Ухвала
від 28.11.2023 по справі 501/4868/23
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 28.11.2023

Справа № 501/4868/23

2/501/1670/23

УХВАЛА

28 листопада 2023 року суддя Іллічівського міського суду Одеської області Петрюченко М.І., перевіривши виконання вимог статей 175-177 Цивільного-процесуального кодексу України (далі ЦПК) по справі:

позову представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Металург»

до

відповідачів:

1 ОСОБА_1

2 ОСОБА_2

3 ОСОБА_3

предмет та підстави позову: про визнання договорів дарування недійсними

ВСТАНОВИВ:

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Металург» 22.11.2023 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання договорів дарування недійсними

Вивчивши матеріали позовної заяви, суд приходить до висновку про відмову у відкритті провадження по справі з наступних підстав.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.19ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до ч.2 ст.4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно п.1 ч.1 ст.20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

Пунктами 3 та 4 ч.1 ст.20 ГПК України встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів, справи у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах.

Отже, у порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін, як правило, є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства, а предметом позову є захист цивільних прав та/або охоронюванихзакономінтересів, які, на думку позивача, є порушеними, оспореними чи невизнаними.

Як вбачається з позовної заяви та доданих до неї документів, предметом позову є боргові зобов`язання за договором купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕТАЛУРГЗБУТ» (далі Договір) та договору поруки на забезпечення виконання даного договору, укладеного між ТОВ «ЗАВОД МЕТАЛУРГ» та ОСОБА_3 .

Отже, цей спір виник із правочину, а саме договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі товариства.

Для вирішення питання щодо юрисдикції таких спорів не має значення, чи набула особа, на користь якої відчужено частку, корпоративних прав в установленому законом порядку, як про це вказано в постанові Верховного Суду від 18 березня 2020 року у справі № 352/395/19.

До цього висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 1 червня 2021 року у справі №910/2388/20.

Подібних по суті висновків також робила Велика Палата Верховного Суду у постанові від 5 травня 2022 року у справі №761/3575/19.

Отже, судом установлено, що ця справа належить до юрисдикції господарських судів.

Згідно з п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

З огляду на вищезазначене, суд доходить до висновку, що слід відмовити у відкритті провадженні у справі, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Керуючись ст.20 ГПК України, ст.ст.186, 353 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

У відкриттіпровадження посправі запозовом представника Товариства зобмеженою відповідальністю«Завод Металург»до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання договорів дарування недійсними - відмовити.

Роз`яснити позивачу право звернення до суду в порядку господарського судочинства.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складення її повного тексту.

Суддя Іллічівського міського суду

Одеської області М.І.Петрюченко

СудІллічівський міський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115252187
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них дарування

Судовий реєстр по справі —501/4868/23

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Карташов О. Ю.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Карташов О. Ю.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Карташов О. Ю.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Карташов О. Ю.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні