Ухвала
від 29.11.2023 по справі 991/1396/23
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/1396/23

Провадження 2-азз/991/10/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2023 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі: головуючого Кравчука О.О., суддів Білоус І.О., Крука Є.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Міністерства юстиції України про скасування заходів забезпечення позову в справі за позовом Міністерства юстиції України до ОСОБА_1 , треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції»,

ВСТАНОВИВ:

1. Історія справи

16.02.2023 до Вищого антикорупційного суду (далі - ВАКС) звернулось Міністерство юстиції України з адміністративним позовом до ОСОБА_1 про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції» та стягнення активів у дохід держави. Одночасно представником позивача подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою суду від 17.02.2023 р. відкрито провадження у справі за згаданим позовом, залучено до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), ОСОБА_3 (РНОКПП: НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ).

Ухвалою суду від 17.02.2023 р. було задоволено заяву про забезпечення позову та: 1) Заборонено органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, державним реєстраторам органів місцевого самоврядування, особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії (реєстрацію прав власності, скасування реєстрації права власності та інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам та інше) щодо: - двокімнатної квартири загальною площею 40.4 кв.м, з яких житлова площа складає 26.6 кв.м., адреса: АДРЕСА_1 ; - трикімнатної квартири загальною площею 72.9 кв.м, з яких житлова площа складає 43.4 кв.м., адреса: АДРЕСА_3 ; - трикімнатної квартири загальною площею 97.9 кв.м, з яких житлова площа складає 58.8 кв.м., адреса: АДРЕСА_4 ; 2) Заборонено органам державної реєстрації прав на транспортні засоби, органам та особам що виконують функції державного реєстратора прав на транспортні засоби вчиняти будь-які реєстраційні дії (реєстрацію прав власності, скасування реєстрації права власності та інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам та інше) щодо: - транспортного засобу Chrysler Jeep Wrangler 2, номер та серія знака НОМЕР_3 , свідоцтво про реєстрацію від 13 листопада 2010 року № НОМЕР_4 , VIN НОМЕР_5 ; - транспортного засобу INFINITI FX35, номер та серія знака НОМЕР_6 , свідоцтво про реєстрацію від 18 жовтня 2008 року № НОМЕР_8, VIN НОМЕР_7 .

Рішенням суду від 27.02.2023 р. позов Міністерства юстиції Україні до ОСОБА_1 , треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про застосування санкцій та стягнення активів в дохід держави, задоволено частково. Застосовано до ОСОБА_1 санкції, передбачені пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України "Про санкції". Стягнуто в дохід держави активи, а саме: трикімнатну квартиру загальною площею 72.9 кв.м, з яких житлова площа складає 43.4 кв.м., адреса: АДРЕСА_3 (реєстраційний номер майна в реєстрі - 273357901101); трикімнатну квартиру загальною площею 97.9 кв.м, з яких житлова площа складає 58.8 кв.м., адреса: АДРЕСА_4 (реєстраційний номер майна в реєстрі - 35797716); транспортний засіб Chrysler Jeep Wrangler 2, номер та серія знака НОМЕР_3 , свідоцтво про реєстрацію від 13 листопада 2010 року № НОМЕР_4 ,VIN НОМЕР_5 . У решті позовних вимог відмовлено.

24.11.2023 р. до суду надійшло клопотання Міністерства юстиції України про скасування заходів забезпечення позову, накладених у провадженні ухвалою суду від 17.02.2023 р.

2. Обґрунтування клопотання про скасування заходів забезпечення

У клопотанні зазначається, що після задоволення адміністративного позову, набрання рішення суду законної сили та встановлення порядку стягнення активів підсанкційної особи в дохід держави, заходи забезпечення, у вигляді заборони на проведення реєстраційних дій унеможливлюють перереєстрацію права власності на стягнуті активи.

На обґрунтування указаних обставин позивач надав лист Фонду державного майна до Міністерства юстицї України № 10-78-30369 від 20.11.2023 р., де вказано, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.04.2023 №323-р «Про визначення уповноваженого органу управління активами, стягнутими в дохід держави», Фонд державного майна визначено уповноваженим органом управління активами згідно з рішенням ВАКС від 27.02.2023 р. у справі №991/1396/23 та відображено прохання Фонду державного майна до Міністерства юстиції України звернутись до суду із заявою про скасування заходів забезпечення позову для забезпечення реєстрації прав власності на активи, стягнуті в дохід держави, за державою в особі Фонду.

У зв`язку з цим позивач просить скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою ВАКС від 17.02.2023 р. в адміністративній справі №991/1396/23.

3. Щодо порядку вирішення клопотання про скасування заходів забезпечення

Клопотання про скасування заходів забезпечення подане Міністерством юстиції України як позивачем в адміністративній справі. Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 4 КАС України позивачем в адміністративному судочинстві є, у тому числі, суб`єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подано позов до адміністративного суду.

Представник позивача був повідомлений телефонограмою від 27.11.2023 р. (т. 2, а.с. 90) повісткою від 27.11.2023 р. (т. 2, а.с. 85) та подав заяву про розгляд без його участі (т. 2, а.с. 98-99).

Відповідач у судове засідання 29.11.2023 року не з`явився; про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, зокрема, шляхом публікації повістки про виклик у судове засідання на офіційному сайті Вищого антикорупційного суду, про що свідчить скріншот із сайту суду (т. 2, а.с. 94-96).

Неявка в судове засідання учасників справи та/чи їх представників не перешкоджає розгляду позовної заяви по суті та не може бути підставою для зупинення строків її розгляду, відкладення засідання на інший час чи дату або оголошення перерви в судовому засіданні.

Пунктом 10 частини 1 статті 4 КАС України визначено, що письмовим провадженням є вирішення окремого процесуального питання в суді першої інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 9 статті 205 КАС України у разі, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися в судове засідання, хоча й були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу в письмовому провадженні в разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З урахуванням наведених положень КАС України, розгляд клопотання Позивача про скасування заходів забезпечення позову здійснюється судом за правилами письмового провадження.

4. Мотиви та висновки суду

Вирішуючи вказане клопотання про скасування заходів забезпечення позову, суд виходить з наступного.

Порядок скасування заходів забезпечення адміністративного позову визначено статтею 157 КАС України.

Відповідно до частини першої статті 157 КАС України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Згідно з частиною третьою статті 157 КАС України за результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала.

Виходячи із зазначених норм, заходи забезпечення позову скасовуються виключно судом шляхом постановлення ухвали.

Як вбачається з наданих заявником доказів, Фонд державного майна звернувся до Міністерства юстиції України щодо зняття заборони для здійснення реєстрації права власності на санкційне майно, в якому вказав, що з метою виконання Фондом рішень Вищого антикорупційного суду та розпорядження Кабінету Міністрів України, просить вжити заходів щодо скасування відповідних заборон.

Таким чином, після задоволення позову, держава Україна позбавлена реальної можливості реалізувати своє право на розпорядження спірним майном, що випливає із положень законодавства, зокрема: п. 6 ч. 1 ст. 24, п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952-IV та п. 41 «Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 р. № 1388.

У зв`язку з викладеним суд приходить до висновку, що держава Україна не може зареєструвати право державної власності.

З огляду на те, що рішення Вищого антикорупційного суду від 27.02.2023 р. набрало законної сили 07.03.2023 р. - підстави для застосування заходів для забезпечення позову втратили свою актуальність.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що підстави, за яких застосовано заходи забезпечення позову, відпали, у зв`язку з чим вважає, що заходи забезпечення позову застосовані у цій справі слід скасувати.

На підставі викладеного, керуючись ст. 157, 248 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання Міністерства юстиції України про скасування заходів забезпечення позову в справі за позовом Міністерства юстиції України до ОСОБА_1 , треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції» - задовольнити.

Скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Вищого антикорупційного суду від 17.02.2023 р. у адміністративній справі №991/1396/23.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та з цього дня підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного протягом п`ятнадцяти днів з дня складення її повного тексту.

Повний текст ухвали складено 29.11.2023 р.

Головуючий суддя: Кравчук О.О.

Судді Білоус І.О.

Крук Є.В.

СудВищий антикорупційний суд
Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115342826
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —991/1396/23

Ухвала від 29.11.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

Рішення від 27.02.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

Ухвала від 17.02.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

Ухвала від 17.02.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні