Ухвала
від 28.11.2023 по справі 924/1217/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"28" листопада 2023 р. Справа №924/1217/23

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Вибодовського О.Д., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрокрай", м. Красилів, Хмельницька область

до UltraCC d.o.o., Словенія

про стягнення 1 297 740,94 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрокрай", м. Красилів, Хмельницька область звернулось до Господарського суду Хмельницької області з позовною заявою до UltraCC d.o.o. про стягнення 1 297 740,94 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що між Товариством з обмеженою відповідальністю "Агрокрай" та UltraCC d.o.o. укладено договір №1/27-0 (далі Контракт), відповідно до умов якого ТОВ "Агрокрай" взяло на себе зобов`язання продати, а UltraCC d.o.o. - купити, цукор білий кристалічний у кількості 264 тони по ціні 760,00 Євро за 1 метричну тону без урахування ПДВ за 220,00 тон (при умові пакування у поліпропіленові мішки типу "біг-бег" вагою 1 000,00 кг нетто на піддонах) на умовах FCA, Україна, Хмельницька обл., м. Старокостянтинів, пров. Гольфадена, 10 та 760,00 Євро за 1 метричну тону без урахування ПДВ за 44 тон (при умові завантаження у нові поліпропіленові мішки вагою 50,0 кг. нетто на піддонах) на умовах FCA, Україна, Хмельницька обл., с. Кузьмин, вул. Лісова, 76. Загальна вартість становить: 199 760,00 Євро. Термін відвантаження: лютий 2023р.

Позивач, як стверджує, виконав взяті на себе зобов`язання та поставив товар на умовах, передбачених Контрактом. Так, на виконання Контракту продавцем поставлено в період з 29.03.2023р. по 25.05.2023р. на користь UltraCC d.o.o. товар на загальну суму 162 800 Євро, який було прийнято та оплачено UltraCC d.o.o. без зауважень та у повному обсязі.

30.05.2023р. на користь UltraCC d.o.o. було здійснено 2 чергові поставки партій цукру у кількості 44,00 тон на загальну суму 32 560 Євро, які відповідно до умов FCA були передані обумовленому перевізнику (строк доставки до 09.06.2023р.), водночас станом на момент звернення з позовом Товар оплачено не було.

За змістом умов постачання FCA правил Інктермс "Free Carrier" ("Франко перевізник") означає, що продавець здійснює передачу товару перевізнику або іншій осоібі, номінованій покупцем, у власних приміщеннях або у іншому обумовленому пункті. Відповідно до FCA від продавця вимагається виконання формальностей для вивезення, якщо такі застосовуються; це умови постачання, коли основну частину перевезення забезпечує покупець. Обов`язок продавця з постачання вважається виконаним, коли він постачає товар - після його митного оформлення у режимі експорту в обумовленому місті.

Факт здійснення поставки підтверджується: INVOICE №11 від 30.05.2023р.; CMR від 30.05.2023р.; МД-2 від 30.05.2023р.; INVOICE №12 від 30.05.2023р.; CMR від 30.05.2023р.; МД-2 від 30.05.2023р. (з відміткою про отримання Товару).

ТОВ "Агрокрай" у зв`язку з не проведенням оплати на адресу UltraCC d.o.o. було направлено три претензії від 21.07.2023р., від 05.09.2023р. та від 03.10.2023р., які були проігноровані UltraCC d.o.o., а їх вимоги виконані не були.

Враховуючи наведене, суд встановив, що позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України, підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Приймаючи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, суд прийшов до висновку, що справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

При цьому, як вбачається з позовної заяви, місцезнаходженням відповідача, UltraCC d.o.o. є: Kotnikova ulica, 5, SI-1000, Ljubjiana, Slovenia VAT: SI 81699441, тобто, відповідач є іноземним суб`єктом господарювання.

Відповідно до статті 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Питання, що виникають у сфері приватноправових відносин з іноземним елементом (хоча б один учасник правовідносин є іноземцем, особою без громадянства або іноземною особою; об`єкт правовідносин знаходиться на території іноземної держави; юридичний факт, який впливає на виникнення, зміну або припинення правовідносин, мав чи має місце на території іноземної держави), у тому числі й питання підсудності судам України справ з іноземним елементом, вирішуються згідно із Законом України "Про міжнародне приватне право" .

Відповідно до ч. 1 ст. 75 Закону України "Про міжнародне приватне право", підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається на момент відкриття провадження у справі, незважаючи на те, що в ході провадження у справі підстави для такої підсудності відпали або змінилися, крім випадків, передбачених у статті 76 цього Закону.

Так, згідно п.1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадку якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Згідно з статтею 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Словенії регулюється Конвенцією Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965 р., до якої Україна приєдналася 19.10.2000 р., прийнявши відповідний нормативний акт - Закон України Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах.

Відповідно до ст. 1 вказаної Конвенції, передбачено, що ця Конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Згідно зі статтею 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках (стаття 3 Конвенції).

Відповідно до частини 2 пункту b) статті 15 Конвенції кожна договірна держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Відповідно до абзаців 3, 4 пункту 2.3 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації від 27.06.2008 №1092/5/54 (із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 25.03.2010 N 604/5/47), документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову. У відповідних випадках документи, що підлягають врученню, можуть бути складені або перекладені на ту мову, яку, як є підстави вважати, розуміє особа, якій необхідно вручити документи.

Враховуючи, що Словенія являється підписантом Конвенції, суд дійшов висновку, що про розгляд даної справи відповідача належить повідомляти в порядку, передбаченому Конвенцією, а саме судові документи підлягають надісланню до Центрального органу відповідної запитуваної Держави - Словенії (Ministry of Justice of the Republic of Slovenia, Zupanciceva 3, SLO-1000 jubljana, Republic of Slovenia) для їх подальшого вручення відповідно відповідачу у справі.

За таких обставин, для належного повідомлення відповідача про час і місце розгляду даної справи йому необхідно вручити копію позовної заяви і доданих до неї документів та текст цієї ухвали з перекладом зазначених документів на англійську мову через Центральний орган запитуваної Держави.

Відповідно до вимог ст. 228 Господарського процесуального кодексу України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Враховуючи необхідність належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, суд дійшов висновку про доцільність зупинення провадження у справі.

Керуючись ч. 3 ст. 12, 120, 176, 228, 229, 234, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 11:00 год. "03" червня 2024р.

Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Хмельницької області за адресою: м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1.

4. Провадження у справі зупинити до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави на судове доручення про вручення виклику до суду чи інших документів.

5. Зобов`язати позивача в строк до 25.12.2023р. надати суду три примірники нотаріально засвідченого перекладу на англійську мову позовної заяви з доданими до неї документами та ухвали про відкриття провадження у справі №924/1217/23 від 28.11.2023р.

6. Надіслати вищевказані документи до Центрального органу запитуваної Держави - Словенії: Ministry of Justice of the Republic of Slovenia, Zupanciceva 3, SLO-1000 jubljana, Republic of Slovenia для їх подальшого вручення відповідачу - UltraCC d.o.o. за адресою місцезнаходження: (Kotnikova ulica, 5, SI-1000, Ljubjiana, Slovenia VAT: SI 81699441).

7. Позивачу в судове засідання надати оригінали доказів на підтвердження позовних вимог для огляду в судовому засіданні.

8. Відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати суду:

- відзив на позов в порядку статті 165 Господарського процесуального кодексу України з доданням доказів, що підтверджують обставини викладені в ньому, та докази направлення відзиву позивачу;

- документи у підтвердження свого правового статусу, станом на день подання таких документів до суду.

9. Позивачу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання відзиву відповідача на позовну заяву подати до суду відповідь на відзив в порядку статті 166 Господарського процесуального кодексу України з доданням доказів, що підтверджують обставини викладені в них, та докази направлення цього документу відповідачу.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://km.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала чинності негайно після її оголошення та оскарженню не підлягає.

СуддяО.Д. Вибодовський

Віддрук 2 прим.:

1- до справи;

2- позивачу - office@biligrain.com.

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115271391
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 297 740,94 грн

Судовий реєстр по справі —924/1217/23

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні