Рішення
від 11.10.2023 по справі 630/639/23
ЛЮБОТИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 630/639/23

Провадження № 2/630/232/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року м. Люботин

Люботинський міський суд Харківської області в складі:

головуючого: судді Малихіна О.О.,

за участю секретаря: Медведєвої Я.А.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Люботині Харківської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 630/639/23 (провадження № 2/630/232/23) за позовною заявою виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, з вимогами:

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

Передати малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Органу опіки та піклування виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області для подальшого влаштування до сімейний форм виховання;

Стягнути з ОСОБА_2 аліменти в розмірі 1/3 частини від усіх видів заробітку, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісяця, на користь малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , починаючи з дня пред`явлення позову і до досягнення дитиною повноліття;

встановив:

В обґрунтування заявлених вимог позивач вказував, що до Органу опіки та піклування 28 вересня 2022 року звернулась ОСОБА_4 , яка є матір`ю малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із заявою про ухилення ОСОБА_2 від виконання батьківських обов`язків. Своє звернення ОСОБА_4 аргументувала тим, що вона тяжко хворіє та їй тяжко виконувати батьківські обов`язки самотужки, а ОСОБА_2 як батько дитини вживає алкогольні напої, участі у вихованні сина не приймає та не надає матеріальної допомоги. Під час перевірки звернення ОСОБА_4 спеціалістами Служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області було з`ясовано те, що ОСОБА_4 зі своїм сином з 2020 року проживає окремо від ОСОБА_2 , оскільки останній не займався вихованням сина, не опікувався його здоров`ям та розвитком, а також поводив себе агресивно що могло негативно впливати на дитину. Така поведінка ОСОБА_2 спонукала ОСОБА_4 звернутися до Люботинського міського суду Харківської області з позовом про позбавлення ОСОБА_2 . Але провадження в справі було закрито у зв`язку зі смертю ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 . Про смерть ОСОБА_4 та місце перебування малолітнього сина відповідачу ОСОБА_2 було повідомлено листом від 09 січня 2023 року. На пропозицію спеціалістів Служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області забрати дитину до себе відповідач ОСОБА_2 усно відповів відмовою без будь-яких пояснень. Через це малолітнього ОСОБА_3 влаштовано до родини ОСОБА_5 , яка була подругою померлої ОСОБА_4 , та яка створила для дитини усі необхідні умови З метою підвищення батьківської компетенції ОСОБА_2 було взято соціальним службами під соціальний супровід. Але ОСОБА_2 без поважних причин не виконував план соціального супроводу. Під час проведення перевірки умов проживання за адресою місця проживання відповідача ОСОБА_2 встановлено, що житлове приміщення не відповідає санітарно-гігієнічним нормам, відсутні умови для проживання і навчання дитини, а сам ОСОБА_2 перебував в стані алкогольного сп`яніння. Це свідчить, на думку позивача, про ухиленням ОСОБА_2 від виконання батьківських обов`язків по вихованню та утриманню сина, та є підставою для позбавлення його батьківських прав та стягнення з нього аліментів на утримання сина.

Ухвалою від 19 липня 2023 року було відкрито провадження в справі та призначено її розгляд в порядку загального позовного провадження; відповідачу був встановлений строк у 15 днів з дня одержання копії ухвали на подання відзиву на позов.

Копію ухвали про відкриття провадження в справі разом із копією позовної заяви і доданих до неї документів було направлено відповідачу ОСОБА_2 засобами поштового зв`язку за адресою місця проживання, зареєстрованого у встановленому законом порядку. Поштовий конверт на ім`я ОСОБА_2 повернуто без вручення з відміткою від 29 липня 2023 року про відсутність особи за адресою місця проживання. Виходячи зі змісту ч. 8 ст. 128, ч. 4 ст. 130 ЦПК України, суд вважає, що відповідачу у належний спосіб були вручені вказані вище документи. Протягом встановленого судом строку відповідачем відзив не поданий.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала повністю та просила їх задовольнити. В своїх поясненнях представник позивача посилалася на обставини, викладені в позові, а також додатково пояснила, що спеціалісти Служби у справах дітей звертались до родичів малолітнього ОСОБА_3 з пропозицією взяти дитину на виховання. Але усі родичі відповіли відмовою, посилаючись на ті чи інші причини.

Відповідач ОСОБА_2 про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, але в судове засідання не з`явився без поважних на то причин та відзив на позов не подав. Заяву про відкладення розгляду справи до суду відповідач не подавав. Тому суд, за згодою позивача, вирішує справу на підставі наявних у ній матеріалів в заочному порядку.

В судовому засіданні, вислухавши пояснення представника позивача ОСОБА_1 , дослідивши наявні в справі докази, суд встановив наступне.

Дитина ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 та його батьками є ОСОБА_2 , відповідач в цій справі, та ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 , виданим 02 вересня 2011 року відділом державної РАЦС Люботинського міського управління юстиції Харківської області на підставі актового запису № 170 від 02 вересня 2011 року.

Мати дитини ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується лікарським свідоцтвом про смерть № 3 від 05 січня 2023 року, виданим КНП «ЦПМСД» ЛМР ХО, та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію смерті № 00040131015 від 16 червня 2023 року.

За життя ОСОБА_4 зверталась до Служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області із заявою від 28 вересня 2022 року, в якій повідомляла, що ОСОБА_2 , з яким вона перебувала у фактичних шлюбних відносинах, ухиляється від виконання батьківських обов`язків по відношенню до їх спільного сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зловживає алкогольними напоями і не участі у вихованні дитини, аморально поводить себе.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані приймати участь у вихованні дитини, зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно з обліковими даними виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області відповідач ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідачу ОСОБА_2 за адресою його місця проживання керівником Служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області було направлено лист від 09 січня 2023 року з повідомленням про смерть ОСОБА_4 , внаслідок чого дитина ОСОБА_3 залишився без батьківського піклування. Цим де листом ОСОБА_2 було запропоновано терміново повідомити про свій намір забрати дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до себе.

Це звернення відповідачем ОСОБА_3 було проігноровано. Тому наказом Служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області № 8 від 18 січня 2023 року малолітнього ОСОБА_3 було тимчасово улаштовано в родину ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_2 .

Спеціалісти Служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області також звертались до найближчих родичів малолітнього ОСОБА_3 як по лінії батька, так і по лінії матері, з метою улаштування дитини до них для подальшого виховання. Але усі родичі на такі звернення відповіли відмовою, навівши різні підстави.

Актом обстеження житлово-побутових умов від 13 березня 2023 року, проведеним за адресою: АДРЕСА_1 , було встановлено незадовільний санітарний стан приміщень житлового будинку, в якому проживає відповідач ОСОБА_2 .

Разом з цим співробітниками Люботинського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді в період з 13 по 17 березня 2023 року проводилось оцінювання потреб ОСОБА_2 як особи, яка перебуває у складних життєвих обставинах. Під час такого оцінювання ОСОБА_2 перебував в стані алкогольного сп`яніння. За результатами оцінювання ОСОБА_2 було взято під соціальний супровід строком на 3 місяці. Але вже листом від 19 квітня 2023 року директор Люботинського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Т.Жмайлова повідомила до Служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, що ОСОБА_2 від отримання соціальної допомоги ухилився, оскільки жодного разу не з`явився до Центру.

В письмовому зверненні від 20 квітня 2023 року малолітній ОСОБА_3 повідомив Службі у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, що його батько ОСОБА_2 не цікавиться його життям та жодного разу не намагався з ним зв`язатися, а тому він не заперечує проти позбавлення його батьківських прав.

За повідомленням КНП «ЦПМСД» ЛМР ХО від 18 квітня 2023 року ОСОБА_2 як батько дитини ОСОБА_3 неналежно виконував рекомендації лікарів щодо лікування та обстеження дитини.

З характеристики, складеної 19 квітня 2023 року керівництвом Люботинської гімназії № 1 на учня 5-В класу ОСОБА_3 , вбачається, що мати дитини ОСОБА_4 займалась вихованням сина, в той час як батько не цікавився життям хлопчика та не приймав участі в його вихованні. Від коли ОСОБА_3 почав проживати в сім`ї його однокласника ОСОБА_6 , його досягнення в навчанні покращились, бо для нього були створені належні умови для навчання; його успіхами та проблемами постійно опікується ОСОБА_7 , в родині якого проживає дитина.

В судовому засідання за ініціативою представника позивача були допитані в якості свідків ОСОБА_8 і ОСОБА_9 . Так, свідок ОСОБА_8 пояснила суду, що працює на посаді директора Люботинського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, і на обліку в Центрі ще з 2021 року перебувала на обліку сім`я дитини ОСОБА_3 після отримання звернень від сусідів про конфлікти за участю дитини, які виникали через зловживання ОСОБА_2 алкоголем. Після проведених перевірок сім`я була визнана такою, що опинилась у складних життєвих обставинах. Зі слів свідка, саме через агресивну поведінку ОСОБА_2 та зловживання алкоголем мати дитини ОСОБА_4 вимушена була з сином переїхати з будинку ОСОБА_2 в інше місце проживання. В Центрі намагались надати соціальну допомогу ОСОБА_2 для налагодження спілкування із сім`єю, але він проігнорував усі зусилля співробітників Центру. Також свідок ОСОБА_8 повідомила, що восени 2022 року спілкувалась з малолітнім ОСОБА_3 і дізналась від нього, що з батьком він не спілкується.

Інший свідок, ОСОБА_9 , пояснила суду, що працює вчителем Люботинської гімназії № 1, та підтвердила, що ОСОБА_3 навчається у неї з 1-го класу і тоді батьки дитини вдвох займались вихованням сина. Але після того, як мати дитини ОСОБА_4 пішла від ОСОБА_2 , навчанням дитини опікувалась лише мати, ОСОБА_2 на її звернення не реагував. Натомість дитина почала приходити до школи знервованою після того, як відвідувала батька.

Виконавчим комітетом Люботинської міської ради Харківської області 28 квітня 2023 року був затверджений висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно зі ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Оскільки відповідач вказані в ст. 150 СК України обов`язки не виконую, не утримує у належний спосіб свого сина, не займається його вихованням, не піклується про стан його здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток і навчання, суд вважає позов обґрунтованим і позбавляє ОСОБА_2 батьківський прав.

Відповідно до ст. 167 СК України, якщо дитина не може бути передана другому з батьків, переважне право перед іншими особами на передання їм дитини мають, за їхньою заявою, баба та дід, повнолітні брати та сестри, інші родичі дитини, мачуха, вітчим; якщо дитина не може бути передана бабі, дідові, повнолітнім братам та сестрам, іншим родичам, мачусі, вітчиму, вона передається на опікування органу опіки та піклування.

Враховуючи поведінку відповідача ОСОБА_2 , а також відсутність відомостей про інших родичів, які б виявили турботу про подальшу долю дитини, суд вважає за необхідне передати малолітнього ОСОБА_3 органу опіки та піклування для опікування і подальшого влаштування.

Позбавлення відповідача батьківський прав не звільняє його від обов`язку утримувати дитину. Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 166 СК України одночасно з позбавленням батьківський прав су може на вимогу позивача вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує, серед іншого, стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків. При цьому розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Суд задовольняє позов в цій частині і стягує з ОСОБА_2 аліменти на користь дитини в розмірі 1/3 частині від усіх видів його заробітку щомісячно, але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що буде достатнім для забезпечення потреб дитини. При визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини, рівень якого залежить виключено від сторонніх осіб, до сім`ї яких дитину влаштовано тимчасово; матеріальне становище платника аліментів, який є працездатною людиною та не має на утриманні інших дітей.

Так як суд задовольняє позов, то одночасно з відповідача підлягають стягненню судовий збір в сумі 2147,20 грн. на користь держави, оскільки позивач звільнений від сплати цих сум.

Керуючись ст.ст. 150, 164, 165, 166, 167, 180-183 Сімейного Кодексу України, ст.ст. 10-13, 76-81, 141, 263, 265, 280, 282 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Позов виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Передати малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 органу опіки та піклування виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області для опікування і подальшого влаштування.

Стягувати з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 аліменти на його утримання у розмірі 1/3 частини з усіх видів заробітку, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 04 липня 2023 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір в сумі 2147,20 грн. на користь держави в особі Державної судової адміністрації України (р/р: UA908999980313111256000026001, одержувач: ГУК у м. Києві, код ЄДРПОУ 37993783, банк Казначейство України, МФО 820019, код бюджетної класифікації 22030106).

Рішення може бути оскаржена позивачем та третьою особою до Харківського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Харківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

На заочне рішення відповідачем протягом 30 днів з дня його проголошення до Люботинського міського суду Харківської області може бути подана письмова заява про його перегляд. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач Виконавчий комітет Люботинської міської ради Харківської області, код ЄДРПОУ 33814659, адреса місцезнаходження: Харківська область, м. Люботин, вул. Слобожанська, 26;

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний № НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ;

Третя особа - Служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, адреса здійснення діяльності: Харківська область, м. Люботин, вул. Ушакова, 1-А.

Суддя О. О. Малихін

Повне заочне рішення

складено 20 жовтня 2023 року.

Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115263198
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —630/639/23

Рішення від 11.10.2023

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні