Ухвала
від 16.11.2023 по справі 127/32342/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/32342/23

Провадження № 1-кс/127/12615/23

У Х В А Л А

Іменем України

16 листопада 2023 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

секретар судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Вінницького міського суду Вінницької області подання виконуючого обов`язків начальника ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковника внутрішньої служби ОСОБА_3 про передачу мобільного телефону в дохід держави, -

ВСТАНОВИВ:

Виконуючий обов`язків начальника ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковник внутрішньої служби ОСОБА_3 звернувся до суду з поданням про передачу мобільного телефону марки «Хіаоmi» Redmi, Model 2006C3LG, темно синього кольору, ІМЕІ не встановлено, 2 (дві) сім-карти, а саме: сім-карти мобільного оператора «Київстар» з ідентифікаційною ознакою НОМЕР_1 та сім-карти мобільного оператора «lifecell» з ідентифікаційною ознакою НОМЕР_2 , в дохід держави.

Подання мотивовано тим, що 17.10.2023 до оперативного відділу державної установи «Вінницька ВК (№86)» надійшов рапорт про те, що 16.10.2023, приблизно о 20 год. 40 хв., з метою відпрацювання оперативної інформації, було здійснено обхід другого локального сектору відділення СПС №5, в ході чого, в житловій секції бригади №51, було помічено засудженого ОСОБА_4 , 1984 року народження, який помітно нервував та намагався щось приховати у кишені кофти. Даному засудженому було запропоновано приготуватись до проведення особистого огляду без роздягання, в результаті чого, у засудженого ОСОБА_4 з кишені кофти було виявлено та вилучено мобільний телефон марки «Хіаоmi» Redmi, Model 2006C3LG, темно синього кольору, ІМЕІ не встановлено, 2 (дві) сім-карти, а саме: сім-карта мобільного оператора «Київстар» з ідентифікаційною ознакою НОМЕР_1 та сім-карта мобільного оператора «lifecell» з ідентифікаційною ознакою НОМЕР_2 .

В ході проведення перевірки по даному факту, було опитано ряд засуджених, які повідомили, що даний мобільний телефон дійсно належить засудженому ОСОБА_4 .

В результаті чого засудженому ОСОБА_5 було запропоновано надати письмове пояснення, в якому він пояснив, що 16.10.2023 року близько 20 год. 30 хв. під час проведення обшуку в нього було вилучено мобільний телефон та дві сім-карти мобільного зв`язку, який належить йому, вказані заборонені предмети отримав шляхом перекиду, прізвище особи яка здійснила перекид вказати відмовився.

Причиною даного порушення стали низькі моральні якості засудженого ОСОБА_4 його бажання виділитись в середовищі інших засуджених та нехтування ним вимогами режиму відбування покарання та правил внутрішнього розпорядку.

На підставі викладеного виконуючий обов`язків начальник ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковник внутрішньої служби ОСОБА_3 звернувся до суду з даним клопотанням та просив його задовольнити.

Виконуючий обов`язків начальник ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковник внутрішньої служби ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, однак просив розгляд клопотання проводити у його відсутність.

ОСОБА_4 в судове засідання не доставлявся, однак про час та місце розгляду подання повідомлявся належним чином, при цьому бажання приймати участь в судовому засідання не виявив.

Дослідивши матеріали подання, оцінивши докази в їх сукупності, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення подання, з огляду на таке.

Абзацом сьомим частини першої статті 107 Кримінально-виконавчого кодексу України передбачено, що засудженні, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, мають право в порядку, встановленому цим Кодексом і нормативно-правовим актами Державного департаменту України з питань виконання покарань здійснювати листування з особами, які знаходяться за межами колоній, вести з ними телефонні розмови, у тому числі у мережах рухомого (мобільного) зв`язку, користуватися глобальною мережею Інтернет.

Порядок здійснення телефонних розмов передбачений вказівками Державної пенітенціарної служби України № 9/3388 від 19.05.2014, з яких вбачається, що у разі відсутності в установі стаціонарного телефону із виходом на міжміський зв`язок чи таксофонного апарату засудженому дозволяється здійснювати телефоні розмови у мережах рухомого (мобільного) зв`язку за участю представника установи.

Враховуючи те, що у Державній установі «Вінницька установа виконання покарань (№1)» наявні як стаціонарні телефони із виходом на міжміський зв`язок та таксофоні апарати, а тому у вищевказаній установі телефоні розмови засуджених з особами, які знаходяться за межами місць позбавлення волі здійснюється за допомогою стаціонарних телефонів та таксофонних апаратів, тобто без використання мереж рухомого (мобільного) зв`язку.

Відповідно до абзацу четвертого частини четвертої статті 107 КВК України засудженим забороняється придбавати, виготовляти, зберігати і використовувати гроші, цінності, предмети, речі, речовини і вироби, заборонені до використання в колонії.

З додатку 9 до пункту 29 «Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань», затвердженого наказом ДДУПВП № 275 від 25.12.2003 вбачається, що засудженим в колоніях забороняється зберігати мобільні телефони.

Як слідує з висновку від 17.10.2023 до оперативного відділу державної установи «Вінницька ВК (№86)» надійшов рапорт про те, що 16.10.2023, приблизно о 20 год. 40 хв., з метою відпрацювання оперативної інформації, було здійснено обхід другого локального сектору відділення СПС №5, в ході чого, в житловій секції бригади №51, було помічено засудженого ОСОБА_4 , 1984 року народження, який помітно нервував та намагався щось приховати у кишені кофти. Даному засудженому було запропоновано приготуватись до проведення особистого огляду без роздягання, в результаті чого, у засудженого ОСОБА_4 з кишені кофти було виявлено та вилучено мобільний телефон марки «Хіаоmi» Redmi, Model 2006C3LG, темно синього кольору, ІМЕІ не встановлено, 2 (дві) сім-карти, а саме: сім-карта мобільного оператора «Київстар» з ідентифікаційною ознакою НОМЕР_1 та сім-карта мобільного оператора «lifecell» з ідентифікаційною ознакою НОМЕР_2 .

В ході проведення перевірки по даному факту, було опитано ряд засуджених, які повідомили, що даний мобільний телефон дійсно належить засудженому ОСОБА_4 .

В результаті чого засудженому ОСОБА_5 було запропоновано надати письмове пояснення, в якому він пояснив, що 16.10.2023 року близько 20 год. 30 хв. під час проведення обшуку в нього було вилучено мобільний телефон та дві сім-карти мобільного зв`язку, який належить йому, вказані заборонені предмети отримав шляхом перекиду, прізвище особи яка здійснила перекид вказати відмовився.

Причиною даного порушення стали низькі моральні якості засудженого ОСОБА_4 його бажання виділитись в середовищі інших засуджених та нехтування ним вимогами режиму відбування покарання та правил внутрішнього розпорядку.

Наведене свідчить про те, що вищевказаний мобільний телефон відноситься до предметів і речей, які заборонено зберігати при собі засудженим до позбавлення волі.

Відповідно до частини сьомої статті 102 КВК України перелік і кількість предметів і речей, які засуджені можуть мати при собі, визначається нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України. Зберігання засудженими при собі речей, а також предметів, які заборонено використовувати в колоніях, не допускається.Виявлені узасуджених речі тапредмети,які забороненовикористовувати вколоніях,вилучаються,про щопосадовою особоюколонії складається протокол. За клопотанням установи виконання покарання слідчий суддя розглядає питання про конфіскацію таких речей та предметів або про передачу їх на зберігання до звільнення засудженого відповідно до положень розділу VIII Кримінального процесуального кодексу України.

Статтею 41 Конституції України закріплено, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає за необхідне подання задовольнити, а мобільний телефон передати в дохід держави.

Враховуючи викладене,керуючись ст.41Конституції України,ст.ст.102,107КВК України,п.29«Правил внутрішньогорозпорядку установвиконання покарань»,затвердженого наказом ДДУПВП № 275 від 25.12.2003 року, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Подання виконуючого обов`язків начальника ДУ «Вінницька виправні колонія (№86)» полковника внутрішньої служби ОСОБА_3 про передачу мобільного телефону в дохід держави задовольнити.

Мобільний телефон марки «Хіаоmi» Redmi, Model 2006C3LG, темно синього кольору, ІМЕІ не встановлено, 2 (дві) сім-карти, а саме: сім-карта мобільного оператора «Київстар» з ідентифікаційною ознакою НОМЕР_1 та сім-карта мобільного оператора «lifecell» з ідентифікаційною ознакою НОМЕР_2 , передати в дохід держави.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115300618
СудочинствоКримінальне
Сутьпередачу мобільного телефону в дохід держави

Судовий реєстр по справі —127/32342/23

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні