Ухвала
від 21.11.2023 по справі 759/15587/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/5574/2023 Слідчий суддя в 1-ї інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 157 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер справи: 759/15587/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2023року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого суддіОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

підозрюваного ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу захисника ОСОБА_7 , з внесеними останньою доповненнями до неї, в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 22 серпня 2023 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СВ Святошинського УП ГУ НП у місті Києві ОСОБА_9 , яке погоджене із прокурором Святошинської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_10 , і відсторонено від посади директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777) строком на 60 днів

ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області, громадянина України, з вищою освітою, який працює на посаді директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777), зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Згідно з ухвалою слідчого судді, відсторонення ОСОБА_8 від займаної ним посади директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777) обґрунтовується тим, що він, перебуваючи на вказаній посаді, може знищити або підробити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, а також незаконно впливати на свідків та інших учасників у цьому кримінальному провадженні.

Не погоджуючись з таким рішенням, захисник ОСОБА_7 подала в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 апеляційну скаргу, з доповненнями до неї, в якій, вважаючи ухвалу слідчого судді незаконною, просить її скасувати і постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого про відсторонення ОСОБА_8 від посади. Зокрема, автор апеляції стверджує, що під час розгляду клопотання не були доведені обставини, передбачені ч. 1 ст. 157 КПК України.

На думку апелянта, ризики, які передбачені ст. 177 КПК України, є недоведеними, а повідомлена ОСОБА_8 підозра у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення - необґрунтованою.

Крім того, захисник звертає увагу, що відсторонення ОСОБА_8 від посади призведе до неможливості виконання посадових обов`язків директором, а це порушить роботу інтернату та буде мати негативні наслідки для підопічних, яких близько 700 осіб, а також суттєво вплине на матеріальний стан підозрюваного.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення захисника і підозрюваного, які підтримали апеляційну скаргу, з доповненнями до неї, та просили її задовольнити, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги і просив ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга захисника ОСОБА_7 , з внесеними останньою доповненнями до неї, в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Для вирішення питання про відсторонення від посади у відповідності до вимог закону слідчий суддя зобов`язаний перевірити, чи подано слідчим клопотання із додержанням вимог закону і врахувати наявність правової підстави для відсторонення від посади, достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення, та наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Зазначені вимоги слідчим суддею при розгляді клопотання слідчого про відсторонення ОСОБА_8 від посади директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777) були дотримані.

Зокрема, як вбачається з матеріалів провадження, СВ Святошинського УП ГУ НП у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022100080003351, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29 листопада 2022 року за підозрою ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Відповідно до наказу Головного управління соціального захисту населення Київської міської державної адміністрації № 211 від 24 червня 2003 року, ОСОБА_8 призначено на посаду директора Святошинського психоневрологічного інтернату з 02 липня 2003 року за переведенням із головного управління соціального захисту населення Київської міської державної адміністрації.

17 серпня 2023 року ОСОБА_8 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

18 серпня 2023 року (клопотання датоване 17 серпня 2023 року) слідчий відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СВ Святошинського УП ГУ НП у місті Києві ОСОБА_9 , за погодженням із прокурором Святошинської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_10 ,звернувся до Святошинського районного суду міста Києва з клопотанням про відсторонення ОСОБА_8 від займаної посади директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777) строком на 60 діб. Це клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_8 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, і, перебуваючи на займаній посаді, може знищити або підробити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, а також вчинити інші кримінальні правопорушення.

22 серпня 2023 року ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва вказане клопотання слідчого було задоволено та відсторонено ОСОБА_8 від посади директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777) строком на 60 діб.

Органи досудового розслідування привели в клопотанні докази, що ОСОБА_8 , зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом завищення обсягів виконаних робіт, використаних матеріалів та обладнання, діючи з корисливих мотивів в умовах воєнного стану, розтратив грошові кошти на суму 80487 гривень 41 копійку.

Таким чином, слідчим суддею правильно встановлено наявність достатніх підстав вважати обґрунтованою підозру у вчиненні ОСОБА_8 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Оцінюючи зазначені у клопотанні слідчого доводи щодо наявності правових підстав для відсторонення ОСОБА_8 від посади директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777), слідчий суддя також врахував ті обставини, що, перебуваючи на вказаній посаді, підозрюваний ОСОБА_8 може знищити або підробити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, а також незаконно впливати на свідків та інших учасників у цьому кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене та з огляду на конкретні обставини кримінального провадження, міцність соціальних зв`язків підозрюваного за місцем його роботи і постійного проживання, а також наслідки відсторонення підозрюваного від посади для інших осіб, колегія суддів вважає, що перебування ОСОБА_8 на посаді директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777) до визначеного слідчим суддею часу є неможливим з огляду на необхідність забезпечення повного та об`єктивного досудового розслідування.

За наявності таких даних колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності з вимогами ст. ст. 154 - 157 КПК України, вирішив питання про відсторонення ОСОБА_8 від займаної посади директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777), а тому доводи захисника ОСОБА_7 , які викладені в її апеляційній скарзі та доповненнях до неї стосовно відсутності підстав для відсторонення підозрюваного від посади, слід визнати непереконливими.

Порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Враховуючи наведене вище, колегія суддів приходить до висновку, що оскаржувана ухвала слідчого судді є законною і обґрунтованою, у зв`язку з чим її необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу захисника ОСОБА_7 , з внесеними останньою доповненнями до неї, в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 - без задоволення.

Керуючись ст. ст. 154 - 157, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 22 серпня 2023 року, якою задоволено клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СВ Святошинського УП ГУ НП у місті Києві ОСОБА_9 , погоджене із прокурором Святошинської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_10 , і відсторонено від посади директора Святошинського психоневрологічного інтернату (ідентифікаційний код 03188777) строком на 60 днів ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , - залишити без змін, а апеляційну скаргу захисника ОСОБА_7 , з внесеними останньою доповненнями до неї, в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 - залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115346327
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/15587/23

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І. С.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І. С.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні