Ухвала
від 28.11.2023 по справі 19/32
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"28" листопада 2023 р. Справа № 19/32

Господарський суд Рівненської області у складі: суддя Романюк Р.В.,

за участю секретаря судового засідання Шандалюк А.А.,

розглянувши заяву Рівненського обласного центру зайнятості в особі Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості про заміну сторони виконавчого провадження у справі

за позовом Прокурора м. Рівне в інтересах держави в особі Рівненського міського центру зайнятості

до Відкритого акціонерного товариства "ПМК-65"

про стягнення в сумі 7766 грн. 46 коп.

За участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

прокурор: не з`явився;

від заявника: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Рівненської області від 10.11.2005 року позов задоволено, постановлено стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Пересувна механізована колона - 65" на користь Рівненського міського центру зайнятості заборгованість в сумі 7766 грн 46 коп.; стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Пересувна механізована колона - 65" в доход державного бюджету України 102 грн 00 коп. державного мита; стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Пересувна механізована колона - 65" на користь державного підприємства "Судовий інформаційний центр" плати за інформаційно- технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 гривень.

28.11.2005 року на виконання рішення господарського суду від 10.11.2005 р. видано накази № 19/32.

16.11.2023 року до Господарського суду Рівненської області від Рівненського обласного центру зайнятості в особі Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості надійшла заява (№ 07-19/1743 від 08.11.2023 року) про заміну сторони виконавчого провадження відповідно до якої просить суд замінити стягувача - Рівненський міський центр зайнятості за наказом виданим 28.11.2005 р. Господарським судом Рівненської області у справі № 19/32 щодо стягнення з Відкритого акціонерного товариства "Пересувна механізована колона - 65" на користь Рівненського міського центру зайнятості заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі 7766 грн. 46коп. на Рівненський обласний центр зайнятості, що діє відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

В обґрунтування поданої заяви заявник зазначає, що на даний час у Відділі державної виконавчої служби у місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції знаходиться відкрите виконавче провадження № 66604604 від 30.08.2021 р. (ідентифікатор доступу: Б6ДБГ3ГАБА34) щодо стягнення з Відкритого акціонерного товариства "ПМК - № 65" на користь Рівненського міського центру зайнятості боргу по сплаті страхових внесків в сумі 7766,46 грн. Відповідно до наказу Міністерства економіки України від 24.10.2022 р. "Про реорганізацію установ Державної служби зайнятості" Рівненський міський центр зайнятості реорганізовано шляхом приєднання до Рівненського обласного центру зайнятості та установлено, що Рівненський обласний центр зайнятості є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків Рівненського міського центру зайнятості. Наказом Рівненського обласного центру зайнятості від 15.12.2022 р. № 263 утворено Рівненську філію Рівненського обласного центру зайнятості з місцезнаходженням: 33013, м. Рівне, вул. Кавказька, 4. Відповідно до наказу Рівненського обласного центру зайнятості від 02.01.2023 р. № 30-к ОСОБА_1 переведено виконуючим обов`язки директора Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості та довіреністю Рівненського обласного центру зайнятості від 25.01.2023р. № 01-389 уповноважено представляти інтереси Рівненського обласного центру зайнятості. Враховуючи, що наказ Господарського суду Рівненської області від 28.11.2005 року по справі № 19/32 щодо стягнення з Відкритого акціонерного товариства "ПМК - № 65" боргу по сплаті страхових внесків в сумі 7766,46 грн було видано на користь Рівненського міського центру зайнятості, а Рівненський міський центр зайнятості було реорганізовано і правонаступником усіх його майнових і немайнових прав та обов`язків являється Рівненський обласний центра зайнятості, є необхідність у заміні сторони виконавчого провадження.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 16.11.2023 року постановлено розгляд заяви Рівненського обласного центру зайнятості в особі Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості про заміну сторони виконавчого провадження призначити на "28" листопада 2023 р.

До господарського суду від представника заявника надійшла заява в якій просить суд розглянути заяву про заміну сторони виконавчого провадження по справі № 19/32 без участі представника, заяву № 07-19/1743 від 08.11.2023 року підтримує та просить задовольнити.

Прокурор, представники заявника, позивача та відповідача в судове засідання 28.11.2023 року не з`явилися.

Статтею 42 ГПК України визначено права та обов`язки учасників судового процесу.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 ГПК України, учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно з абз. 1 ч. 2 ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" визначено, що судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню не раніше дня їх звернення до виконання. Судові рішення також можуть публікуватися в друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

Частинами 1 та 2 статті 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" передбачено, що для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. (далі - Реєстр) - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень. функціонує в межах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

З огляду на вказане учасники справи не були позбавлені права та можливості ознайомитись з ухвалами у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

За змістом ч. 3 ст. 334 ГПК України встановлено, що неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

За таких обставин, враховуючи що неявка прокурора, представників заявника, позивача та відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об`єктивному розгляду заяви, суд дійшов висновку розглянути заяву про заміну сторони виконавчого провадження за відсутності Прокурора м. Рівне, представників Рівненського обласного центру зайнятості в особі Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості, Рівненського міського центру зайнятості та Відкритого акціонерного товариства "ПМК-65".

Розглянувши заяву Рівненського обласного центру зайнятості в особі Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості про заміну сторони виконавчого провадження, суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 1291 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Статтею 326 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) встановлено, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

За змістом ч. 1 ст. 327 ГПК України передбачено, що виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

За твердженням заявника, на даний час у Відділі державної виконавчої служби у місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції знаходиться відкрите виконавче провадження № 66604604 від 30.08.2021 р. (ідентифікатор доступу: Б6ДБГ3ГАБА34) щодо стягнення з Відкритого акціонерного товариства "ПМК - № 65" на користь Рівненського міського центру зайнятості боргу по сплаті страхових внесків в сумі 7766,46 грн.

Наказом Міністерства економіки України № 4131 від 24.10.2022 року "Про реорганізацію державних установ Державної служби зайнятості", зокрема п. 1 та п. 6, реорганізовано базові центри зайнятості - Рівненський міський центр зайнятості та Сарненський районний центр зайнятості шляхом їх приєднання до Рівненського обласного центру зайнятості та установлено, що Рівненський обласний центр зайнятості є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків Рівненського міського центру зайнятості та Сарненського районного центру зайнятості.

Наказом Рівненського обласного центру зайнятості № 263 від 15.12.2022 року "Про утворення відокремлених структурних підрозділів філій Рівненського обласного центру зайнятості" утворено відокремлені структурні підрозділи філії Рівненського обласного центру зайнятості з нижчевказаним найменуванням та місцезнаходженням філій, а саме: Рівненська філія Рівненського обласного центру зайнятості, місцезнаходження філії: 33013, м. Рівне, вул. Кавказька, 4.

Згідно з ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру (ст. 95 ЦК України).

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань щодо юридичної особи Рівненського обласного центру зайнятості (код ЄДРПОУ 05430879), Рівненська філія Рівненського обласного центру зайнятості (код ЄДРПОУ ВП 44945398, місцезнаходження: 33013, м. Рівне, вул. Кавказька, 4) є відокремленим підрозділом Рівненського обласного центру зайнятості.

Відповідно до Витягу з наказу Рівненського обласного центру зайнятості № 30-к від 02.01.2023 року, переведено Даценка Володимира Васильовича, директора Рівненського міського центру зайнятості, виконуючим обов`язки директора Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості з 02.01.2023 року.

Відповідно до Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань тимчасово виконуючим обов`язки директора Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості є Даценко Володимир Васильович.

Довіреністю Рівненського обласного центру зайнятості № 01-389 від 25.01.2023 року уповноважено виконуючого обов`язки директора Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості Володимира Даценка: представляти інтереси Рівненського обласного центру зайнятості в усіх органах державної влади та органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності, об`єднаннях громадян, у тому числі в судах, прокуратурі та інших правоохоронних органах, які стосуються філії; підписувати претензії, позовні заяви, апеляційні та касаційні скарги, інші документи, пов`язані з веденням судових справ; представляти інтереси Рівненського обласного центру зайнятості в органах Державної виконавчої служби з усіма правами, визначеними Законом України "Про виконавче провадження", в тому числі подавати заяви, отримувати документи, оскаржувати рішення, дії або бездіяльність державних виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби.

Відповідно до ч. 2, ч. 3 ст. 107 ЦК України, після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.

Верховний Суд у складі об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у постанові від 14.09.2020 у справі № 296/443/16-ц (провадження № 61-16634сво19) дійшов висновку про те, що у статтях 104 та 107 Цивільного кодексу України не визначається момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється шляхом приєднання. Такий момент не може пов`язуватися із внесення запису до державного реєстру про припинення юридичної особи, яка приєднується. При реорганізації шляхом приєднання немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Внаслідок приєднання правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при такому виді реорганізації неможливий.

Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" у частині восьмій статті 4 передбачено, що у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

При реорганізації у формі приєднання не має значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків, оскільки правонаступник лише один, що унеможливлює виникнення будь - яких спорів щодо переходу майна, прав чи обов`язків.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 20.01.2022 року у справі № 922/347/21.

Лише при припиненні суб`єкта господарювання шляхом поділу в розподільчому балансі визначається правонаступництво. Внаслідок же злиття, приєднання або перетворення правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при таких видах реорганізації неможливий. Близька за змістом правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.06.2020 р. зі справи № 910/5953/17.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження (ч. 3 ст. 334 ГПК України).

За змістом ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст. 52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 03.11.2020 року у справі № 916/617/17 (провадження № 12-48гс20, пункти 74, 75, 76) зазначено, що "на стадії виконавчого провадження як на завершальній стадії судового провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. Після відкриття виконавчого провадження та до його закінчення заміна сторони виконавчого провадження (з одночасною заміною відповідного учасника справи) правонаступником здійснюється у порядку, передбаченому статтею 334 цього Кодексу з урахуванням підстав, визначених статтею 52 Господарського процесуального кодексу України. У цьому випадку приписи статті 334 Господарського процесуального кодексу України, що містить процесуальні особливості здійснення правонаступництва на стадії виконання судового рішення, застосовуються разом з положеннями статті 52 цього Кодексу.

Натомість як до відкриття виконавчого провадження, так і після його закінчення заміна учасника справи правонаступником здійснюється виключно на підставі статті 52 Господарського процесуального кодексу України. У такому випадку з огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Єдиним винятком є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження, що окремо обумовлено у частині п`ятій статті 334 Господарського процесуального кодексу України.

Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 52 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового провадження, включаючи й стадію виконання судового рішення."

З огляду на зазначене, враховуючи, що Рівненський міський центр зайнятості реорганізовано шляхом приєднання до Рівненського обласного центру зайнятості та Рівненський обласний центр зайнятості є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків Рівненського міського центру зайнятості, а Рівненська філія Рівненського обласного центру зайнятості є відокремленим підрозділом Рівненського обласного центру зайнятості, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви Рівненського обласного центру зайнятості в особі Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості про заміну сторони виконавчого провадження, стягувача з Рівненського міського центру зайнятості на його правонаступника - Рівненський обласний центр зайнятості.

Керуючись ст.ст. 232 - 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Рівненського обласного центру зайнятості в особі Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

2. Замінити сторону виконавчого провадження - стягувача, а саме: Рівненський міський центр зайнятості (33013, м. Рівне, вул. Кавказька, 4, код ЄДРПОУ 21084805) у виконавчому провадженні № 66604604 на його правонаступника - Рівненський обласний центр зайнятості (33013, м. Рівне, вул. Кавказька, 9а, код ЄДРПОУ 05430879).

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення. Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями). Ухвала може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені статтями 254 - 257 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua

Суддя Р.В. Романюк

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115271115
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення в сумі 7766 грн. 46 коп.

Судовий реєстр по справі —19/32

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 06.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Постанова від 03.07.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 21.06.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні