Рішення
від 27.11.2023 по справі 713/3317/23
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/3317/23

Провадження №2-о/713/126/23

РІШЕННЯ

іменем України

27.11.2023 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Кибич І.А., з участю секретаря судових засідань Козубовської-Кузик О.Д., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вижниця цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , де заінтересованими особами є Вашківецька міська рада, Чернівецької області, ОСОБА_2 , про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років на час відкриття спадщини,-

В С Т А Н О В И В :

Стислий виклад позиції заявника.

Заявниця ОСОБА_1 , де заінтересованими особами є Вашківецька міська рада, Чернівецької області, ОСОБА_2 , звернулась в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років на час відкриття спадщини.

Просить встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 зі спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , не менше як п`ять років на час відкриття спадщини.

Свої вимоги обґрунтувала наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її дід - ОСОБА_4 . Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина у вигляді земельної частки (паю) загальною площею 0,60 га., які складаються з двох земельних ділянок: ділянка № НОМЕР_1 , площею 0,20 га., кадастровий номер: 7320583000:02:001:020, ділянка № НОМЕР_2 , площею 0,40 га., кадастровий номер: 7320583000:02:001:0287. За життя ОСОБА_4 заповіт не залишав. На день його смерті в одному житловому будинку АДРЕСА_1 були зареєстровані та проживали ОСОБА_5 - дружина, ОСОБА_3 - дочка. ОСОБА_2 - донька проживала без реєстрації. ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вони фактично прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 , однак не встигли її оформити. ОСОБА_4 був рідним батьком її матері - ОСОБА_2 .

Зазначила, що проживала на момент смерті ОСОБА_5 та ОСОБА_3 в їх житловому будинку за місцем постійної реєстрації АДРЕСА_2 . Постановою нотаріуса Мицкан Ж.І. №67/02-31 від 31.05.2023 року їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно ОСОБА_4 , яке прийняла та не оформила ОСОБА_3 , в зв`язку з тим, що не надано документів для закликання до спадкоємства за законом після смерті ОСОБА_3 .

Після смерті ОСОБА_4 - ОСОБА_5 та ОСОБА_3 почали проживати та були зареєстровані у 2009 році за місцем її проживання в АДРЕСА_2 . Оскільки ОСОБА_3 була інвалідом дитинства та за станом здоров`я потребувала постійного стороннього догляду та утримання, а бабуся ОСОБА_5 також, будучи старою і немічною не змогла доглядати за дочкою-інвалідом. Вона здійснювала за ними догляд і проживала разом з 2010 року по 2016 рік, тобто по день смерті.

Заяви (клопотання) учасників справи.

В судове засідання заявниця ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_6 не з`явились, належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи. До початку розгляду справи представник заявниці ОСОБА_6 подала заяву про розгляд справи у її відсутність та у відсутність заявниці, заявлені вимоги підтримує, просить задовольнити.

В судове засідання представник заінтересованої особи Вашківецької міської ради не з`явився, до початку розгляду справи від заінтересованої особи - Вашківецької міської ради, в суд поступила письмова заява про розгляд справи без участі їхнього представника.

В судове засідання заінтересована особа ОСОБА_2 не з`явилась, подала заяву про розгляд справи у її відсутність, заявлені вимоги визнає.

Процесуальні дії у справі.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи вважає, що вимоги заявниці ОСОБА_1 є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

В силу ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів .

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер дідусь заявниці - ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_3 від 09.10.2006 року, копією свідоцтва про укладення шлюбу Серія НОМЕР_4 від 05.11.1972 року, копією свідоцтва про народження Серія НОМЕР_5 , повторно виданого 10.09.2013 року, копією свідоцтва про шлюб Серія НОМЕР_6 , повторно виданого 10.09.2013 року.

Після його смерті відкрилася спадщина у вигляді земельної частки (паю) загальною площею 0,60 га., які складаються з двох земельних ділянок: ділянка № НОМЕР_1 , площею 0,20 га., кадастровий номер: 7320583000:02:001:020, ділянка № НОМЕР_2 , площею 0,40 га., кадастровий номер: 7320583000:02:001:0287, що підтверджується копією державного акту на право власності на земельну ділянку Серія ЧВ №082814 від 11.10.2004 року.

З довідки Карапчівського старостинського округу Вашківецької міської ради №2/12 від 22.05.2023 року вбачається, що на день смерті ОСОБА_4 в житловому будинку, який розташований в АДРЕСА_1 були зареєстровані та проживали: ОСОБА_5 - дружина, ОСОБА_3 - донька, ОСОБА_2 - донька, проживала без реєстрації.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 - померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_7 від 01.09.2016 року.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 - померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_8 від 13.10.2016 року.

Таким чином, судом встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , фактично прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 , однак не встигли її оформити.

З довідки Карапчівського старостинського округу Вашківецької міської ради №2/36 від 24 жовтня 2023 року вбачається, що ОСОБА_3 до дня смерті проживала за адресою АДРЕСА_2 , понад п`ять років, а саме з 2010 року по ІНФОРМАЦІЯ_4 , тобто по день смерті.

З матеріалів спадкової справи №58/2023 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 вбачається, що ОСОБА_1 31.05.2023 року звернулась до приватного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 31 травня 2023 року ОСОБА_2 подала заяву до приватного нотаріуса, де вказала, що пропустила строк для прийняття спадщини, на спадкове майно не претендує.

Постановою приватного нотаріуса Мицкан Ж.І. №67/02-31 від 31 травня 2023 року вбачається, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на спадкове майно ОСОБА_4 , яке прийняла та не оформила ОСОБА_3 , в зв`язку з тим, що не надано документів для закликання до спадкоємства за законом після смерті ОСОБА_3 , а вчинення такої нотаріальної дії суперечить чинному законодавству.

При вирішенні справи судом застосовано наступні норми права.

Згідно з п.7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року N5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" суд вправі розглядати справи про встановлення факту родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідно заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку з втратою годувальника.

Статтею 3 СК України визначено, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у п. 21 постанови від 30 травня 2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування", при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідністю до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до ст.1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд вважає, що заявниця ОСОБА_1 надала докази того, що постійно проживала однією сім`єю з ОСОБА_3 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_4 понад п`ять років до часу відкриття спадщини, а саме з 2010 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 , цей факт має для заявниці юридичне значення і іншим порядком підтвердити його вона не має можливості, тому заявлені вимоги ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім`єю із спадкодавцем більше п`яти років на час відкриття спадщини, є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Встановлення даного факту необхідно заявниці для оформлення спадщини

Керуючись ст.ст.1258, 1264 ЦК України, п. 21 постанови від 30 травня 2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування", п.7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", ст.ст.4, 13, 258, 259, 264, 265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, Суд, -

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зі спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , понад п`ять років до часу відкриття спадщини, а саме, з 2010 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , (РНОКПП - НОМЕР_9 ), зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа - Вашківецька міська рада, Чернівецької області, (ідентифікаційний код юридичної особи: 04062073), юридична адреса: 59210, м.Вашківці, вул. Героїв Майдану, буд. 2, Вижницького району Чернівецької області.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , (РНОКПП - НОМЕР_10 ), зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 .

Суддя Іван КИБИЧ

СудВижницький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115293260
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —713/3317/23

Рішення від 27.11.2023

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні