Ухвала
від 29.11.2023 по справі 303/4432/17
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №303/4432/17

2і/303/4/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2023 року м. Мукачево

Суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Куцкір Ю.Ю., розглянувши клопотання представника заявника Комунальної установи "Мукачівський психоневрологічний інтернат" -Іпполітов Т.В., заінтересована особа: Орган опіки та піклування управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника Комунальної установи "Мукачівський психоневрологічний інтернат"- Іпполітов Т.В. звернувся до суду із клопотанням, заінтересована особа: Орган опіки та піклування управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

13.11.2023 року ухвалою Мукачівського міськрайонного суду клопотання представника заявника Комунальної установи "Мукачівський психоневрологічний інтернат" -Іпполітов Т.В. було залишено без руху і надано строк для усунення недоліків. В ухвалі суду було зазначено, що згідно ч.8ст.300 ЦПК Україниклопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

27.11.2023 року до суду від представника заявника Комунальної установи "Мукачівський психоневрологічний інтернат" -Іпполітов Т.В. надійшло пояснення щодо ухвали про усунення недоліків, але недоліки, які були зазначені в ухвалі суду так усунуто і не було.

Також суд звертає увагу представника заявника Комунальної установи "Мукачівський психоневрологічний інтернат" -Іпполітов Т.В. на наступне, а саме на те, що строк дії рішення Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 14.03.2018 року вже давно закінчився, тобто вже пройшов один рік з часу закінчення його дії.

Однак із клопотанням про продовження строку дії рішення суду, представник заявника Комунальної установи "Мукачівський психоневрологічний інтернат"-Іпполітов Т.В. звернувся лише 26.10.2023 року, тобто після закінчення строку для звернення до суду з відповідним клопотанням.

Відповідно дост.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклуванняне пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленомустаттею 299 цього Кодексу.

Таким чином, законом встановлено чіткий строк, у межах якого суб`єкт звернення із клопотанням має право (зобов`язаний) вчинити вказану процесуальну дію.

Згідно ч.1ст.122 ЦПК Українистроки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Так згідно частин 1 та 2ст.39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України.

Частиною 1ст.40 ЦК Українипередбачено, що фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Тобто після спливу строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною встановлені в ньому юридичні факти втрачають свою дію.

Згідно ч.ч.1, 2ст.126 ЦПК Україниправо на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом; документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

З огляду на викладене, клопотання представника заявника Комунальної установи "Мукачівський психоневрологічний інтернат" -Іпполітов Т.В. про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, підлягає поверненню представнику заявника.

Керуючись ст. ст.122,126,127,300 ЦПК України, судя,-

ухвалив:

Клопотання представника заявника Комунальної установи "Мукачівський психоневрологічний інтернат" -Іпполітов Т.В., заінтересована особа: Орган опіки та піклування управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна - повернути представнику заявника.

Роз`яснити представнику заявника, що він не позбавлений права повторно звернутись до суду із заявою про визнання ОСОБА_1 , недієздатною та призначення опікуна.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Ю.Ю. Куцкір

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115253375
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —303/4432/17

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Постанова від 11.08.2020

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 06.07.2020

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Морозова Н. Л.

Рішення від 14.03.2018

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Морозова Н. Л.

Ухвала від 06.03.2018

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Морозова Н. Л.

Ухвала від 22.01.2018

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Морозова Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні