Рішення
від 21.11.2023 по справі 572/2880/23
САРНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сарненський районний суд

Рівненської області


Справа № 572/2880/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2023 року м. Сарни

Сарненський районний суд Рівненської області в складі головуючого судді Довгого І.І., за участю секретаря судових засідань - Тарасюк О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - служба у справах дітей Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської області про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав відносно малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обґрунтування якого посилається на те, що за час спільного проживання у шлюбі, який рішенням Сарненського районного суду Рівненської області 02 квітня 2019 року було розірвано, у них народилося двоє дітей. Під час проживання у шлюбі відповідач не проявляв батьківської турботи, не надавав грошових коштів, тому позивач звернулася до суду про стягнення аліментів. Крім того, ОСОБА_2 не цікавиться навчальними успіхами дітей, не спілкується та не забирає їх додому. У зв`язку з накопиченою заборгованістю по аліментним зобов`язанням, підтверджується факт ухиляння відповідача від обов`язку забезпечувати дітей необхідним харчуванням, одягом та іншими необхідними речами.

Позивач підтримала позовні вимоги в повному обсязі та просить позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явився, хоча про час та місце судового засідання був належним чином повідомлений у відповідності до ст.128-130 ЦПК України, про причини неявки від відповідача повідомлення не надійшло.

Представник служба у справах дітей Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської області позовні вимоги ОСОБА_1 підтримує та не заперечує проти їх задоволення.

Суд вважає, що наявних в матеріалах справи доказів достатньо для ухвалення заочного рішення відповідно до ст. 280 ЦПК України у відсутності відповідача, який не з`явився в судове засідання.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов доведений і підлягає задоволенню.

Пунктом 2 частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України передбачено, що батько може бути позбавлений батьківських прав, якщо він ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Пунктом 15 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» передбачено, зокрема, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків.

Абзацом 1 і 2 пункту 16 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» встановлено, зокрема, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розглядати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 , свідоцтва про народження ОСОБА_4 серії НОМЕР_2 відповідач є їх батьком.

Відповідно до довідки від 10.10.2023 року виданої Сарненським відділом державної виконавчої служби у Сарненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, заборгованість за виконавчим провадженням НОМЕР_6 про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_5 становить 215020 грн. 86 коп.

Так, з висновку служби у справах дітей Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської області, який затверджений рішенням виконавчого комітету Степанської селищної ради № 206 від 20.11.2023 вбачається, що ОСОБА_2 не проживає з дітьми, не приділяє належної уваги щодо їхнього навчання. Виховання та розвитку, відмовився брати участь у засіданні комісії, не заперечив щодо позбавлення його батьківських прав. Тому вважають за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно його малолітніх дітей.

Відповідач ухиляється від обов`язку по вихованню та утриманню неповнолітніх дітей, не цікавиться їх долею, в зв`язку з чим у відповідності до вимог п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України його слід позбавити батьківських прав.

Відповідно до статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, та якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

На підставі викладеного, ст. ст. 164,181 СК України, керуючись ст.ст. 141, 263-265 ЦПК України,

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ) до ОСОБА_2 (зареєстрованого: АДРЕСА_2 , проживаючого: АДРЕСА_3 , паспорт громадянина України (ID-картка) НОМЕР_4 , РНОКПП НОМЕР_5 ), третя особа - служба у справах дітей Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської області (34560, Майдан Незалежності, 1, смт. Степань Сарненського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 44198466) про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав стосовно малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 1073 (одну тисячу сімдесят три) гривні 60 коп. сплаченого позивачем судового збору.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його складення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення до Рівненського апеляційного суду через Сарненський районний суд протягом тридцяти днів з дня його складення.

Повне судове рішення складено 21 листопада 2023 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115272280
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —572/2880/23

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні