Ухвала
від 27.11.2023 по справі 638/15073/23
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

27 листопада 2023 року

м. Київ

справа № 638/15073/23

провадження № 51-6878 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючої ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_5 , яка діє в інтересах обвинуваченого ОСОБА_6 (далі - захисник) про направлення кримінального провадження № 12019220000000445 від 2 квітня 2019 року (судова справа № 638/15073/23) щодо ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами 3, 5 ст. 191, частинами 1, 2 ст. 366 Кримінального кодексу України (далі - КК), з Дзержинського районного суду м. Харкова до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

встановив:

До Касаційного кримінального суду Верховного Суду в порядку ст. 34 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) надійшло вищезазначене клопотання захисника, яке мотивовано тим, що до Дзержинського районного суду м. Харкова надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12019220000000445 від 2 квітня 2019 року щодо ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами 3, 5 ст. 191, частинами 1, 2 ст. 366 КК, однак, сторона захисту вважає, що дане провадження надійшло до цього суду з порушенням правил підсудності.

Захисник вказує, що ОСОБА_6 на час інкримінованих йому дій обіймав посаду директора ТОВ «БК «Євродор», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , тому, як зазначає сторона захисту, мав статус службової особи, наділеної організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями.

Як зазначає адвокат, відповідно до викладеного обвинувачення, способом вчинення інкримінованих кримінальних правопорушень по заволодінню чужим майном було внесення недостовірних даних до офіційних документів, а саме актів приймання виконаних робіт за формою КБ-2в, які складаються підрядником (генпідрядником), яким в даному випадку є ОСОБА_6 , при цьому, як стверджується стороною обвинувачення, при складанні зазначених актів ОСОБА_6 реалізував свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, підписав вказані акти, завіривши свій підпис відбитком печатки ТОВ «БК «Євродор».

З огляду на вищезазначене, на думку сторони захисту, місцем вчинення вказаних правопорушень є місце розташування ТОВ «БК «Євродор», а саме АДРЕСА_1, що знаходиться у межах територіальної юрисдикції Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

При цьому, посилаючись на ч. 9 ст. 615 КПК, захисник зазначає, що стороною обвинувачення не обґрунтовано неможливість здійснювати правосуддя у даному кримінальному провадженні Дніпропетровським районним судом Дніпропетровської області, а тому, на її переконання, підсудність даного провадження, відповідно до положень ч. 1 ст. 32 КПК, відноситься до територіальної юрисдикції Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено (інкриміновано) кримінальне правопорушення.

Учасникам судового провадження було направлено повідомлення про дату, час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не прибули, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду на іншу дату не надійшло.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали клопотання, перевіривши доводи, наведені у ньому, Суд дійшов наступного висновку.

Частиною 3 ст. 34 КПК передбачено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження передається на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування. Дія цього абзацу не поширюється на кримінальні провадження, що віднесені до предметної підсудності Вищого антикорупційного суду згідно з правилами статті 33-1 цього Кодексу.

Як вбачається з наявних в Суді матеріалів за клопотанням, до Дзержинського районного суду м. Харкова надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220000000445 від 2 квітня 2019 року, відносно ОСОБА_6 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 366 КК.

Відповідно до положень ст. 12 КК, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК, є особливо тяжким та більш тяжким кримінальним правопорушенням серед інших у цьому криминальному провадження.

Зі змісту вказаного обвинувального акта вбачається, що ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК, тобто у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великому розмірі.

Заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вважається закінченим з моменту отримання можливості розпорядитися ним на власний розсуд.

Як убачається зі змісту обвинувального акта щодо ОСОБА_6 , кошти, які були отримані внаслідок зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великому розмірі, були перераховані на банківський рахунок ТОВ «БК «Євродор», яке здійснює свою діяльність за юридичною адресою: АДРЕСА_1, після чого, ОСОБА_6 , як директор ТОВ «БК «Євродор», отримав можливість розпоряджатися вказаними коштами на власний розсуд.

За таких обставин, місцем вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК, слід вважати місце розташування ТОВ «БК «Євродор» за адресою: АДРЕСА_1, де ОСОБА_6 як службова особа міг розпорядитися вказаними грошовими коштами.

Таким чином, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК, у тому числі у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_6 , вчинено в межах територіальної юрисдикції Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

При цьому, зі змісту матеріалів за клопотанням не вбачається, що Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області, на час звернення прокурора з вказаним обвинувальним актом, не міг з об`єктивних причин здійснювати правосуддя.

Відтак, колегія суддів дійшла до висновку, що обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220000000445 від 2 квітня 2019 року, відносно ОСОБА_6 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 366 КК, надійшов до Дзержинського районного суду м. Харкова з порушенням правил територіальної підсудності.

З огляду на зазначене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання захисника та направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 32, 34 КПК, Суд

постановив:

Клопотання захисника задовольнити.

Кримінальне провадження № 12019220000000445 від 2 квітня 2019 року (судова справа № 638/15073/23) щодо ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами 3, 5 ст. 191, частинами 1, 2 ст. 366 КК, направити з Дзержинського районного суду м. Харкова до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області для розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115238755
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —638/15073/23

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Ребров С. О.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні