Ухвала
від 27.11.2023 по справі 915/1643/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про продовження строку підготовчого провадження,

відкладення підготовчого засідання та залучення третьої особи

27 листопада 2023 року Справа № 915/1643/23

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Олейняш Е.М. при секретарі судового засідання Артьомові І.І., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні справу

за позовом Миколаївського квартирно-експлуатаційного управління Командування Сил логістики Збройних Сил України, просп. Миру 62-а, м. Миколаїв, Миколаївська область, 54056 (код ЄДРПОУ 08029523)

електронна пошта: kev_mykolaiv@post.mil.gov.ua

представник позивача: Кушнір Ю. В.

електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "С РОСТОК", вул. 8 березня, 18, с. Іванівка, Миколаївський район, Миколаївська область, 57145 (код ЄДРПОУ 35010143)

електронна пошта: rostok@ukr.net

представник відповідача адвокат Саченко А.П.

електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_2

про стягнення коштів в сумі 256 045, 48 грн.

за участю сторін (представників) :

представник позивача : Кушнір Ю.В.

представник відповідача : не з`явився

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Миколаївської області звернулось Миколаївське квартирно-експлуатаційне управління Командування Сил логістики Збройних Сил України з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "С РОСТОК" 256 045, 48 грн. - заборгованості за фактично спожиті послуги з теплопостачання, що відшкодовуються в процесі надання послуг з харчування.

Позивач просить суд стягнути з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору у сумі 3 840, 68 грн.

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 25.10.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче засідання на 27.11.2023.

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 24.11.2023 задоволено заяву відповідача (вх. № 14924/23 від 10.11.2023) про участь представника відповідача адвоката Саченко А.П. в усіх судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами суду.

В підготовче засідання 27.11.2023 відповідач явку повноважених представників не забезпечив, про дату та час засідання повідомлявся в порядку, передбаченому ст. 120 ГПК України.

10.11.2023 на адресу Господарського суду Миколаївської області від відповідача надійшов відзив (вх. № 14922/23 від 10.11.2023).

Поданий відзив судом прийнято до розгляду та долучено до матеріалів справи.

10.11.2023 на адресу Господарського суду Миколаївської області від відповідача надійшов попередній орієнтовний розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв`язку з розглядом справи (вх. № 14925/23 від 10.11.2023).

Поданий розрахунок судом долучено до матеріалів справи.

17.11.2023 на адресу Господарського суду Миколаївської області від позивача за допомогою системи «Електронний суд» надійшла відповідь на відзив (вх. № 15253/23 від 17.11.2023).

Подану відповідь на відзив судом прийнято до розгляду та долучено до матеріалів справи.

Інші заяви або клопотання відсутні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ч. 4 ст. 50 ГПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до ч. 5 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Предметом спору у даній справі є вимога про стягнення з відповідача заборгованості за фактично спожиті послуги з теплопостачання, що відшкодовуються в процесі надання послуг з харчування.

Судом встановлено, що між КЕВ м. Миколаїв (замовник) та ТОВ «АВКУБІ ПЛЮС» (постачальник) укладено договір про закупівлю теплової енергії за державні кошти, виробленої на альтернативному виді палива автономною котельнею № 01/01 від 12.01.2023, за умовами якого постачальник зобов`язався відпустити замовникові теплову енергію в гарячій воді, а замовник прийняти і оплатити їх вартість. Відповідно до додатку № 2 до договору сторонами погоджено перелік об`єктів теплопостачання, до якого їдальню у військовому містечку № 22, м. Первомайськ, Миколаївська область.

Позивач зазначає, що між сторонами у справі були укладені договори позички нерухомого майна, в тому числі і договір позички нерухомого майна, необхідного для організації харчування особового складу Збройних Сил України № 22 від 01.01.2023 р., а саме на нежитлові приміщення на території в/ч НОМЕР_1 , дія якого припинена за взаємною згодою з 14.05.2023. Проте, відповідач відмовився укладати договір про відшкодування вартості теплопостачання (КЕКВ 2271) спожитого в процесі надання послуг з харчування, а також відмовився здійснити оплату направленому йому рахунку на відшкодування за фактично використану теплову енергію та акту приймання-передачі теплової енергії за період часу коли відповідач фактично перебував у приміщенні їдальні військової частини, що і стало підставою для звернення до суду із даними позовом.

Водночас відповідач, зокрема, але не виключно, заперечує факт отримання теплової енергії в будь-якій кількості, зазначає, що теплову енергію не споживав.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «АВКУБІ ПЛЮС», оскільки рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки ТОВ «АВКУБІ ПЛЮС» як постачальника теплової енергії до спірного приміщення та сторони за договором про закупівлю теплової енергії за державні кошти, виробленої на альтернативному виді палива автономною котельнею № 01/01 від 12.01.2023.

Відповідно до ст. 179 ГПК України у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву.

Учасники справи мають право подати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно до ч. 3 ст. 177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку з метою вирішення всіх питань, передбачених ст. 177, 182 ГПК України, з метою належної підготовки справи для розгляду по суті та зібрання відповідних доказів, надання можливості учасникам процесу скористатись наданим їм законом процесуальними правами, про наявність підстав для продовження строку підготовчого провадження на 30 днів та відкладення підготовчого засідання.

Керуючись п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, п. 4 ч. 5 ст. 13, ч. 1-4 ст. 197 ГПК України, п. 1, 2 Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом ДСА України від 23.04.2020 № 196 (далі - Порядок), враховуючи наявність у суду можливості проведення судового засідання за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення "EasyCon", суд дійшов висновку про проведення наступного підготовчого засідання за участю представника відповідача в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Враховуючи викладене, розгляд справи у наступному підготовчому засіданні слід провести з використанням системи відеоконференцзв`язку поза межами приміщення суду з використанням комплексу технічних засобів та програмного забезпечення "EasyCon".

Керуючись ст. 50, 177, 185, 197, 233-235, 254-255 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

2. Відкласти підготовче засідання по справі на 19.01.2024 об 11:00 год.

3. Підготовче засідання в режимі відеоконференції відбудеться у приміщенні Господарського суду Миколаївської області за адресою: вул. Фалєєвська, 14, м. Миколаїв, 54005.

Особа, яка братиме участь у підготовчому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду: представник відповідача адвокат Саченко А.П. (логін - ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

4. Відеоконференція буде проведена за допомогою системи "EasyCon" за веб-посиланням: ://vkz.court.gov.ua/.

Порядок проведення судового засідання в режимі відеоконференції, а також ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо врегульовано приписами ч. 5, 10, 11, 12 ст. 197 ГПК України та Порядком роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом ДСА України від 23.04.2020 № 196.

5. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «АВКУБІ ПЛЮС», вул. Стуса Василя, буд. 3Е, кімната 203, м. Гайворон, Голованівський район, Кіровоградська обл., 26300 (код ЄДРПОУ 40343836).

Копію даної ухвали направити на адресу третьої особи.

6. Встановити позивачу строк у 5 днів для направлення копії позовної заяви з додатками на адресу третьої особи.

Докази направлення подати суду.

7. Встановити третій особі строк у 15 днів з дня з дня вручення даної ухвали для подання до суду пояснень в порядку ст. 168, 179 ГПК України та всіх наявних доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення, якщо такі докази не надані сторонами, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до неї доказів іншим учасникам справи.

Пояснення мають відповідати вимогам ст. 168 ГПК України.

Подання заяв по суті справи є правом учасників справи (ч. 4 ст. 161 ГПК України).

8. Суд звертає увагу учасників процесу на наступне.

Відповідно до абз. 1, 2 ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Суд зазначає про обов`язок осіб, зазначених у ст. 6 ГПК України, зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами (абз. 3 ч. 7 ст. 42 ГПК України).

На вебсторінці Господарського суду Миколаївської області на офіційному вебпорталі судової влади України в Інтернет за посиланням: http://mk.arbitr.gov.ua/sud5016/ учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (ст. 235, 255 ГПК України).

Повний текст ухвали складено 28.11.2023.

Суддя Е. М. Олейняш

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115231145
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів в сумі 256 045, 48 грн.

Судовий реєстр по справі —915/1643/23

Рішення від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 05.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні