Ухвала
від 30.11.2023 по справі 420/33226/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/33226/23

УХВАЛА

30 листопада 2023 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Танцюра К.О., розглянувши матеріали адміністративного позову Головного управління ДПС в Одеській області до Фермерського господарства «Нескінчений обрій», ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві на виїзд за межі України,-

В С Т А Н О В И В:

29.11.2023 до Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління ДПС в Одеській області до Фермерського господарства «Нескінчений обрій», ОСОБА_1 у якому позивач просить суд тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 керівника Фермерського господарства «Нескінченний обрій» (Код ЄДРПОУ: 23036590), що має податковий борг на загальну суму 15 906 749,25 гривень.

Частиною 2 ст.283 КАС України визначено, що заява подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі та повинна містити: 1) найменування адміністративного суду; 2) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв`язку заявника; 3) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв`язку, якщо такий відомий, щодо сторони, до якої застосовуються заходи, визначені частиною першою цієї статті; 4) підстави звернення із заявою, обставини, що підтверджуються доказами, та вимоги заявника; 5) перелік документів та інших матеріалів, що додаються; 6) підпис уповноваженої особи суб`єкта владних повноважень, що скріплюється печаткою.

Відповідно до ст. 79 КАС України, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Позивач, в підтвердження обставин на яких ґрунтуються позовні вимоги, не додано до позовної заяви жодних документів та не вказано причини, які унеможливлюють їх надання.

З позовної заяви вбачається, що заборгованість у Фермерського господарства «Нескінчений обрій» по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) виникла в результаті: (основний платіж 9 697 089,65 грн., штрафні санкції 4 839 510,10 грн., пеня 1 370 149,50 грн.) нарахування згідно податкових декларацій та податкових повідомлень-рішень у період з 22.05.2019 по 30.11.2020 року на загальну суму 15 906 749,25 грн.

Відповідно до частини 1 статті 289-2 КАС України (у редакції Закону України від 30.11.2021 №1914-IX, який набрав чинності з 01.01.2022) у разі невиконання у встановлені Податковим кодексом України строки обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань юридичною особою або постійним представництвом нерезидента, що призвело до виникнення податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, податковим органом подається до суду за основним місцем реєстрації юридичної особи або постійного представництва нерезидента позовна заява про застосування судом тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі території України.

Також, відповідно до пункту 7 частини 1 статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України (у редакції Закону України від 30.11.2021 №1914-IX, який набрав чинності з 01.01.2022) провадження у справах за зверненням податкових та митних органів при здійсненні ними визначених законом повноважень здійснюється на підставі заяви таких органів щодо встановлення тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі України.

Згідно з п. 87.13 ст. 87 Податкового кодексу України (у редакції Закону України від 30.11.2021 №1914-IX, який набрав чинності з 01.01.2022), у разі несплати протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги суми податкового боргу, що перевищує 1 мільйон гривень, контролюючий орган може звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України - до погашення такого податкового боргу.

Вимоги абзацу першого цього пункту не застосовується у разі наявності зобов`язання держави щодо повернення юридичній особі або постійному представництву нерезидента-боржника помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов`язань, бюджетного відшкодування податку на додану вартість, якщо загальна сума непогашеної заборгованості держави перед боржником дорівнює або перевищує суму податкового боргу такого боржника.

Тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України встановлюється як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу.

Отже, підставами для застосування забезпечувального заходу у виді тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі території України є: наявність у юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень; не сплата такого боргу протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги.

З позовної заяви вбачається, що у зв`язку з несплатою відповідачем заборгованості податковим органом було винесено податкову вимогу форми «Ю» №74081-51 від 23.05.2019 року, яку було направлено платнику податків рекомендованим листом.

Також, Головним управління ДПС в Одеській області прийнято рішення про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу №1 від 06.11.2019 року, яке було направлено рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Як стверджує позивач, тимчасове обмеження у праві виїзду керівника платника податків слугуватиме забезпечувальним заходом виконання рішення про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу №1 від 06.11.2019 року.

В той же час, виходячи з вищенаведеного, визначені приписами п. 87.13 ст. 87 Податкового кодексу України та ст. 289-2 КАС України формальні підстави для звернення до суду з позовом про застосування заходів тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон керівника боржника (наявність боргу понад 1 мільйон, несплата боргу протягом 240 днів) виникли в 2020 році.

Відповідно до ч.2 ст.122 КАС України для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень.

Враховуючи викладене, у спірних правовідносинах строк звернення позивача до суду з даним позовом обчислюється після закінчення 240 днів з моменту вручення вимоги та у відповідності до приписів ч. 2 ст. 122 КАС закінчився ще у 2020 році, однак позивач звернувся до суду з адміністративним позовом у даній справі лише 29.11.2023.

Відповідно до ч. 2 ст. 283 КАС України (якою встановлено особливості провадження у справах за зверненням податкових та митних органів) визначено, що заява податкового органу подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 283 КАС України, у разі недотримання вимог частини другої цієї статті суд повідомляє про це заявника та надає йому строк, але не більше ніж 24 години, для усунення недоліків.

Як зазначено у частині 1 статті 123 КАС України, у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Враховуючи викладене, суд вважає, що адміністративний позов підлягає залишенню без руху для надання позивачу строку для усунення недоліків шляхом викладення обставин щодо дотримання строку звернення до суду з цим позовом або ж подання (надіслання) до суду заяви про поновлення строку звернення до суду, у якій вказати підстави для поновлення строку звернення до суду із цим позовом, додати докази поважності причин пропуску цього строку, а також шляхом надання доказів в підтвердження обставин, викладених у адміністративному позові.

Керуючись ст.ст. 79, 122, 123, 283, 289-2 КАС України суддя, -

У Х В А Л И В:

Адміністративний позов Головного управління ДПС в Одеській області до Фермерського господарства «Нескінчений обрій», ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві на виїзд, - залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність усунення недоліків до 10:00 год. 01.12.2023 року та роз`яснити, що в іншому випадку позов буде визнаний неподаним та повернутий позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя К.О. Танцюра

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115311844
СудочинствоАдміністративне
Сутьтимчасове обмеження у праві на виїзд за межі України

Судовий реєстр по справі —420/33226/23

Ухвала від 01.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 30.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні