Ухвала
від 23.11.2023 по справі 759/22967/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/7204/23

ун. № 759/22967/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2023 року слідчий суддя Святошинського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві клопотання прокурора Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_6 про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023112350000072 від 25.08.2023, за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Святошинського районного суду м.Києва надійшло вказане клопотання, в якому прокурор просить продовжити строк запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42023112350000072 від 25.08.2023 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що 28.02.2023 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відомості про Благодійну організацію «Благодійний фонд «Національний патріот» (код ЄДРПОУ 44975401, юридична адреса: 03194, Україна, м. Київ, бульв. Кольцова, буд. 11-А, кв. 77), директором якої є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Остання, за попередньою змовою з чоловіком - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в умовах воєнного стану налагодили схему продажу товарів (предметів) гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку.

Так, на підставі гарантійного листа Благодійної організації «Благодійний фонд «Національний патріот» від 21.07.2023 та декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою від 22.07.2023 на територію України ввезено транспортні засоби: автомобіль марки Opel Vivaro, VIN - НОМЕР_1 , номерний знак НОМЕР_2 , автомобіль марки KIA Sorento VIN - НОМЕР_3 , номерний знак НОМЕР_4 , автомобіль марки Volvo XC70 VIN - НОМЕР_5 , номерний знак НОМЕР_6 .

ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_7 , в умовах воєнного стану, перебуваючи близько 14 год 00 хв 25.07.2023, за адресою: АДРЕСА_1 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи настання їх суспільно-небезпечних наслідків, тобто діючи умисно, переслідуючи корисливі мотиви, з метою отримання прибутку за рахунок продажу вищевказаних транспортних засобів, загальною вартістю 13 (тринадцять) тис. дол США (за офіційним курсом гривні до іноземних валют встановленим Національним банку України станом на 25.09.2023 складає 475 391 грн), ввезених на територію України як гуманітарна допомога, здійснив їх продаж ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

25.09.2023 ОСОБА_4 затримано в порядку ст. 208 КПК України, та 26.09.2023 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

26.09.2023 слідчим суддею Святошинського районного судом м. Києва ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, та покладено наступні обов`язки: прибувати до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою; заборонити підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , залишати місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 ; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України. Вказаний запобіжний захід застосовано на 60 діб, до 26.11.2023 включно, але в межах строку досудового розслідування.

Постановою керівника Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону від 21.11.2023 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до трьох місяців, а саме до 26.12.2023.

Строк дії запобіжного заходу, який застосовано до ОСОБА_4 закінчується 26.11.2023, але досудове розслідування не може бути завершеним до вказаної дати, у зв`язку з тим, що по даному кримінальному провадженню необхідно виконати процесуальної дії, проведення та завершення яких потребує додаткового часу, а саме: повідомити підозрюваним про зміну раніше повідомленої підозри; здійснити розсекречування матеріалів, отриманих під час проведення НСРД; отримати висновки судових транспортно-товарознавчих експертиз; у разі необхідності виконати інші слідчі (розшукові) дії; скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування; зібрати в повному обсязі характеризуючі матеріали на підозрюваних; виконати вимоги ст. 290, 291 КПК України; скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування; у разі необхідності виконати інші слідчі (розшукові) дії.

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у продовженні строку цілодобового домашнього арешту підозрюваному ОСОБА_4 у зв`язку з тим, що під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених у п.п. 1,3,5 ч.1 ст.177 КПК України, а саме: ризики того, що підозрюваний, може переховуватись від органів досудового розслідування, прокуратури та суду; незаконно впливати на свідків; вчинити інші кримінальні правопорушення. Вказані ризики наразі не зменшилися та продовжують існувати.

У клопотанні слідчим наведені відомості, які вказують на причетність підозрюваного ОСОБА_4 до вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, що обґрунтовується зібраними у кримінальному провадженні матеріалами, а саме: протоколами допитів свідків; протоколами обшуків від 25.09.2023; протоколами негласних слідчих (розшукових) дії; іншими доказами у їх сукупності.

В судовому засіданні прокурор вимоги клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити. На підтвердження належного вручення клопотання про продовження запобіжного заходу стороні захисту надав відповідні розписки.

Захисник заперечив проти задоволення клопотання прокурора з тих підстав, що підозра є необґрунтованою, а ризики, заявлені у клопотанні відсутні, зауважив, що ОСОБА_4 раніше не судимий, у нього наявні міцні соціальні зв`язки, стан здоров`я останнього є незадовільним. З огляду на вказане, а також на належну процесуальну поведінку підозрюваного, просив застосувати до ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час доби. Також звернув увагу на те, що клопотання прокурора було скеровано до Святошинського суду м. Києва без доказів підтвердження того, що підозрюваному надані копії клопотання та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу, а також з пропущенням строку, передбаченого ч.1 ст.199 КПК України.

Підозрюваний ОСОБА_4 просив застосувати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час доби, повідомив, що раніше не судимий, одружений, має на утриманні трьох малолітніх дітей, мешкає разом з родиною у с.Осещіна Київської області, працює на посаді директора ТОВ «ЄВРО СТАР КОМПАНІ», засновником якої він являється, належним чином виконує покладені на нього процесуальні обов`язки. Застосований до нього запобіжний захід є занадто суворим, перебуваючи під цілодобовим домашнім арештом він не може належним чином виконувати батьківські обов`язки щодо матеріального забезпечення дітей та їх розвитку.

Слідчий суддя, вислухавши доводи та пояснення підозрюваного, доводи захисника, прокурора, дослідивши подані матеріали, дійшов наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що 26.09.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, та 26.09.2023 йому обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком до 26.11.2023 включно, але в межах строку досудового розслідування.

Постановою керівника Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону від 21.11.2023 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 26.12.2023.

Строк запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту закінчується 26.11.2023р., однак завершити досудове розслідування до вищевказаної дати не є можливим, оскільки необхідно виконати певний обсяг процесуальних дій.

Відповідно до ст. 181 КПК України домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі. Строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. По закінченню цього строку ухвала про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід вважається скасованим.

Вирішуючи питання про продовження підозрюваному ОСОБА_4 запобіжного заходу, слідчий суддя вважає, що доказами, які містяться в матеріалах клопотання, доведено наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України. При цьому слідчий суддя враховує практику Європейського суду з прав людини, яка відповідно до ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» є джерелом права. У своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, зокрема, «Фокс, Кемпбел і Гартлі проти Сполученого Королівства», «Нечипорук та Йонкало проти України», наголошує, що «обґрунтована підозра» передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача у тому, що відповідна особа могла вчинити злочин».

При вирішенні клопотання прокурора, згідно ст. 178 КПК України, слідчий суддя враховує, що підозрюваний ОСОБА_4 раніше не судимий, має постійне місце проживання та місце роботи, одружений, має на утриманні трьох дітей, підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п`яти до семи років.

Враховуючи обставини кримінального правопорушення, його наслідки, тяжкість покарання за злочин, у вчиненні якого оголошено підозру, сукупність установлених даних про особу підозрюваного є підстави вважати, що існують наступні ризики, передбачені ч.1 ст.177 КПК України, а саме: ризик того, що підозрюваний ОСОБА_4 , усвідомлюючи невідворотність реального покарання за кримінальне правопорушення, може переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду. При цьому слідчий суддя бере до уваги те, що підозрюваний являється батьком трьох неповнолітніх дітей, що дає останньому можливість безперешкодно перетнути державний кордон під час дії воєнного стану. Також існує ймовірність впливу зі сторони ОСОБА_4 на свідків у кримінальному провадженні, зокрема, шляхом вмовлянь, підкупу, з метою зміни ними викривальних по відношенню до підозрюваного показів чи відмови від них задля уникнення кримінальної відповідальності.

Водночас, з огляду на дані про особу підозрюваного, ризик того, що підозрюваний ОСОБА_4 може вчинити інше кримінальне правопорушення, є недоведеним.

Беручи до уваги зазначене вище, враховуючи, що прокурором доведено, що існують ризики, передбачені п. п. 1, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, вони не зменшились, а також, що існують обставини, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії ухвали про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, слідчий суддя дійшов висновку, що з метою забезпечення дієвості кримінального провадження та забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, відносно ОСОБА_4 необхідно застосувати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час доби з покладенням обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194КПК, оскільки у такий спосіб буде забезпечено пропорційність дотримання балансу між гарантіями виконання підозрюваним своїх процесуальних обов`язків, дотриманням належної поведінки, усуненням негативних ризиків для кримінального провадження та необхідністю недопущення зайвого втручання у приватне життя.

Відтак, клопотання прокурора про продовження стосовно підозрюваного ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту підлягає частковому задоволенню.

Щодо доводів захисника про те, що клопотання прокурора, всупереч ч.2 ст.184 КПК України, скеровано до суду без доказів підтвердження того, що підозрюваному надані копії клопотання та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу, а також з пропущенням строку, зазначеного в ч.1 ст.199 КПК України, слідчий суддя зауважує, що вказані обставини, з огляду на вимоги ст.ст. 189,199 КПК України, не є підставою для відмови у задоволенні клопотання. При цьому варто зазначити, що клопотання про продовження строку тримання під вартою з додатками було вручено підозрюваному завчасно до його розгляду, а саме 22.11.2023, а тому порушень права на захист не вбачається.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 176-178, 181,194, 199,309, 369, 372, 395 КПК України, слідчий суддя-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора - задовольнити частково.

Продовжити строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у межах строку досудового розслідування, тобто до 26.12.2023, заборонивши йому без дозволу слідчого або прокурора залишати місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 , в період часу з 22 години 00 хвилин до 06 години 00 хвилин наступної доби, за виключенням необхідності отримання невідкладної медичної допомоги або/та необхідності забезпечення особистої безпеки у період дії воєнного стану, шляхом перебування у захисних спорудах (бомбосховищах) на випадок оголошення повітряної тривоги.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 наступні обов`язки, передбачені ч.5 ст. 194 КПК України:

- прибувати до слідого, прокурора та суду за першою вимогою;

- не відлучатись за межі Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України;

- утриматися від спілкування з особами, що мають статус свідків у кримінальному провадженні.

Виконання ухвали покласти на працівників органів Національної поліції за місцем проживання підозрюваного.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_4 , що відповідно до частини п`ятої статті 181 Кримінального процесуального кодексу України працівники органу Національної поліції з метою контролю за його поведінкою, мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних з виконанням покладених на нього зобов`язань.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Строк дії ухвали визначити до 26 грудня 2023 року.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115257212
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —759/22967/23

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Кравець В. М.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Кравець В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні