Рішення
від 30.11.2023 по справі 684/540/23
СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 684/540/23

Провадження № 2-о/684/46/2023

РІШЕННЯ

іменем України

30 листопада 2023 року смт Стара Синява

Старосинявський районний суд Хмельницької області в складі:

судді Гринчук С.М.,

за участі секретаря судового засідання Олійник Л.М.,

учасники справи:

заявник ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи:

-Приватне акціонерне товариство «Хмельницьке виробниче сільськогосподарсько рибоводне підприємство»,

-Товариство з обмеженою відповідальністю «Он лайн капітал»,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду в смт Стара Синява цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Приватне акціонерне товариство «Хмельницьке виробниче сільськогосподарсько рибоводне підприємство», Товариство з обмеженою відповідальністю «Он лайн Капітал», про встановлення факту належності правовстановлюючого документа,

УСТАНОВИВ:

У жовтні 2023 року заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеною вище заявою, в якій просила встановити факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , Виписки про стан рахунку в цінних паперах № НОМЕР_1 від 15 серпня 2023 року, що підтверджує його права на 3785 простих бездокументарних іменних акцій ПрАТ «Хмельницькрибгосп» загальною номінальною вартістю 946,25 грн, що становить 0,0418 відсотка у статутному капіталі підприємства, які обліковуються в бездокументарній формі Депозитарною установою ТОВ «Он лайн капітал».

Заяву мотивує тим, що після смерті батька, ОСОБА_2 вона є спадкоємцем за законом, прийняла спадщину та за її заявою приватним нотаріусом Хмельницького районного нотаріального округу Намистюк Л.І. 27 листопада 2020 року була відкрита спадкова справа № 153-2020. До складу спадкового майна після смерті батька також входять його права на 3785 простих бездокументарних іменних акцій ПрАТ «Хмельницькрибгосп». Однак, згідно з Випискою про стан рахунку в цінних паперах депозитарної установи ТОВ «Он-лайн капітал» депонентом цих акцій зазначена « ОСОБА_3 » замість вірного « ОСОБА_2 ». Через помилку в імені власника депозитарного рахунку приватним нотаріусом їй було відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину на це майно та рекомендовано звернутись до суду.

Заявник ОСОБА_1 , допитана в судовому засіданні як свідок, підтвердила факт роботи батька ОСОБА_2 в ПрАТ «Хмельницькрибгосп» та наявність у нього акцій, вказала на неможливість оформити спадкові права у зв`язку з помилкою в імені депонента. Просила задовольнити заяву.

Заінтересована особа ПрАТ «Хмельницькрибгосп» не забезпечив явку в судове засідання свого представника, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (арк.спр.32).

Заінтересована особа ТОВ «Он лайн капітал», не забезпечив явку в судове засідання свого представника, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (арк.спр.31).

01 листопада 2023року відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду в порядку окремого провадження, задоволено клопотання заявника про допит її як свідка (арк.спр.28).

Будь-які інші процесуальні дії у справі не проводилися.

З`ясувавши фактичні обставини у справі, на які заявник посилається як на підставу своїх вимог, дослідивши та оцінивши докази у справі, проаналізувавши норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Згідно з записами у трудовій книжці, ОСОБА_2 у період з 01 червня 1996 року до 16 січня 2007 року працював в Старосинявскому рибгоспі та підприємстві, що є його правонаступником - ПрАТ «Хмельницькрибгосп», а з 23 липня 2007 року до 22 листопада 2010 року працював сезонно (арк.спр.14-16).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджено свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 17 листопада 2020 року, про що зроблено актовий запис № 338 (арк.спр.9).

Відповідно до довідки № 374 від 17 жовтня 2023 року, за адресою: АДРЕСА_1 , був зареєстрований ОСОБА_2 (арк.спр.10), а ОСОБА_3 в селі Заставці Хмельницького району Хмельницької області не була зареєстрована та не проживала, що підтверджено довідкою Старосинявської селищної ради № 374 від 17 жовтня 2023 року (арк.спр.22).

Заявник ОСОБА_4 є дочкою ОСОБА_2 , що підтверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , виданим 30 листопада 1973 року (арк.спр.7), зміна прізвища заявника підтверджена свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_4 , виданим повторно 20 листопада 2020 року (арк.спр.8)

Постановою приватногонотаріуса Хмельницькогорайонного нотаріальногоокругу НамистюкЛ.І.від 05жовтня 2023року №453/02-31 ОСОБА_1 відмовлено увидачі свідоцтвапро правона спадщинуза закономна спадковемайно,яке належить ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , через помилку в імені власника депозитарного рахунку в цінних паперах № НОМЕР_1 (арк.спр.11).

У Виписці про стан рахунку в цінних паперах № НОМЕР_1 станом на 15 серпня 2023 року зазначено такі відомості:

- депозитарний код рахунку в цінних паперах - НОМЕР_1 ;

- депонент ОСОБА_3 ;

- документапаспорт НОМЕР_5 , виданий Старосинявським РВВС 16.12.1983;

- депозитарна установа ТОВ «Он-лайн капітал»,

- найменування емітента - ПРАТ «ХМЕЛЬНИЦЬКРИБГОСП»;

- код за ЄДРПОУ емітента - 00476808;

- вид, тип, форма випуску ЦП акція проста бездокументарна іменна;

- кількість ЦП, шт. 3785;

- номінальна вартість одного ЦП 0,25 UAH,

- загальна номінальна вартість 946,25 UAH,

- відсоток статутного капіталу 0,0418, (арк.спр.12-13).

У книзі погосподарського обліку Заставецької сільської ради за 1991-1995 роки прізвище, ім`я, по батькові голови двору вказано « ОСОБА_2 », та наявні серед інших такі записи: про його дату народження « ІНФОРМАЦІЯ_2 », серію та номер його паспорта « НОМЕР_5 , виданий 16.12.83» (арк.спр.20).

Отже, з вищевказаної виписки про стан рахунку в цінних паперах НОМЕР_1 , яка є правовстановлюючим документом на іменні акції бездокументарної форми, вбачається розбіжність у написанні персональних даних депонента з паспортними даними: паспорт НОМЕР_5 , виданий Старосинявським РВВС 16.12.1983, а саме замість вірного прізвища, імені та по батькові власника рахунку « ОСОБА_2 » вказано « ОСОБА_3 ».

Окрім того, повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства, хоча й були адресовані ОСОБА_3 , вручалися ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджено поштовим конвертом (арк.спр.21).

До правовідносин, що виникли, суд застосовує такі норми права.

Згідно із пунктом 5 частини другої статті 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, які мають юридичне значення.

Відповідно пункту 6 частини 1 статті 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту, зокрема, щодо належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з роз`ясненнями, наданими Верховним Судом України в пункті 12 Постанови Пленуму №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Згіднозі статтею 8 Закону України "Про депозитарну систему України", підтвердженням прав на цінні папери та прав за цінними паперами, що існують в документальним підтвердженням наявності на певний момент часу прав на цінні папери та прав за цінними паперами депонента є виписка з рахунка в цінних паперах депонента, яка видається депозитарною установою на вимогу депонента.

Наявні у справі докази свідчать про підставність заявлених вимог, оскільки під час судового розгляду суд вважає доведеним факт належності ОСОБА_2 правовстановлюючого документа Виписки про стан рахунку в цінних паперах № НОМЕР_1 від 15 серпня 2023 року, що підтверджує його права на 3785 простих бездокументарних іменних акцій ПрАТ «Хмельницькрибгосп».

Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки необхідне для можливості реалізації її спадкових прав. В іншому порядку, окрім судового, встановити факт належності правовстановлюючого документа неможливо.

Окрім того, заінтересованими особами по справі не заперечуються факт, який підлягає встановленню в судовому засіданні.

Щодо розподілу судових витрат, суд зазначає, що відповідно до положень частини сьомої статті 294ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись статтями4,12,13,76-78,258,259,273,293,315, 317 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Приватне акціонерне товариство «Хмельницьке виробниче сільськогосподарсько рибоводне підприємство», Товариство з обмеженою відповідальністю «Он лайн капітал», про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , Виписки простан рахункув ціннихпаперах № НОМЕР_1 від 15серпня 2023року,що підтверджуєйого правана 3785простих бездокументарнихіменних акційПрАТ «Хмельницькрибгосп»,номінальною вартістю0,25грн,загальною номінальноювартістю 946,25грн, депозитарний кодрахунку вцінних паперах№ НОМЕР_1 ,що становить 0,0418 відсотка у статутному капіталі підприємства, виданої депозитарною установою ТОВ «Он лайн капітал».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів із дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_6 .

Заінтересована особа: Приватне акціонерне товариство «Хмельницьке виробниче сільськогосподарсько рибоводне підприємство», місцезнаходження: вул. Чкалова, 58, смт Меджибіж, Хмельницького району, Хмельницької області, 31530, код ЄДРПОУ 00476808.

Заінтересована особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Он лайн Капітал», місцезнаходження: вул. Шота Руставелі, 16, м. Київ, 01001, код ЄДРПОУ 30469671.

Повне судове рішення складено 30 листопада 2023 року.

Суддя С.М. Гринчук

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115305562
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документа

Судовий реєстр по справі —684/540/23

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Гринчук С. М.

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Гринчук С. М.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Гринчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні