Рішення
від 29.11.2023 по справі 736/1392/23
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 736/1392/23

Номер провадження 2-о/736/54/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2023 року м. Корюківка

Корюківський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Чурупченка М.І.,

присяжних Грось К.М., Семирозум В.Г.,

за участю секретаря Макуха О.О.,

представника заявника адвоката Загальця О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Корюківці у приміщенні суду цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Холминська селищна рада Корюківського району Чернігівської області, Ніжинський дитячий будинок-інтернат Чернігівської обласної державної адміністрації, ОСОБА_3 , про визнання ОСОБА_4 недієздатною та призначення їй опікуна, -

в с т а н о в и в:

27 червня 2023 року заявник звернулась до суду та просить визнати недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Козилівка Корюківського району Чернігівської області, та встановити над нею опіку, призначивши її опікуном рідну матір, а саме, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку м. Чернігів.

Свої вимоги мотивує тим, що її донька з дитинства страждає на важку розумову відсталість, перебуває на обліку у лікаря психіатра Корюківської центральної районної лікарні, вона не здатна до систематичної праці, постійно потребує стороннього догляду та нагляду. Чернігівською спеціалізованою міжрайонною психо-неврологічною медико-соціальною експертною комісією доньці була призначена перша група інвалідності з дитинства безстроково, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією Серія 12 ААГ №444922 від 29 березня 2023 року. Враховуючи захворювання її доньки та її стан, при якому вона не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, вона як її мати має намір піклуватися про неї, тому звернулась до суду із заявою про визнання її доньки недієздатною та встановлення над нею опіки.

Представник заявника адвокат Загалець О.М. в судовому засіданні заяву підтримав та просив її задовольнити.

В судове засідання заявник не прибула, подала до суду заяву про можливість розгляду справи без її участі, заявлені вимоги підтримала.

В судове засідання представники заінтересованої особи - Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, Ніжинського дитячого будинку-інтернату Чернігівської обласної державної адміністрації не з`явилися, надали заяви про розгляд справи у їх відсутності та проти задоволення заяви не заперечують.

В судове засідання заінтересована особа - ОСОБА_3 не з?явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення заяви не заперечує.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи із наступного. По справі встановлено, що заявник звернувся до суду мотивуючи свої вимоги тим, від спільного подружнього життя з ОСОБА_3 у них є повнолітня дитина донька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилась у с. Козилівка Корюківського району Чернігівської області, що підтверджується свідоцтвом про народження Серія НОМЕР_1 виданим 10 березня 2005 року виконкомом Козилівської сільської ради Корюківського району Чернігівської області, дані підтверджуються також паспортом громадянина України НОМЕР_2 виданим 31 травня 2023 року органом 7423. Донька з дитинства страждає на важку розумову відсталість, перебуває на обліку у лікаря психіатра Корюківської центральної районної лікарні, вона не здатна до систематичної праці, постійно потребує стороннього догляду та нагляду. Чернігівською спеціалізованою міжрайонною психо-неврологічною медико-соціальною експертною комісією доньці була призначена перша група інвалідності з дитинства безстроково, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією Серія 12 ААГ №444922 від 29 березня 2023 року.

Будучи неповнолітньою донька перебувала на утриманні заявниці та знаходилась під її опікою, з 17 листопада 2021 року донька була зарахована на повне державне утримання до Ніжинського дитячого будинку-інтернату, де перебуває і зараз не дивлячись на її повноліття, що підтверджується довідкою №793 від 14 червня 2023 року Ніжинського дитячого будинку-інтернату Чернігівської обласної державної адміністрації.

Свого хворобливого стану донька не визнає, інколи поводиться дивно, її поведінка не передбачувана, вона не розуміє значення своїх дій. Враховуючи захворювання її доньки та її стан, при якому вона не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, вона як її мати має намір піклуватися про неї, тому звернулась до суду.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи №603 від 12.10.2023 року, у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , виявлені ознаки важкої розумової відсталості (F72 - за Міжнародною Класифікацією Хвороб 10-го перегляду), внаслідок чого вона позбавлена здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до чинного цивільного законодавства фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування чи за заявою близького родича, незалежно від їх спільного проживання. Опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна.

Враховуючи все вищевикладене, суд приходиться до висновку, що заява є законною, обґрунтованою, підтверджена відповідними доказами і підлягає задоволенню, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід визнати недієздатною та встановити над нею опіку з боку її матері, призначивши її опікуном.

Судовий збір слід віднести за рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 39, 41, 60, 63 ЦК України, ст.ст. 258-259, 263, 265, 268, 293-294, 299-300, 354-355 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Холминська селищна рада Корюківського району Чернігівської області, Ніжинський дитячий будинок-інтернат Чернігівської обласної державної адміністрації, ОСОБА_3 про визнання ОСОБА_4 , недієздатною та призначення їй опікуна задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Козилівка Корюківського району Чернігівської області та встановити над нею опіку, призначивши її опікуном, її рідну матір ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженку м. Чернігова.

Компенсувати з Державного бюджету України на користь Державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України» - 3227 (три тисячі двісті двадцять сім) грн. 64 коп. за проведення експертизи відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у Чернігівській філії судово-психіатричних експертиз (ЄДРПОУ 04803492, МФО 820172, UA158201720313251005201007077 ДКСУ у Подільському районі м. Києва, призначення платежу: «за проведення експертизи відносно ОСОБА_4 у Чернігівській філії судово-психіатричних експертиз.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати заявнику, органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - 2 (два) роки з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім?ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

На рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Корюківський районний суд. Учасник справи, якому не було вручено рішення у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.І.Чурупченко

Присяжні: К.М.Грось

В.Г.Семирозум

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115268939
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_4 недієздатною та призначення їй опікуна

Судовий реєстр по справі —736/1392/23

Рішення від 29.11.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні