Ухвала
від 23.11.2023 по справі 911/3125/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"23" листопада 2023 р. Справа № 911/3125/23

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лендінвест 3000", 01010, місто Київ, вулиця Івана Мазепи, будинок 10

до Приватного акціонерного товариства "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)", 08325, Київська область, Бориспільський район, село Щасливе, вулиця Лесі Українки, будинок 14

про визнання договору укладеним

суддя Н.Г. Шевчук

за участю:

представники позивача: Слуцька Н.С. (в залі суду);

Пустовіт О.Ю. (в залі суду);

від відповідача: не з`явився.

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Лендінвест 3000" звернулось до Господарського суду Київської області з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" про визнання договору оренди земельних ділянок укладеним в редакції, викладеній в прохальній частині позовної заяви.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Приватне акціонерне товариство "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" користується без правовстановлюючих документів футбольними полями, які розташовані на земельних ділянках, що належать на праві приватної власності позивачу.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 17.10.2023 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 23.11.2023.

В підготовче засідання 23.11.2023 представник Приватного акціонерного товариства "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" не з`явився, про розгляд справи повідомлений належним чином та завчасно, в матеріалах справи міститься клопотання відповідача про відкладення розгляду справи.

Так, в позовній заяві позивачем викладено клопотання про витребування у Приватного акціонерного товариства "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" копії договорів або інших документів, які підтверджують право користування ПАТ "ФК "Шахтар" (Донецьк)" земельними ділянками з кадастровими номерами: 3220888001:03:006:0025, 3220888000:03:006:0050, 3220888000:03:006:0053, 3220888000:03:006:0056, 3220888000:03:006:0048, 3220888000:03:006:0116, що розташовані в с. Щасливе, Бориспільського району Київської області, на яких розташовані футбольні поля.

Разом з цим, 22.11.2023 позивачем через підсистему "Електронний суд" подано клопотання про витребування доказів, в яких він просить суд витребувати у ПрАТ "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" наступні документи:

- акти прийому-передачі наданих послуг згідно Договору про надання послуг № 16-03/16 від 01.03.2016, укладеного між ПрАТ "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" та ТОВ "Футбольний клуб "Арсенал-Київ", за період з 01.03.2016 по 01.12.2023;

- платіжні доручення, платіжні інструкції, квитанції про сплату ПрАТ "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" послуг згідно Договору про надання послуг № 16-03/16 від 01.03.2016, укладеного між ПрАТ "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" та ТОВ "Футбольний клуб "Арсенал-Київ", за період з 01.03.2016 по 01.12.2023;

- акти звіряння (звірки) стану взаємних розрахунків (взаєморозрахунків) щодо надання послуг за Договором про надання послуг № 16-03/16 від 01.03.2016, укладеним між ПрАТ "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" та ТОВ "Футбольний клуб "Арсенал-Київ", за період з 01.03.2016 по 01.12.2023.

Клопотанням від 22.11.2023 про витребування доказів позивач просить витребувати від Пристоличної сільської ради наступну інформацію:

- повідомити скільки футбольних полів з натуральним покриттям та скільки футбольних полів зі штучним покриттям знаходиться на території села Щасливе Бориспільського району?

- за якими адресами та на перетині яких вулиць знаходяться футбольні поля в селі Щасливе?

- копію викопіювання з генерального плану (кадастрового плану, викопіювання з картки, тощо) села Щасливе Бориспільського району, на якому позначити розташування футбольних полів.

Також клопотанням від 22.11.2023 про витребування доказів позивач просить витребувати від ПП "АВТО-ЕКСПРЕС" копію Звіту про оцінку нерухомого майна, а саме спортивного комплексу за адресою: Київська обл, Бориспільський р-н, с. Щасливе, вул. Лесі Українки від 2022 року, складеного на замовлення ТОВ "Футбольний клуб "Арсенал-Київ".

Вказані клопотання обґрунтовує тим, що такі докази мають підтвердити користування відповідачем земельними ділянками, які є власністю позивача, що позивач не може їх отримати самостійно, оскільки вжиті ним заходи (адвокатські запити) не були задоволені.

Суд, заслухавши в підготовчому засіданні 23.11.2023 пояснення позивача щодо вказаних клопотань, зазначає таке.

Відповідно до частин другої та третьої статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, письмовими доказами.

Згідно з частиною першою статті 74 Господарського процесуального кодексу Ураїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї (частина перша статті 81 Господарського процесуального кодексу України).

Частиною другою статті 81 Господарського процесуального кодексу України визначено що, у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Особа, яка заявляє клопотання перед судом про витребування від інших осіб письмових доказів, повинна зазначити: який письмовий доказ вимагається, орган чи особу, у яких він знаходиться, та обставини, які може підтвердити цей доказ. Крім того, у клопотанні слід зазначити обставини, що можуть бути підтверджені доказом, якого необхідно витребувати. Ці обставини повинні входити до предмету доказування у справі, інакше суд може відмовити в задоволенні клопотання про витребування доказів.

Зважаючи на вказане, а також те, що предметом спору у цій справі є позовна вимога ТОВ "Лендінвест 3000" як власника земельних ділянок до відповідача, який, як стверджує позивач, користується цими земельними ділянками, про визнання укладеним (за ініціативою ТОВ "Лендінвест 3000") договору оренди цих земельних ділянок, та враховуючи предмет доказування у цій справі суд не вбачає підстав для задоволення цих клопотань.

Позивачем в порядку статті 90 Господарського процесуального кодексу України в позовній заяві викладено запитання до відповідача, на які 17.11.2023 через підсистему "Електронний суд" від відповідача надійшла заява свідка, в якій ПрАТ "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" надав відповіді на вказані питання позивача.

Однак позивач вважає, що надана відповідачем відповідь на запитання не відповідає вимогам статей 88, 90 Господарського процесуального кодексу України щодо форми заяви свідка, оскільки не містить підтвердження про обізнаність свідка зі змістом закону щодо кримінальної відповідальності за надання неправдивих показань та про готовність з`явитися до суду за його викликом для підтвердження своїх свідчень, що відповіді на запитання не є вичерпними, у зв`язку з чим 22.11.2023 заявив клопотання про зобов`язання відповідача надати відповіді на запитання у порядку статті 90 Господарського процесуального кодексу України.

Частиною третьою статті 90 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що відповіді на запитання подаються до суду учасником справи - фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніше як за п`ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - за п`ять днів до першого судового засідання. Копія такої заяви свідка у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання.

Відповідно до статті 88 Господарського процесуального кодексу України показання свідка викладаються ним письмово у заяві свідка. У заяві свідка зазначаються ім`я (прізвище, ім`я та по батькові), місце проживання (перебування) та місце роботи свідка, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків свідка за його наявності або номер і серія паспорта, номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти (за наявності), обставини, про які відомо свідку, джерела обізнаності свідка щодо цих обставин, а також підтвердження свідка про обізнаність із змістом закону щодо кримінальної відповідальності за надання неправдивих показань та про готовність з`явитися до суду за його викликом для підтвердження своїх свідчень. Підпис свідка на заяві посвідчується нотаріусом. Не вимагається нотаріальне посвідчення підпису сторін, третіх осіб, їх представників, які дали згоду на допит їх як свідків. Заява свідка має бути подана до суду у строк, встановлений для подання доказів.

Суд встановив, що подана 17.11.2023 від відповідача заява свідка, в якій ПрАТ "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" надав відповіді на питання позивача, не містить підтвердження про обізнаність свідка зі змістом закону щодо кримінальної відповідальності за надання неправдивих показань та про готовність з`явитися до суду за його викликом для підтвердження своїх свідчень, отже не відповідає вимогам статті 88 Господарського процесуального кодексу України щодо форми заяви свідка.

А тому клопотання позивача про зобов`язання відповідача надати відповіді на запитання в частині відповідності заяви свідка вимогам статті 88 Господарського процесуального кодексу України підлягає задоволенню.

Щодо вичерпності/невичерпності відповідей на запитання, то це є оціночним поняттям, критерії якого законом не визначені.

Враховуючи викладені вище положення процесуального законодавства, господарський суд доходить висновку про часткове задоволення клопотання позивача в частині зобов`язання відповідача надати належним чином оформлені відповіді на запитання відповідно до вимог частини третьої статті 88 Господарського процесуального кодексу України.

Окрім цього 17.11.2023 від Приватного акціонерного товариства "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" також надійшло клопотання про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю "Футбольний клуб "Арсенал-Київ" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

В підготовчому засіданні 23.11.2023 суд відклав вирішення питання по даному клопотанню відповідача, оскільки воно не є достатньо обґрунтованим, а заявник не позбавлений можливості надати додаткове обгрунтування необхідності залучення цієї особи до участі у справі.

Враховуючи викладене відповідно до норм чинного законодавства суд вважає за можливе оголосити перерву у підготовчому засіданні.

Керуючись статями 120, 182, 183 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Повідомити учасників справи, що у підготовчому судовому засіданні оголошено перерву до 14.12.2023 о 16:30.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Київської області за адресою: місто Київ, вулиця Симона Петлюри, 16/108.

2. Повідомити учасників справи в порядку частини другої статті 120 Господарського процесуального кодексу України про судове засідання. Явка представників сторін у судове засідання не є обов`язковою.

3. Довести до відома, що сторони не позбавлені права подати до суду заяву про розгляд справи за їх відсутності.

4. Клопотання позивача про витребування доказів про зобов`язання відповідача надати відповіді на запитання задовольнити частково.

5. Зобов`язати Приватне акціонерне товариство "Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк)" надати належним чином оформлені відповіді на запитання відповідно до вимог частини третьої статті 88 Господарського процесуального кодексу України.

6. Зобов`язати учасників справи всі заяви, пояснення, клопотання, заперечення у справі викладати виключно в письмовій формі (частина друга статті 169 Господарського процесуального кодексу України).

7. Повідомити учасників судового процесу про їх обов`язок відповідно до вимог частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023) зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

8. Повідомити сторін, що згідно з частиною сьомою статті 6 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023) особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

9. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в Інтернеті за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/ та з текстами всіх судових рішень по справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою http://www.reyestr.court.gov.ua/.

10. Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.Г. Шевчук

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115230924
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору укладеним

Судовий реєстр по справі —911/3125/23

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 27.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні