Рішення
від 23.11.2023 по справі 354/1528/23
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 354/1528/23

Провадження по справі № 2-о/354/37/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2023 року м. Яремче

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області в складі :

головуючої судді: Ваврійчук Т.Л.

за участю присяжних: Санкович М.В., Стефурак Ю.М.

секретаря судового засідання: Старунчак Н.М.

заявників: ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника заявників: адвоката Гандзюк І.Р.

представників заінтересованих осіб: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

розглянувши у закритому судовому засіданні у залі суду у місті Яремче справу за заявою

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , за участю заінтересованих осіб - органу опіки та піклування Надвірнянської районної державної адміністрації в особі Служби у справах дітей, Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини №2» про усиновлення,-

В С Т А Н О В И В:

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про усиновлення малолітньої дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та внесення змін до актового запису про народження дитини, а саме: змінити прізвище, ім`я, по батькові та місце народження дитини, та зазначити її батьками заявників. В обгрунтування заявлених вимог зазначили, що з 17 квітня 2015 року перебувають у зареєстрованому шлюбі, від даного шлюбу дітей не мають, а тому вони вирішили усиновити дитину. За направленням Служби у справах дітей Харківської обласної військової адміністрації від 14 вересня 2023 року за № 05-31/87, вони познайомилися з малолітньою дитиною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є дитиною, позбавленою батьківського піклування, влаштований та перебуває у КНП Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини № 2», який на даний час переміщений (евакуйований) до КНП ІФОСКТС «Смерічка» Івано-Франківської обласної ради. Біологічні батьки малолітнього ОСОБА_5 ідмовилися забирати дитину з пологового будинку в зв`язку з захворюванням дитини, про що 13 квітня 2021 року написали відповідну заяву. Зазначили, що на даний час між ними та малолітньою дитиною встановився контакт, хлопчик в силу віку та розвитку не усвідомлює факту усиновлення, але за час їхнього спілкування звик до них, виявляє прихильність та радіє зустрічам, їх матеріальне становище дозволяє забезпечити дитину нормальними умовами проживання та виховання, а тому усиновлення повністю відповідає інтересам дитини. Із врахуванням наведеного просили заяву задовольнити.

Ухвалою Яремчанського міського суду Івано-Франківської області від 23 жовтня 2023 року відкрито провадження у вказаній цивільній справі та призначено її до судового розгляду.

У судовому засіданні заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_6 та їх представник адвокат Гандзюк І.Р. подану заяву підтримали та просили її задовольнити у повному обсязі, з мотивів, викладених у ній, постановити рішення про усиновлення заявниками малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини. Вказали, що через проблеми зі здоров`ям не можуть мати власних дітей, а тому вони прийняли рішення усиновити дитину та пройшли відповідне навчання та у серпні 2023 року були поставлені на облік кандидатів в усиновителі. Зазначили, що вони познайомились із хлопчиком та між ними виник контакт, дитина до них виявляє прихильність, вони у повному обсязі ознайомлені зі станом здоров`я дитини та мають можливість забезпечити йому необхідний догляд та лікування, оскільки достатньо матеріально забезпечені. Після повномасштабного вторгнення вони переїхали з м.Шостки Сумської області, де у них є нерухоме майно, зокрема земельна ділянка та частка квартири, у м.Бровари та на даний час проживають в орендованій квартирі, у якій наявні усі необхідні меблі та побутова техніка, а також є всі комунальні зручності, однак мають намір в подальшому будували власне житло.

Представник Органу опіки та піклування Надвірнянської районної державної адміністрації в особі Служби у справах дітей у судовому засіданні підтримала висновок Служби у справах дітей Надвірнянської районної військової адміністрації Івано-Франківської області від 06 жовтня 2023 року про доцільність усиновлення заявниками малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та відповідність його інтересам дитини та суду пояснила, що заявники пройшли курси підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в установленому порядку були зараховані на облік, як потенційні усиновлювачі та в подальшому були направлені для знайомства та встановлення контакту із малолітньою дитиною, яке відбулося 15 вересня 2023 року у КНП ІФОСКТС «Смерічка» Івано-Франківської обласної ради за місцем знаходженням евакуйованого КНП ХОР «Обласний спеціалізований будинок дитини №2». У сім`ї заявників для проживання та виховання дитини створено усі необхідні умови, за станом здоров`я та матеріальним становищем подружжя заявників відповідає усім необхідним вимогам щодо кандидатів в усиновлювачі, оскільки вони не були позбавлені батьківських прав, не притягувались до кримінальної відповідальності, позитивно характеризуються по місцю проживання та мають усі необхідні умови для проживання та виховання дитини. Біологічні батьки дитини після народження, написали заяву про відмову від дитини, у зв`язку із чим дитина була поміщена у дитячий будинок. За час перебування малолітнього у виховному закладі ніхто із родичів дитину не навідував, бажання взяти під опіку не виявляв, а тому усиновлення заявниками малолітнього ОСОБА_5 є доцільним і повністю відповідає інтересам дитини. Заявники ознайомлені зі станом здоров`я дитини.

Представник КНП ХОР «Обласний спеціалізований будинок дитини №2» Чистіліна О.Ю. у судовому засіданні заяву підтримала в повному обсязі та просила її задовольнити. Вказала, що малолітній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 був направлений у заклад після того, як відповідно до акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України, про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі, або законний представник відмовилися забрати з пологовому будинку, який складено 13 квітня 2021 року. Дитина набула статусу позбавленої батьківського піклування та поставлена на облік з усиновлення. За весь час перебування хлопчика у закладі ніхто із родичів його не навідував. За направленням дитина познайомилась із сім`єю заявників, хлопчик звик до них та виявляє прихильність, добре контактує, хоча за рівнем розвитку у повній мірі не усвідомлює факту усиновлення, проте виявляє бажання проживати разом із ними в майбутньому. Дитина була оглянута після поступлення у будинок дитини, хлопчик є другим із двійні, який народився із патологіями у зв`язку із чим батьки забрали із пологового будинку лише одну дитину, надавши відповідну згоду на усиновлення сина, від якого відмовились. За бажанням заявників дитина пройшла повторне медичне обстеження і відповідно до висновку про стан здоров`я від 30 серпня 2023 року малолітній ОСОБА_5 має проблеми зі здоров`ям, які можуть впливати на його подальший розвиток, однак на даний час хлопчик досяг значних успіхів, стан його здоров`я помітно покращився і кандидати в усиновлювачі в повному обсязі ознайомлені з історією розвитку та станом здоров`я дитини, а тому будинок дитини вважає, що усиновлення є доцільним та в повній мірі відповідає інтересам дитини, зважаючи на кандидатуру заявників та вік дитини.

Заслухавши пояснення заявників та їх представника, представників заінтересованих осіб, дослідивши та оцінивши докази по справі, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 17 квітня 2015 року перебувають у зареєстрованому шлюбі, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , виданим 24 квітня 2019 року Шосткинським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, актовий запис за №65.

Як вбачається із довідки від 26 грудня 2022 №3250-7501475979 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 .

Із довідок про доходи №1 та №2 від 03 березня 2023 року вбачається, що заявники працюють у ФОП ОСОБА_7 , зокрема ОСОБА_1 на посаді начальника дільниці і розмір його заробітної плати за період з серпня 2022 по лютий 2023 року становить 43108,70 грн., а ОСОБА_2 на посаді менеджер (управитель) із збуту, розмір її заробітної плати за період з серпня 2022 по лютий 2023 року становить 43108,70 грн.

Свідоцтвом про право власності на майно від 02.08.2023 року та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №347099018 від 19.09.2023 року підтверджується, що у власності ОСОБА_2 перебуває частка квартири, що знаходиться за адресою АДРЕСА_3 .

Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №184209381 від 09.10.2019 року ОСОБА_1 належить на праві приватної власності земельна ділянка площею 0,06 га, кадастровий номер 5911000000:05:005:0571, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 .

22 лютого 2023 року ОСОБА_2 терміном на 2 роки укладено договір оренди квартири загальною площею 35 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 .

Із акту обстеження житлово-побутових умов №255 від 03 травня 2023 року складеного головними спеціалістами відділу опіки (піклування) та сімейних форм виховання служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області Чигрин О.С. та ОСОБА_8 , вбачається, що проведеним обстеженням встановлено, що подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживають у орендованій квартирі за адресою: АДРЕСА_5 . Квартира загальною площею 35 кв.м., житловою площею 23 м.кв. Житло умебльоване, наявна необхідна побутова техніка. Санітарно-гігієніччний стан житла добрий. Для дитини наявне окреме спальне місце, є місце для особистих речей та іграшок, умови проживання добрі. Подружжя з 2012 року проживали у громадянському шлюбі, з 2015 року перебувають у зареєстрованому шлюбі, спільних дітей не мають, проте у ОСОБА_2 є повнолітня донька від першого шлюбу, а тому спільно прийняли рішення усиновити дитину віком від 2-х місяців до 5 років.

Відповідно до висновків про стан здоров`я від 28 квітня 2023 року, наданих КНП Броварської міської ради Броварського району Київської області «Броварський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» заявники за станом здоров`я мають право на усиновлення дитини.

Згідно Витягів з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» МВС України про відсутність судимості серії ВР-000756287 та ВР-000747972, заявники до кримінальної відповідальності не притягувались, незнятої та непогашеної судимості не мають.

Відповідно до довідки Київського обласного центру соціальних служб про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за №142 від 14 серпня 2023 року заявники пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в період з 21 липня по 05 серпня 2023 року, загальним обсягом 72 години, під керівництвом ОСОБА_9 - начальника відділу організації навчальних заходів Київського обласного центру соціальних служб, та отримали рекомендації щодо можливості стати кандидатами в усиновлювачі та можливості усиновлення одного хлопчика віком від 2 місяців до 5 років.

Згідно висновку Служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області про можливість бути усиновлювачами, заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають усі необхідні умови для усиновлення ними однієї або двох дітей віком від 2-х місяців до 5 років, поставлені на облік служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області, як кандидати в усиновлювачі за №138 від 24 серпня 2023 року.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) 13 травня 2021 року, батьками ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вказані ОСОБА_10 та ОСОБА_11 .

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст.126, 133, 135 Сімейного кодексу України №00030720230 від 13 травня 2021 року, реєстрація народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведена відповідно до статті 133 Сімейного кодексу України.

Згідно Акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України, про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я від 13 квітня 2021 року, який складено працівниками КНП «Міський перинатальний центр» ХМР, 13 квітня 2021 року у КНП «Міський перинатальний центр» ХМР, в присутності працівників органу внутрішніх справ України та представника центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді батьки відмовилися забрати дитину - ОСОБА_12 , хлопчика, ІНФОРМАЦІЯ_1 , 2-го з двійні, про що подали відповідну заяву. ОСОБА_13 залишена в закладі охорони здоров`я.

Як слідує із заяви батьків (матері або батька), інших родичів або законного представника про відмову забрати дитину з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я від 13.04.2021 року, мати дитини ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та батько дитини - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відмовилися забрати дитину - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з пологового будинку.

Заявою від 10 червня 2021 року, посвідченою приватним нотаріусом Храківського міського нотаріального округу Харківської області Браженко І.І., зареєстрованою у реєстрі за №926, 927, ОСОБА_11 та ОСОБА_10 відмовилися від утримання та виховання своєї дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та надали згоду на його усиновлення іншими особами.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області від 28 квітня 2021 року №291 «Про реєстрацію народження, продовження строку перебування та влаштування малолітніх дітей до закладів для дітей» малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 влаштовано на повне державне забезпечення.

Рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області №291 від 28 квітня 2021 року Службі у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради надано дозвіл на реєстрацію народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку батьки відмовилися забрати з пологового будинку та отримання путівки до КНП для дітей та влаштування його на повне державне забезпечення.

Рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області №366 від 26 травня 2021 року «Про надання дітям статусу дитини - сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, втрату дітьми статусу дитини, позбавленої батьківського піклування» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Згідно повідомлення про перебування дитини на обліку Служби у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради Харківської області від 11 червня 2021 року за №02-22/1197/21, малолітній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться на первинному обліку Служби як дитина позбавлена батьківського піклування.

Згідно повідомлення Служби у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради Харківської області від 11 червня 2021 року за №02-22/1198/21 малолітній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є дитиною із двійні та має брата, ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Біологічні батьки хлопчика, ОСОБА_11 та ОСОБА_10 відмовились забирати дитину з пологового будинку у зв`язку із станом його здоров`я та надали заяву батьків (матері або батька), інших родичів або законного представника про відмову забирати дитину з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я від 13 квітня 2021 року.

Згідно висновку про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від 30 серпня 2023 року вбачається, що за результатами проведеного повного медичного обстеження дитина має проблеми зі здоров`ям, а саме: порушення обміну речовин, інші редукційні деформації мозку (вроджена вада розвику ЦНС), субкомпенсована гідроцефалія.

Відповідно до повідомлення КНП Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини №2» №197е від 05 жовтня 2023 року, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 знаходиться у закладі з 22 червня 2021 року - діагноз інші редукційні деформації мозку (вроджена вада розвику субкомпенсована гідроцефалія), затримка розвитку внаслідок білково-енергетичної харчової недостатності, недостатність конвергенції, астигматизм обох очей, правобічний крипторхізм).

Відповідно до направлення для знайомства та встановлення контакту з дитиною Служби у справах дітей Харківської обласної військової адміністрації від 14 вересня 2023 року за №05-31/87 заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 були направлені для знайомства з дитиною: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно довідки Харківської обласної військової адміністрації від 26 вересня 2023 року за №05-31/92 термін дії вказаного направлення продовжено на 10 робочих днів.

Відповідно до довідки про встановлення контакту з дитиною КНП ХОР «Обласний спеціалізований будинок дитини №2» №199-е від 05 вересня 2023 року, кандидати в усиновлювачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 познайомилися та встановили контакт з малолітнім ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , були ознайомлені зі станом його здоров`я та висловили бажання усиновити дитину.

Із акту про знайомство кандидатів в усиновлювачі із дитиною вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 15 вересня 2023 року особисто познайомилися та встановили контакт з малолітньою дитиною: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в адміністративному приміщенні КНП ХОР «Обласний будинок дитини №2» за місцем евакуації та фактичного перебування за адресою: КНП ІФОСКТС «Смерічка», вул.Д.Галицького, 65, смт.Ворохта, Надвірнянський район, Івано-Франківська область. Знайомство відбулося в присутності працівників служби у справах дітей Начальника Служби у справах дітей Надвірнянської районної державної адміністрації Івано-Франківської області - Сметанюк М.М., представників закладу, в якому перебуває дитина - директора КНП ХОР «Обласний будинок дитини №2», лікаря-педіатра, та старшої медичної сестри.

Із акту про надання згоди дитини про влаштування в сім`ю усиновлювачів від 15 вересня 2023 року слідує, що враховуючи вік малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останній не в повній мірі усвідомлює факт його усиновлення, натомість висловлює свою прихильність до кандидатів в усиновителі.

Згідно акту КНП ХОР «Обласний будинок дитини №2», №198-е від 05 жовтня 2023 року, встановлено, що в КНП ХОР «Обласний будинок дитини №2» з 22 червня 2021 року виховується малолітня дитина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . З моменту прибуття та по теперішній час дитину ніхто не відвідував, станом здоров`я та розвитком не цікавився, не звертався та не телефонував.

Як слідує із висновку Служби у справах дітей Надвірнянської районної військової адміністрації Івано-Франківської області від 06 жовтня 2023 року за №100/05-18/17 про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усиновлення дитини заявниками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є доцільним та таким, що відповідає виключно інтересам малолітньої дитини, оскільки є всі правові підстави для усиновлення.

У відповідності до ст.207 Сімейного кодексу України (надалі-СК України) усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч.1 ст.208 СК України, усиновленою може бути дитина.

Частиною першою ст.209 СК України передбачено, що дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я або яку відмовилися забрати з них батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку.

За приписами ст.211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Усиновлювачами можуть бути подружжя. Кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, не обмежується.

Відповідно до ч.ч.1,3, 5 ст.217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення може бути надлана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

Частинами першою, четвертою ст.218 СК України визначено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до ч.1 ст.222 СК України на усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров`я або навчальному закладі, потрібна письмова згода цього закладу.

Статтею 223 СК України передбачено, що особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ч.2 ст.224 СК України при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Згідно ст.225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Частиною першою ст.228 СК України передбачено, що особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

За приписами ст.230 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. Дата народження дитини може бути змінена не більш як на шість місяців. У рішенні про усиновлення суд змінює відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо це відповідає її інтересам.

Відповідно до ч.1 ст.231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

Статтею 233 СК України передбачено, що на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації акті вцивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Відповідно до п.2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України №96/5 від 12 січня 2011 року та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за №55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актовий запис цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.6 постанови Пленуму Верховного Суду Українивід 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства є суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч.1 - 3 ст.218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Як встановлено судом, малолітній ОСОБА_15 ІНФОРМАЦІЯ_1 після народження був залишений батьками у пологовому будинку і в подальшому батьки дитини надали нотаріально посвідчену згоду на усиновлення дитиними іншими особами. Дитині в установленому порядку надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування та поставлено на первинний облік з усиновлення. Заявники з серпня 2023 року перебувають у зареєстрованому шлюбі, дітей від якого не мають. 15 вересня 2023 року між заявниками та малолітньою дитиною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку планують усиновити, відбувся контакт, під час якого дитина висловила свою прихильність до кандидатів в усиновлювачі, заявники матеріально забезпечені, їхній стан здоров`я дозволяє їм бути усиновителями, вони в достатній мірі ознайомлені зі станом здоров`я та розумовим розвитком дитини, мають стабільний фінансовий дохід, бажання заявників про усиновлення є добровільним, не пов`язане з будь-якими корисливими мотивами.

За вказаних обставин, аналізуючи досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності щодо можливості усиновлення подружжям заявників малолітньої дитини ОСОБА_5 , суд приходить до висновку, що заявники усвідомлюють правові наслідки усиновлення, здатні і мають бажання та можливість забезпечити належний рівень виховання та утримання малолітньої дитини, усиновлення не має за мету матеріальної або будь-якої іншої вигоди та повністю відповідатиме інтересам дитини і дасть можливість забезпечити стабільні та гармонійні умови його життя, що свідчить про те, що усиновлення заявниками малолітньої дитини є доцільним та відповідає інтересам дитини.

Таким чином, суд приходить до переконання, що заява є обґрунтованою та підлягає до задоволення, оскільки наявні всі обставини, які відповідно до ч.1 ст.224 СК України мають істотне значення для усиновлення, що відповідно до ч.2 ст.224 СК України дає право оголосити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 усиновлювачами малолітньої дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з внесенням відповідних змін в актовий запис про народження дитини відповідно до вимог ст.ст.229,231 СК України.

Відповідно до вимог ч.4 ст.314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника(заявників).

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 89, 259, 263-265, 268, 273, 313-314, 352, 354, Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст. 207, 211, 217, 218, 219, 222-224, 229, 230, 231, 233 Сімейного кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву- задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця м.Шостка, Сумської області, громадянина України усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженку м.Запоріжжя, Запорізької області, громадянку України усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису №792, складеного 13 травня 2021 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

-у графі «прізвище дитини» записати - ОСОБА_16 ;

-у графі «ім`я дитини» записати - ОСОБА_17 ;

-у графі «по батькові дитини» записати - ОСОБА_18 ;

-у графі «мати дитини» записати - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженка м.Запоріжжя, Запорізької області, громадянка України;

-у графі «батько дитини» записати - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець м.Шостка, Сумської області, громадянин України;

-у графі «місце народження дитини» записати - м. Київ.

Копію рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрований: АДРЕСА_6 , проживає: АДРЕСА_7 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрована: АДРЕСА_8 , проживає: АДРЕСА_7 , РНОКПП: НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Надвірнянської районної державної адміністрації в особі Служби у справах дітей, місце знаходження: 78400, майдан Шевченка, 33, м.Надвірна, Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 34976537.

Заінтересована особа: Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласний будинок дитини №2», місце знаходження: 61045, м.Харків, вул.Кузнецька, буд.1, Харківський район, Харківської області, ЄДРПОУ 24664147.

Повне судове рішення складено 30 листопада 2023 року.

Головуючий суддя: Т.Л. Ваврійчук

Присяжні: М.В. Санкович

Ю.М. Стефурак

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115331180
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —354/1528/23

Рішення від 23.11.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Рішення від 23.11.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні