Рішення
від 16.08.2023 по справі 562/2550/21
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/2550/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

"16" серпня 2023 р. Здолбунівський районний суд

Рівненської області в складі:

головуючого судді Саган Л.В.

за участю секретаря судового засідання Аврамчук Н.П.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Здолбунові цивільну справу за позовом Здолбунівської міської ради Рівненської області до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Управління державного агентства меліорації та рибного господарства у Рівненській області, про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок незаконного лову водних біоресурсів, -

в с т а н о в и в :

Здолбунівська міська рада Рівненської області звернулася до суду з позовом про солідарне стягнення з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 шкоди, заподіяної внаслідок незаконного лову водних біоресурсів.

В обгрунтування позову зазначає, що 01 червня 2018 року головним державним інспектором Управління державного агентства меліорації та рибного господарства у Рівненській області були затримані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 під час здійснення незаконного лову водних біоресурсів у рибогосподарському водному об`єкті - на березі водойми поблизу с.Богдашів Рівненського району (раніше Здолбунівського району) Рівненської області. Внаслідок здійснення незаконного видобування (збирання) цінних видів водних біоресурсів відповідачами виловлено шістнадцять карпів та вісімнадцять карасів. За фактом здійснення відповідачами вилову водних біоресурсів забороненим промисловим знаряддям лову - сіткою підйомною рибальською без належного на те дозволу, головним державним інспектором Управління державного агентства меліорації та рибного господарства у Рівненській області було складено протоколи про адміністративне правопорушення № 000596/289 та № 000597/290. Постановою Здолбунівського районного суду Рівненської області від 27 вересня 2018 року у справі № 562/2287/18 ОСОБА_3 та постановою Здолбунівського районного суду Рівненської області від 26 липня 2018 року у справі № 562/2288/18 ОСОБА_2 визнано винними у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.4 ст.85 КУпАП.

Управління державного агентства меліорації та рибного господарства у Рівненській області зверталося до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з вимогою відшкодувати заподіяні збитки незаконним виловом риби, однак в добровільному порядку відповідачі не сплатили кошти за порушення правил рибальства.

27 серпня 2021 року Здолбунівська міська рада Рівненської області отримала лист від Здолбунівської окружної прокуратури Рівненської області про порушення відповідачами природоохоронного законодавства, зокрема, вилов риби забороненим знаряддям лову без належного на те дозволу поблизу с.Богдашів Рівненського району (раніше Здолбунівського району) Рівненської області, чим заподіяно шкоду в розмірі 5202 (П`ять тисяч двісті дві) гривень.

Просить суд стягнути з відповідачів солідарно 5202 (П`ять тисяч двісті дві) гривень шкоди, заподіяної внаслідок незаконного лову водних біоресурсів.

Представник позивачаЗдолбунівської міськоїради Рівненськоїобласті ФесюкТ.О.всудовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просить задовольнити позов. Не заперечує щодо заочного розгляду справи.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на неодноразові виклики в судове засідання не з`явилися, хоча про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином, про що свідчать поштові повідомлення про вручення судових повісток. Про причини неявки суд не повідомили та не подали відзив.

Представник третьої особи - тимчасово виконуючий обов`язки начальника Управління державного агентства меліорації та рибного господарства у Рівненській області Крижовець В.Я. подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує повністю.

Суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, оскільки представник позивача не заперечує проти такого вирішення справи.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

За змістом ст.16 Закону України "Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів" охорона водних біоресурсів та основні шляхи її забезпечення визначаються відповідно до цього Закону, законів України "Про тваринний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища" та інших нормативно-правових актів.

Згідно зі ст.27 Закону України "Про тваринний світ" у порядку загального використання об`єктів тваринного світу громадянам, у випадках, передбачених законодавством, дозволяється безоплатне любительське і спортивне рибальство для особистого споживання (без права реалізації) у визначених відповідно до законодавства водних об`єктах загального користування у межах встановлених законодавством обсягів безоплатного вилову і за умови додержання встановлених правил рибальства і водокористування. В інших випадках любительське і спортивне рибальство здійснюються на праві спеціального використання об`єктів тваринного світу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України відповідно до цього та інших законів.

Відповідно до ч.1 ст.68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Частиною 4 ст.85 КУпАП встановлено адміністративну відповідальність за грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову).

Постановою Здолбунівського районного суду Рівненської області від 26 липня 2018 року в справі № 562/2288/18, яка набрала законної сили 07 серпня 2018 року, ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.4ст.85 КУпАП,та застосовано адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 595 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих водних живих ресурсів (шістнадцять карпів та вісімнадцять карасів), за те, що він 01 червня 2018 року о 02 год. 00 хв. здійснював лов водних біоресурсів промисловими знаряддями лову (сіткою рибальською) без належного на те дозволу поблизу с.Богдашів Рівненського району (раніше Здолбунівського району) Рівненської області, чим порушив вимоги Закону України "Про тваринний світ" та "Правил любительського і спортивного рибальства", затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 19 вересня 2022 року №700.

Постановою Здолбунівського районного суду Рівненської області від 27 вересня 2018 року в справі № 562/2287/18, яка набрала законної сили 09 жовтня 2018 року, ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.4ст.85 КУпАП,та застосовано адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 408 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих водних живих ресурсів (шістнадцять карпів та вісімнадцять карасів), за те, що він 01 червня 2018 року о 02 год. 00 хв. здійснював лов водних біоресурсів промисловими знаряддями лову (сіткою рибальською) без належного на те дозволу поблизу с.Богдашів Рівненського району (раніше Здолбунівського району) Рівненської області, чим порушив вимоги Закону України "Про тваринний світ" та "Правил любительського і спортивного рибальства", затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 19 вересня 2022 року №700.

Відповідно до ч.6ст.82 ЦПК Українипостанова суду у справі про адміністративне правопорушення,яка набрала законної сили, є обов`язковою для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалена постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

За змістом ст.66 Конституції України кожен зобов`язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Частиною 1 ст.69 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" визначено, що шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Також, згідно положень ч.1 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч.4 ст.63 Закону України "Про тваринний світ" підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу. Розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного світу, а також за знищення чи погіршення середовища їх існування встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Як вбачається з розрахунку № 38.3-17/904 від 22 червня 2018 року Управління державного агентства рибного господарства у Рівненській області, внаслідок незаконного добування (збирання) цінних видів водних біоресурсів ОСОБА_3 та ОСОБА_2 державі заподіяно шкоду в розмірі 5202 гривень, яка в добровільному порядку відповідачами не відшкодована.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення.

Пунктом 1 ч.2 ст.141 ЦПК України встановлено, що у разі задоволення позову, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на відповідача.

На підставі наведеного та керуючисьст.ст.12, 81, 141, 258-273,280-284, 351355 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Позов Здолбунівської міської ради Рівненської області до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна стороніпозивача:Управління державногоагентства меліораціїта рибногогосподарства уРівненській області,про стягненняшкоди,заподіяної внаслідокнезаконного ловуводних біоресурсів - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь Здолбунівської міськоїради Рівненськоїобласті (отримувачкоштів УКв Рівненськійобласті/Здолб.міс.тг/24062100,код отримувача (кодза ЄДРПОУ38012494),банк отримувачаКазначейство України(ЕАП),рахунок отримувачаUA738999980333179331000017517,код класифікаціїдоходів бюджету24062100"грошовістягнення зашкоду,заподіяну порушеннямзаконодавства проохорону навколишньогоприродного середовищав результатігосподарської діяльностіта іншоїдіяльності")шкоду,заподіяну внаслідокнезаконного ловуводних біоресурсів,у розмірі5202(П`ятьтисяч двістідві)гривень та витрати по оплаті судового збору в розмірі 2270 (Дві тисячі двісті сімдесят) гривень.

Відповідачами може бути подана заява про перегляд заочного рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач Здолбунівська міська рада Рівненської області, місцезнаходження: 35705, м.Здолбунів Рівненської області, вул.Грушевського, 14, код ЄДРПОУ 05391130.

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Управління державного агентства меліорації та рибного господарства у Рівненській області, місцезнаходження: 33028, м.Рівне Рівненської області, вул.Чорновола, 86, код ЄДРПОУ 40868535.

С у д д я

Дата ухвалення рішення16.08.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115271977
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення шкоди, заподіяної внаслідок незаконного лову водних біоресурсів

Судовий реєстр по справі —562/2550/21

Рішення від 16.08.2023

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Саган Л. В.

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ємельянова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні