Рішення
від 11.10.2023 по справі 945/1248/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Справа № 945/1248/23

Провадження № 2/945/686/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року м.Миколаїв

Миколаївський районний суд Миколаївської області, в складі головуючого судді Шаронової Н.О., за участю секретаря судового засідання Карабут В.В., розглянув у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування - виконавчий комітет Ольшанської селищної ради, про позбавлення батьківських прав,-

встановив:

09 червня 2023 року ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулася до Миколаївського районного суду Миколаївської областіз позовною заявою до ОСОБА_2 (далі - відповідач) про позбавлення батьківських прав.

Позовні вимоги позивач ОСОБА_1 обґрунтовувала тим, що з 2014 року вони з відповідачем ОСОБА_2 проживали однією родиною без реєстрації шлюбу. За час співмешкання з відповідачем у них народилися діти: дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; дочка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які проживають разом із позивачем ОСОБА_1 та знаходяться на її утриманні. Позивач вказував у позові на те, що після припинення між сторонами сімейних відносин, відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо своїх дітей; не утримує дівчат матеріально; не спілкується з ними та не виховує їх.

Також позивач ОСОБА_1 у позові зазначала, що на примусовому виконанні у Новоодеському відділі державної виконавчої служби у Миколаївському районі Миколаївської області знаходиться виконавчий документ про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліментів на утримання дітей у розмірі однієї третини заробітку (доходу) батька, до їхнього повноліття. При цьому, відповідач не сплачує аліменти на користь позивача на утримання дітей, у зв`язку з чим у відповідача утворилася заборгованість зі сплати аліментів, яка на момент звернення позивача до суду з даним позовом становить 171732 грн. 45 коп. 02 липня 2023 року на майно відповідача накладено арешт.

Позивач ОСОБА_1 вказувала на те, що 16 травня 2023 року вона звернулася до начальника Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області зі скаргою на відповідача щодо ухилення ним від виконання своїх батьківських обов`язків. 29 травня 2023 року від начальника Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області позивачем отримано лист, у якому позивача повідомлено про те, що з відповідачем проведено профілактичну бесіду щодо необхідності виконання батьківських обов`язків.

Позивач зазначав у позові, що відповідач, у свою чергу, до Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області та Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області зі скаргою на заборону з боку позивача спілкування з дітьми чи встановлення графіку побачень з дітьми, не звертався.

Також позивач вказував на те, що відповідач ОСОБА_2 склав у нотаріуса заяву про відмову виконувати свої батьківські обов`язки та не заперечує проти позбавлення його батьківських прав у судовому порядку.

У зв`язку з викладеним вище, позивач ОСОБА_1 просила суд позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно його дітей: дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Миколаївського районного суду Миколаївської області від 15 червня 2023 року позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав. Справу постановлено розглядати за правилами загального позовного провадження, у справі призначено підготовче судове засідання.

До участі в справі залучено Орган опіки та піклування - виконавчий комітет Ольшанської селищної ради.

У підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, при цьому 11 жовтня 2023 року її представник ОСОБА_5 подала до суду заяву, в якій підтримала позовні вимоги та просила розглядати справу за їхньої з позивачем відсутності.

Відповідач ОСОБА_2 у підготовче судове засідання не з`явився, при цьому 14 липня 2023 року також подав на адресу суду заяву, в якій позовні вимоги визнав у повному обсязі, проти позбавлення його батьківських прав відносно його дітей: дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не заперечував; просив розглядати справу без його участі. У заяві відповідач підвердив факт проживання його дітей: дочки ОСОБА_3 та дочки ОСОБА_4 з матір`ю, позивачем у справі, ОСОБА_1 . Вказував на те, що побутові умови проживання дітей є задовільними. Зазначив, що він вже дуже довго не спілкується зі своїми дітьми; участі в їхньому вихованні, оздоровленні та розвитку в цілому не приймає. Відносин із дочками не підтримує та для себе не бачить такої необхідності в подальшому, оскільки в нього вже є інша родина.

Представник Органу опіки та піклування - виконавчий комітет Ольшанської селищної ради у підготовче судове засідання не з`явився, при цьому 09 жовтня 2023 року начальник Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради подав на електронну адресу суду заяву, у якій просив проводити розгляд справи за відсутності представника Служби у справах дітей.

09 жовтня 2023 року від Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради, виконувача функції органу опіки та піклування, на електронну адресу суду надійшов Висновок Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради, виконувача функції органу опіки та піклування, від 09 жовтня 2023 року про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно його малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Суд дослідив матеріали справи та встановив таке:

ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася ОСОБА_3 .

ОСОБА_2 і ОСОБА_1 є батькамималолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а. с. 18).

ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_4 .

ОСОБА_2 і ОСОБА_1 є батьками малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а. с. 20).

З копії довідки - характеристики виконавчого комітету Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області від 25 травня 2023 року на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; проживає за адресою: АДРЕСА_1 , слідує, що ОСОБА_2 працює трактористом. До кримінальної відповідальності не притягувався. Проживав з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , без реєстрації шлюбу; за час спільного проживання у ОСОБА_2 і ОСОБА_1 народилося двоє дітей: дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; дочка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Діти проживають разом з матір`ю. Зі своїми дітьми ОСОБА_2 не спілкується; їхнім вихованням, оздоровленням, лікуванням не займається; фінансово дітей не утримує. Перебуває у шлюбі з ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , у шлюбі з якою виховують дочку ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_9 (а. с. 41).

Відповідно до копії постанови від 08 серпня 2019 року про відкриття виконавчого провадження № НОМЕР_7, доданої позивачем до позовної заяви, 08 серпня 2019 року старшим державним виконавцем Миколаївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області відкрито виконавче провадження з виконання виконавчого листа № 480/423/19, виданого 26 липня 2019 року Миколаївським районним судом Миколаївської області, про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліментів на утримання дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі одніє третини, починаючи з 13 березня 2019 року і до повноліття дітей (а. с. 30).

Згідно з копією Інформації про виконавче провадження від 19 травня 2023 року, яку позивач додав до позову, 04 травня 2020 року до Новоодеського ВДВС у Миколаївському районі Миколаївської області ПМУ Міністерства юстиції (м. Одеса) надійшов виконавчий лист від 26 липня 2019 року № 480/423/19, виданий Миколаївським районним судом Миколаївської області про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліментів на утримання дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі одніє третини всіх видів заробітку (доходів) але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 13 березня 2019 року і до повноліття дітей.

05 травня 2020 року відкрито виконавче провадження № НОМЕР_8 з виконання вказаного вище виконавчого листа № 480/423/19, виданого 26 липня 2019 року Миколаївським районним судом Миколаївської області.

01 липня 2020 року звернуто стягнення на майно боржника ОСОБА_2 ; 01 липня 2020 року постановою про арешт майна боржника звернуто стягнення на кошти на рахунок боржника; 19 листопада 2020 року винесено постанову про арешт коштів боржника; 03 лютого 2021 року винесено постанову про передачу ВД на виконання до підприємства, установи, організації (назва виконавчої дії - зміна (доповнення) стягувача); 04 серпня 2021 року звернуто стягнення на кошти на рахунок боржника; 21 квітня 2023 року винесено постанову про арешт коштів боржника; 28 квітня 2023 року винесено постанову про передачу матеріалів виконавчого провадження (назва виконавчої дії - прийняття до виконання виконавчого провадження (виконавчого документа) (а. с. 31 - 36).

Відповідно до копії розрахунку заборгованості зі сплати аліментів у виконавчому провадженні № НОМЕР_8 з примусового виконання виконавчого документа, за яким боржником є - ОСОБА_2 , а стягувачем ОСОБА_1 , за період з жовтня 2021 року по квітень 2023 року, заборгованість ОСОБА_2 зі сплати аліментів становить 171732 грн. 45 коп. (а. с. 46).

З копії відповіді Ковалівського закладу дошкільної освіти Ольшанської селищної ради від 17 травня 2023 року на запит адвоката Демченко Наталі Вікторівни, яка міститься в матеріалах даної справи, слідує, що батько ОСОБА_2 не відвідував заклад дошкільної освіти, де навчалася його дочка ОСОБА_4 ; не брав участі у дошкільному вихованні та житті ОСОБА_4 ; не сплачував необхідні внески до садочку. Всі питання навчання та виховання дитини вихователі вирішували з мамою ОСОБА_1 (а. с. 57).

Відповідно до копії відповіді Ковалівського ліцею Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області від 23 травня 2023 року на запит адвоката Демченко Наталі Вікторівни, яка міститься в матеріалах даної справи, за час навчання ОСОБА_3 в першому класі Ковалівського ліцею Ольшанської селищної ради в 2021 році батько ОСОБА_2 школу та батьківські збори не відвідував; участі у шкільному вихованні та житті ОСОБА_3 не брав; внесків до школи за дочку не сплачував; класний керівник першого класу з батьком учениці знайомим не був (а. с. 38).

Також в матеріалах справи міститься копія повідомлення від 24 травня 2023 року, що направлене Службою у справах дітей Ольшанської селищної ради адвокату Демченко Наталі, яка додана позивачем до позовної заяви, з тексту якого слідує, що жодних звернень, скарг від громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який зареєстрований на території Ольшанської селищної ради до Служби у справах дітей не надходило (а. с. 39).

До позовної заяви позивач, у тому числі, додав копію повідомлення від 25 травня 2023 року, що направлене Службою у справах дітей Ольшанської селищної ради адвокату Демченко Наталі, з тексту якого слідує, що громадянин ОСОБА_2 зі скаргами на громадянку ОСОБА_1 з таких питань, як заборона спілкування з рідними дітьми ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , з питань щодо встановлення графіку побачень з дітьми та з питань невиконання батьківських обов`язків матір`ю своїх дітей, до селищної ради не звертався (а. с. 42).

Водночас, в матеріалах справи міститься копія скарги ОСОБА_1 , що надіслана начальнику Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області від 16 травня 2023 року, щодо умисного невиконання ОСОБА_2 батьківських обов`язків відносно його дітей: дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а. с. 43).

Крім цього, до позовної заяви позивачем додано копію повідомлення Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради від 29 травня 2023 року, з якого слідує, що з громадянином ОСОБА_2 проведена профілактична бесіда про його спілкування з дітьми та участь в їхньому житті. ОСОБА_2 роз`яснено про необхідність виконання ним батьківських обов`язків по відношенню до своїх малолітніх дітей і той факт, що ОСОБА_2 проживає окремо від дітей не впливає на обсяг його прав і не звільняє від обов`язків щодо дітей (а. с. 44).

В матеріалах справи міститься копія заяви ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , засвідчена 15 листопада 2022 року Чорною Л.С. , приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області, у якій ОСОБА_2 визнав позовні вимоги ОСОБА_1 до нього про позбавлення його батьківських прав відносно його дітей: дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а. с. 24).

Також до позовної заяви позивач додала заяву ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , засвідчену 15 листопада 2022 року Чорною Л.С. , приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області, у якій ОСОБА_2 визнав позовні вимоги ОСОБА_1 до нього про позбавлення його батьківських прав відносно його дітей: дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; просив проводити розгляд питання на комісії з питань захисту прав дітей при Виконавчому комітеті Веснянської сільської ради стосовно позовної заяви про позбавлення його батьківських прав відносно його дітей: дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без його особистої участі, без запрошення про участь у засіданні комісії, та без повідомлення про хід даної справи (а. с. 25).

Відповідно до висновку Служби у справах дітей Ольшанської селищної ради, виконувача функції органу опіки та піклування, від 09 жовтня 2023 року про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , Орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно його дітей: дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а. с. 71 - 74).

Згідно з ч. 1 ст. 3 Конвенції «Про права дитини» від 20 листопада 1989 року (ратифікована постановою Верховної Ради України від 27.02.1991 за № 789-XII) та ч. ч. 7, 8 ст. 7 Сімейного кодексу України (далі - СК України) усі дії щодо дітей та регулювання сімейних відносин мають здійснюватися з урахуванням інтересів дитини.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, у принципі «6» проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Статтею 51 Конституції України закріплений обов`язок батьків утримувати дітей до їх повноліття. Також вказаною статтею Конституції України встановлено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Аналогічна норма закріплена у статті 180 СК України, відповідно до якої батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про охорону дитинства" (далі - Закон) кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно з положеннями ст. 11 Закону сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього.

Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Відповідно до ст. 12 Закону виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Згідно з положеннями ч. ч. 1 - 5 ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.

Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Батьки зобов`язані поважати дитину.

Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Згідно з ч. 2 ст. 155 СК України, батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Статтею 164 СК України встановлені підстави позбавлення батьківських прав. Так, відповідно до ч. ч. 1, 3, 4 вказаної статті СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років (ст. 165 СК України).

Правові наслідки позбавлення батьківських прав передбачені ст. 166 СК України, зокрема, особа, позбавлена батьківських прав: 1) втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов`язків щодо її виховання; 2) перестає бути законним представником дитини; 3) втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім`ям з дітьми; 4) не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником; 5) не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов`язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування); 6) втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною.

Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідно з положеннями ст. 168 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду із заявою про надання їм права на побачення з дитиною.

Суд може дозволити разові, періодичні побачення з дитиною, якщо це не завдасть шкоди її життю, здоров`ю та моральному вихованню, за умови присутності іншої особи.

Відповідно до ч. ч. 1- 5 ст. 169 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Поновлення батьківських прав неможливе, якщо дитина була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом.

Поновлення батьківських прав неможливе, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття.

Суд перевіряє, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.

При вирішенні справи про поновлення батьківських прав одного з батьків суд бере до уваги думку другого з батьків, інших осіб, з ким проживає дитина.

У пунктах 15, 16, 19 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав", роз`яснено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є батьком малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та не виконує батьківських обов`язків по відношенню до них, не піклується про їхній фізичний та духовний розвиток, навчання, матеріальне забезпечення, дітей не відвідує, маючи можливість проводити час з дочками не використовує такої можливості, виховним процесом не цікавиться, предметами першої необхідності та одягом не забезпечує, своєю поведінкою демонструє незацікавленість у возз`єднанні сім`ї, тому суд, дослідивши докази, які містяться в матеріалах справи вважає, що позивачем повністю доведено необхідність позбавлення відповідача батьківських прав щодо його малолітніх дітей, у зв`язку з невиконанням відповідачем своїх батьківських обов`язків. Отже, позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими.

Крім цього, згідно з положеннями ч. ч. 1, 4 ст. 206 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь - якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Враховуючи наведене вище, а також те, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Відповідно до ч. 6 ст. 164 СК України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 141, ч. 1ст. 142 ЦПК України позивачу належить повернути з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а такожстягнути з відповідача на користь позивача судовий збір у розмірі 536 грн. 80 коп.

Крім цього, суд роз`яснює відповідачу, що відповідно до ст. 169 СК України мати, батько, позбавлений батьківських прав, має право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав, якщо дитина не була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом.

Керуючись ст. ст. 12, 13, ч. 1 ст. 81, ч. 1 ст. 141, ч. 1 ст. 142, ч. 3 ст. 200, ч. ч. 1, 4 ст. 206, ст. ст. 258, 259, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування - виконавчий комітет Ольшанської селищної ради, про позбавлення батьківських прав,- задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с. Ковалівка, Миколаївського району Миколаївської області (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; паспорт НОМЕР_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ) батьківських прав відносно його малолітніх дітей: дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Ковалівка, Миколаївського району Миколаївської області; дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Ковалівка, Миколаївського району Миколаївської області.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с. Ковалівка, Миколаївського району Миколаївської області (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; паспорт НОМЕР_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженки с. Маломихайлівка, Покровського району Дніпропетровської області (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; проживає за адресою: АДРЕСА_3 ; паспорт серії НОМЕР_5 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 ) 50 відсотків судового збору, сплаченого ОСОБА_1 при поданні позову за Платіжною інструкцією № 0.0.3006722233.1 від 19 травня 2023 року, що становить 536 грн. 80 коп.

Фінансовому органу Управління Державної казначейської служби України у Миколаївському районі Миколаївської області повернути позивачу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженці с. Маломихайлівка, Покровського району Дніпропетровської області (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; проживає за адресою: АДРЕСА_3 ; паспорт серії НОМЕР_5 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 ) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ОСОБА_1 при поданні позову за Платіжною інструкцією № 0.0.3006722233.1 від 19 травня 2023 року, що становить 536 грн. 80 коп.

Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дітей.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 273 ЦПК України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з положеннями ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 355 ЦПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції - Миколаївського апеляційного суду.

Суддя Н. О. Шаронова

СудМиколаївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115334164
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —945/1248/23

Рішення від 11.10.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні