. 1 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, яка ратифікована Україною 19.10.2000, ця Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном. Ця Конвенція не застосовується, якщо адреса особи, якій необхідно вручити документ, невідома.

Відповідно до ст. 3 Конвенції, орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

За таких обставин, для належного повідомлення:

відповідача-1 (ОСОБА_1), слід звернутись в порядку ст. 367 Господарського процесуального кодексу України до компетентного органу Сполучених Штатів Америки (Office of Private International Law Office of the Legal Adviser Department of State 2430 E Street, NW Room 357, South Building WASHINGTON, DC 20037-2851 United States of America) із судовим дорученням про вручення відповідачу-1 судових документів;

відповідача-2 у справі, слід звернутись в порядку ст. 367 Господарського процесуального кодексу України до компетентного органу Турецької Республіки (Ministry of Justice General Directorate for International Law and Foreign Relations Adalet Bakanl?g? Ek Binas? - Nam?k Kemal Mah. Milli Mudafaa Caddesi No:22Cankaya / Ankara Turkey) із судовим дорученням про вручення відповідачу-2 судових документів.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

За таких обставин, у зв`язку із зверненням із судовим дорученням про вручення відповідачу-1 та відповідачу-2 судових документів, провадження у справі слід зупинити до отримання доказів виконання компетентним органом Сполучених Штатів Америки та компетентним органом Турецької Республіки судових доручень про вручення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 документів.

Керуючись ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право", ст. 176, 177, 228, 234, 365-368 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання, яке відбудеться 05.06.2024 о 10:00 год. у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судового засідання № 1-107 за адресою: 49600, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

2. До судового засідання Відповідачам:

- протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали надати до суду відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогам статті 165 ГПК України і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду);

- надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, надати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву та доданих до нього документів позивачу;

Позивачу:

- протягом 10 днів з дня одержання відзивів на позовну заяву надати до суду відповідь на відзив на позовну заяву, яка має відповідати вимогам статті166 ГПК України, в якій викласти свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень та мотиви їх визнання або відхилення.

- надіслати відповідачам копію відповіді на відзив та доданих до неї документів, надати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив відповідачу;

Учасники справи, при поданні заяв по суті справи, повинні надати до суду докази в підтвердження дати отримання таких заяв від інших учасників, для перевірки судом дотримання строку при подачі відповідних заяв, а також, докази направлення на адресу інших учасників процесу заяв, що подаються до суду.

3. Зобов`язати позивача у строк до 20.12.2023 включно надати до суду примірники нотаріально засвідчених перекладів на англійську та турецьку мови:

- ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 28.11.2023 - у трьох примірниках;

- прохання про вручення за кордоном судових та позасудових документів для належного повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи відповідно до вимог Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965 - у трьох примірниках;

- виклику (повідомлення) про день судового засідання - у трьох примірниках.

4. Викликати для участі у судовому засіданні представників учасників справи, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників.

5. Звернутися до компетентного органу Сполучених Штатів Америки (Office of Private International Law Office of the Legal Adviser Department of State 2430 E Street, NW Room 357, South Building WASHINGTON, DC 20037-2851 United States of America) з проханням про вручення відповідачу-21 судових/позасудових документів у справі № 904/4830/23.

6. Звернутися до компетентного органу Турецької Республіки (Ministry of Justice General Directorate for International Law and Foreign Relations Adalet Bakanl?g? Ek Binas? - Nam?k Kemal Mah. Milli Mudafaa Caddesi No:22Cankaya / Ankara Turkey) з проханням про вручення відповідачу-2 судових/позасудових документів у справі № 904/4830/23.

7. Зупинити провадження у справі № 904/4830/23 у зв`язку зі зверненням з судовими дорученнямя про надання правової допомоги (вручення документів) до Центрального органу Сполучених Штатів Америки та Компетентного органу Турецької Республіки.

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання та може бути оскаржена в частині зупинення провадження справі.

Повний текст ухвали складено - 28.11.2023.

Суддя О.М. Крижний

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115229202
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору купівлі продажу частки у статутному капіталі недійсним

Судовий реєстр по справі —904/4830/23

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні