Ухвала
від 27.11.2023 по справі 600/5694/23-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

27 листопада 2023 р. м. Чернівці Справа № 600/5694/23-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Анісімова О.В.,

за участю секретаря судового засідання - Жабокріцької Я.В.

представника первісного позивача - Теутуляк С.А.,

представника первісного відповідача - Вовкович І.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про залишення позову без розгляду в частині позовних вимог, заявлене в адміністративній справі за первісним позовом Головного управління ДПС у Чернівецькій області до Кіцманського виробничого управління Житлово-комунального господарства про стягнення податкового боргу та за зустрічним позовом Кіцманського виробничого управління Житлово-комунального господарства до Головного управління ДПС у Чернівецькій області про визнання протиправними та скасування рішень, визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

У поданому до суду позові Головне управління ДПС у Чернівецькій області (далі позивач за первісним позовом) просить стягнути кошти з банківських рахунків та за рахунок готівки Кіцманського виробничого управління Житлово-комунального господарства (код ЄДРПОУ 03357599) в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 1 237 818,00грн. до Державного бюджету.

Ухвалою суду від 22.08.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи.

13.09.2023 року до суду надійшла зустрічна позовна заява.

У поданій до суду зустрічній позовній заяві Кіцманське виробниче управління Житлово-комунальне господарство (далі позивач за зустрічним позовом) просить:

- визнати протиправними і скасувати податкове повідомлення-рішення від 03.04.2023 року № 00000/2547/ж10/24-13-04-07 про застосування штрафних санкцій до Кіцманського ВУЖКГ на суму 393 222 грн та податкове повідомлення-рішення від 08.03.2023 року №00000/1609/ж 10/24-13-04-07 про застосування штрафних санкцій до Кіцманського ВУЖКГ на суму 393 222 грн;

- визнати протиправною бездіяльність ГУ ДПС у Чернівецькій області щодо нереєстрації податкових накладних за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання та зобов`язати ГУ ДПС у Чернівецькій області зареєструвати податкові накладні за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання на реєстрацію.

Ухвалою суду від 22.09.2023 року зустрічну позовну заяву прийнято до розгляду, об`єднано вимоги з первісною позовною заявою та перейдено до розгляду справи №600/5694/23-а за правилами загального позовного провадження; призначено підготовче засідання по справі на 05.10.2023 року.

27.11.2023 року, у судовому засіданні, представником ГУ ДПС у Чернівецькій області заявлено клопотання про залишення зустрічного позову без розгляду з підстав пропуску строку звернення до суду. В обґрунтування зазначеного клопотання представник ГУ ДПС у Чернівецькій області зазначила те, що з вимогами про визнання протиправною бездіяльність ГУ ДПС у Чернівецькій області щодо нереєстрації податкових накладних за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання та зобов`язати ГУ ДПС у Чернівецькій області зареєструвати податкові накладні за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання на реєстрацію, Кіцманське виробниче управління Житлово-комунальне господарство звернулось з порушенням визначеного КАС України шестимісячного строку на звернення до суду.

Розглянувши вказане клопотання, дослідивши матеріали справи, суд виходить з наступного.

При вирішенні заявленого клопотання суд виходить із завдань адміністративного судочинства, якими відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно ч. 1 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи згідно ч. 2 ст. 122 КАС України встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Дослідженням матеріалів справи судом встановлено, що позивач просить визнати протиправною бездіяльність ГУ ДПС у Чернівецькій області щодо нереєстрації податкових накладних за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання та зобов`язати ГУ ДПС у Чернівецькій області зареєструвати податкові накладні за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання на реєстрацію.

Відповідно до ч. 5 ст. 242 КАС України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Так, Верховний Суд у постанові від 2 липня 2020 року у справі №1.380.2019.006119 сформульовано правовий висновок, відповідно до якого строк звернення до суду з позовом про визнання протиправним і скасування рішення про відмову в реєстрації податкової накладної в ЄРПН з похідною вимогою про зобов`язання її зареєструвати, у разі, коли платником податків не використовувалася процедура адміністративного оскарження таких рішень як досудового порядку вирішення спору, визначається частиною першою статті 122 КАС України і становить шість місяців з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Така позиція підтримано також Верховним Судом у постанові від 23 квітня 2021 року у справі № 380/10006/20.

Відтак, суд у цій справі доходить до висновку, що з позовом про оскарження бездіяльності ГУ ДПС у Чернівецькій області щодо нереєстрації податкових накладних за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання та зобов`язати ГУ ДПС у Чернівецькій області зареєструвати податкові накладні за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання на реєстрацію, позивач звернувся з порушенням шестимісячного строку.

Як визначено ч. 3 ст. 123 КАС України, якщо факт пропуску позивачем строку звернення до адміністративного суду буде виявлено судом після відкриття провадження в адміністративній справі і позивач не заявить про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані ним у заяві, будуть визнані судом неповажними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Відтак, суд доходить висновку про наявність правових підстав для залишення даного позову без руху.

Пунктом 7 ч. 1 ст. 240 КАС України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо провадження в адміністративній справі було відкрито за позовною заявою, яка не відповідає вимогам статей 160, 161, 172 цього Кодексу, і позивач не усунув цих недоліків у строк, встановлений судом.

Суд також зазначає, що відповідно до ч. 15 ст. 171 КАС України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

Відтак, беручи до уваги вищевикладене, суд дійшов висновку щодо відсутності підстав для задоволення клопотання ГУ ДПС у Чернівецькій області та залишення без розгляду позовної заяви, з підстав пропуску позивачем строку звернення до суду. З урахуванням викладеного, у задоволенні клопотання первісного позивача про залишення позовної заяви без розгляду слід відмовити.

Натомість, суд вбачає за необхідне залишити зустрічний позов Кіцманського виробничого управління Житлово-комунального господарства до Головного управління ДПС у Чернівецькій області про визнання протиправними та скасування рішень, визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії, без руху, з причин пропуску строків звернення до суду в частині позовних вимог щодо оскарження бездіяльності ГУ ДПС у Чернівецькій області щодо нереєстрації податкових накладних за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання та зобов`язати ГУ ДПС у Чернівецькій області зареєструвати податкові накладні за квітень-грудень 2020 року датою їх першочергового подання на реєстрацію.

Керуючись статтями 122, 123, 240, 241-246, 256 КАС України, -

У Х В А Л И В:

1. У задоволенні клопотання представника Головного управління ДПС у Чернівецькій області про залишення позову без розгляду в частині позовних вимог, відмовити.

2. Залишити зустрічний позов Кіцманського виробничого управління Житлово-комунального господарства до Головного управління ДПС у Чернівецькій області про визнання протиправними та скасування рішень, визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії, без руху, з причин пропуску строків звернення до суду в частині позовних вимог.

3. Встановити первісному відповідачу строк для усунення недоліків зустрічної позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали, шляхом усунення недоліків, які визначені в мотивувальній частині цієї ухвали.

4. Роз`яснити, що в разі невиконання вимог ухвали і не усунення недоліків у вказаний строк зустрічна позовна заява в частині позовних вимог буде залишена без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали виготовлено 28.11.2023 року.

Суддя О.В. Анісімов

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115245288
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо погашення податкового боргу, з них стягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —600/5694/23-а

Постанова від 12.03.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 21.02.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Рішення від 08.12.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 27.11.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 10.11.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 22.09.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні