Ухвала
від 28.11.2023 по справі 939/1549/23
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 939/1549/23

УХВАЛА

28 листопада 2023 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючої - судді Герасименко М.М.,

присяжних - Артемової С.В., Титенко Ю.С.,

за участі секретаря судового засідання - Рассказової М.М.,

заявниці - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Бородянського районного суду в смт Бородянка Київської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області, Бородянський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаною заявою, у якій просила визнати її чоловіка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити її (заявницю) його опікуном.

У судовому засіданні постало питання про необхідність призначення особі, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною- ОСОБА_2 адвоката, на виконання вимог ст. 299 ЦПК України з метою забезпечення його прав та законних інтересів.

Заявник ОСОБА_1 щодо призначення адвоката її чоловіку ОСОБА_2 не заперечувала.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився.

Заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області свого представника в судове засідання не направив, про причини неявки суд не повідомив, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Заінтересована особа - Бородянський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням, свого представника в судове засідання не направив, просив розглянути справу без його участі.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно зі ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

В даному випадку особа, стосовно якої розглядається справа, адвоката не залучила.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України "Про безоплатну правничу допомогу" право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Враховуючи викладене, в порядку досудової підготовки необхідно доручити Вишневському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката особі, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною, з метою забезпечення її прав та законних інтересів.

Керуючись ст. 293, 294 ЦПК України та п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України "Про безоплатну правничу допомогу",

УХВАЛИВ:

Залучити адвоката особі - Ковганюку Степану Івановичу, стосовно якого вирішується питання про визнання його недієздатним, за призначенням відповідно до Закону України "Про безоплатну правничу допомогу".

Доручити Вишневському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити ОСОБА_2 адвоката для надання безоплатної правничої допомоги при розгляді цивільної справи та забезпечити прибуття адвоката в судове засідання, яке відбудеться 08 грудня 2023 року, о 11 годині 30 хвилин, у залі судових засідань Бородянського районного суду Київської області в смт Бородянці Бучанського району Київської області по вул. Шевченка, 3.

Копію ухвали невідкладно направити для виконання до Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (E-mail: vyshneve.kyivreg@legalaid.kiev.ua).

Головуюча-суддяМ. Герасименко

Присяжні С. Артемова

Ю. Титенко

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115230892
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —939/1549/23

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні