Ухвала
від 30.11.2023 по справі 353/1315/23
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/1315/23

Провадження № 2-н/353/327/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2023 рокум.Тлумач

Суддя Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Луковкіна У.Ю., розглянувши заяву ПП «ГАЛ-КОМФОРТ», в інтересах якого діє адвокатське бюро «Івоненко І.Ф.», в особі керуючого адвоката Івоненка І.Ф., про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості згідно укладеного Договору № 129а/41 від 18.07.2019 року «Про участь у витратах по утриманню будинку та прибудинкової території»,-

в с т а н о в и в:

Заявник ПП «ГАЛ-КОМФОРТ», в інтересах якого діє адвокатське бюро «Івоненко І.Ф.», в особі керуючого адвоката Івоненка І.Ф., звернувся до суду з заявою про видачу судового наказу, в якій просив стягнути з ОСОБА_1 заборгованість згідно укладеного Договору № 129а/41 від 18.07.2019 року «Про участь у витратах по утриманню будинку та прибудинкової території» в сумі 9855,96 грн., а також судові витрати.

Судом, в порядку ч. 5ст. 165 ЦПК України, враховуючи, що в заяві боржником вказано фізичну особу, яка не має статусу підприємця, було надіслано запит до органу, який веде реєстраційний облік на території Тлумацької міської ради Івано-Франківського району району Івано-Франківської області, щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особиборжника, зазначеної у даній заяві, ОСОБА_1

24.11.2023 року до Тлумацького районного суду Івано-Франківської області надійшла відповідь Тлумацької міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області № 1850 від 22.11.2023 року, надана на запит суду, стосовно зареєстрованого місця проживання боржника, в якій зазначено, що ОСОБА_1 не значиться зареєстрованою за адресою, яка вказана у заяві про видачу судового наказу, однак зареєстрована по АДРЕСА_1 .

Як вбачається з заяви, ПП «ГАЛ-КОМФОРТ» заявлено вимогу про стягнення з боржника заборгованості за послуги по утриманню будинку та прибудинкової території за адресою: АДРЕСА_2 .

Тобто спір у даній справі виник з приводу оплати житлово-комунальних послуг, які надавалися заявником за місцем знаходження нерухомого майна.

Згідност.162ЦПК України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст.30ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної її частини. Згідно з положеннями ст.181ЦК України до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Таким чином, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно. З урахуванням наведеного, позов про стягнення заборгованості за надання послуг з утримання нерухомого майна має пред`являтися за місцем знаходження цього майна, за правилами виключної підсудності.

Саме така правова позиція викладена у постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 10.04.2019 у справі №638/1988/17.

У постанові від 09.09.2020 року (справа №910/6644/18) Верховний Суд дійшов висновку про те, що виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Крім того, у своїй постанові від 16.02.2021 року (справа 911/2390/18) Велика Палата Верховного Суду зазначила, що словосполучення «з приводу нерухомого майна»у ч. 3ст. 30 ГПК України необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення. Тому до спорів, предметом яких є стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок невиконання зобов`язань за договором, який укладений щодо користування нерухомим майном, поширюються норми ч. 3ст. 30 ГПК України.

Виключна підсудність є особливим видом територіальної підсудності, правила якої забороняють застосування при пред`явленні позову інших норм, що регулюють інші види територіальної підсудності, передбачені у ст.ст. 27-29 ЦПК України.

Статтею 125 Конституції України визначено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом. Згідно положень ч. 1ст. 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»судоустрій будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Частиною 2 ст.22Закону України«Про судоустрійі статуссуддів» визначено, що місцеві загальні суди розглядають цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом.

Оскільки ж об`єкт нерухомого майна, заборгованість по оплаті послуг щодо якого виникла у ОСОБА_1 перебуває на території Івано-Франківської міської ради, а також ОСОБА_1 не значиться зареєстрованою за адресою, яка вказана у заяві про видачу судового наказу, Тлумацький районний суд Івано-Франківської області не наділений повноваженнями на видачу відповідного судового наказу.

Згідно п. 9 ч. 1ст. 165 ЦПК Українисуддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано з порушенням правил підсудності.

Виходячи з вищенаведеного, з урахуванням порушення правил підсудності, у видачі судового наказу слід відмовити.

Керуючись ст. ст.30,161, 162,164, 165,166, 260,261,353 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити ПП «ГАЛ-КОМФОРТ», в інтересах якого діє адвокатське бюро «Івоненко І.Ф.», в особі керуючого адвоката Івоненкао І.Ф., у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості згідно укладеного Договору № 129а/41 від 18.07.2019 року «Про участь у витратах по утриманню будинку та прибудинкової території».

Роз`яснити заявнику, що відмова у видачі судового наказу з підстав, передбаченихпунктами 1,2,8,9частини першоїстатті 165ЦПК України,не єперешкодою дляповторного зверненняз такоюсамою заявоюв порядку,встановленому цимрозділом,після усуненняїї недоліків.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч. 2ст. 164 ЦПК Україниу разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення, що є датою її ухвалення, через Тлумацький районний суд Івано-Франківської області. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СуддяУ. Ю. ЛУКОВКІНА

СудТлумацький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115299524
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи до юр або фіз особи - підприємця про стягнення заборгованості за договором (крім надання житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення), укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі

Судовий реєстр по справі —353/1315/23

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУКОВКІНА У. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні