Рішення
від 31.10.2023 по справі 758/14304/18
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/14304/18

Категорія 23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

31 жовтня 2023 року місто Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Рибалки Ю.В.,

за участю секретаря судового засідання Басараба К.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва», Комунального підприємства «Введенське Подільського району м. Києва» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги,

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2018 року КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва», КП «Введенське Подільського району міста Києва» звернулись до суду із зазначеною позовною заявою.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.04.2019 дана цивільна справа розподілена головуючому судді ОСОБА_3.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.04.2021, цивільну справу № 758/14304/18 (номер провадження 2/758/1377/21) передано судді Подільського районного суду м. Києва Рибалці Ю.В., у зв`язку зі звільненням судді ОСОБА_3 у відставку, згідно рішення Вищої ради правосуддя № 798/0/15-21 від 08.04.2021 року «Про звільнення ОСОБА_3 з посади судді Подільського суду міста Києва у зв`язку з поданням заяви про відставку».

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 займають житлове приміщення, а саме квартиру розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , та користуються послугами, що надавалися співпозивачами.

Однак, відповідач не в повному обсязі та несвоєчасно сплачує квартирну плату та плату за надані послуги, внаслідок чого утворилася заборгованість, а саме: перед КП «Введенське Подільського району міста Києва» за період 01.10.2010 р. по 30.04.2015 р. в розмірі 22 261,98 грн., з яких 14 002,53 грн. - основна заборгованість; 7 465,92 грн. інфляційні нарахування та 793,53 грн. - 3% річних; перед КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва» за період з 01.05.2015 р. по 31.12.2016 р. в розмірі 3 815,83 грн., з яких 3 427,15 грн. - основна заборгованість; 318,48 грн. інфляційні нарахування та 70,20 грн. - 3% річних.

У зв`язку з чим, позивачі просять суд стягнути на їх користь з відповідачів вказану заборгованість, а також судові витрати.

Представник позивачів в судове засідання не з`явилися, надав заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримує, просив суд позов задовольнити, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 17 травня 2019 року провадження у справі відкрито за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, повідомлялася належним чином про час та місце розгляду справи, причини неявки суду не повідомили, до суду не надіслали заяви про слухання справи у їх відсутність. Відзив до суду не надали.

За таких підстав суд проводить в даному провадженні заочний судовий розгляд, що передбачено ст. 280 ЦПК України.

У зв`язку з розглядом справи за відсутності всіх учасників справи в порядку спрощеного провадження, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши та оцінивши письмові докази у справі у їх сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому їх дослідженні, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 займають житлове приміщення, а саме квартиру розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , та користуються послугами, що надавалися співпозивачами.

Комунальне підприємство «Введенське Подільського району міста Києва» створене на підставі рішення Подільської районної у місті Києві ради від 07.12.2007 року № 240 «Про удосконалення структури управління житловим господарством Подільського району».

Відповідно до п. 4.2. Статуту, предметом діяльності Підприємства є:

4.2.1. Обслуговування жилого та нежилого фонду: виконання комплексу послуг із забезпечення функціонування жилого та нежилого нерухомого майна (поточне обслуговування та ремонт, контроль систем опалення та кондиціювання, прибирання та загальний догляд за приміщеннями тощо);

4.2.5. Надання інших житлово-комунальних послуг на умовах і в порядку, встановлених чинним законодавством України.

Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва» створене на підставі рішення Київської міської ради від 09.10.2014 року № 270/270 «Про удосконалення структури управління житлово-комунальним господарством м. Києва».

Відповідно до п. 2.2. Статуту, предметом діяльності Підприємства є:

2.1.1. Утримання житлового і нежитлового фонду, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва та закріплений за Підприємством на праві господарського відання, а також обслуговування житлового та нежитлового фонду, що не належить до комунальної власності міста Києва, на договірних засадах у встановленому законом порядку.

2.1.2. Надання послуг з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій та інших житлово-комунальних послуг, виконання функцій балансоутримувача житлового та нежитлового фонду, укладання договорів на надання житлово-комунальних послуг, контроль за виконанням умов договорів у встановленому законом порядку.

Згідно розрахунків, наданих позивачами, вбачається, що відповідачі не сплачували за надані їм житлово-комунальні послуги за період з 01.10.2010 року по 30.04.2015 року на користь КП «Введенське Подільського району міста Києва», у зв`язку з чим утворилась заборгованість, загальний розмір якої становить 22 261,98 грн., з яких 14 002,53 грн. - основна заборгованість; 7 465,92 грн. інфляційні нарахування та 793,53 грн. - 3% річних.

Відповідачі також не сплачували за надані їм житлово-комунальні послуги за період з 01.05.2015 року по 31.12.2016 року на користь КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району міста Києва», у зв`язку з чим утворилась заборгованість, загальний розмір якої становить 3 815,83 грн., з яких 3 427,15 грн. - основна заборгованість; 318,48 грн. інфляційні нарахування та 70,20 грн. - 3% річних.

Законом України «Про житлово-комунальні послуги» визначено основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки.

Законом України «Про житлово-комунальні послуги» визначено основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки.

Відповідно до ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Згідно з п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків затверджених Постановою КМУ № 572 від 08.10.1992 р. зі змінами та доповненнями ст. 10 ЗУ Про приватизацію державного житлового фонду квартиронаймачі квартир багатоквартирних будинків зобов`язані щомісячно вносити відповідний рахунок власника будинку плату за обслуговування і ремонт будинку.

Законом України Про житлово-комунальні послуги врегульовані права та обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг, якими є власник, споживач, виконавець та виробник, серед яких обов`язком виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості, згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладання із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за недотримання умов його виконання, згідно з типовим договором.

Правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а його обов`язком - оплатити житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Даним Законом передбачено, що під договором слід розуміти усну чи письмову угоду між споживачем та виконавцем послуг. Цей Закон також передбачає оформлення письмової угоди через посередництво квитанцій та інших розрахункових документів.

Згідно ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживачі зобов`язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Статтею 509 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Статтею 526 ЦК України визначено, що обов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.ч. 1, 5, 6, 7 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом

Відповідачем, всупереч положенню ч. 1 ст. 81 ЦПК України не надано належних та допустимих доказів своєчасної та у повному обсязі сплати наданих їм житлово-комунальних послуг та відсутності заборгованості перед співпозивачами по оплаті цих послуг.

Невиконане перед позивачами грошове зобов`язання дає право позивачам на стягнення з відповідача інфляційного збільшення боргу та 3% річних як відповідальності за несвоєчасно виконане грошове зобов`язання.

Так, відповідно ч. 2 статті 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Зважаючи на те, що між позивачами та відповідачами існують грошові зобов`язання, які відповідачем порушуються, наявна заборгованість підлягає сплаті з урахуванням інфляційних нарахувань та 3% річних.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає встановленим факт порушення прав співпозивачів, тому позовні вимоги щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги є законними і обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За таких обставин, із ОСОБА_1 , ОСОБА_2 необхідно стягнути на користь КП «Введенське Подільського району міста Києва» заборгованість за спожиті послуги за період 01.10.2010 року по 30.04.2015 року у розмірі 22 261 грн. 98 коп., а також 1365 грн. 88 коп. - судового збору, а на користь Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва» заборгованість за спожиті послуги за період 01.05.2015 року по 31.12.2016 року у розмірі 3815 грн. 83 коп., а також 234 грн. 12 коп. - судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 509, 525, 526, 625 ЦК України, ст.ст. 10, 66, 162 ЖК України, ст.ст. 12, 13, 76-89, 141, 223, 258, 259, 265, 280, 354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позов Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва», Комунального підприємства «Введенське Подільського району м. Києва» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Комунального підприємства «Введенське Подільського району м. Києва» заборгованість за спожиті послуги за період 01.10.2010 по 30.04.2015 у розмірі 22 261 (двадцять дві тисячі двісті шістдесят одна) гривня 98 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Комунального підприємства «Введенське Подільського району м. Києва» витрати по сплаті судового збору у сумі 1 365 (одна тисяча триста шістдесят п`ять) гривень 88 копійок в рівних долях по 682 (шістсот вісімдесят дві) грн. 94 коп. з кожного відповідача.

Стягнути солідарно ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва» заборгованість за спожиті послуги за період 01.05.2015 по 31.12.2016 у розмірі 3 815 (три тисячі вісімсот п`ятнадцять) гривень 83 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва» витрати по сплаті судового збору у сумі 234 (двісті тридцять чотири) гривень 12 копійок в рівних долях по 117 (п`ятсот п`ятдесят п`ять) грн. 06 коп. з кожного відповідача.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, або якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

- позивач - Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва» (адреса місцезнаходження: 04071, м. Київ, вул. Хорива, буд. 36, код ЄДРПОУ - 39609111);

- позивач - Комунальне підприємство «Введенське Подільського району м. Києва», (адреса місцезнаходження: 04071, м. Київ, вул. Оболонська, буд. 38, код ЄДРПОУ - 35669329);

- відповідач - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

- відповідачка - ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя Ю.В.Рибалка

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115273471
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —758/14304/18

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні