Ухвала
від 29.11.2023 по справі 463/4711/23
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/4711/23

Провадження №1-кс/463/8895/23

У Х В А Л А

29 листопада 2023 року м. Львів

Слідчий суддя Личаківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Львів клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТзОВ «Вест-Ойл» про скасування арешту майна, який накладено згідно ухвали слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 04.05.2023 року,

у кримінальному провадженні №120022140000000509 від 17 жовтня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

встановив:

Адвокат ОСОБА_3 в інтересах ТзОВ «Вест-Ойл» звернувся до слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова з клопотанням про скасування арешту майна, який накладено згідно ухвали слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 04.05.2023 року, у кримінальному провадженні №120022140000000509 від 17 жовтня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, а саме: накладений в межах кримінального провадження 12022140000000509, на пластикові ємності №1 № 2 № 3 з рідиною з характерним запахом нафтопродуктів (дизельним пальним), які вилучені під час обшуку на території АЗК належного підприємству ТОВ "Вест-Ойл", 30.04.2023 року., та повернути вилучені ємності з пальним ТОВ "Вест-Ойл".

Клопотання мотивує тим, що слідчий суддяГалицького районногосуду м.Львова - ОСОБА_4 ,04.05.2023року зарезультатами розглядуклопотання старшогослідчого вОВС відділурозслідувань особливотяжких злочинівСУ ГУНПу Львівськійобласті - ОСОБА_5 укримінальному провадженні12022140000000509від 17.02.2022року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.4ст.185КК України,постановлено ухвалу,якою задоволеновище вказанеклопотання слідчогота накладеноарешт наряд взірцівпалива,товарно-транспортнунакладну,видаткові накладніта трипластикові ємностіз рідиноюз характернимзапахом нафтопродуктів.Під часобшуку натериторії АЗКналежного підприємствуТОВ "Вест-Ойл",30.04.2023року буловилучено втому числі3ємності типу"Єврокуб"з вмістому нихдизельного пального.В клопотанніпро накладенняарешту слідчимобґрунтовувалось,що вилученепальне єнезаконно виготовленимта йогоарешт єнеобхідним зметою забезпеченнязбереження речовихдоказів укримінальному провадженні12022140000000509.Станом насьогодні вищевказане кримінальнепровадження переданоза належноюпідслідністю вТериторіальне управлінняБюро економічноїбезпеки уЛьвівській області,яке здійснюєдосудове розслідування.Усі слідчідії звище вказанимвилученим пальнимпроведено.Будь якоїпідозри,ТОВ "Вест-Ойл",та (або)його працівникамне пред`явлено.Такі визнаніу вищевказаному кримінальномупровадженні вякості свідків.Також проведеноекспертизи,які підтвердили,що вилученепальне неявляється незаконновиготовленим. З матеріалів кримінального провадження не вбачається, що відносно майна, на яке накладено було арешт, існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Окрім цього матеріали кримінального провадження не містять доказів того, що існує потреба у застосуванні арешту такого майна. Враховуючи, що з майно, на яке накладено арешт, не визнано по кримінальній справі речовим доказом, заявник вважає, що на сьогодні відсутня потреба в перебуванні майна під арештом і останній підлягає скасуванню

Адвокат ОСОБА_3 до судового засідання подав заяву про розгляд клопотання у його відсутності, таке підтримує та просить задоволити.

Детектив ОСОБА_6 до судового засідання подав заяву про розгляд клопотання у його відсутності, не заперечує щодо задоволення такого клопотання оскільки згідно висновків проведених експертиз вилучена рідина є дизельним паливом, яке відповідає вимогам ДСТУ, у зв`язку із чим, у подальшому арешті його відпала необхідність.

Дослідивши матеріали клопотання про скасування арешту, слідчий суддя дійшов до таких висновків.

Як встановлено судом, в провадженні відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Львівській області перебуваєкримінальне провадження №120022140000000509 від 17 жовтня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, щогрупа осіб ОСОБА_7 проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_8 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , з метою власного збагачення організували крадіжки нафти із свердловини та технічних трубопроводів НГВУ «Бориславнафтогаз» ПАТ «Укрнафта».

В подальшому, з раніше викраденої нафти, вказані особи організували незаконне виробництво підакцизних товарів, а саме дизельного пального (що не відповідає вимогам ДСТУ) на виробничих потужностях ТзОВ «Синтезгруп» (ЄДРПОУ 34677868), котре забезпечує повний цикл виробництва за адресою: АДРЕСА_3 .

Водночас вищевказані особи залучили до своєї протиправної діяльності ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , його сина ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_5 , та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_6 , котрі безпосередньо вчиняють крадіжки нафти із свердловин та технічних трубопроводів НГВУ «Бориславнафтогаз» ПАТ «Укрнафта» та в подальшому залучаються до виконання робіт із виготовлення нафтопродуктів на підприємстві «Синтезгруп».

Незаконно виготовлене дизельне пальне, в подальшому реалізовується на одній зі автозаправних станцій ТзОВ «Вест-Ойл», яка знаходиться за адресою: Львівська область, Стрийський район, с. Дуліби, вул. Шевченка, 133Б та на території Львівської та суміжних областей за готівкові кошти.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м.Львова від 21 квітня 2023 року надано дозвіл на проведення обшуку на автозаправній станції ТзОВ «Вест-Ойл», яка знаходиться за адресою: Львівська обл, Стрийський р-н, с.Дуліби, вул. Шевченка,133Б.

30 квітня 2023 року на підставі ухвали Галицького районного суду м.Львова від 21 квітня 2023 року проведено обшук на вищезазначеній автозаправній станції, в ході якого відшукано та вилучено:взірець №1 палива «А-92», який відібрано із колонки №1, взірець №2 «А-95», який відібрано із колонки №1; взірець №3 палива «ДП Євро+», який відібрано із колонки №3; взірець №4 палива «ДП Євро», який відібрано із колонки №3; товаро-транспортну накладну №29/04-1 від 29 квітня 2023 року на 1 арк.; видаткові накладні №29/04-1 від 29 квітня 2023 року у двох примірниках по 1 арк.; взірець №5 із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів, який відібрано з пластикової ємності (ємність №1); взірець №6 із рідиною з характерним запахом нафтопрдуктів, який відібрано з пластикової ємності (ємність №2); оборотний чек №7324 з касового оператора за період з 23:46:04 год. 29 квітня 2023 року по 10:46:19 год. 30 квітня 2023 року; пластикову ємність (ємність №1) із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів; пластикову ємність (ємність №2) із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів; пластикову ємність (ємність №3) із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів.

Постановою старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_5 від 01 травня 2023 року вищезазначене майно визнано речовими доказами і прилучено їх до матеріалів кримінального провадження.

Слідчий в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді Галицького районного суду м.Львова із клопотанням про накладення арешту у вказаному кримінальному провадженні.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 04 травня 2023 року накладено арешт на майно, зокрема: пластикову ємність (ємність №1) із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів; пластикову ємність (ємність №2) із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів; пластикову ємність (ємність №3) із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів.

В подальшому, кримінальне провадження передано за належною підслідністю в Територіальне управління Бюро економічної безпеки у Львівській області, яке здійснює досудове розслідування.

Відповідно дост.22КПКУкраїникримінальне провадженняздійснюєтьсянаоснові змагальності,щопередбачаєсамостійне обстоюваннястороноюобвинуваченняі стороноюзахистуїхніхправових позицій,прав,свободізаконних інтересівзасобами,передбаченимицимКодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Враховуючи позицію детектива, який не заперечує щодо задоволення такого клопотання оскільки згідно висновків проведених експертиз вилучена рідина є дизельним паливом, яке відповідає вимогам ДСТУ, у зв`язку із чим, у подальшому арешті його відпала необхідність, приходжу до висновку, що таке підлягає до задоволення, оскільки в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба.

Вирішуючи питання щодо арешту майна, слідчий суддя також враховує сталу прецедентну судову практику ЄСПЛ щодо «відповідності втручання в право володіння майном принципу правомірного втручання, сумісного з гарантіями ст. 1 Першого протоколу до Конвенції», згідно якої підлягають оцінці три головні критерії, а саме: а) чи є втручання законним; б) чи переслідує воно «суспільний інтерес»; в) чи є такий захід (втручання в право на мирне володіння майном) пропорційним визначеним цілям.

При цьому, втручання є виправданим, у випадку, якщо воно здійснено з метою задоволення «суспільного інтересу» та за наявності об`єктивної необхідності в цьому у формі публічного, загального інтересу, який включає інтерес держави, громади, а також здійснено з дотриманням принципу «пропорційності» - «справедливої рівноваги (балансу)» між інтересами держави (суспільства), пов`язаними з втручанням, та інтересами особи, яка так чи інакше страждає від втручання, який передбачає наявність розумного співвідношення (обґрунтованої пропорційності) між метою, що передбачається для досягнення, та засобами, які використовуються.

На думку слідчого судді таке втручання у право власності заявника було необхідне, до поки в подальшому застосуванні цього заходу не відпала потреба. Враховуючи конкретні обставини справи, скасування зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження (арешту майна), жодним чином не зашкодить виконанню завдань кримінального провадження.

Враховуючи вищенаведене,приходжу до висновку, що клопотання про скасування арешту з майна є підставним та підлягає до задоволення.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.132, 174 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

Клопотання задоволити.

Арешт на пластикову ємність (ємність №1) із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів; пластикову ємність (ємність №2) із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів; пластикову ємність (ємність №3) із рідиною з характерним запахом нафтопродуктів, який накладений ухвалою слідчого суддіГалицького районногосуду м.Львова від 04.05.2023 року, скасувати.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛичаківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115253990
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —463/4711/23

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Яворський С. Й.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

Ухвала від 06.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні