Рішення
від 27.11.2023 по справі 569/13880/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/13880/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2023 року місто Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Галінської В.В.

секретар судового засідання Калетинець Т.В.,

справа №569/13880/23

учасники справи: позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Галицький парк"

відповідач ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Галицький парк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Представник ОСББ «Галицький парк» звернувся до Рівненського міського суду Рівненської області з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить суд стягнути з відповідача на користь ОСББ «Галицький парк» заборгованість по сплаті внесків на управлінняОСББ «Галицькийпарк а також 2684,00 грн. сплаченого судового збору.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що 01.08.2022 року внесено запис в Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадський формувань про створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Галицький парк».

Будинок АДРЕСА_1 знаходиться на утриманні ОСББ «Галицький парк» з 10.12.2015р., що підтверджується актом приймання-передачі на баланс та обслуговування ОСББ «Галицький парк».

ОСОБА_1 , проживає та є власницею квартири за адресою АДРЕСА_2 , станом на день звернення до суду відповідач є боржником та не сплачує внески на управління ОСББ «Галицький парк», внаслідок чого утворилася заборгованість, яку позивач просить стягнути.

Ухвалою суду від 30 серпня 2023 року прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі, перше судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 13 жовтня 2023 року з повідомленням (викликом) сторін. Надано сторонам строк для подання відзиву та заперечень.

Представник позивача об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Галицький парк» в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує повністю, просить їх задоволити, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач в судове засідання повторно не з"явилась, жодних заяв чи клопотань від неї не надходило. Враховуючи, що відповідач про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась своєчасно та належним чином, шляхом направлення судових повісток, а також те, що представник позивача не заперечує проти заочного вирішення справи, відповідач відзив не подала, наявні всі умови, встановленіст. 280 ЦПК України, які необхідні для ухвалення заочного рішення.

Таким чином, суд ухвалив провести розглядати справу у відсутність відповідача за доказами, що містяться в матеріалах справи при заочному розгляді справи відповідно до положеньст. 281 ЦПК України.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з"ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об"єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що 01.08.2022 року внесено запис в Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб- підприємців та громадський формувань № 1006081070005012140 про створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Галицький парк», код ЄДРПОУ 40115449 адреса: АДРЕСА_3 .

ОСББ «Галицький парк» є неприбутковою організацією, що підтверджується рішенням № 1817164600053 від 24.01.2018 р.

Будинок знаходиться на утриманні ОСББ «Галицький парк» з 10.12.2015р., що підтверджується актом приймання-передачі на баланс та обслуговування ОСББ «Галицький парк».

ОСОБА_1 є власницею квартири за адресою АДРЕСА_2 , що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 14.07.2023 р. № 339174256.

Протоколом № 1-01/15 загальних зборів ОСББ «Галицький парк» від 12.11.2015р. прийнято рішення затвердити внесок на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території у розмірі 2,50 грн за 1 м2 для житлових приміщень; 1,25 грн. за 1 м2 для нежитлових приміщень (квартир).

Протоколом № 2/20 загальних зборів ОСББ «Галицький парк» від 31.01.2020р. прийнято рішення затвердити внесок на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території у розмірі 4,50 грн. за 1 м2 загальної площі для житлових приміщень (квартир] - 2- 10 поверх; 3,79 грн. за 1 м2 загальної площі для житлових приміщень (квартир) - 1 поверх; 2,51 грн. за 1м2 загальної площі для нежитлових приміщень (комірки, та інші приміщення); 2,89 грн за 1 м2 загальної площі для приміщень Іго поверху (комерційні приміщення); 1,50 за 1 м2 загальної площі для приміщень, що знаходяться у підвалі будинку.

Протоколом № 1/22 загальних зборів ОСББ «Галицький парк» від 12.11.2022р. прийнято рішення затвердити внесок на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території у розмірі 6,00 грн для житлових приміщень 2й-10й поверх; 5,00 грн для житлових приміщень (квартир) - 1й поверх; 3,50 грн для комерційних приміщень: 2,51 грн для інших приміщень-комірки та інше.

Станом на день звернення до суду відповідач є боржником та не сплачує внески на управління ОСББ «Галицький парк», внаслідок чого утворилася заборгованість в розмірі 4925 грн. 36 коп, що підтверджується розрахунком заборгованості по внеску на управління будинком станом на 01.07.2023 року.

Згідно зі статтею 13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власність зобов"язує.

Статтею 322 ЦК України передбачено, що власник зобов"язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов"язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (неналежне виконання).

За визначеннями, наведеними устатті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09 листопада 2017 року № 2189-VIII житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством. Виконавець - це суб`єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору.

Відповідно до ст. 5 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14 травня 2015 року № 417-VIII із змінами та доповненнями до обов`язків співвласників багатоквартирного будинку відноситься обов`язок своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Відповідно до абзацу 4, 5 частини першої статті 17 Закону України «Про ОСББ» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Стаття 13 Закону України «Про ОСББ» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Позивач належним чином та у повному обсязі надавав послуги, однак ОСОБА_1 не виконувала належним чином свого обов"язку по оплаті цих послуг, внаслідок чого за період з січня 2020 року по червень 2023 року за нею утворилася заборгованість в розмірі 4925,36 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості, що доданий позивачем до позову.

Відповідно до ч.1-4 ст.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідач ОСОБА_1 не з`явилась до суду, відзиву на позов у встановлений судом строк не подала, своєї думки з приводу позовних вимог об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Галицький парк» не висловила, не подала доказів на їх спростування .

За наведених обставин, суд вважає, що позов підлягає до задоволення повністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а отже із відповідача ОСОБА_1 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Галицький парк», підлягає до стягнення судовий збір, сплачений позивачем при зверненні до суду в розмірі 2684 гривень.

Відповідно до п.1 ч.3 ст.133 ЦПКУкраїни судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов"язаних з розглядом справи. До витрат, пов"язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами у порядку, визначеномустаттею 137 ЦПК України. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов"язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Як зазначено у ч.4-6 вказаної статті розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При цьому, склад та розмір витрат, пов"язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі.

На підтвердженняцих обставинсуду повиннібути наданідоговір пронадання правовоїдопомоги (договірдоручення,договір пронадання юридичнихпослуг таін.),документи,що свідчатьпро оплатугонорару таінших витрат,пов"язанихіз наданнямправової допомоги,оформлені увстановленому закономпорядку (квитанціядо прибутковогокасового ордера,платіжне дорученняз відміткоюбанку абоінший банківськийдокумент,касові чеки,посвідчення провідрядження).Зазначені витратимають бутидокументально підтвердженіта доведені.Відсутність документальногопідтвердження витратна правовудопомогу,а такожрозрахунку такихвитрат єпідставою длявідмови узадоволенні вимогпро відшкодуваннятаких витрат.

Згідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до договору №14/7 від 20 липня 2023 року між ОСББ «Галицький парк» та адвокатським бюро «Шендера та партнери», адвокат зобов`язується здійснювати представництво інтересів клієнта, надання правової допомоги, здійснення захисту інтересів ОСББ «Галицький парк» у справі щодо стягнення боргу по внескам на управління багатоквартирним будинком з власника квартири АДРЕСА_4 у Рівненському міському суді Рівненської області.

Відповідно до п. 1,4 акту здачі-приймання виконаних послуг (робіт) від 20 липня 2023 року виконавець здає, а замовник приймає виконану роботу згідно договору про надання правової допомоги №147/7 від 20 липня 2023 року. Вартість наданих робіт 3000 гривень.

На підтвердження понесених витрат на правничу допомогу представником позивача подано копію платіжної інструкції №493 від 20 липня 2023 року, відповідно до якої ОСББ «Галицький парк» сплачено АБ «Шендера та партнери» за надання правової допомоги згідно договору про надання правової допомоги №14/7 від 20.07.2023 року 3000 гривень.

Таким чином, з відповідача слід стягнути на користь позивача понесені ним витрати з надання правничої допомоги в розмірі 3000 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 268 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Галицький парк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Галицький парк» заборгованість в розмірі 4925 (чотири тисячі дев`ятсот двадцять п`ять) гривень 36 копійок та судові витрати у справі понесені позивачем на правничу допомогу у розмірі 3000 (три тисячі) гривень та судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 коп. .

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суд або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Учасники справи:

позивач - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Галицький парк", м.Рівне, вул. Д.Галицького, буд. 16, РНОКПП 40115449,

відповідач - ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 .

Повний текст судового рішення складено 30 листопада 2023 року.

Суддя -

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115324552
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —569/13880/23

Рішення від 27.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Рішення від 27.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні