Ухвала
від 29.11.2023 по справі 619/5735/23
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 619/5735/23

провадження № 1-кс/619/1218/23

УХВАЛА

іменем України

29 листопада 2023 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність на бездіяльність прокурора Дергачівської окружної прокуратури Харківської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді надійшла скарга голови ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 на бездіяльність прокурора Дергачівської окружної прокуратури Харківської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування поданої скарги зазначено, що 24.11.2023 за вих. № 24/11/2023-1 головою ГО «НОН-СТОП» - ОСОБА_3 з офіційної електронної пошти ГО «НОН-СТОП» (gononstopkharkiv@gmail.com), на офіційну електронну пошту Дергачівської окружної прокуратури (zvern- derhachivska-okruzhna@khar.gp.gov.ua), було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, вказує, що в ході здійснення правозахисної діяльності ГО «НОН-СТОП» встановлено, що будучи впливовими проросійськими політиками, екс-народний депутат від ПП «Опозиційний блок» - ОСОБА_4 та екс-депутат Харківської обласної ради від ПП «ОПЗЖ», громадянин рф - ОСОБА_5 , маючи тісні зв`язки з ОСОБА_6 , котрий є власником та директором ТОВ «АПК «НОВААГРО», код ЄДРПОУ 34631027, вступили в злочинну змову із рядом підконтрольних, афілійованих осіб, в тому числі правоохоронних органів, державних органів, зокрема посадовими особами ДПС України, ГУ ДПС в Харківській області, Державної митної служби України, БЕБ та ТУ БЕБ у Полтавській області, та, зловживаючи службовим становищем, створили організовану злочину групу, яка діє з метою, незаконного здійснення господарської діяльності, ухилення від сплати податків, легалізації коштів, продажу агропродукції, під час окупації частини Харківської області, юридичним особам, котрі знаходяться на території рф та, так званих, ЛНР та ДНР, сплати податків на території рф, ДНР та ЛНР, фінансування тероризму, збройної агресії, колабораціонізму, використовуючи ТОВ «АПК «НОВААГРО», код ЄДРПОУ 34631027, ТОВ "ОРІЛЬСЬКИЙ ЕЛЕВАТОР", код ЄДРПОУ 43753671, ТОВ "ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ ЕЛЕВАТОР", кодЄДРПОУ 42977130, ТОВ"КОВ`ЯГІВСЬКИЙ ЕЛЕВАТОР", код ЄДРПОУ 40900793, ТОВ "Васищевський олійноекстракційний завод", код ЄДРПОУ 37431314, Граківський елеватор, Великобурлуцький елеватор та Козачолопанський елеватор.

Однак, в порушення вимог ст.214 КПК України, відомості за вказаною заявою про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР не внесені, не повідомлено про початок досудового розслідування, витяг з ЄРДР не надано.

У судове засідання скаржникне з`явився, надав до суду заяву про розгляд скарги у його відсутності.

Прокурор у судове засідання не з`явився, надав до суду клопотання, в якому проти клопотання заперечував, просив відмовити у задоволенні скарги.

Уповноважена особа відділу поліції №3 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області в судове засідання не з`явилася, про розгляд повідомлялася своєчасно та належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснюється, так як розгляд клопотання здійснюється слідчим суддею за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить висновку про наступне.

Главою 26 КПК України встановлено порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування.

В ст.7 ч.1 КПК України закріплено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться: верховенство права; законність; недоторканність житла чи іншого володіння особи; недоторканність права власності; забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності.

Відповідно до ст.9 ч.1 КПК України під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Відповідно до ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскарженні дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, а саме: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

Судом встановлено, що 24.11.2023 за вих. № 24/11/2023-1 головою ГО «НОН-СТОП»- ОСОБА_3 з офіційної електронної пошти ГО «НОН-СТОП» (gononstopkharkiv@gmail.com), на офіційну електронну пошту Дергачівської окружної прокуратури (zvern- derhachivska-okruzhna@khar.gp.gov.ua), було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Станом на теперішній час відповідні відомості про вчинене кримінальне правопорушення не було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Зокрема, таких даних слідчому судді не надано.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Частиною 4 ст. 214 КПК України передбачено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Вказані вимоги кримінального процесуального закону встановлені законодавцем на загальнодержавному рівні і є імперативними, тобто обов`язковими для виконання.

Таким чином, невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР не пізніше 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення є суттєвим порушенням вимог закону.

З огляду на зазначене вище, слідчий суддя приходить висновку про задоволення скарги в частині внесення відомостей до ЄРДР.

Вимога про початок розслідування не підлягає задоволенню, оскільки розслідування починається після внесення відомостей до ЄРДР згідно закону і додаткового зобов`язання від слідчого судді не потребує.

Згідно ч.2 ст.307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 1-1) скасування повідомлення про підозру; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.2, 9, 214, 303-307 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність на бездіяльність прокурора Дергачівської окружної прокуратури Харківської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених осіб Дергачівської окружної прокуратури Харківської області внести відомості до ЄРДР за заявою голови ГО "НОН-СТОП" ОСОБА_3 від 24 листопада 2023 року. В іншій частині вимог - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115317887
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —619/5735/23

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 28.11.2023

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні