Рішення
від 30.09.2010 по справі 13/126 (2010)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківськ а, 128

РІШЕННЯ

30.09.10 С права№ 13/126 (2010)

За позовом: Військово го прокурора Львівського гар нізону в інтересах держави - Міністерства оборони Україн и в особі Квартирно-експлуат аційного відділу м. Львова, м. Львів

до відповідача: Львівсь кої обласної організації інв алідів війни та Збройних Сил союзу організації інвалідів України, м. Львів

про: стягнення 11 320,05 грн.

Суддя Станько Л.Л.

при секретарі Боровцю Я.Я.

Представники:

від прокуратури Майо рчак В.М. - старший помічни к військового прокурора

від позивача Куцак В.Л. - юрисконсульт (довіреніст ь № 878 від 08.04.2010 р.)

від відповідача Судін Б.І. - голова, Романчук Д.М . - представник (довіреніст ь б/н від 16.08.2010 р.)

Представникам сторін роз ' яснено їх права та обов' я зки

передбачені ст.ст. 20, 22 ГПК Укр аїни.

Суть спору: Військо вий прокурор Львівського гар нізону в інтересах держави - Міністерства оборони Україн и в особі Квартирно-експлуат аційного відділу м. Львова, м. Львів звернувся до господарс ького суду з позовною заявою до Львівської обласної орга нізації інвалідів війни та З бройних Сил союзу організаці ї інвалідів України, м. Львів п ро стягнення 11 320,05 грн. заборгов аності.

Ухвалою суду від 29.07.2010 р. прий нято позовну заяву до розгля ду, порушено провадження у сп раві та призначено її до розг ляду в судовому засіданні на 17.08.2010 р. В судовому засіданні 17.08.2 010 р. оголошувалась перерва до 21.08.2010 р. Ухвалою суду від 21.08.2010 р. ро згляд справи відкладався до 30.09.2010 р.

Представник прокуратури в судове засідання з' явився, позовні вимоги підтримав.

Представник позивача в суд ове засідання з' явився, поз овні вимоги підтримав, проси в позов задоволити повністю з підстав наведених у позовн ій заяві.

Представники відповідача в судове засідання з' явилис я, проти позовних вимог запер ечили з підстав наведених у в ідзиві № 73 від 17.08.2010 р. на позовну заяву.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників прокуратури та с торін, повно та об' єктивно д ослідивши докази в їх сукупн ості, суд встановив наступне :

24.04.2000 р. між Міністерством обо рони України в особі Головно го квартирно-експлуатаційно го управління Міністерства о борони України та відповідач ем було укладено договір № 64/200/ ГоловКЕУ оренди нежитлових п риміщень розташованих на тер иторії військового містечка № 105 в Львівському гарнізоні з а адресою: м. Львів, площа Собо рна, 5 (далі по тексту - догові р оренди).

Згідно п. 1.1 договору оренди Г оловне квартирно-експлуатац ійне управління Міністерств а оборони України здало, а від повідач прийняв в строкове п латне користування нежитлов е приміщення загальною площе ю 34 м.кв., що знаходиться за адре сою: м. Львів, пл. Соборна, 5.

Факт передачі майна в оренд у підтверджується Актом прий ому-передачі нежитлових прим іщень в оренду від 24.04.2000 р. (копія Акту знаходиться в матеріал ах справи). Таким чином, зобов' язання Орендодавця по переда чі майна в оренду виконано на лежним чином.

Відповідно до п. 10.1 договору оренди термін дії вказаного договору становив з 24 квітня 2 000 року по 01 січня 2002 року.

Згідно п. 10.7 договору оренди у разі відсутності заяви одн ієї із сторін про припинення або зміну договору оренди пр отягом одного місяця після з акінчення терміну його дії, в ін вважається продовженим на той самий термін і на тих сами х умовах, які були передбачен і договором. У зв'язку з цим, ві дповідно до п. 10.7. термін дії до говору після його закінчення продовжувався.

У 2007 році на виконання вимог ст. 118 Закону України «Про держ авний бюджет України на 2007 рік »та Постанови Кабінету Мініс трів України від 27 грудня 2006 ро ку № 1846 «Про внесення змін до Ме тодики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна»між позива чем та відповідачем укладено додатковий договір № 64-2/2007/КЕВ, згідно якого внесено зміни д о п. 10.1 договору оренди, зокрема , термін дії договору був прод овжений до 25 грудня 2009 року.

Відповідно до п. 10.4. договору оренди, договір оренди може б ути достроково розірваний Ор ендодавцем з примусовим звіл ьненням займаних Орендарем ( відповідачем) нежитлових при міщень у разі несплати ним бі льше ніж за три місяці орендн ої плати та інших платежів зг ідно цього договору.

Згідно ч. 2 ст. 188 ГК України сто рона договору, яка вважає за н еобхідне змінити або розірва ти договір, повинна надіслат и пропозиції про це другій ст ороні за договором.

06.07.2009 р. позивач за вих. № 1472 напр авив на адресу відповідача п овідомлення про розірвання д оговору оренди відповідно до ст. 188 ГК України, у зв'язку з сис тематичним невиконанням від повідачем його умов, зокрема в частині своєчасної сплати орендної плати за користува ння орендованим приміщенням . Дане повідомлення відповід ачем отримано 10.08.2009 р., що підтве рджується повідомленням про вручення рекомендованого по штового відправлення, копія якого знаходиться у матеріал ах справи. Також, 21.12.2009 р., позивач за вих. № 2910 направив на адресу відповідача повідомлення пр о розірвання договору оренди , у зв'язку із закінченням терм іну його дії.

Твердження відповідача пр о те, що він не укладав з позив ачем жодних договорів оренди , а відтак повідомлення позив ача про розірвання договору оренди не можуть братися до у ваги, спростовується доручен ням № 303/1/6/40 від 11.01.2007 р. виданим Гол овним квартирно-експлуатаці йним управлінням Міністерст ва оборони України. Згідно вк азаного доручення, позивачу доручено, а саме здійснювати контроль та нести повну відп овідальність за дотриманням вимог чинного законодавства України при підготовці і офо рмленні проектів договорів о ренди нерухомого військовог о майна, що знаходиться на обл іку (балансі) КЕВ м. Львова, а пі сля їх підписання - за викон анням орендарями умов догово рів оренди, укладених Мініст ерством оборони України.

Таким чином, враховуючи вищ енаведене, договір оренди вв ажається припиненим з 26.12.2009 р.

Відповідно до п. 2.5. договору оренди, у випадку розірвання договору оренди, закінчення терміну його дії та відмови в ід його продовження Орендар повинен повернути Орендодав цеві орендоване майно в нале жному стані, не гіршому ніж на час передачі його в оренду, з урахуванням фізичного зносу .

Згідно ч. 1 ст. 17 Закону Україн и «Про оренду державного та к омунального майна), у разі роз ірвання договору оренди, зак інчення строку його дії та ві дмови від його продовження а бо банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути оренд одавцеві об'єкт оренди на умо вах, зазначених у договорі ор енди.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК Укра їни, якщо у зобов'язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін).

Пунктом 3.2. договору оренди п ередбачено, що орендна плата перераховується Орендарем ( відповідачем) не пізніше 25 чис ла місяця, з урахуванням щомі сячного індексу інфляції.

Згідно п. 5.2. договору оренди, Орендар (відповідач) зобов' язаний своєчасно і в повному обсязі здійснювати внесення орендної плати.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач своїх зоб ов' язань по договору оренди щодо сплати орендної плати н алежним чином не виконував, в наслідок чого у нього виникл а заборгованість по орендній платі у розмірі 2 076,02 грн.

Також, 01.01.2006 р. між позивачем та відповідачем укладено догов ір № 40 про постачання теплової енергії в гарячій воді (далі п о тексту - договір постачанн я теплоенергії), згідно якого позивач зобов' язався поста чати відповідачу теплову ене ргію в гарячій воді в потрібн их йому обсягах, а відповідач зобов' язався оплачувати од ержану теплову енергію за вс тановленими тарифами (цінами ) в терміни, передбачені цим до говором.

Претензій відповідача до п озивача щодо неналежного вик онання позивачем умов догово ру постачання теплоенергії с уду не подано.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК Укра їни, якщо у зобов'язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін).

Пунктом 5.4. договору постача ння теплоенергії встановлен о, що Споживач (відповідач) до 25-го числа місяця, наступного за звітним, сплачує Енергопо стачальній організації (пози вачу) вартість фактично спож итої теплової енергії.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач належним чином не виконував умов дого вору постачання теплової ене ргії, внаслідок чого у нього в иникла заборгованість перед позивачем у розмірі 7 722,62 грн.

Крім того, 01.01.2008 р. між позиваче м та відповідачем укладено д оговір № 50-с/08 на користування е лектроенергії (далі по текст у - договір постачання елект роенергії), згідно умов якого позивач зобов' язався поста чати відповідачу електроене ргію.

Претензій відповідача до п озивача щодо неналежного вик онання позивачем умов догово ру постачання електроенергі ї суду не подано.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК України, як що у зобов'язанні встановлен ий строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк (термін).

Пунктом 3.1. договору постача ння електроенергії встановл ено, що оплата платіжних доку ментів здійснюється самості йно, протягом 5-ти днів після о держання рахунку.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач належним чином не виконував умов дого вору постачання електроенер гії, внаслідок чого у нього ви никла заборгованість перед п озивачем у розмірі 1 521,41 грн.

Відповідно до ст. 526 ЦК Укра їни зобов'язання має виконув атися належним чином відпові дно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів ци вільного законодавства, а за відсутності таких умов та ви мог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших в имог, що звичайно ставляться .

Згідно ч. 1 ст. 193 ГК України, с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться.

Таким чином, матеріалами сп рави доведено, що відповідач належним чином не виконував умови вищевказаних договорі в, внаслідок чого у нього вини кла заборгованість на загаль ну суму 11 320,05, а саме: згідно дого вору оренди у розмірі 2 076,02 грн., згідно договору постачання теплоенергії у розмірі 7 722,62 гр н. та згідно договору постача ння електроенергії у розмірі 1 521,41 грн.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень. Дока зи подаються сторонами та ін шими учасниками судового про цесу.

Згідно ст. 34 ГПК України госп одарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи наведене, суд в важає, що позовні вимоги обгр унтовані, підставні та такі, щ о підлягають до задоволення повністю.

З огляду на викладене, керую чись Конституцією України, З аконом України «Про оренду д ержавного та комунального ма йна», ст.ст. 526, 530 ЦК України, ст.ст . 193 ГК України та ст.ст. 4, 33, 34, 35, 44, 49, 75, 8 2, 83, 84, 85, 115, 116 ГПК України, господарс ький суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовол ити повністю.

2. Стягнути з Львівс ької обласної організації ін валідів війни та Збройних Си л союзу організації інваліді в України, м. Львів, пл. Соборна , 5 (р/р 26004353 у філії «Райффайзен Банк Аваль», МФО 325729, код ЄДРП ОУ 20847566) на користь Квартирно-ек сплуатаційного відділу м. Ль вова, м. Львів, вул. Шевченка, 3а (р/р 35224005007486 в ГУДКУ у м. Львові, МФО 825014, код ЄДРПОУ 076 38027) 11 320 грн. 05 коп. заборгованості .

3. Зобов' язати Льв івську обласну організацію і нвалідів війни та Збройних С ил союзу організації інвалід ів України, м. Львів, пл. Соборн а, 5 (код ЄДРПОУ 20847566) звільнити не житлове приміщення загально ю площею 34 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Львів, пл. Соборн а, 5.

4. Стягнути з Львівс ької обласної організації ін валідів війни та Збройних Си л союзу організації інваліді в України, м. Львів, пл. Соборна , 5 (р/р 26004353 у філії «Райффайзен Банк Аваль», МФО 325729, код ЄДРП ОУ 20847566) в дохід державного бюдж ету 113 грн. 20 коп. державного мит а за розгляд спору майнового характеру, 85 грн. 00 коп. державн ого мита за розгляд спору нем айнового характеру та 236 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу.

5. Накази видати згі дно ст. 116 ГПК України.

Суддя

Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено08.10.2010
Номер документу11532498
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/126 (2010)

Ухвала від 22.03.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Рішення від 30.09.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 21.08.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні