Ухвала
від 23.11.2023 по справі 757/53725/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/53725/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_6 про продовження строку домашнього арешту відносно

підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Білгород-Дністровський Одеської області, громадянина України, працюючого лікарем КНП «Білгород-Дністровська центральна районна лікарня» Білгород-Дністровської районної ради Одеської області, проживаючого: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 336, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора, ОСОБА_7 звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022221150001160 від 08.10.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 2,3 ст. 199, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 199, ч. 2 ст. 209 (чинна з 28.04.2020), ч. 3 ст. 289, ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 369-2, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 336, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», який в подальшому неодноразово продовжувався відповідними Указами Президента України з 24.02.2022 в Україні до теперішнього часу введено воєнний стан.

Крім того на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до ч. 2 ст. 102, п. 1, 17, 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Указу Президента України № 69/2022 від 24.02.2022 «Про загальну мобілізацію», який в подальшому неодноразово продовжувався відповідними Указами Президента України, на усій території України з 24.02.2022 оголошена та проводиться загальна мобілізація.

Згідно ст. 65 Конституції України, захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов`язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

Згідно ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов`язком громадян України.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про оборону України» захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов`язком громадян України. Громадяни України чоловічої статі, придатні до проходження військової служби за станом здоров`я і віком, повинні виконувати військовий обов`язок згідно із законодавством. Громадяни проходять військову службу, службу у військовому резерві та виконують військовий обов`язок у запасі відповідно до законодавства.

Ч. 9 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» визначено, зокрема, що військовозобов`язані це особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Згідно ч. 10 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» громадяни України, які перебувають у запасі Збройних Сил України чи проходять службу у військовому резерві, зобов`язані: прибувати за викликом районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для оформлення військово-облікових документів (військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов`язаних), проходження медичного огляду, призову на військову службу або на збори військовозобов`язаних, проходити медичний огляд, проходити військову службу і виконувати військовий обов`язок у запасі, виконувати правила військового обліку, встановлені законодавством.

Згідно ст. 15 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров`я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Призов громадян України на строкову військову службу включає: прибуття на медичний огляд, професійно-психологічний відбір та засідання призовної комісії; проходження медичного огляду (у тому числі, за необхідності, направлення на додаткове медичне обстеження); проведення професійно-психологічного відбору; засідання призовної комісії; прибуття за зазначеними у повістці районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки адресою та часом для відправки у військову частину для проходження строкової військової служби та знаходження у відповідному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (обласному збірному пункті) до відправлення у військову частину. Організація підготовки та проведення призову громадян України на строкову військову службу здійснюється міськими (районними) державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Згідно ст. 181 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться. Під час дії воєнного стану призовні комісії утворюються для розгляду питань щодо: організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов`язаних або виключення з військового обліку, а відповідно до ст. 22 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» граничний вік перебування на військовій службі (в тому числі в резерві), встановлюється для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду - до 60 років та 65 років в залежності від рангу.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов`язані: з`являтися за викликом до ТЦК та СП для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час; громадяни (крім тих, які проходять службу у військовому резерві) зобов`язані з`явитися до військових частин або на збірні пункти ТЦК та СП у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях начальників ТЦК та СП, де вони перебувають на військовому обліку, громадяни, які перебувають у запасі, завчасно приписуються до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу.

Згідно ч. 1 ст. 42 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» громадяни України, винні у порушенні правил військового обліку громадян України, приписки до призовних дільниць, призову на строкову військову службу, проходження служби у військовому резерві, проходження зборів, мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності, прибуття за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також у вчиненні інших порушень законодавства про військовий обов`язок і військову службу, несуть відповідальність згідно із законом.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мобілізація - комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - на організацію і штати воєнного часу. Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» загальна мобілізація проводиться одночасно на всій території України і стосується національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ і організацій. З моменту оголошення мобілізації (крім цільової) чи введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях настає особливий період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій.

Ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачає, що громадяни зобов`язані: з`являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік військовозобов`язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період. Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов`язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час мобілізації, можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер. Під час мобілізації громадяни зобов`язані з`явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин.

Призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин.

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров`я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 1487 від 30.12.2022.

Відповідно до п. 20 вищевказаної постанови Кабінету Міністрів України № 1487 від 30.12.2022 військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів, якими є для військовозобов`язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов`язаного.

Згідно п. 79 постанови Кабінету Міністрів України № 1487 від 30.12.2022 «Про затвердження порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів» районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки зокрема: організовують та ведуть військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці; здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів у випадках, передбачених законодавством; виявляють призовників, військовозобов`язаних та резервістів, які проживають на території адміністративно-територіальної одиниці, проте не перебувають на військовому обліку; організовують оповіщення призовників, військовозобов`язаних та резервістів про їх виклик до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, приписки до призовної дільниці, взяття на військовий облік, призначення на особливий період, призову на військову службу або на збори військовозобов`язаних та резервістів і забезпечують здійснення контролю за їх прибуттям; організовують та забезпечують зберігання облікової документації призовників, військовозобов`язаних та резервістів, персональних даних, які містяться в них; забезпечують громадян військово-обліковими документами та зберігання зданих або вилучених у призовників, військовозобов`язаних та резервістів військово-облікових документів; проставляють у військово-облікових документах призовників, військовозобов`язаних та резервістів відповідні відмітки про взяття їх на військовий облік, зняття та виключення з нього; виконують архівно-довідкову роботу з питань військового обліку; виконують функції з ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов`язаних та резервістів.

Відповідно до п. 81 постанови Кабінету Міністрів України № 1487 від 30.12.2022 «Про затвердження порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів» взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки здійснюється за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Завданнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, відповідно до п. 8 «Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 154 від 23.02.2022 є виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації, керівництво військовим обліком військовозобов`язаних на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, контроль за його станом.

Крім того п. 9 «Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 154 від 23.02.2022 закріплює, що територіальні центрів комплектування та соціальної підтримки ведуть військовий облік військовозобов`язаних; оформлюють та видають військово-облікові документи військовозобов`язаним; здійснюють заходи оповіщення та призову громадян на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку); розробляють плани проведення мобілізації людських ресурсів.

Згідно п. 11 «Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 154 від 23.02.2022 районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки організовують з визначеною періодичністю проведення медичних оглядів та психологічних обстежень військово-лікарськими комісіями військовозобов`язаних; оформляють для військовозобов`язаних відстрочку від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

Наказом військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_2 № 366 від 04.08.2021 затверджено «Положення про ІНФОРМАЦІЯ_3 ». відповідно до якого ІНФОРМАЦІЯ_3 є місцевим органом військового управління, що забезпечує виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації в особливий період людських ресурсів на території району. ІНФОРМАЦІЯ_3 у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України, наказами і директивами Міністра оборони та наказами і директивами Генерального штабу Збройних Сил, Головнокомандувача Збройних Сил, іншими правовими актами і даним Положенням.

ІНФОРМАЦІЯ_3 очолює начальник територіального центру комплектування та соціальної підтримки, який організовує діяльність ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Завданнями ІНФОРМАЦІЯ_4 є проведення призову громадян на військову службу у мирний і воєнний час, підготовка і проведення в особливий період мобілізації людських ресурсів, а також ведення військового обліку військовозобов`язаних, розробляє план проведення в особливий період мобілізації людських ресурсів, удосконалює системи оповіщення, збору та поставки зазначених мобілізаційних ресурсів, призначених для забезпечення потреб оборони держави; організовує з визначеною періодичністю проведення медичних оглядів військово-лікарськими комісіями військовозобов`язаних; оформлює військовозобов`язаним відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період.

Відповідно до ч. 10 ст. 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» та з метою якісного проведення призову громадян на строкову військову службу за станом здоров`я, прийняття громадян на військову службу за контрактом, проведення медичного огляду військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів для визначення ступеня придатності до військової служби наказом Міністра оборони України № 402 від 14.08.2008 затверджено Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

Згідно з «Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров`я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних. Військово-лікарська експертиза - це зокрема і медичний огляд військовозобов`язаних. Одним з основних завдань військово-лікарської експертизи є добір громадян України, придатних за станом здоров`я до військової служби, для укомплектування Збройних Сил України.

Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії, штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) приймають постанови. Постанови ВЛК оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії.

Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов`язкові до виконання.

До позаштатних постійно діючих ВЛК належать зокрема: ВЛК військових комісаріатів, ВЛК територіального центру комплектування.

До складу ВЛК, що створюється у військовому комісаріаті, ТЦК, лікарі і секретар комісії залучаються з місцевих лікувально-профілактичних закладів рішенням голови районної державної адміністрації (виконавчого органу міської ради) за погодженням з головою відповідної штатної ВЛК регіону.

ВЛК військового комісаріату створюється у районному (міському) військовому комісаріаті в установленому законодавством порядку за узгодженням із заінтересованими органами. Для керівництва і контролю за діяльністю цих комісій у військових комісаріатах Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва створюються відповідно Кримська республіканська, обласні та Київська міська ВЛК в установленому законодавством порядку за узгодженням із заінтересованими органами.

На ВЛК районного (міського) військового комісаріату покладається огляд в тому числі і військовозобов`язаних осіб. Рішенням ВЛК регіону на ВЛК військового комісаріату покладається огляд інших контингентів. При цьому в порядку контролю на ВЛК військового комісаріату Автономної Республіки Крим, області, міста Києва покладається огляд (переогляд) контингенту, проведеного ВЛК районного (міського) військового комісаріату.

Медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров`я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови). Під придатністю до військової служби розуміється такий стан здоров`я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов`язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

Медичний огляд проводиться ВЛК з метою визначення придатності: до військової служби зокрема і допризовників, призовників, військовозобов`язаних, резервістів (кандидатів у резервісти).

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов`язаного одну із таких постанов:

«Придатний до військової служби»;

«Тимчасово непридатний до військової служби (вказується дата повторного огляду)»;

«Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку».

У разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров`я військовозобов`язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату.

Постанови ВЛК приймаються колегіально, більшістю голосів. У прийнятті постанови голова та члени ВЛК не залежні і у своїй роботі керуються Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

У разі незгоди голови або членів комісії з думкою інших членів їх окрема думка заноситься до протоколу засідання ВЛК. Члени ВЛК зобов`язані дотримуватися вимог зазнаеного Положення.

Голова або члени ВЛК відповідають за прийняте рішення та видачу документів про встановлення причинного зв`язку захворювань, поранень (контузій, травм або каліцтв).

Згідно з додатком № 4 «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яке затверджено наказом Міністра оборони України № 402 від 14.08.2008 затверджено бланк довідки військово-лікарської комісії відповідно до якого обов`язково має бути зазначена дата проведення медичного огляду ВЛК, встановлений діагноз, постанова ВЛК щодо придатності до військової служби, місцезнаходження комісії. Крім того, відповідно до зазначеного бланку така довідка військово-лікарської комісії підписується головою та секретарем військово-лікарської комісії.

Таким чином, вказана довідка є документом, що містить зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує та посвідчує певні події та факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру (звільнення від призову за мобілізацією), складається, видається чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, місцевого самоврядування, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити, а відтак відповідно до примітки до ст. 358 КК України, є офіційним документом.

Відповідно до розпорядження Білгород-Дністровської районної військової адміністрації № 3/А-2023 від 09.01.2023 «Про залучення медичних працівників до складу позаштатної постійно діючої військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_4 на 2023 рік» зокрема лікар стоматолог ОСОБА_5 , секретар комісії медична сестра КНП «Білгород-Дністровська міська багатопрофільна лікарня» ОСОБА_8 та секретар комісії медична сестра КНП «Білгород-Дністровська центральна районна лікарня» ОСОБА_9 залучені до складу позаштатної постійно діючої військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно з наказом № 506 від 28.12.2022 начальника ІНФОРМАЦІЯ_4 «Про створення постійно діючих позаштатних військово-лікарських комісій при ІНФОРМАЦІЯ_4 , першому та другому відділах на 2023 рік» затверджено склад постійно діючих позаштатних військово-лікарських комісій при ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідно до якого головою комісії на 2023 рік в основному і резервному складі являється ОСОБА_5 , а секретарем основного складу являється ОСОБА_8 , а резервного складу - ОСОБА_9 .

При цьому окремо положення про військово-лікарську комісію при ІНФОРМАЦІЯ_5 та посадові обов`язки їх членів не створювались, так як їх діяльність регулюються Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яке затверджено наказом Міністра оборони України № 402 від 14.08.2008.

Тобто ОСОБА_5 ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , були особами, що обіймали посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій та відповідно до ст. 18 КК України являлись службовими особами військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_4 .

На усій території України з 24.02.2022 до даного часу оголошено воєнний стан та проводиться загальна мобілізація громадян України чоловічої статі призовного віку, які не звільненні або не мають відстрочки від призову на військову службу. При цьому саме на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки покладено завдання проведення призову громадян на військову службу у воєнний час, підготовка та проведення в особливий період мобілізації людських ресурсів, ведення військового обліку військовозобов`язаних, організація з визначеною періодичністю проведення медичних оглядів військово-лікарськими комісіями військовозобов`язаних для визначення придатності за станом здоров`я до військової служби.

Водночас частина військовозобов`язаних громадян України чоловічої статі призовного віку намагається протиправно ухилитись від призову на військову службу під час мобілізації, не маючи законних підстав для відстрочки від призову або звільнення від військової служби.

Так. при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах в невстановленому місці та в невстановлений час, але не пізніше початку лютого 2023 року голова військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи службовою особою вступив в попередню злочинну змову з секретарями зазначеної військово-лікарської комісії ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , які теж являлись службовими особами, а також з невстановленими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_8 та іншими невстановленими на даний час особами.

Так вказаними особами було розроблено план з використанням наданої їм влади та службового становища щодо протиправного забезпечення військовозобов`язаних осіб призовного віку, в період дії воєнного стану та оголошеної загальної мобілізації і які не мають права на відстрочку або звільнення від військової служби щодо ухилення призову на військову службу під час мобілізації, шляхом складення і видачі їм офіційних документів з внесеними в них завідомо неправдивими даними, а саме визнання їх непридатними до військової служби за станом здоров`я.

Відповідно до вищевказаного злочинного плану були підшукані особи, які виявили бажання умисно ухилитись від призову на військову службу під час мобілізації шляхом отримання офіційних документів про визнання їх непридатними за станом здоров`я до військової служби для чого надали свої анкетні дані і фотокартки.

Після цього, відповідно до розробленого злочинного плану, зазначені відомості були передані до ІНФОРМАЦІЯ_4 .

У свою чергу невстановлені службові особи останнього з метою маскування протиправних дій, надання їм вигляду законних, використовуючи надану владу, діючи всупереч інтересах служби, на виконання спільного злочинного умислу, відповідно до своєї ролі у злочинах, забезпечили без присутності таких осіб внесення неправдивих відомостей до облікових карток про нібито взяття зазначених осіб на військовий облік в ІНФОРМАЦІЯ_4 і направлення їх нібито на проходження військово-лікарської комісії для визначення стану здоров`я.

У свою чергу голова військово-лікарської комісії зазначеного територіального центру комплектування та соціальної підтримки ОСОБА_5 , діючи спільно з секретарями зазначеної комісії ОСОБА_9 і ОСОБА_8 , являючись службовими особами на виконання спільного злочинного плану, направленого на пособництво в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, шляхом складання та видачі завідомо неправдивих офіційних документів, використовуючи свої повноваження, всупереч установленого порядку, без проведення медичних оглядів осіб та у їх відсутність забезпечили внесення відомостей щодо таких осіб до журналу направлених на медичне обстеження військовозобов`язаних з зазначенням нібито встановленого діагнозу, який надає змогу визнати особу непридатною для проходження військової служби за станом здоров`я.

У продовження реалізації спільного злочинного умислу голова військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_9 ОСОБА_5 спільно з секретарями зазначеної комісії ОСОБА_9 і ОСОБА_8 , являючись службовими особами складали та видавали на таких осіб довідки ВЛК, до яких вносили завідомо неправдиві дані, а саме що особам нібито проведено медичний огляд та встановлено діагноз на підставі якого вони визнані непридатними до військової служби.

Після цього вказані довідки ВЛК, до яких внесено завідомо неправдиві відомості, відповідно до раніше узгодженого злочинного плану, передавали до ІНФОРМАЦІЯ_4 .

У свою чергу невстановлені службові особи ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідно до відведеної їм ролей у злочинах, використовуючи надану їм владу та службове становище, діючи всупереч інтересах служби, усвідомлюючи, що діють протиправно і у видані довідки ВЛК внесено завідомо неправдиву інформацію забезпечили внесення відомостей з вищевказаних підроблених довідок ВЛК до облікових карток військовозобов`язаних про те, що особам нібито проведено медичний огляд та встановлено непридатність до військової служби за станом здоров`я.

З метою доведення злочинного умислу до кінця, невстановлені службові особи ІНФОРМАЦІЯ_4 , усвідомлюючи що своїми діями сприяють особам в ухиленні від призову від військової служби по мобілізації вигототовляли тимчасові посвідчення військовозобов`язаних з внесенням в них завідомо неправдивої інформації, а саме, що нібито особи були поставлені на облік до ІНФОРМАЦІЯ_4 та за результатами проведення військово-лікарської комісії визнані непридатними до військової служби за станом здоров`я.

Після підписання та надання необхідних реквізитів і статусу офіційного документу вказані тимчасові посвідчення військовозобов`язаних разом з відповідними довідками ВЛК за допомогою посередників, в порушення установленого порядку направлялось безпосередньо особам на анкетні дані яких видавались.

Останні в свою чергу отримавши вищевказані офіційні документи в яких містились завідомо неправдиві відомості, тобто протиправно отримали можливість ухилитись від призову на військову службу під час проведення мобілізації.

За період з 30.01.2023 до 14.03.2023 голова військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , секретарі військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_9 та ОСОБА_8 , являючись службовими особами, діючи повторно, за попередньою змовою між собою та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, склали та видали офіційні документи ІНФОРМАЦІЯ_4 , до яких внесено завідомо неправдиву інформацію, а саме:

- довідку військово-лікарської комісії № 1294 від 21.02.2023, чим сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_10 від призову на військову службу під час мобілізації;

- довідку військово-лікарської комісії № 1639 від 03.03.2023, чим сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_11 від призову на військову службу під час мобілізації;

- довідку військово-лікарської комісії № 1684 від 06.03.2023, чим сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_12 від призову на військову службу під час мобілізації;

- довідку військово-лікарської комісії № 1723 від 07.03.2023, чим сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_13 від призову на військову службу під час мобілізації;

- довідку військово-лікарської комісії № 1886 від 14.03.2023, чим сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_14 від призову на військову службу під час мобілізації;

- довідку військово-лікарської комісії № 2890 від 24.04.2023, чим сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_15 від призову на військову службу під час мобілізації при наступних обставинах.

Так, громадянин України ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , являючись військовозобов`язаним, під час дії воєнного стану та оголошеної загальної мобілізації, не маючи передбачених законом підстав на звільнення або відстрочку від призову на військову службу по мобілізації виявив протиправне бажання ухилитись від неї.

З цією метою ОСОБА_10 , при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах в невстановленому місці та в невстановлений час, але не пізніше 02.02.2023 передав свої анкетні дані та фотокартку невстановленій особі, яка попередньо пообіцяла надати документи на підставі яких ОСОБА_10 не підлягатиме призову на військову службу по мобілізації.

Після цього, невстановлена особа, діючи відповідно до раніше узгодженого злочинного плану та своєї ролі у злочині, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 02.02.2023 забезпечила передачу отриманих даних невстановленим службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Останні, перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , достеменно знаючи установлений порядок та підстави постановки військовозобов`язаної особи на військовий облік, однак, використовуючи надану їм владу та службове становище, з метою сприяння ОСОБА_10 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, без особистої присутності військовозобов`язаного та законних на те підстав здійснили його постановку на військовий облік в ІНФОРМАЦІЯ_5 , шляхом оформлення облікової картки на ОСОБА_10 .

У продовження спільного злочинного умислу, діючи за попередньою змовою групою осіб, відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, але не пізніше 21.02.2023. невстановлені службові особи вказаного територіального центру передали анкетні дані ОСОБА_10 голові військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 та її секретарю ОСОБА_9 , які являлись службовими особами і достеменно були обізнаними про порядок проходження військовозобов`язаними особами військово-лікарської комісії.

З метою сприяння ОСОБА_10 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, відповідно до відведеної їм ролі у злочині, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 21.02.2023 голова ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , діючи спільно з секретарем зазначеної комісії ОСОБА_9 , являючись службовими особами, перебуваючи, в приміщенні ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , чітко усвідомлюючи, що фактично ОСОБА_10 медичний огляд не проходив, до військово-лікарської комісії не прибував забезпечили складання довідки військово-лікарської комісії № 1294 від 21.02.2023 до якої внесли завідомо неправдиві відомості, а саме про те, що нібито ОСОБА_10 , 1987 р.н. проведено медичний огляд 21.01.2023 та встановлено діагноз «Наслідки перенесеної важкої ВЧМТ (2021) у вигляді церебрального конвексіального арахноїдиту, прогресуючий перебіг, з мікроознаками ураження ЦНС, стійким цефалгічним вираженим вертигенозним синдромами та частими цереброваскулярними кризами за типом симпатоадреналових, важкого перебігу» та він непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, яку в подальшому підписали.

Для маскування своїх незаконних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_9 забезпечили протиправне внесення даних та діагнозу ОСОБА_10 до журналу направлених на медичне обстеження військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Довідку № 1294 від 21.02.2023 з внесеними до неї завідомо неправдивими відомостями ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_9 , на виконання спільного злочинного наміру було передано до ІНФОРМАЦІЯ_5 , де зареєстровано та ОСОБА_16 , як начальник поставив на ній відтиск печатки підпорядкованого територіального центру комплектування.

Тобто злочинними діями службових осіб військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , ОСОБА_9 та невстановлених службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 довідці № 1294 від 21.02.2023 надано необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і можуть бути використані як документ та складені, видані і посвідчені компетентними особами органів державної влади, складені з дотриманням визначених законом форм та містять усі передбачені законом реквізити, однак внесено завідомо неправдиві відомості.

У продовження спільного злочинного умислу, невстановлена особа ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , відповідно до відведеної йому ролі у злочині, використовуючи надану йому владу та службове становище, діючи повторно, всупереч інтересах служби, усвідомлюючи про те, що довідка про проходження ОСОБА_10 військово-лікарської комісії містить завідомо неправдиві дані, діючи умисно забезпечила внесення відомостей з довідки № 1294 від 21.02.2023 до облікової картки ОСОБА_10 .

Крім того, зазначена невстановлена особа, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , оформила тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_1 від 21.02.2023 до якого внесла завідомо неправдиву інформацію, а саме, що ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_10 взятий 02.02.2023 на військовий облік військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 і виключений з нього 21.02.2023 у зв`язку з нібито проведенням військово-лікарської комісії і не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та вклеїла фотокартку ОСОБА_10 .

Після виготовлення вищевказаного тимчасового посвідчення ОСОБА_16 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 як начальник вказаного центру комплектування та соціальної підтримки підписав тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_1 від 21.02.2023 та поставив відтиски печатки підпорядкованого йому РТЦК та СП, надавши йому необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і може бути використана як документ та складена, видана і посвідчена компетентними особами органів державної влади, складеного з дотриманням визначених законом форм та який містив усі передбачені законом реквізити.

Таким чином невстановлені службові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 , використовуючи надану їм владу та службове становище протиправно здійснили виключення ОСОБА_10 з військового обліку ІНФОРМАЦІЯ_5 за станом здоров`я.

У подальшому за допомогою невстановлених досудовим розслідування осіб, які залучені в якості посередників було забезпечено передачу ОСОБА_10 довідки військово-лікарської комісії № 1294 від 21.02.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_1 від 21.02.2023, які містили завідомо неправдиву інформацію.

У такий спосіб ОСОБА_10 ухилився від призову на військову службу під час проведення мобілізації.

Тобто, голова військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , секретар військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_9 , являючись службовими особами, діючи повторно, за попередньою змовою між собою та невстановленими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 і іншими особами, не пізніше 21.02.2023 під час дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації, шляхом складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме довідки військово-лікарської комісії № 1294 від 21.02.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_1 від 21.02.2023 сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_10 від призову на військову службу під час мобілізації.

Крім того, громадянин України ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , являючись військовозобов`язаним, під час дії воєнного стану та оголошеної загальної мобілізації, не маючи передбачених законом підстав на звільнення або відстрочку від призову на військову службу по мобілізації виявив протиправне бажання ухилитись від неї.

З цією метою ОСОБА_11 , при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, в невстановленому місці та в невстановлений час, але не пізніше 30.01.2023 передав свої анкетні дані та фотокартку невстановленій особі, яка попередньо пообіцяла надати документи на підставі яких ОСОБА_11 не підлягатиме призову на військову службу по мобілізації.

Після цього, невстановлена особа, діючи відповідно до раніше узгодженого злочинного плану та своєї ролі у злочині, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 30.01.2023 забезпечила передачу отриманих даних невстановленим службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Останні, перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , достеменно знаючи установлений порядок та підстави постановки військовозобов`язаної особи на військовий облік, однак, використовуючи надану їм владу та службове становище, з метою сприяння ОСОБА_11 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, діючи за попередньою змовою групою осіб, без особистої присутності військовозобов`язаного та законних на те підстав здійснили його постановку на військовий облік в ІНФОРМАЦІЯ_5 , шляхом оформлення облікової картки на ОСОБА_11 .

У продовження спільного злочинного умислу, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, але не пізніше 31.01.2023. невстановлені службові особи вказаного територіального центру передали анкетні дані ОСОБА_11 голові військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 та її секретарю ОСОБА_9 , які являлись службовими особами і достеменно були обізнаними про підстави і порядок проходження військовозобов`язаними особами військово-лікарської комісії.

З метою сприяння ОСОБА_11 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, відповідно до відведеної їм ролі у злочині, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 03.03.2023 голова ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , діючи спільно з секретарем зазначеної комісії ОСОБА_9 , будучи службовими особами і перебуваючи в приміщенні ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , чітко усвідомлюючи, що фактично ОСОБА_11 медичний огляд не проходив, до військово-лікарської комісії не прибував, забезпечили складання довідки військово-лікарської комісії № 1639 від 03.03.2023 до якої внесли завідомо неправдиві відомості, а саме про те, що нібито ОСОБА_11 , 1982 р.н. проведено медичний огляд 31.01.2023 та встановлено діагноз «Розповсюджений остеохондроз хребта. Деформуючий спондильоз С2 - С4 з явищами функціональної нестабільності ІІ ст., вертибробазілярною недостатністю. Дисциркуляторна енцефалопатія ІІ ст.» та він непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, яку в подальшому підписали.

Довідку № 1639 від 03.03.2023 з внесеними до неї завідомо неправдивими відомостями ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_9 , на виконання спільного злочинного наміру було передано до ІНФОРМАЦІЯ_5 , де зареєстровано та ОСОБА_16 , як начальник поставив на ній відтиск печатки підпорядкованого територіального центру комплектування.

Тобто незаконними діями службових осіб військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , ОСОБА_9 та невстановлених службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 довідці № 1639 від 03.03.2023 надано необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і можуть бути використані як документ та складені, видані і посвідчені компетентними особами органів державної влади, складені з дотриманням визначених законом форм та містять усі передбачені законом реквізити, однак внесено завідомо неправдиві відомості.

У продовження спільного злочинного умислу, невстановлена службова особа ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , відповідно до відведеної йому ролі у злочині, використовуючи надану йому владу та службове становище, діючи всупереч інтересах служби, усвідомлюючи про те, що довідка про проходження ОСОБА_11 військово-лікарської комісії містить завідомо неправдиві дані, діючи умисно забезпечила внесення відомостей з довідки № 1639 від 03.03.2023 до облікової картки ОСОБА_11 .

Крім того зазначена невстановлена особа, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , оформила тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_2 від 03.03.2023 до якого внесла завідомо неправдиву інформацію, а саме, що ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_11 взятий 30.01.2023 на військовий облік військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 та виключений з нього 31.01.2023 у зв`язку з нібито проведенням військово-лікарської комісії і не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та вклеїла фотокартку ОСОБА_11 .

Після виготовлення вищевказаного тимчасового посвідчення ОСОБА_16 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 як начальник вказаного центру комплектування та соціальної підтримки підписав тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_2 від 03.03.2023 та поставив відтиски печатки підпорядкованого йому РТЦК та СП, надавши йому необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і може бути використана як документ та складена, видана і посвідчена компетентними особами органів державної влади, складеного з дотриманням визначених законом форм та який містив усі передбачені законом реквізити.

Таким чином невстановлені службові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 , використовуючи надану їм владу та службове становище протиправно здійснили виключення ОСОБА_11 з військового обліку ІНФОРМАЦІЯ_5 за станом здоров`я.

У подальшому за допомогою невстановлених досудовим розслідування осіб, які залучені в якості посередників було забезпечено передачу ОСОБА_11 довідки військово-лікарської комісії № 1639 від 03.03.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_2 від 03.03.2023, які містили завідомо неправдиву інформацію.

У такий спосіб ОСОБА_11 ухилився від призову на військову службу під час проведення мобілізації.

Тобто, голова військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , секретар військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_9 , являючись службовими особами діючи за попередньою змовою між собою та невстановленими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 і іншими особами, не пізніше 03.03.2023, під час дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації, шляхом складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів ІНФОРМАЦІЯ_4 , що містили завідомо неправдиві відомості, а саме довідки військово-лікарської комісії № 1639 від 03.03.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_2 від 03.03.2023 сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_11 від призову на військову службу під час мобілізації.

Крім того, громадянин України ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , являючись військовозобов`язаним, під час дії воєнного стану та оголошеної загальної мобілізації не підлягав призову на військову службу у зв`язку з перебуванням на його утриманні трьох дітей віком до 18 років.

Однак усвідомлюючи про те, що з 14.03.2023 одній з них, а саме ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_13 виповниться 18 років і таким чином ОСОБА_12 втратить передбачену законом підставу для відстрочки від призову виявив протиправне бажання ухилитись від призову на військову службу по мобілізації після досягнення старшою дитиною повнолітнього віку (14.03.2023), що позбавляло його можливості у законний спосіб не бути призваним.

З цією метою ОСОБА_12 , при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах в невстановленому місці та в невстановлений час, але не пізніше 27.02.2023 передав свої анкетні дані та фотокартку невстановленій особі, яка попередньо пообіцяла надати документи на підставі яких ОСОБА_12 не підлягатиме призову на військову службу по мобілізації.

Після цього, невстановлена особа, діючи відповідно до раніше узгодженого злочинного плану та своєї ролі у злочині, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 27.02.2023 забезпечила передачу отриманих даних невстановленим службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Останні, перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , достеменно знаючи установлений порядок та підстави постановки військовозобов`язаної особи на військовий облік, однак, використовуючи надану їм владу та службове становище, з метою сприяння ОСОБА_12 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, без особистої присутності військовозобов`язаного та законних на те підстав здійснити його постановку на військовий облік в ІНФОРМАЦІЯ_5 , шляхом оформлення облікової картки ОСОБА_12 .

У продовження спільного злочинного умислу, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, але не пізніше 06.03.2023. невстановлені службові особи вказаного територіального центру передали анкетні дані ОСОБА_12 голові військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 та її секретарю ОСОБА_8 , які являлись службовими особами і достеменно були обізнаними про порядок проходження військовозобов`язаними особами військово-лікарської комісії.

З метою сприяння ОСОБА_12 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, відповідно до відведеної їм ролі у злочинах, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 06.03.2023 голова ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , діючи спільно з секретарем зазначеної комісії ОСОБА_8 , являючись службовими особами, перебуваючи в приміщенні ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , діючи повторно, чітко усвідомлюючи, що фактично ОСОБА_12 медичний огляд не проходив, до військово-лікарської комісії не прибував забезпечили складання довідки військово-лікарської комісії № 1684 від 06.03.2023 до якої внесли завідомо неправдиві відомості, а саме про те, що нібито ОСОБА_12 1980 р.н. проведено медичний огляд 06.03.2023 та встановлено діагноз «Дифузний токсичний зоб ІІІ ст, стадія декомпенсації. Тиреотоксикоз, важка форма в стадії медикаментозної декомпенсації. Тиреотоксична офтальмопатія ІІ а клас» та він непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, яку в подальшому підписали.

Для маскування своїх незаконних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_8 забезпечили протиправне внесення даних та діагнозу ОСОБА_12 до журналу направлених на медичне обстеження військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Довідку № 1684 від 06.03.2023 з внесеними до неї завідомо неправдивими відомостями ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_8 , на виконання спільного злочинного наміру було передано до ІНФОРМАЦІЯ_5 , де зареєстровано та ОСОБА_16 , як начальник поставив на ній відтиск печатки підпорядкованого територіального центру комплектування.

Тобто повторними незаконними діями службових осіб військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 та ОСОБА_8 довідці № 1684 від 06.03.2023 надано необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і можуть бути використані як документ та складені, видані і посвідчені компетентними особами органів державної влади, складені з дотриманням визначених законом форм та містять усі передбачені законом реквізити, однак внесено завідомо неправдиві відомості.

У продовження спільного злочинного умислу, невстановлена службова особа ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебуваючи за адресою АДРЕСА_2 , відповідно до відведеної їй ролі у злочині, використовуючи надану йому владу та службове становище, діючи повторно, всупереч інтересах служби, усвідомлюючи про те, що довідка про проходження ОСОБА_12 військово-лікарської комісії містить завідомо неправдиві дані, діючи умисно забезпечила внесення відомостей з довідки № 1684 від 06.03.2023 до облікової картки ОСОБА_12 .

Крім того зазначена невстановлена особа, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , оформила тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_3 від 07.03.2023 до якого внесла завідомо неправдиву інформацію, а саме, що ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_12 взятий 27.02.2023 на військовий облік військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 та виключений з нього 06.03.2023 у зв`язку з нібито проведенням військово-лікарської комісії і не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та вклеїла фотокартку ОСОБА_12 .

Після виготовлення вищевказаного тимчасового посвідчення ОСОБА_16 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 як керівник підписав тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_3 від 06.03.2023 та поставив відтиски печатки підпорядкованого йому РТЦК та СП, надавши йому необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і може бути використана як документ та складена, видана і посвідчена компетентними особами органів державної влади, складеного з дотриманням визначених законом форм та який містив усі передбачені законом реквізити.

Таким чином службові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 , використовуючи надану їм владу та службове становище протиправно здійснили виключення ОСОБА_12 з військового обліку ІНФОРМАЦІЯ_5 за станом здоров`я.

У подальшому за допомогою невстановлених досудовим розслідування осіб, які залучені в якості посередників було забезпечено передачу ОСОБА_12 довідки військово-лікарської комісії № 1684 від 06.03.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_3 від 07.03.2023, які містили завідомо неправдиву інформацію.

У такий спосіб ОСОБА_12 , в період з 15.03.2023 ухилився від призову на військову службу під час проведення мобілізації.

Тобто, голова військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , секретар військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_8 , являючись службовими особами, діючи повторно, за попередньою змовою між собою та невстановленими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 і іншими особами, не пізніше 07.03.2023 під час дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації, шляхом складання та видачі завідомо неправдивих офіційних документів ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме довідки військово-лікарської комісії № 1684 від 06.03.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_3 від 07.03.2023 сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_12 від призову на військову службу під час мобілізації.

Крім цього, громадянин України ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , являючись військовозобов`язаним, під час дії воєнного стану та оголошеної загальної мобілізації, не маючи передбачених законом підстав на звільнення або відстрочку від призову на військову службу по мобілізації виявив протиправне бажання ухилитись від неї.

З цією метою ОСОБА_13 , при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах в невстановленому місці та в невстановлений час, але не пізніше 27.02.2023 передав свої анкетні дані та фотокартку невстановленій особі, яка попередньо пообіцяла надати документи на підставі яких ОСОБА_13 не підлягатиме призову на військову службу по мобілізації.

Після цього, невстановлена особа, діючи відповідно до раніше узгодженого злочинного плану та своєї ролі у злочині, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 27.02.2023 забезпечила передачу отриманих даних невстановленим службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Останні, перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , достеменно знаючи установлений порядок та підстави постановки військовозобов`язаної особи на військовий облік, однак, використовуючи надану їм владу та службове становище, з метою сприяння ОСОБА_13 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, без особистої присутності військовозобов`язаного та законних на те підстав здійснити його постановку на військовий облік в ІНФОРМАЦІЯ_5 .

У продовження спільного злочинного умислу, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, але не пізніше 07.03.2023 службові особи вказаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки передали анкетні дані ОСОБА_13 голові військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 та її секретарю ОСОБА_9 , які являлись службовими особами і достеменно були обізнаними про порядок проходження військовозобов`язаними особами військово-лікарської комісії.

З метою сприяння ОСОБА_13 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, відповідно до відведеної їм ролі у злочинах, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 07.03.2023 голова ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , діючи спільно з секретарем зазначеної комісії ОСОБА_9 , являючись службовими особами, перебуваючи в приміщенні ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , діючи повторно, чітко усвідомлюючи, що фактично ОСОБА_13 медичний огляд не проходив, до військово-лікарської комісії не прибував забезпечили складання довідки військово-лікарської комісії № 1723 від 07.03.2023 до якої внесли завідомо неправдиві відомості, а саме про те, що нібито ОСОБА_13 1990 р.н. проведено медичний огляд 07.03.2023 та встановлено діагноз «Наслідки перенесеної нейроінекції (2015) у вигляді церебрального конвексіального арахноїдиту, з вираженою неврологічною симптоматикою, стійким цефалгічним, вираженим вертигенозним синдромами та частими важкими цереброваскулярними кризами» та він непридатний до військової служби, яку в подальшому підписали.

Для маскування своїх незаконних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_9 забезпечили протиправне внесення даних та діагнозу ОСОБА_13 до журналу направлених на медичне обстеження військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Довідку № 1723 від 07.03.2023 з внесеними до неї завідомо неправдивими відомостями ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_9 , на виконання спільного злочинного наміру було передано до ІНФОРМАЦІЯ_5 , де зареєстровано та ОСОБА_16 , як начальник поставив на ній відтиск печатки підпорядкованого територіального центру комплектування.

Тобто повторними незаконними діями службових осіб військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , ОСОБА_9 та службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 , довідці № 1723 від 07.03.2023 надано необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і можуть бути використані як документ та складені, видані і посвідчені компетентними особами органів державної влади, складені з дотриманням визначених законом форм та містять усі передбачені законом реквізити, однак внесено завідомо неправдиві відомості.

У продовження спільного злочинного умислу, невстановлена службова особа ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , відповідно до відведеної йому ролі у злочині, використовуючи надану йому владу та службове становище, діючи повторно, всупереч інтересах служби, усвідомлюючи про те, що довідка про проходження ОСОБА_13 військово-лікарської комісії містить завідомо неправдиві дані, діючи умисно забезпечила внесення відомостей з довідки № 1723 від 07.03.2023 до тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_4 від 07.03.2023, а саме, що ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 взятий 27.02.2023 на військовий облік військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 і 07.03.2023 у зв`язку з нібито проведенням військово-лікарської комісії не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та вклеїла фотокартку ОСОБА_13 .

Після виготовлення вищевказаного тимчасового посвідчення ОСОБА_16 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 як керівник підписав тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_4 від 07.03.2023 та поставив відтиски печатки підпорядкованого йому РТЦК та СП, надавши йому необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і може бути використана як документ та складена, видана і посвідчена компетентними особами органів державної влади, складеного з дотриманням визначених законом форм та який містив усі передбачені законом реквізити.

Таким чином службові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 , використовуючи надану їм владу та службове становище протиправно здійснили виключення ОСОБА_13 з військового обліку ІНФОРМАЦІЯ_5 за станом здоров`я.

У подальшому за допомогою невстановлених досудовим розслідування осіб, які залучені в якості посередників було забезпечено передачу ОСОБА_13 довідки військово-лікарської комісії № 1723 від 07.03.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_4 від 07.03.2023, які містили завідомо неправдиву інформацію.

У такий спосіб ОСОБА_13 ухилився від призову на військову службу під час проведення мобілізації.

Тобто, голова військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , секретар військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_9 , являючись службовими особами, діючи за попередньою змовою між собою, та з невстановленими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 і іншими особами, не пізніше 07.03.2023 під час дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації, шляхом складання та видачі завідомо неправдивих офіційних документів ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме довідки військово-лікарської комісії № 1723 від 07.03.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_4 від 07.03.2023 сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_13 від призову на військову службу під час мобілізації.

Крім цього, громадянин України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , являючись військовозобов`язаним, під час дії воєнного стану та оголошеної загальної мобілізації, не маючи передбачених законом підстав на звільнення або відстрочку від призову на військову службу по мобілізації виявив протиправне бажання ухилитись від неї.

З цією метою ОСОБА_14 , при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах в невстановленому місці та в невстановлений час, але не пізніше 09.03.2023 передав свої анкетні дані та фотокартку невстановленій особі, яка попередньо пообіцяла надати документи на підставі яких ОСОБА_14 не підлягатиме призову на військову службу по мобілізації.

Після цього, невстановлена особа, діючи відповідно до раніше узгодженого злочинного плану та своєї ролі у злочині, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 09.03.2023 забезпечила передачу отриманих даних невстановленим службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Останні, перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , достеменно знаючи установлений порядок та підстави постановки військовозобов`язаної особи на військовий облік, однак, використовуючи надану їм владу та службове становище, з метою сприяння ОСОБА_14 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, без особистої присутності військовозобов`язаного та законних на те підстав здійснити його постановку на військовий облік в ІНФОРМАЦІЯ_5 , шляхом оформлення облікової картки на ОСОБА_14 .

У продовження спільного злочинного умислу, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, але не пізніше 13.03.2023. службові особи вказаного територіального центру. передали анкетні дані ОСОБА_14 голові військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 та її секретарю ОСОБА_9 , які являлись службовими особами і достеменно були обізнаними про порядок проходження військовозобов`язаними особами військово-лікарської комісії.

З метою сприяння ОСОБА_14 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, відповідно до відведеної їм ролі у злочинах, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 13.03.2023 голова ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , діючи спільно з секретарем зазначеної комісії ОСОБА_9 , являючись службовими особами, перебуваючи в приміщенні ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , діючи повторно, чітко усвідомлюючи, що фактично ОСОБА_14 медичний огляд не проходив, до військово-лікарської комісії не прибував забезпечили складання довідки військово-лікарської комісії № 1886 від 14.03.2023 до якої внесли завідомо неправдиві відомості, а саме про те, що нібито ОСОБА_14 1967 р.н. проведено медичний огляд 13.03.2023 та встановлено діагноз «Гіпертонічна хвороба ІІІ ст ст 3 риз 4, гіпертензивне серце ІІ ст. СН ІІ АБ ст NYHA ІІІ. ІХС Стенокардія напруги ІІІ ФК Постінфарктний (29.07.2017) кардіосклероз. Стенозуючий коронаросклероз. Стентування ОВ ЛКА (29.06.2017) І ст без лікарського покриття» та він непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, яку в подальшому підписали.

Для маскування своїх незаконних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_9 забезпечили протиправне внесення даних та діагнозу ОСОБА_14 до журналу направлених на медичне обстеження військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Довідку № 1886 від 14.03.2023 з внесеними до неї завідомо неправдивими відомостями ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_9 , на виконання спільного злочинного наміру було передано до ІНФОРМАЦІЯ_5 , де зареєстровано та ОСОБА_16 , як начальник поставив на ній відтиск печатки підпорядкованого територіального центру комплектування.

Тобто повторними незаконними діями службових осіб військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , ОСОБА_9 та невстановлених службових особіб ІНФОРМАЦІЯ_5 довідці № 1886 від 14.03.2023 надано необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і можуть бути використані як документ та складені, видані і посвідчені компетентними особами органів державної влади, складені з дотриманням визначених законом форм та містять усі передбачені законом реквізити, однак внесено завідомо неправдиві відомості.

У продовження спільного злочинного умислу, невстановлена службова особа ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , відповідно до відведеної їй ролі у злочині, використовуючи надану йому владу та службове становище, діючи повторно, всупереч інтересах служби, усвідомлюючи про те, що довідка про проходження ОСОБА_14 військово-лікарської комісії містить завідомо неправдиві дані, діючи умисно забезпечила внесення відомостей з довідки № 1886 від 14.03.2023 до облікової картки ОСОБА_14 .

Крім того зазначена невстановлена особа, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 оформила тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_5 від 14.03.2023 до якого внесла завідомо неправдиву інформацію, а саме, що ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_15 взятий 09.03.2023 на військовий облік військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 і виключений з нього 13.03.2023 у зв`язку з нібито проведенням військово-лікарської комісії і не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та вклеїла фотокартку ОСОБА_14 .

Після виготовлення вищевказаного тимчасового посвідчення ОСОБА_16 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , як начальник вказаного центру комплектування та соціальної підтримки підписав тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_5 від 14.03.2023 та поставив відтиски печатки підпорядкованого йому РТЦК та СП, надавши йому необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і може бути використана як документ та складена, видана і посвідчена компетентними особами органів державної влади, складеного з дотриманням визначених законом форм та який містив усі передбачені законом реквізити.

Таким чином невстановлені службові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 , використовуючи надану їм владу та службове становище протиправно здійснили виключення ОСОБА_14 з військового обліку ІНФОРМАЦІЯ_5 за станом здоров`я.

В подальшому за допомогою невстановлених досудовим розслідування осіб, які залучені в якості посередників було забезпечено передачу ОСОБА_14 довідки військово-лікарської комісії № 1886 від 14.03.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_5 від 14.03.2023, які містили завідомо неправдиву інформацію.

У свою чергу ОСОБА_14 отримавши вищевказані офіційні документи в яких містились завідомо неправдиві відомості став ними розпоряджатись, тобто протиправно отримав можливість ухилитись від призову на військову службу під час проведення мобілізації.

Тобто, голова військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , секретар військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_9 , являючись службовими особами, діючи повторно, за попередньою змовою між собою та з невстановленими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 , не пізніше 14.03.2023 під час дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації, шляхом складання та видачі завідомо неправдивих офіційних документів ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме довідки військово-лікарської комісії № 1886 від 14.03.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_5 від 14.03.2023 сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_14 від призову на військову службу під час мобілізації.

Крім цього, громадянин України ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , являючись військовозобов`язаним, під час дії воєнного стану та оголошеної загальної мобілізації, не маючи передбачених законом підстав на звільнення або відстрочку від призову на військову службу по мобілізації виявив протиправне бажання ухилитись від неї.

З цією метою ОСОБА_15 , при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах в невстановленому місці та в невстановлений час, але не пізніше 17.04.2023 передав свої анкетні дані та фотокартку невстановленій особі, яка попередньо пообіцяла надати документи на підставі яких ОСОБА_15 не підлягатиме призову на військову службу по мобілізації.

Після цього, невстановлена особа, діючи відповідно до раніше узгодженого злочинного плану та своєї ролі у злочині, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 17.04.2023 забезпечила передачу отриманих даних невстановленим службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Останні, перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , достеменно знаючи установлений порядок та підстави постановки військовозобов`язаної особи на військовий облік, однак, використовуючи надану їй владу та службове становище, з метою сприяння ОСОБА_18 , в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, без особистої присутності військовозобов`язаного та законних на те підстав здійснити його постановку на військовий облік. з 17.04.2023 в ІНФОРМАЦІЯ_5 .

У продовження спільного злочинного умислу, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, але не пізніше 24.04.2023 службові особи вказаного територіального центру передали анкетні дані ОСОБА_15 голові військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 та її секретарю ОСОБА_9 , які являлись службовими особами і достеменно були обізнаними про підстави і порядок проходження військовозобов`язаними особами військово-лікарської комісії.

З метою сприяння ОСОБА_15 в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, відповідно до відведеної їм ролі у злочинах, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, але не пізніше 24.04.2023 голова ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , діючи спільно з секретарем зазначеної комісії ОСОБА_9 , являючись службовими особами, перебуваючи в приміщенні ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , діючи повторно, чітко усвідомлюючи, що фактично ОСОБА_15 медичний огляд не проходив, до військово-лікарської комісії не прибував забезпечили складання довідки військово-лікарської комісії № 2890 від 24.04.2023 до якої внесли завідомо неправдиві відомості, а саме про те, що нібито ОСОБА_15 , 1994 р.н. проведено медичний огляд 24.04.2023 та встановлено діагноз «Стійкі відділені наслідки перенесеної нейро-інфекції (2016) у вигляді церебрального конвексіального арахноїдиту, ускладненого після COVID-19 (2021), з вираженою неврологічною симптоматикою, стійким цефалічним, вираженим вертигенозним синдромами та частими важкими цереброваскулярними кризами» та він непридатний до військової служби, яку в подальшому підписали.

Довідку № 2890 від 24.04.2023 з внесеними до неї завідомо неправдивими відомостями ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_9 , на виконання спільного злочинного наміру було передано до ІНФОРМАЦІЯ_5 , де зареєстровано та ОСОБА_16 , як начальник поставив на ній відтиск печатки підпорядкованого територіального центру комплектування.

Тобто повторними незаконними діями службових осіб військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 та ОСОБА_9 та невстановлених службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 довідці № 2890 від 24.04.2023 надано необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і можуть бути використані як документ та складені, видані і посвідчені компетентними особами органів державної влади, складені з дотриманням визначених законом форм та містять усі передбачені законом реквізити, однак внесено завідомо неправдиві відомості.

У продовження спільного злочинного умислу, невстановлена службова особа ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , відповідно до відведеної йому ролі у злочині, використовуючи надану йому владу та службове становище, діючи повторно, всупереч інтересах служби, усвідомлюючи про те, що довідка про проходження ОСОБА_15 військово-лікарської комісії містить завідомо неправдиві дані, діючи умисно забезпечила внесення відомостей з довідки № 2890 від 24.04.2023 до військово-облікових даних.

Крім того зазначена невстановлена особа, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , оформила тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_6 від 24.04.2023 до якого внесла завідомо неправдиву інформацію, а саме, що ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_16 взятий 17.04.2023 на військовий облік військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_5 та у зв`язку з нібито проведенням військово-лікарської комісії не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та вклеїла фотокартку ОСОБА_15 .

Після виготовлення вищевказаного тимчасового посвідчення ОСОБА_16 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , як начальник вказаного центру комплектування та соціальної підтримки підписав тимчасове посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_6 від 24.04.2023 та поставив відтиски печатки підпорядкованого йому РТЦК та СП, надавши йому необхідних реквізитів і статусу офіційного документу, тобто такого, що підтверджує та посвідчує певні події і факти, які здатні спричинити наслідки правового характеру і може бути використана як документ та складена, видана і посвідчена компетентними особами органів державної влади, складеного з дотриманням визначених законом форм та який містив усі передбачені законом реквізити, таким чином протиправно визначивши про те, що ОСОБА_15 не підлягає мобілізації за станом здоров`я.

В подальшому за допомогою невстановлених досудовим розслідування осіб, які залучені в якості посередників було забезпечено передачу ОСОБА_15 довідки військово-лікарської комісії № 2890 від 24.04.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_6 від 24.04.2023, які містили завідомо неправдиву інформацію.

У свою чергу ОСОБА_15 отримавши вищевказані офіційні документи в яких містились завідомо неправдиві відомості став ними розпоряджатися, тобто протиправно отримав можливість ухилитись від призову на військову службу під час проведення мобілізації.

Тобто, голова військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , секретар військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_9 , являючись службовими особами, діючи повторно, за попередньою змовою між собою та невстановленими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 і іншими особами, не пізніше 24.04.2023 під час дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації, шляхом складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме довідки військово-лікарської комісії № 2890 від 24.04.2023 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного НОМЕР_6 від 24.04.2023 сприяли ухиленню військовозобов`язаного ОСОБА_15 від призову на військову службу під час мобілізації.

07.09.2023 Печерським районним судом м. Києва продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022221150001160 від 08.10.2022 до 9 місяців, тобто до 22.03.2024.

08.09.2023 о 12 год. 27 хв. ОСОБА_5 , повідомлено про підозру у пособництві в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації та у складанні, видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 336 і ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Допитаний в якості підозрюваного ОСОБА_5 вину в інкримінованих йому злочинах не визнав.

28.09.2023 Печерським районним судом міста Києва підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на певний період доби, заборонивши йому залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 з 22 год. до 6 год. на два місяці, тобто до 28.11.2023 включно, та процесуальні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, до 28.11.2023 року, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора або суду за кожною вимогою;

- повідомляти слідчого прокурора чи суд про зміну місця свого проживання та/або місця роботи;

- утримуватись від спілкування з підозрюваними і свідками у даному кримінальному провадженні;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні не може бути закінчено у термін дії запобіжного заходу, у зв`язку із особливою складністю кримінального провадження, яка визначається наступним:

- систематизувати матеріали кримінального провадження;

- в повному обсязі провести огляд речей та документів, вилучених під час проведення обшуків;

- в повному обсязі провести огляд речей та документів, отриманих в результаті тимчасового доступу до речей і документів;

- долучити до матеріалів кримінального провадження висновки призначених технічних експертиз документів, судових балістичних експертиз, судових фоноскопічних експертиз;

- завершити проведення судових фоноскопічних та почеркознавчих експертиз та долучити висновки указаних експертиз до матеріалів кримінального провадження;

- за результатами отриманих судових експертиз визначитись із необхідністю проведення додаткових чи повторних експертних досліджень;

- провести огляд об`єктів дослідження після проведення судових експертиз;

- розсекретити в повному обсязі та долучити до матеріалів кримінального провадження матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій, клопотання щодо надання дозволу на їх проведення, ухвали суду, винесені за результатами розгляду вказаних клопотань, постанови прокурора про проведення негласних слідчих (розшукових) дій та відповідні доручення оперативному підрозділу;

- провести слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення інших осіб, причетних до вчинення вказаних кримінальних правопорушень, які на даний час не встановлені;

- за результатами опрацювання результатів негласних слідчих (розшукових) дій та матеріалів, отриманих від операторів та провайдерів транспортних телекомунікаційних мереж, додатково допитати підозрюваних у кримінальному провадженні та інших свідків;

- повідомити ОСОБА_12 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 про остаточну підозру у кримінальному провадженні;

- провести слідчі (розшукові) дії направлені на встановлення фактичного місцезнаходження ОСОБА_15 ;

- за наявності підстав передбачених ст.ст. 276, 277, 278 КПК України повідомити про підозру інших осіб;

- відпрацювати підозрюваних на причетність до вчинення інших злочинів, інформацію щодо яких здобуто в ході досудового розслідування кримінального провадження;

- визначити можливість використання отриманих під час досудового розслідування речей та документів речовими доказами, а також визначитись з місцем їх зберігання;

- долучити матеріали виконання всіх доручень, направлених для виконання оперативним підрозділам в порядку ст. 40 КПК України;

- провести інші необхідні слідчі та негласні слідчі (розшукові) дії, у яких виникне необхідність;

- виконати вимоги ст. 290 КПК України з підозрюваними та їх захисниками;

- скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів.

Результати проведення вказаних слідчих (процесуальних) дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та можуть бути використані під час судового розгляду.

На підставі отриманих за результатами проведення вказаних слідчих та процесуальних дій доказів, необхідно вирішити питання про проведення інших слідчих (розшукових) дій з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження. На основі зібраних доказів підготувати та прийняти кінцеве процесуальне рішення у кримінальному провадженні.

Зазначені дії не були завершені раніше, у зв`язку із винятковою складністю кримінального провадження, яка обумовлена необхідністю встановлення та допиту значної кількості свідків, призначенням та проведенням судових експертиз, направленням запитів та отриманням матеріалів їх виконання.

Зважаючи на те, що строк дії застосованого до підозрюваного запобіжного заходу спливає 28.11.2023, а закінчити досудове розслідування наразі неможливо, сторона обвинувачення звернулась до слідчого судді з клопотанням про продовження строку дії застосованого до ОСОБА_5 запобіжного заходу у виді домашнього арешту та покладених на нього додаткових обов`язків з наступною метою та за таких підстав.

Так, в кримінальному провадженні ризики, передбачені ст. 177 КПК України, не зменшилися, підозрюваний ОСОБА_5 може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, у цьому ж кримінальному провадженні; вчинити інше кримінальне правопорушення, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. У зв`язку з викладеним, для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного прокурор вважав необхідним продовжити строк дії застосованого до ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та покладених на підозрюваного обов`язків.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Підозрюваний та його захисник не заперечили проти задоволення клопотання.

Заслухавши пояснення сторін кримінального провадження, дослідивши клопотання та долучені до нього документи, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Як встановлено в ході судового розгляду, Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022221150001160 від 08.10.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 2,3 ст. 199, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 199, ч. 2 ст. 209 (чинна з 28.04.2020), ч. 3 ст. 289, ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 369-2, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 336, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

07.09.2023 Печерським районним судом м. Києва продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022221150001160 від 08.10.2022 до 9 місяців, тобто до 22.03.2024.

08.09.2023 о 12 год. 27 хв. ОСОБА_5 , повідомлено про підозру у пособництві в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації та у складанні, видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 336 і ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

28.09.2023 Печерським районним судом міста Києва підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на певний період доби, заборонивши йому залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 з 22 год. до 6 год. на два місяці, тобто до 28.11.2023 включно, та процесуальні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень повністю підтверджуються зібраними під час досудового розслідування доказами, а саме:

- протоколом за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій від 16.05.2023 щодо огляду кореспонденції ОСОБА_21 ;

- протоколом за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій від 30.05.2023 щодо огляду кореспонденції ОСОБА_21 ;

- показаннями в якості свідка колишнього голови ВЛК ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_22 ;

- показаннями в якості свідка начальника відділення військового обліку та бронювання солдатів, сержантів запасу ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_23 ;

- показаннями в якості свідка начальника групи зв`язку ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_24 ;

- показаннями начальника ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_16 ;

- показаннями в якості свідка водія відділення забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_17 ОСОБА_25 ;

- показаннями в якості свідка інспектора відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу ІНФОРМАЦІЯ_17 ОСОБА_26 ;

- показаннями в якості свідка інспектора відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу ІНФОРМАЦІЯ_17 ОСОБА_27 ;

- показаннями в якості свідка інспектора відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу ІНФОРМАЦІЯ_17 ОСОБА_27 ;

- показаннями в якості свідка інспектора відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу ІНФОРМАЦІЯ_17 ОСОБА_28 ;

- показаннями в якості свідка старшого водія відділення забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_17 ОСОБА_29 ;

- показаннями в якості свідка оператора відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу ІНФОРМАЦІЯ_17 ОСОБА_30 ;

- показаннями в якості свідка стрільця - санітара роти охорони ІНФОРМАЦІЯ_17 ОСОБА_31 ;

- інформацією наданою управлінням з питань надання адміністративних послуг Білгород-Дністровської міської ради за вих. № 22/1246 від 29.08.2023;

- інформацією наданою Білгород-Дністровською районною військовою адміністрацією Одеської області за вих. № 3498/01-33/23 від 28.08.2023;

- інформацією наданою управлінням соціального захисту населення Білгород-Дністровської районної військової адміністрації Одеської області;

- документами отриманими під час здійснення 30.08.2023 тимчасового доступу до відомостей, які знаходяться у володінні КНП «Білгород-Дністровська ЦРЛ» (ЄДРПОУ 01998696) та додатково наданою інформацією за вих. № 772 від 30.08.2023;

- документами отриманими під час здійснення 30.08.2023 тимчасового доступу до відомостей, які знаходяться у володінні КНП «Білгород-Дністровська міська багатопрофільна лікарня» Білгород-Дністровської міської ради (ЄДРПОУ 01998667);

- документами отриманими під час здійснення 31.08.2023 тимчасового доступу до відомостей, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

- документами отриманими під час здійснення 01.09.2023 тимчасового доступу до відомостей, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_18 ;

- документами вилученими під час проведення 22.06.2023 та 01.08.2023 обшуків в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_19 ;

- документами та речами, вилученими 01.08.2023 під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_11 , а саме за адресою: АДРЕСА_4 ;

- протоколами оглядів речей вилучених під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_11 , а саме за адресою: АДРЕСА_4 ;

- протоколом огляду інформації щодо телефонних з`єднань ОСОБА_11 ;

- речами, вилученими 01.08.2023 під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_10 , а саме за адресою: АДРЕСА_5 ;

- документами, вилученими в порядку ст. 233 КПК України під час проведення 01.08.2023 обшуку в автомобілі Skoda Karog, реєстраційний номер НОМЕР_7 , яким фактично користувався ОСОБА_10 ;

- протоколами оглядів речей вилучених під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_10 , а саме за адресою: АДРЕСА_5 та в автомобілі Skoda Karog, реєстраційний номер НОМЕР_7 , яким він фактично користувався;

- протоколом огляду інформації щодо телефонних з`єднань ОСОБА_10 ;

- документами, вилученими під час проведення 22.06.2023 обшуку в автомобілі Peugeot 301, реєстраційний номер НОМЕР_8 , яким фактично користувався ОСОБА_12 ;

- протоколом огляду документів, вилучених під час проведення 22.06.2023 обшуку в автомобілі Peugeot 301, реєстраційний номер НОМЕР_8 , яким фактично користувався ОСОБА_12 ;

- протоколом огляду інформації щодо телефонних з`єднань ОСОБА_12 ;

- речами і документами, вилученими під час проведення 01.08.2023 обшуку за місцем проживання ОСОБА_13 , а саме за адресою: АДРЕСА_6 ;

- протоколами оглядів речей і документів, вилучених під час проведення 01.08.2023 обшуку за місцем проживання ОСОБА_13 , а саме за адресою: АДРЕСА_6 ;

- протоколом огляду інформації щодо телефонних з`єднань ОСОБА_13 ;

- документами, вилученими під час проведення 01.08.2023 обшуку за місцем проживання ОСОБА_14 , а саме за адресою: АДРЕСА_7 ;

- протоколом огляду документів, вилучених під час проведення 01.08.2023 обшуку за місцем проживання ОСОБА_14 , а саме за адресою: АДРЕСА_7 ;

- протоколом огляду інформації щодо телефонних з`єднань ОСОБА_14 ;

- речами і документами, вилученими під час проведення 01.08.2023 обшуку за місцем проживання ОСОБА_15 , а саме за адресою: АДРЕСА_8 ;

- протоколом огляду документів, вилучених під час проведення 01.08.2023 обшуку за місцем проживання ОСОБА_15 , а саме за адресою: АДРЕСА_8 ;

- протоколом огляду інформації щодо телефонних з`єднань ОСОБА_15 ;

- протоколами оглядів журналів направлених на медичне обстеження, які вилучені під час проведення обшуків 22.06.2023 та 01.08.2023 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою: АДРЕСА_2 ;

- іншими матеріалами кримінального провадження в своїй сукупності.

Згідно з ч. 6 ст. 181 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 6 ст. 194 КПК України обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Заслухавши пояснення прокурора, підозрюваного, його захисника, дослідивши матеріали клопотання та додані в його обґрунтування копії матеріалів кримінального провадження, враховуючи, ті слідчі дії, які слід вчинити у даному кримінальному провадженні, те, що строки досудового розслідування в кримінальному провадженні продовжені, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність продовжити підозрюваному ОСОБА_5 , до 23 січня 2024 року включно, строк дії запобіжного заходу та обов`язків, покладених на підозрюваного, а саме:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утримуватися від спілкування із свідками, потерпілими, підозрюваними у даному кримінальному провадженні;

- залишити на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Крім того, слідчий суддя приймає до уваги те, що метою та підставами продовження запобіжного заходу та обов`язків, покладених на ОСОБА_5 є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватись від органів досудового розслідування та суду, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, у цьому ж кримінальному провадженні; вчинити інше кримінальне правопорушення. Ризики, встановленні слідчим суддею при застосуванні до підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу, продовжують існувати на даний час, вони не зменшилися і перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про застосування до підозрюваного запобіжного заходу з покладенням на нього зазначених процесуальних обов`язків.

Керуючись ст. 177-179, 181, 193, 194, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_6 про продовження строку домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_5 - задовольнити.

Продовжити підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк домашнього арешту на певний період доби, заборонивши йому залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 з 22 год. до 6 год. на два місяці, тобто до 23.01.2024 року включно, та продовжити процесуальні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, до 23.01.2024 року, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора або суду за кожною вимогою;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну місця свого проживання та/або місця роботи;

- утримуватись від спілкування з підозрюваними і свідками у даному кримінальному провадженні;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Роз`яснити підозрюваному, що відповідно до ч. 5 ст. 181 КПК України працівники Національної поліції з метою контролю за його поведінкою, мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних із виконанням покладених зобов`язань, використовувати електронні засоби контролю.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого у кримінальному провадженні.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115235221
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Білгород-Дністровський Одеської області, громадянина України, працюючого лікарем КНП «Білгород-Дністровська центральна районна лікарня» Білгород-Дністровської районної ради Одеської області, проживаючого: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 336, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —757/53725/23-к

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні