Рішення
від 22.11.2023 по справі 726/2386/23
САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 726/2386/23

Провадження №2-о/726/70/23

Категорія 10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.11.2023 м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівці у складі: головуючого судді Мілінчук С. В., з участю секретаря Колісник А.Ю., присяжних: Пилип Н.О., Пилип І.Г., за участю заявниці ОСОБА_1 , за участю представника Служби у справах дітей ЧМР Гловацької Т.П., розглянувши у закритому судовому засіданні в м.Чернівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей Чернівецької міської ради, Комунальне некомерційне підприємство "Міський спеціалізований будинок дитини №1" Одеської міської ради про усиновлення, -суд

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про усиновлення малолітньої дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначає, що відповідно до заочного рішення Біляївського районного суду Одеської області від 13.07.2023 року, яке набрало законної сили 13.08.2023 року, батьків малолітнього ОСОБА_2 було позбавлено батьківських прав.

Рішенням виконавчого комітету Дячненської сільської ради Одеського району Одеської області від 22.08.2023 року № 237 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , отримав статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Заявниця зазначає, що власних дітей не має, не одружена, а тому тривалий час мріє про те, щоб створити сім`ю, шляхом усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, хоче надавти їй батьківську любов, ласку та турботу, матеріальне благополуччя і гарне виховання.

Повідомляє, що з 22 липня 2022 року, перебуває на обліку кандидатів в усиновлювачі Служби у справах дітей Одеської РДА Одеської області за № 16.

ОСОБА_1 звертає увагу суду на те, що вона зареєстрована та проживає в квартирі з усіма зручностями за адресою: АДРЕСА_1 та є співвласнецею зазначеного житла, однак проживає одна. Квартира розміщена на 2 поверсі 5 поверхового будинку, загальною площею 85,1 м2, житловою площею - 55,3 м2 та складається з 4 житлових кімнат, роздільного санвузолу. В квартирі чисто та затишно, зроблений сучасний ремонт, достатня кількість меблів та побутової техніки. Для проживання, виховання та розвитку дитини виділена окрема кімната.

Зазначає, що працює на підприємстві ТОВ "Супер-проект точка ком" на посаді менеджера з дослідження ринку, дохід постійний та на думку заявниці є достатнім для забезпечення її та дитини.

Заявниця пояснює, що цілком усвідомлює всю відповідальність прийнятого нею рішення про усиновленнядитини.Згідно довідки про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування наданої Одеським обласним центром соціальних служб Одеської обласної державної адміністрації № 06/01-665 від 01.07.2022 року, отримала рекомендації щодо можливості усиновлення однієї дитини, будь-якої статі, віком від 2 до 5 років.

Окрім цього, ОСОБА_1 , відвідувала малолітнього ОСОБА_2 за наслідком зустрічей з дитиною, було складено акт від 14.09.2023 року, відповідно до якого, її визнано такою, яка виявила бажання усиновити малолітнього ОСОБА_2 , знайшла контакт з дитиною.

08.11.2023 року ОСОБА_1 до суду була подана заява про уточнення позовних вимог.

Заявниця просить суд її заяву про усиновлення дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Внести зміни до актового запису про народження дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за №1083 від 22.04.2022 року, в якому зазначити:

- виключити із актового запису відомості про ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - як про батька дитини;

- виключити із актового запису відомості про ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 - як про мати дитини;

- внести о актового запису відомості про ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 - як про мати дитини;

- внести до актового запису відомості про батька дитини на підставі ч.1 ст. 135 СК України, а саме зазначити батьком: " ОСОБА_5 ";

- громадянство записати за громадянством матері - громадянин України;

- змінити прізвище дитини з " ОСОБА_6 " на " ОСОБА_7 ";

- ім`я « ОСОБА_8 » залишити без змін;

- змінити по - батькові дитини з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 »;

- місцем народження зазначити "м. Одеса".

Дату народження « ІНФОРМАЦІЯ_6 » - залишити без змін.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 підтримала вимоги заяви в повному об`ємі і дала пояснення аналогічні викладеним в заяві. Додала, що коли познайомилися з дитиною відразу відбувся позитивний контакт і вона полюбила дуже ОСОБА_8 і хоче бути матір`ю для нього усвідомлюючи всю відповідальність. Просить суд винести рішення, яким задовольнити її заяву про усиновлення дитини.

В судовому засіданні представник заінтересованої особи - Служби у справах дітей Чернівецької міської ради Гловацька Т.П., вимоги заяви підтримала, вважаючи їх обґрунтованими та просила їх задовольнити.

В судове засідання представник заінтересованої особи - комунального некомерційного підприємства «Міський спеціалізований будинок дитини №1» Одеської міської ради не з`явився, однак надіслав до суду заяву в якій просили розглянути заяву за їхньої відсутності. Вимоги заявниці підтримують в повному обсязі та вважають, що усиновлення дитини піде їй на користь.

Суд, заслухавши пояснення заявниці, представників заінтересованих осіб, дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що заява обґрунтована і підлягає до задоволення.

Відповідно до статей 3, 4, 5, 7 СК України кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом статей 207, 208 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. Усиновленою може бути дитина.

Згідно статей 211, 212 СК України усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років.

Не можуть бути усиновлювачами особи, які: обмежені у дієздатності; визнані недієздатними; позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; були; булии усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками- вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини; були засуджені за злочини проти життя і здоров`я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148,150,150- 1, 164, 166, 167,169, 181,187, 324, 442 КК України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; за станом здоров`я потребують постійного стороннього догляду; є особами без громадянства; перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 цієї статті не може бути усиновлювачем. Крім осіб, зазначених у частині першій цієї статті, не можуть бути усиновлювачами інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

Частиною 1 ст. 219 СК України визначено, що усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до пункту 6 постанови Пленуму Верховного суду України від ЗО березня 2007 року за № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги частин 1-3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Згідно із вимогами ст. 224 СК України, суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини;

2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;

4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;

5) особу дитини та стан її здоров`я;

6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт серії НОМЕР_1 є кандидатом на усиновлення малолітньої дитини: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 22.04.2022 року).

Також встановлено, що ОСОБА_1 на даний час не одружена, власних дітей на утриманні немає, тривалий час мріє про те, щоб створити сім`ю шляхом усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, хоче надавти їй батьківську любов, ласку та турботу, матеріальне благополуччя і гарне виховання.

З липня 2022 року перебуває на обліку кандидатів в усиновлювачі Служби у справах дітей Одеської РДА Одеської області за № 16 від 22.07.2022 року.

Встановлено також, що рішенням № 108 від 07.07.2022 року, Виконавчого комітету Дячненської сільської ради, Одеського району, Одеської області, малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 тимчасово влаштований на повне державне забезпечення до будинку дитини.

У зв`язку з воєнним станом КНП «Міський спеціалізований будинок дитини № 1» Одеської міської ради, до якого влаштований ОСОБА_2 , було тимчасово переміщено (евакуйовано) за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується наказом КНП «Міський спеціалізований будинок дитини №1» Одеської міської ради № 33 від 27.09.2022 року.

Рішенням Біляївського районного суду Одеської області від 13.07.2023 року у справі №496/1313/23 матір дитини, ОСОБА_4 , було позбавлено батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням виконавчого комітету Даченської сільської ради Одеського району Одеської області № 237 від 22.08.2023 року малолітньому ОСОБА_2 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

14.09.2023 року за направленням служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації від 11.09.2023 року № 485 кандидат в усиновлювачі ОСОБА_11 познайомились з малолітніми ОСОБА_2 , про що було складено відповідний актовий запис про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною.

Після знайомства між заявницею та дитиною виникли теплі та довірливі стосунки, а тому вона виявили бажання та прийняла виважене рішення усиновити хлопчика.

ОСОБА_1 зареєстрована та проживає за адресою:

АДРЕСА_1 будинок, у якому мешкає заявниця, обладнаний усіма зручностями, необхідними для нормального проживання дитини, наявна дитяча кімната, умови проживання відповідають санітарно-гігієнічним нормам, що підтверджено актом обстеження умов проживання, складеним працівниками служби у справах дітей Одеської районної військової адміністрації.

Дана квартира належить ОСОБА_1 , що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 26.04.2004 р. № 3186009.

Матеріально ОСОБА_1 забезпечена, працює на підприємстві товаристві ТОВ «Супер - проект точка ком» та займає посаду менеджера з дослідження ринку, її середньомісячний дохід складає 6700,00 гривні, що підтверджується довідкою від 08.09.2023 р. № 14.

ОСОБА_1 веде здоровий спосіб життя, захворювань, які б перешкоджали усиновленню дітей, немає, що підтверджується висновками про стан здоров`я від 12.07.2022 р. № 122, наданим комунальним некомерційним підприємством «Консультативно-діагностичний цент №29» Одеської міської ради.

До кримінальної відповідальності заявниця не притягувалась, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває, що підтверджується витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ВР-000104974.

Окрім цього, ОСОБА_1 пройшла курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в період з 20 по 23 червня 2022 р., загальним обсягом 32 години та отримали рекомендації щодо можливості усиновлення однієї дитини, будь-якої статі, віком від 2 до 5 років, що підтверджується довідкою Одеського обласного центру соціальних служб від 01.07.2022 року № 06/01-665.

22.07.2022 року Службою у справах дітей Одеської районної державної адміністрації було надано висновок про можливість ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , бути усиновлювачами.

Службою у справах дітей було встановлено, що заявниця має всі необхідні умови для виховання та усиновлення дитини, а тому ОСОБА_1 була поставлена на облік як кандидат в усиновлювачі в Службі у справах дітей Одеської районної державної адміністрації Одеської області..

29.09.2023 року органом опіки та піклування в особі Виконавчого комітету Чернівецької міської ради було надано висновок про доцільність усиновлення малолітнього вихованця КНП «Міський спеціалізований будинок дитини №1» Одеської міської ради ОСОБА_2 та відповідність його інтересам дитини.

У висновку вказано, що, враховуючи фізичний та матеріальний стан ОСОБА_1 , орган опіки та піклування вважає, що усиновлення нею малолітнього ОСОБА_2 є доцільним та таким, що відповідає найкращим інтересам дитини.

Відповідно до п.3 ст. 218 СК України дане усиновлення проводиться без згоди дитини тому, що вона у зв`язку з віком не усвідомлює факту усиновлення.

Також адміністрація Будинку дитини надала згоду № 635 від 20.09.2023 року на усиновлення малолітнього ОСОБА_2 заявницею.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Таким чином, судом не встановлено обставин, передбачених статтею 212 СК України, за яких заявниця не може стати усиновлювачем вказаної малолітньої дитини.

Натомість, враховуючи вік, стан здоров`я та матеріальне становище усиновлювача, судом може бути констатовано, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявниці немає, її намір відповідає вимогам законодавства та моральним засадам суспільства, заявниця є здоровою, працездатною людиною, має стабільний дохід, житло та належні житлові умови для проживання дитини, хронічних захворювань та протипоказань щодо усиновлення дитини не має, має стійке бажання виховувати та утримувати дитину позбавлену батьківського піклування, усиновлення дитини провадиться з урахуванням її найкращих інтересів, для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя. Згода уповноважених органів на усиновлення надано. Згода біологічної матері дитини, у даному випадку не є обов`язковою, оскільки вона позбавлена батьківських прав. За таких умов, суд приходить до висновку, що заявниця може бути оголошено усиновлювачем дитини.

Разом із тим, відповідно до ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно частин 2, 3, 4 ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім`я та по батькові можуть бути змінені у зв`язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до ст. 234 СК України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Також відповідно до ч. 1 ст. 231 Сімейного кодексу України, якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе внести зміни до актового запису про народження дитини, вказавши батьками дитини заявницю, а також щодо зміни прізвища та по-батькові дитини.

Керуючись ст.ст. 207, 204, 208, 217, 218, 224, 212, 229, 231, 233 СК України, ст.ст. 265, 293-294, 300 ЦПК України, -суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 , усиновлювачем малолітньої дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 22.04.2022 року, актовий запис № 1083), у книзі реєстрації народжень та свідоцтві про народження, зазначивши його матір`ю - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , а його батьком на підставі ч.1 ст. 135 СК України - ОСОБА_5 .

Змінити прізвище та по-батькові усиновленої дитини з « ОСОБА_2 » на « ОСОБА_12 ».

Виключити з актового запису відомості про ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 як про батька дитини.

Виключити з актового запису відомості про ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 як про мати дитини.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Копію рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану для внесення змін до актового запису про народження усиновлених дітей.

Рішення може бути оскаржено до Чернівецького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його підписання.

Головуючий суддя С. В.МілінчукПрисяжний Пилип Н.О.Присяжний Пилип І.Г.

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115318187
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —726/2386/23

Рішення від 22.11.2023

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Мілінчук С. В.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Мілінчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні