Ухвала
від 29.11.2023 по справі 927/379/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

29 листопада 2023 року м. Чернігів справа № 927/379/17

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С.Сидоренка, розглянувши матеріали по справі за заявою ліквідатора боржникаБОРЖНИК: Товариство з обмеженою відповідальністю «ДІ ВІ ДІ - МАРКЕТ» 14005, м. Чернігів, проспект Миру, 49-апро порушення справи про банкрутство

за відсутності представників учасників у справі про банкрутство, які в судове засідання не з`явились

В судовому засіданні 29.11.2023, на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, було підписано вступну та резолютивну частини ухвали.

ВСТАНОВИВ:

Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ВІ ДІ - МАРКЕТ» (надалі - боржник) подана заява про порушення справи про банкрутство на підставі ст. 11, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (надалі - Закон про банкрутство), яка ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 18.04.2017 була прийнята до розгляду.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 28.04.2017 порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ВІ ДІ - МАРКЕТ» та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою Господарського суду Чернігівської області від 12.05.2017 боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців, покладено обов`язки ліквідатора на голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ВІ ДІ - МАРКЕТ» Стук І.М., зобов`язано ліквідатора, зокрема виконати дії, передбачені розділом ІІІ «Ліквідаційна процедура» Закону про банкрутство, а також надати господарському суду ліквідаційний баланс та звіт про проведену роботу.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 21.08.2020 відсторонено Стук І.М. від виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ВІ ДІ - МАРКЕТ» із зобов`язанням останньої виконувати повноваження ліквідатора банкрута до призначення судом нового ліквідатора.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 07.09.2020 ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ВІ ДІ - МАРКЕТ» призначено арбітражного керуючого Сиволобова М.М. із зобов`язанням останнього виконати дії, передбачені розділом ІV «Ліквідаційна процедура» Кодексу України з процедур банкрутства, а також надати господарському суду ліквідаційний баланс та звіт про проведену роботу.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 18.07.2022 продовжено строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора банкрута Сиволобова М.М. на три місяці до 18.10.2022 включно.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 06.09.2022 відсторонено арбітражного керуючого Сиволобова М.М. від виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ВІ ДІ - МАРКЕТ» з покладенням обов`язків останнього на арбітражного керуючого Поду В.В.; зобов`язано ліквідатора виконати дії, передбачені розділом ІV «Ліквідаційна процедура» Кодексу України з процедур банкрутства, а також надати господарському суду ліквідаційний баланс та звіт про проведену роботу.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 07.11.2022 здійснено заміну Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» його правонаступником - Публічним акціонерним товариством «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-Україна».

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 12.06.2023 продовжено строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора банкрута Поди В.В. на шість місяців до 18.10.2023 включно.

Враховуючи те, що строк ліквідаційної процедури закінчився, а ліквідатором не було подано до господарського суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс, ухвалою суду від 01.11.2023 призначено судове засідання на 15.11.2023 із зобов`язанням ліквідатора Поди В.В. надати суду зазначені документи.

14.11.2023 ліквідатором Подою В.В. до Господарського суду Чернігівської області подано клопотання від 14.11.2023 про продовження строку ліквідаційної процедури та його повноважень на шість місяців.

До початку судового засідання 15.11.2023 на електронну пошту Господарського суду Чернігівської області надійшло клопотання від 14.11.2023 Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з питань безпосереднього виведення ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-Україна» з ринку в особі його представника - адвоката Сидоренко Ю.А. про відкладення розгляду справи та проведення наступного судового засідання в режимі відеоконференції за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EаsyCon» (https://easycon.com.ua/).

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 15.11.2023 постановлено:

клопотання від 14.11.2023 про продовження строку ліквідаційної процедури повернути арбітражному керуючому Поді В.В.;

клопотання від 14.11.2023 про відкладення розгляду справи повернути Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з питань безпосереднього виведення ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-Україна» з ринку;

призначити судове засідання на 29 листопада 2023 року;

повторно викликати для участі в судовому засіданні ліквідатора банкрута Поду В.В. Явку ліквідатора банкрута визнати обов`язковою;

повторно зобов`язати ліквідатора Поду В.В. надати звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс;

повідомити кредиторів про призначення судового засідання, а також про те, що участь в цьому судовому засіданні його повноважного представника не є обов`язковою.

Учасники у справі про банкрутство належним чином були повідомлені про дату, час та місце проведення даного судового засідання, однак процесуальним правом на участь у ньому не скористались.

20.11.2023 ліквідатором Подою В.В. до Господарського суду Чернігівської області подано клопотання від 20.11.2023 про продовження строку ліквідаційної процедури та його повноважень на шість місяців (надалі - Клопотання).

В обґрунтування Клопотання ліквідатор зазначає, що в ході проведення ліквідаційної процедури ним були проведені дії щодо виявлення майна боржника шляхом направлення відповідних запитів до реєструючих органів.

Крім того, станом на 20.11.2023 на розгляді в Господарському суді міста Києва перебувають справи № 910/17366/21, № 910/17420/21 та № 910/17386/21 про визнання недійсним договору застави майнових прав № 011-03-12/13 від 11.06.2015, укладеного між Публічним акціонерним товариством «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-Україна» та Dolkersa Investments Ltd (Компанія Долкерса Інвестментс ЛТД), стороною у яких є Товариство з обмеженою відповідальністю «ДІ ВІ ДІ - МАРКЕТ».

Оскільки спір стосується правомірності стягнення грошових коштів з Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІ ВІ ДІ - МАРКЕТ» за зобов`язаннями інших осіб, то у разі визнання таких дій неправомірними стягнуті кошти будуть повернуті та зараховані до ліквідаційної маси банкрута, що надасть можливість погасити вимоги кредиторів.

Звертаючись з Клопотанням, ліквідатор Пода В.В. просив здійснити розгляд питання продовження строку ліквідаційної процедури та повноважень арбітражного керуючого за його відсутності.

Заперечень проти Клопотання від кредиторів до Господарського суду Чернігівської області не надходило.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення Клопотання по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

згідно п. 1, 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, цей Кодекс введений в дію з 21.10.2019. З дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Статтею 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства, у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Стаття 90 Кодексу України з процедур банкрутства визначає випадки при настанні яких господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство. Зокрема, відповідно до змісту наведеної статті, закриття провадження у справі про банкрутство після визнання боржника банкрутом можливе лише якщо: припинення у встановленому законодавством порядку юридичної особи, яка є боржником, про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; відновлення платоспроможності боржника або погашення всіх вимог кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів; затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом; якщо справа згідно із законом не підлягає розгляду в господарських судах України; укладення мирової угоди між боржником та кредиторами відповідно до статті 192 Господарського процесуального кодексу України; прийняття рішення про приватизацію боржника, яким є державне підприємство або господарське товариство, у статутному капіталі якого більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі; в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Зазначені норми Кодексу України з процедур банкрутства не містять такої підстави для закриття провадження у справі про банкрутство як закінчення строку ліквідаційної процедури.

У відповідності зі ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

У разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд постановляє ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Кодексом.

Ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

При цьому, суд виходить з системного аналізу положень Кодексу України з процедур банкрутства, зокрема ст. 64, 65, якими визначено підстави та порядок завершення ліквідації, відповідно до яких ліквідація закінчується не збігом строку ліквідаційної процедури, а завершенням продажу майна банкрута, завершенням розрахунків з кредиторами, затвердженням звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу та внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи - банкрута.

У відповідності з ч. 4 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, встановлення господарським судом під час розгляду звіту ліквідатора факту невиявлення або нереалізації останнім майнових активів банкрута у повному розмірі є підставою для призначення нового ліквідатора, який діє згідно з вимогами Кодексу України з процедур банкрутства, що в свою чергу свідчить про можливість та необхідність продовження строку ліквідаційної процедури банкрута у разі його закінчення на час розгляду господарським судом звіту ліквідатора.

Окремо судом враховується, що ліквідатор зобов`язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс після завершення всіх розрахунків з кредиторами, а не у встановлений строк. При цьому, незавершення ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Кодексу України з процедур банкрутства, не є підставою для закриття провадження у справі.

Враховуючи, що 18.10.2023 сплинув строк ліквідаційної процедури, однак ліквідація банкрута не завершена і для її завершення потрібен додатковий час, суд вважає за необхідне з метою здійснення необхідних заходів у ліквідаційній процедурі по цій справі задовольнити Клопотання і продовжити строк ліквідаційної процедури банкрута та повноважень ліквідатора банкрута Поди В.В. на шість місяців.

Задовольняючи Клопотання, суд вважає, що викладені в ньому аргументи є достатньо обґрунтованими для продовження ліквідаційної процедури.

Керуючись ст. 58, 60, 64, 65 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 233, 234, 240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання від 20.11.2023 ліквідатора Поди В.В. про продовження строку ліквідаційної процедури та його повноважень на шість місяців задовольнити.

Продовжити строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора банкрута Поди В.В. на шість місяців до 18.04.2024 включно.

Копії цієї ухвали надіслати ліквідатору Поді В.В. ( АДРЕСА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1 )) та кредиторам: Публічному акціонерному товариству «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-Україна» (01601, м. Київ, вул. Велика Житомирська, 20; адреса для листування: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців 17 (fgvfo@fg.gov.ua) (Sydorenko@fg.gov.ua)) та Головному управлінню ДФС у м. Києві (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19 (kyiv.official@tax.gov.ua)).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали складено 30.11.2023.

Дата набрання ухвалою законної сили - 29.11.2023.

Суддя А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115298101
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство, які в судове засідання не з`явились В судовому засіданні 29.11.2023, на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, було підписано вступну та резолютивну частини ухвали

Судовий реєстр по справі —927/379/17

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 05.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 21.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні