Рішення
від 24.11.2023 по справі 604/1184/23
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 604/1184/23

Провадження № 2/604/367/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2023 року сел. Підволочиськ

Підволочиський районний суд Тернопільської області

в складі:

Головуючого судді Сташківа Н.Б.

за участю:

секретаря судового засідання Ілик Г. М.

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в сел. Підволочиську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (жительки АДРЕСА_1 ) до Скалатської територіальної громади в особі Скалатської міської ради (адреса місцезнаходження: вул. Грушевського, 2 м Скалат Тернопільського району Тернопільської області) , про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

Описова частина.

Короткий зміст позовних вимог. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами по АДРЕСА_2 в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ОСОБА_2 заповітного розпорядження на випадок смерті не залишила. Після її смерті залишилось спадкове майно, спадщину прийняли ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , звернувшись до нотаріуса з заявами про прийняття спадщини за законом.07 вересня 2019 року між спадкоємцями укладено договір про поділ спадщини. Проте, при зверненні до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з належними до нього будівлями та спорудами АДРЕСА_2 позивачу відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу, що підтверджує право власності на спадкове майно. Зважаючи, що в позасудовому порядку позивач не може оформити свої спадкові права на спадкове майно - змушена звернутися до суду за захистом порушених прав.

Відзив на позовну заяву від відповідача до суду не надходив.

Процесуальні дії у справі. Заяви (клопотання) учасників справи

Ухвалою судді Підволочиського районного суду Тернопільської області від 01 вересня 2023 року відкрито провадження у вказаній цивільній справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

В судове засідання позивач не з`явилась, подала на адресу суду заяву, згідно якої позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить справу розглянути у її відсутності, позовні вимоги підтримує з підстав, викладених в позовній заяві, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Представник відповідача - Скалатської територіальної громади (Скалатської міської ради) Тернопільської області в судове засідання не з`явився, однак подали до суду заяву, згідно просять справу розглянути без їх участі, проти задоволення позову не заперечують.

Відповідно до вимог ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

На підставі письмових заяв усіх сторін по справі, в зв`язку з визнанням відповідачем позову суд вважає за можливе прийняти рішення у підготовчому засіданні на підставі наявних в матеріалах справи письмових доказів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, в порядку, передбаченому ст.ст. 223, 247 ЦПК України.

Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Суд, дослідивши та оцінивши докази по справі, встановив такі факти:

Згідно довідки про технічний опис об`єкта нерухомого майна, виданої Бюро технічної інвентаризації Підволочиського району 30 листопада 2021 року №770, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами загальною площею 84,6 кв.м., житловою площею 46,8 кв.м., що знаходиться під АДРЕСА_2 належить на праві приватної власності ОСОБА_2 , свідоцтво про право власності не зареєстроване. Інвентарна вартість будинковолодіння - 176818 грн. Самовільно переобладнані приміщення відсутні

З технічного паспорта на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, виданого бюро технічної інвентаризації Підволочиського району Тернопільської області вбачається, що будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_2 , складається з Житлового будинку - літ.»А, веранди - «а», підвалу - «а1»., хліва - «Б», літньої кіхні - «В», веранди - «в». добудови - «в1», криниці - №1, огорожі - №2. Крім цього, зазначено, що замовником технічної інвентаризації є ОСОБА_1 , паспорт виготовлено станом на 30 листопада 2021 року, зазначено рік будівництва житлового будинку - 1950.

Згідно інформаційної довідки №28940323 від 09.12.2021р. з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, яке знаходиться за адресою - АДРЕСА_2 - відомості про речові права, права власності на майно відсутні.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Новосілка Тернопільського району, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане повторно Підволочиським відділом ДРАЦС у Тернопільському районі Тернопільської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) 16 листопада 2021р.

Відповідно до свідоцтва про народження, серії НОМЕР_2 , виданого повторно 07 грудня 2021року - ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_2 є дочкою ОСОБА_5 та ОСОБА_2 .

У відповідності до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища №000423395474 від 21 листопада 2023р. - 28 квітня 1984 року ОСОБА_4 уклала шлюб з ОСОБА_6 та змінила прізвище після реєстрації шлюбу на « ОСОБА_7 ». Рішенням Підволочиського районного суду Тернопільської області від 16 вересня 1987 року шлюб розірвано.

Згідно свідоцтва про одруження НОМЕР_3 від 01 червня 1995року ОСОБА_6 та ОСОБА_1 01 червня 1995 року одружились, актовй запис №595.

Згідно довідки, виданої виконкомом Скалатської міської ради 3-131 від 13 березня 2018 року, на день смерті ОСОБА_2 - померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з нею в житловому будинку АДРЕСА_2 ніхто не був зареєстрований.

У відповідності до договору про поділ спадщини від 07 вересня 2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Тернопільського нотаріального округу Вольтером І.П. - на підставі домовленості між спадкоємцями за законом ОСОБА_3 ,1957р.н. та ОСОБА_1 , являючись спадкоємцями зазаконом згідно ст.1261 ЦКУкраїни в рівних частках до майна померлої ОСОБА_2 прийняли спадщину та на підставі ст.1267 ст.1278 ЦК України провели поділ спадкового майна, згідно якого дочці померлої ОСОБА_1 переходить житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться під АДРЕСА_2 .

Як убачається із роз`яснення приватного нотаріуса Тернопільського районного нотаріального округу Тернопільської області І. Вольтера від 09 грудня 2021 року №231/01-16, після смерті ОСОБА_2 до майна померлого заведено спадкову справу №25/2018. Іншим спадкоємцем за законом є дочка померлої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3, яка спадщину прийняла. Між спадкоємцями укладено договір про поділ спадщини, згідно якого житловий будинок АДРЕСА_2 переходить ОСОБА_1 . Проте, у видачі на її ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами спадкоємцю відмовлено у зв`язку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи, які б підтверджували право власності спадкодавця на вказане спадкове майно.

Згідно з Постановою Верховної Ради Українивід 17 липня 2020року №807-IX«Про утворення та ліквідацію районів» у Тернопільській області ліквідовано Бережанський, Борщівський, Бучацький, Гусятинський, Заліщицький, Збаразький, Зборівський, Козівський, Кременецький, Лановецький, Монастириський, Підволочиський, Підгаєцький, Теребовлянський, Тернопільський, Чортківський, Шумський райони, .у Тернопільській області утворено Кременецький, Тернопільський та Чортківський райони. При цьому, до Тернопільського району (з адміністративним центром у місті Тернопіль) включено території Байковецької сільської, Бережанської міської, Білецької сільської, Великоберезовицької селищної, Великобірківської селищної, Великогаївської сільської, Залозецької селищної, Збаразької міської, Зборівської міської, Золотниківської сільської, Іванівської сільської, Козівської селищної, Козлівської селищної, Купчинецької сільської, Микулинецької селищної, Нараївської сільської, Озернянської сільської, Підволочиської селищної, Підгаєцької міської, Підгороднянської сільської, Саранчуківської сільської, Скалатської міської, Скориківської сільської, Теребовлянської міської, Тернопільської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилось спадкове майно, спадкоємцями якого є ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , які спадщину прийняли та уклали договір про поділ спадкового майна, відповідно до якого до ОСОБА_1 переходить житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами АДРЕСА_2 . Однак при зверненні до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на зазначене будинковолодіння їй відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу про належність спадкового майна спадкодавцеві.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

З приписів ч. 1 ст. 5 ЦПК України вбачається, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

У відповідності до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1217, 1258 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

За ч.1 ст.1273 ЦК України, спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Згідно ст.. 1298 ЦК України свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно статті 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

У відповідності до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року за № 7 свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

За вказаних обставин суд приходить до висновку про обґрунтованість заявлених позивачем вимог про визнання права власності на спадкове майно, у зв`язку з чим право позивача підлягає захисту шляхом задоволення позову.

Розподіл судових витрат

Згідно п.6 ч.1ст.264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

Відповідно до ч.1ст.133 ЦПК України, 141ЦПК України , враховуючи клопотання позивача, судові витрати залишити за позивачем.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 2,4,5,7,9,10,77,79,80,89,211,247, 263, 265, 265, 273, 354, 355 ЦПК України, ст. ст.. 328,380,392,1220,1221,1222,1258,1268 ЦК України, суд-

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Скалатської територіальної громади в особі Скалатської міської ради про визнання права власності на спадкове майно- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , право власності на житловий будинок з належними до нього будівлями та спорудами загальною площею 84,6 кв.м., житловою площею 46,8 кв.м, АДРЕСА_2 (до змін адміністративно-територіального устрою Підволочиського) району Тернопільської області в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115335400
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —604/1184/23

Рішення від 24.11.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні