Ухвала
від 29.11.2023 по справі 904/6206/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

29.11.2023м. ДніпроСправа № 904/6206/23

Суддя Мілєва І.В., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги", Дніпропетровська область, м. Дніпро

до Дочірнього підприємства "Західтеплоенерго" Комунального підприємства "Дніпротеплоенерго", Дніпропетровська область, м. Дніпро

про стягнення 70 313,14 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" звернулося до господарського суду з позовною заявою до Дочірнього підприємства "Західтеплоенерго" Комунального підприємства "Дніпротеплоенерго" Дніпропетровської обласної ради про стягнення 70 313,14 грн, з яких: 60 554,98 грн основний борг, 2513,45 грн 3% річних, 7244,71 грн інфляційні втрати.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про постачання електричної енергії споживачу.

18.10.2023 введено в дію Закон України № 3200-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами".

Так, відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Однак, в порушення п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви позивачем не додано відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін.

За правилами господарського процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 162, 163, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову (п. 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України);

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів) (ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України).

Приписами ст. 77 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Господарський суд зазначає наступне.

З позовної заяви вбачається, що позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість за поставлену в червні 2022 року електричну енергію. Позивач зазначає, що з урахуванням спожитих в червні 2022 року обсягів електричної енергії, постачальником був сформований та направлений на адресу споживача рахунок про сплату заборгованості за спожиту електричну енергію в червні 2022 року.

Однак господарський суд зазначає, що виставлений позивачем рахунок на оплату поставленої в червні 2022 року електричної енергії в матеріалах справи відсутній, натомість в матеріалах справи міститься виставлений позивачем рахунок на оплату за липень 2022 року.

З огляду на викладене, господарський суд дійшов висновку, що позивачем в порушення зазначених вище вимог до позовної заяви не додано доказів, на які він посилається у своїй позовній заяві. Таким чином, позовна заява подана позивачем без додержання вимог ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху.

З урахуванням положень статей 174, 242 Господарського процесуального кодексу України суд вважає за необхідне надати позивачу можливість усунути недоліки позовної заяви в строк до 13.12.2023 включно.

Способом усунення недоліку (не зазначення відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у відповідача) є подання до суду відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін. Способом усунення недоліку є подання до суду належних доказів в обґрунтування своїх позовних вимог, а саме виставленого позивачем рахунку на оплату поставленої в червні 2022 року електричної енергії.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" залишити без руху.

2. Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін. Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Дніпровські енергетичні послуги" усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду належних доказів в обґрунтування своїх позовних вимог, а саме виставленого позивачем рахунку на оплату поставленої в червні 2022 року електричної енергії. Запропонувати позивачу усунути недоліки позовної заяви у строк до 13.12.2023 включно.

3. Роз`яснити, що у випадку невиконання позивачами вимог суду про усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили 29.11.2023 та не підлягає оскарженню.

Суддя І.В. Мілєва

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115268067
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 70 313,14 грн

Судовий реєстр по справі —904/6206/23

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні