Рішення
від 29.11.2023 по справі 279/6218/23
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Справа № 279/6218/23

Провадження № 2/279/1708/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2023 року

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі судді Шульги О.М., з секретарем Райвахівською Л.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення (виклику) сторін, в приміщенні суду в м.Коростені цивільну справу №279/6218/23 за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» про стягнення коштів невиплачених при звільненні, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача в якому зазначив, що працював на ПрАТ «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» в період з 26.07.2019 року по 09.08.2022 року на посаді водія автомобіля БелАЗ автотранспортного цеху.

Наказом №112-К від 09.08.2022 року був звільнений, однак в день звільнення йому, як працівнику підприємства, не було виплачено всі належні суми передбачені на день звільнення.

Таким чином, у відповідача наявна заборгованість по невиплаченій заробітній платі за період з 24.09.2020 року по 24.03.2022 року на загальну суму 39990 гривень. 21 копійка. Зазначене не оспорюється, а відтак, не підлягає доказуванню та підтверджено довідкою наданою відповідачем.

Ст. 43 Конституції України передбачено право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ч.1 ст.21 Кодексу законів про працю України трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечити умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Згідно зі ст. 24 Кодексу законів про працю України трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.

Відповідно до ст. 94 Кодексу законів про працю України, яка кореспондується зі ст. 1 ЗУ «Про оплату праці» заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно зі ст. 47 Кодексу законів про працю України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 116 Кодексу законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про ненараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Розмір невиплачених при звільненні грошових коштів на час розгляду справи становить 39990,21 гривень, тому на виконання вимог ст.ст. 47, 116 Кодексу законів про працю України, ці кошти підлягають стягненню з відповідача.

Згідно ч.3 ст.141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Просить стягнути з Приватного акціонерного товариства «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» нараховану та несплачену суму заробітної плати ОСОБА_2 у сумі 39990 гривень 21 копійку. Одночасно проситьстягнути з Приватного акціонерного товариства «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» понесені витрати на правову допомогу у сумі 5000 гривень.

04.10.2023 року у справі було відкрито спрощене позовне провадження та встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позов та подання письмових і електронних доказів щодо заперечення проти позову.

Ухвала про відкриття провадження, копія позовної заяви з додатком отримана відповідачем 26.10.2023 року.

У встановлений строк відповідач подав відзив на позовну заяву з додатком, в якому зазначив, що джерелом виплати заробітної плати працівникам є кошти отримані від реалізації щебеневої продукції.

24.02.2022 року у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, Указом Президента України №64/2022 введено воєнний стан із 05 годин 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Строк дії воєнного стану в Україні було неодноразово продовжено. 24.02.2022 року наказом №35 «Про простій на підприємстві» робота ПрАТ «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» було зупинена. На момент звільнення позивача підприємство не працювало вже майже шість місяців і не мало жодних фінансових можливостей здійснити розрахунок у день звільнення.

З початку 2023 року ПрАТ «Ушицький комбінат будівельних матеріалів», не дивлячись на війну, надскладну фінансову ситуацію і значні борги підприємства частково відновило свою діяльність і починаючи з квітня 2023 року поступово почало виплачувати заборгованість по заробітній платі працівникам підприємства, в тому числі і заборгованість перед позивачем. Грошові кошти сплачуються по мірі надходження на розрахунковий рахунок підприємства.

Станом на 10.10.2023 року підприємством сплачено всю суму заборгованості працівнику ОСОБА_1 , що підтверджується розрахунковими листками та бухгалтерською довідкою від 10.10.2023 року, які додані до відзиву.

З огляду на вищезазначене ПрАТ «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Позивач відповідь на відзив у встановлений строк не подав.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що між сторонами виник спір, який регулюється нормами трудового законодавства.

Позивач з 26.07.2019 року по 09.08.2022 року перебував у трудових відносинах з відповідачем.

Наказом ПрАТ "Ушицькийкомбінат будівельнихматеріалів"за №112-Квід 09.08.2022року ОСОБА_2 звільнено зпосади водіяавтомобіля БелАЗавтотранспортного цеху,з 09серпня 2022року,за угодоюсторін,згідно п.1ст.36КЗпП України,з виплатоюкомпенсації за невикористану щорічну відпустку в кількості 56 календарних днів, за період роботи з 24.09.2020 року по 24.03.2022 року.

Стаття 47 КЗпП України передбачає, що власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Відповідно до статті 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

З розрахункових листків слідує, що підприємство мало перед працівником ОСОБА_1 заборгованість за лютий 2023 року в сумі 48990,21 гривень; за червень 2023 року - 39990,21 гривень; за липень 2023 року - 39990,21 гривень.

На день звільнення позивача борг по невиплаченим коштам становив 39990, 21 гривень.

Згідно положень ч.2 ст.233 КЗпП України із заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення працівник має право звернутися до суду в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, - у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні (стаття 116).

За змістом ст.43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до вимог статті 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 КЗпП України.

Стаття 94 КЗпП України передбачає, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

З аналізу наведеної норми матеріального права слідує, що всі суми (заробітна плата, вихідна зі звільненим працівником повний розрахунок, виплатити всі суми, що йому належать допомога, компенсація за невикористану відпустку, оплата за час тимчасової непрацездатності тощо), належні до сплати працівникові, мають бути виплачені у день звільнення цього працівника. Закон прямо покладає на підприємство, установу, організацію обов`язок провести зі звільненим працівником повний розрахунок, виплатити всі суми, що йому належать.

В постановах Великої Палати Верховного Суду від 13 травня 2020 року у справі №810/451/17 та від 26 лютого 2020 року у справі №821/1083/17 висловлена правова позиція відповідно до якої під "належними звільненому працівникові сумами" необхідно розуміти усі виплати, на отримання яких працівник має право станом на дату звільнення згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій, встановлених законодавством для осіб, які перебувають у трудових правовідносинах з роботодавцем (заробітна плата, компенсація за невикористані дні відпустки, вихідна допомога тощо).

Отже, всі суми (заробітна плата, вихідна допомога, компенсація за невикористану відпустку, оплата за час тимчасової непрацездатності тощо), належні до сплати працівникові, мають бути виплачені у день його звільнення. Закон прямо покладає на підприємство, установу, організацію обов`язок провести зі звільненим працівником повний розрахунок, виплатити всі суми, що йому належать.

Про відсутність заборгованості перед ОСОБА_1 станом на 10.10.2023 року ПрАТ "Ушицький комбінат будівельних матеріалів" надав довідку за №482/23.

На підтвердження зазначеної у довідці інформації також надано зведену відомість з якої слідує, що ПрАТ "Ушицький комбінат будівельних матеріалів" 10.10.2023 року через АТ "Сенс Банк" перерахував на картковий рахунок ОСОБА_1 НОМЕР_1 , 21 гривень, що вказує на відсутність заборгованості на день розгляду справи.

Разом з тим, позивач після отримання коштів не повідомив суду свою позицію щодо пред`явлених вимог.

Отже, суду подано платіжні документи, які свідчать про погашення заборгованості перед позивачем.

Вказані кошти були перераховані на рахунок позивача 10.10.2023 року, тобто після звернення до суду, тому станом на 28.11.2023 року підстави для задоволення позову про стягнення нарахованої та невиплаченої на день звільнення заробітної плати, відсутні.

Разом з тим, суд вважає за можливе стягнути з відповідача на користь позивача понесені судові витрати на правову допомогу, оскільки пред`явлені до відповідача позовні вимоги були задоволені останнім після пред`явлення позову.

Так, статтею 133 ЦПК України визначено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи належать витрати на професійну правничу допомогу.

Як передбачено ч.1 ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадку надання правничої допомоги за рахунок держави.

Розмір судових витрат встановлюється на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків, тощо), що передбачено ч.8 ст.141 ЦПК України.

З договору про надання правової допомоги від 14.09.2023 року, укладеного між позивачем та адвокатом Бугайовим Миколою Вікторовичем, слідує, що оплата гонорару оформлюється додатковою угодою до цього Договору та здійснюється в безготівковій формі платіжним дорученням на поточний рахунок Адвоката з зазначенням відповідного призначення платежу.

На підтвердження доказу понесення, згідно вказаного договору витрат в розмірі 5000 гривень, позивачем надано квитанцію до прибуткового касового ордера №25/23 від 25.09.2023 року.

Керуючись ст.ст. 4, 19, 76 - 89, 258, 259, 263-265, 268, 273, 274, 279, 352, 354, 355 ЦПК України, ст. 116 , 232, 233 КЗпП України,

У Х В А Л И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» про стягнення коштів невиплачених при звільненні відмовити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» на користь ОСОБА_1 понесені витрати на правову допомогу у сумі 5000 (п`ять тисяч) гривень 00 копійок.

Звільнити позивача від сплати судового збору на підставі ст.5 Закону України "Про судовий збір.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі протягом тридцяти днів апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня його вручення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення,якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони та учасники:

Позивач ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач Приватне акціонерне товариство "Ушицький комбінат будівельних матеріалів", місце знаходження: 11563, с. Гулянка, вул. Молодіжна, 18, Коростенський район, Житомирська обл., ЄДРПОУ 00110177.

Суддя: О.М.Шульга

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115303845
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів невиплачених при звільненні

Судовий реєстр по справі —279/6218/23

Рішення від 29.11.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні