Рішення
від 18.09.2023 по справі 295/2233/23
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 295/2233/23

2-о/296/100/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2023 року м.Житомир

Корольовський районний суд міста Житомира у складі:

головуючого судді Шалоти К. В.,

присяжних Вознюк Н. М., Черних Ж. А.,

за участю секретаря судового засідання Шовтюк І. В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника органу опіки та піклування - Матвійчук М. І.,

особи, щодо якої вирішується питання: ОСОБА_2 ,

розглянувши y закритому судовому засіданні в порядку окремого провадження заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, за участю заінтересованої особи - органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Житомирської міської ради та особи щодо якої вирішується питання - ОСОБА_2 ,

У С Т А Н О В И В :

І. СУТЬ СПРАВИ

1.1. 24.02.2023 ОСОБА_1 (далі - заявник) звернувся до Богунського районного суду міста Житомира в порядку окремого провадження із заявою, в якій просив визнати ОСОБА_2 недієздатною, встановити над нею опіку та призначити його опікуном недієздатної.

1.2. Подана заява мотивована тим, що ОСОБА_2 , 1966 року народження, є матір`ю заявника та хворіє на тяжкий психічний розлад, не може надавати оцінку своїм діям та керувати ними, не здатна до самообслуговування, у зв`язку із чим потребує встановлення над нею опіки.

ІІ. ПРОЦЕДУРА

2.1. Розпорядженням голови Богунського районного суду міста Житомира Кузнєцова Д. від 27.02.2023 справу №295/2233/23 передано до Корольовського районного суду м. Житомира.

2.2. 03.03.2023 ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира відкрито провадження у справі, яку призначено до розгляду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

2.3. 21.03.2023 ухвалою суду призначено cудово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану здоров`я ОСОБА_2 , провадження у справі зупинено на час експертизи.

2.4. 15.05.2023 ухвалою суду поновлено провадження у даній справі та призначено судове засідання для розгляду справи, з повідомленням учасників розгляду справи.

2.5. Заявник у судовому засіданні подану заяву підтримав та просив її задовольнити.

2.6. Представник органу опіки та піклування надала подання органу опіки та піклування про можливість призначення опікуна над ОСОБА_2 , проти задоволення заяви не заперечувала.

2.7. Особа, щодо якої розглядається справа - ОСОБА_2 у судовому засіданні проти задоволення заяви та призначення заявника її опікуном не заперечувала.

ІІІ. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ та ДОКАЗИ НА ЇХ ПІДТВЕРДЖЕННЯ

3.1. ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_3 та ОСОБА_2 народився син ОСОБА_1 , що стверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 19.03.1987 (а.с. 5).

3.2. Зі змісту довідки КНП "Обласний медичний спеціалізований центр" Житомирської обласної ради від 20.02.2023 вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , хворіє на тяжкий психічний розлад, за станом здоров"я потребує надання соціальної допомоги (а.с. 6).

3.3. З 10.10.2013 ОСОБА_2 встановлена друга група інвалідності безтерміново, що стверджується довідкою до акту МСЕК серії 10 ААб №678744 (а.с.43).

3.4. Згідно висновку судово-психіатричної експертизи №209-2023 від 02.05.2023, проведеної комісійно експертами КНП "Обласний медичний спеціалізований центр" Житомирської обласної ради вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на даний час страждає на стійкий, хронічний психічний розлад, а саме: параноїдну шизофренію, з безперервним типом перебігу, вираженим апато-дисоціативним типом дефекту, галюцинаційно-маячним синдромом (F 20.00 мкх-10), ступінь психічних розладів в сфері мислення, емоцій, волі, критики за шизофренічним типом, стійкість галюцинаційно-маячних переживань на даний час настільки виражена, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 32-33).

3.5. Зі змісту подання органу опіки та піклування, затвердженого рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради №463 від 19.04.2023 слідує, що заявник ОСОБА_1 може виконувати обов`язки опікуна над матір`ю ОСОБА_2 у разі визнання останньої недієздатною.

ІV. НОРМИ ПРАВА, ЩО ПІДЛЯГАЮТЬ ЗАСТОСУВАННЮ

4.1. За змістом частини першої статті 30 Цивільного кодексу України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

4.2. Згідно із частиною першою статті 39 Цивільного кодексу України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

4.3. Відповідно до частини першої статті 40 Цивільного кодексу України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

4.4. Статтею 292 Цивільного кодексу України встановлено, що фізична особа, яка визнана недієздатною або цивільна дієздатність якої обмежена, має право на опіку або піклування.

4.5. Частиною першою статті 60 Цивільного кодексу України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

4.6. Статтею 63 Цивільного кодексу України встановлено, що опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

4.7. Відповідно до частини шостої статті 300 Цивільного процесуального кодексу України, суд, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

V. ОЦІНКА та МОТИВИ СУДУ

5.1. Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просив визнати його матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 недієздатною та призначити над нею опіку.

5.2. З матеріалів справи вбачається, що матір заявника - ОСОБА_2 , має ІІ групу інвалідності, хворіє на психічний розлад з приводу чого спостерігається у лікаря психіатра.

5.3. Враховуючи результати проведеної судово-психіатричної експертизи від 02.05.2023 та інші наявні в матеріалах справи докази у їх сукупності, відповідно до яких ОСОБА_2 , 1966 року народження, страждає на стійкій, хронічний психічний розлад, що на даний час настільки виражений, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатною.

5.4. Фізична особа, яка визнана недієздатною має право на опіку, а опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна.

5.5. Враховуючи, що заявник ОСОБА_1 є рідним сином ОСОБА_2 , виявив бажання бути її опікуном, приймаючи до уваги наявність позитивного висновку органу опіки та піклування та не встановлення обставин, що є перешкодою для виконання заявником обов`язків опікуна над ОСОБА_2 , а також висловлену у судовоу засіданні згоду ОСОБА_2 щодо призначення заявника її опікуном, суд дійшов висновку, що призначення заявника опікуном над його недієздатною матір`ю ОСОБА_2 відповідає інтересам підопічної та підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 76-80, 89, 259, 263-265, 268, 273, 293, 294, 299, 300 Цивільного процесуального кодексу України, Корольовський районний суд міста Житомира

У Х В А Л И В :

1. Заяву ОСОБА_1 , задовольнити.

2. Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

3. Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

4. Встановити строк дії рішення суду - два роки з дня набрання рішенням законної сили.

5. Роз`яснити, що опікун, представник органу опіки та піклування має право подати до суду клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

6. Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник:

ОСОБА_1

ІНФОРМАЦІЯ_3 ,

зареєстроване місце проживання за адресою:

АДРЕСА_1

РНОКПП НОМЕР_2

Особа, щодо якої вирішується питання:

ОСОБА_2 ,

ІНФОРМАЦІЯ_4 ,

зареєстроване місце проживання за адресою:

АДРЕСА_1

РНОКПП НОМЕР_3

Заінтересована особа:

Орган опіки та піклування в особі

виконавчого комітету Житомирської міської ради

зареєстроване місцезнаходження за адресою:

м. Житомир, майдан ім. С.П. Корольова, буд. 4/2,

код ЄДРПОУ 04053625

Головуючий суддяКостянтин ШАЛОТАПрисяжні Жанна ЧЕРНИХ Наталія ВОЗНЮК

Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115230467
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна,

Судовий реєстр по справі —295/2233/23

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Воробйова Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні