Ухвала
від 27.11.2023 по справі 453/1417/23
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/1417/23

№ провадження 6/453/13/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 листопада 2023 року Сколівський районний суд Львівської області

у складі: головуючого судді Ясінського Ю.Є.,

секретаря судового засідання Гринюк Л.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Сколе Львівської області заяву ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи Сколівський ВДВС у Стрийському районі Львівській області про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України,-

встановив:

17. 08.2023 року заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про скасування тимчасового обмеження у виїзду за межі України.

Заяву мотивує тим, що ухвалою Сколівського районного суду Львівської області від 25.04.2013 року її було обмежено у праві виїзду за межі України. Підставою зазначеного рішення було існування боргу перед ПФ України. На даний час заборгованість погашена. На виконанні у Сколівському ВДВС у Стрийському районі Львівській області щодо неї відсутні виконавчі провадження, що підтверджується Листом №25.18-14/11643 від 10.08.2023 року. На підставі наведеного та враховуючи те, що виконавче провадження закінчено, просить суд задовольнити її заяву та скасувати тимчасове обмеження, накладене судовим рішенням.

24.08.2023 року ухвалою суду заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду.

До початку судового засідання заявник ОСОБА_1 подала до суду заяву (вх.№ 6508 від 27.11.2023 року), про розгляд справи у її відсутності. Просить суд скасувати тимчасове обмеження у виїзді за межі України.

Заінтересована особа Сколівського відділу державної виконавчої служби Стрийському районі Львівській області в судове засідання не з`явилась, належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи.

Відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає зазначену заяву обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що 25.04.2013 року ухвалою Сколівського районного суду Львівської області у справі №453/580/13-ц задоволено подання Сколівського районного управління юстиції Львівської області, тимчасово обмежено у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 , до виконання зобов`язання, покладеного на неї вимогою УПФ України у Сколівському районі Львівської області.

Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначені у Законі України «Про виконавче провадження».

За змістом п.19 ч.3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника-фізичної особи або керівника боржника-юридичної особи за межі України - до виконання зобов`язань за рішенням.

Виходячи з викладеного, законом встановлено можливість тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявності факту невиконання зобов`язань, а при ухиленні боржника від їх виконання. Право державного виконавця на звернення з поданням до суду про тимчасове обмеження права виїзду за межі України виникає винятково у випадку доведення фактів умисного ухилення боржника від виконання покладених на нього рішенням суду зобов`язань.

Під ухиленням боржника від виконання зобов`язань, покладених рішенням суду, слід розуміти будь-які свідомі діяння (дії або бездіяльність) боржника, спрямовані на невиконання відповідного обов`язку у виконавчому провадженні, коли виконати цей обов`язок у нього є всі реальні можливості і цьому не заважають будь-які незалежні від нього об`єктивні обставини.

Поряд з цим, про ухилення боржника від виконання покладених на нього рішенням обов`язків у виконавчому провадженні може свідчити невиконання ним своїх обов`язків, передбачених ч. 6 ст.12 Закону України «Про виконавче провадження», зокрема, утримання від вчинення дій, які унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення; не надання у строк, встановлений державним виконавцем, достовірних відомостей про свої доходи та майно, у тому числі про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки у банках чи інших фінансових установах; своєчасна явка за викликом державного виконавця; письмове повідомлення державному виконавцю про майно, що перебуває в заставі або в інших осіб, а також про кошти та майно, належні боржникові від інших осіб.

Відповідно до Постанови Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ № 6 від 07.02.2014 року, виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Крім цього, судом встановлено, що на виконанні у відділі ДВС Сколівського РУЮ перебувала вимога УПФ України у Сколівському районі Львівської області про стягнення з ОСОБА_1 боргу у розмірі 4180 грн. 30 коп. 15.05.2012 року відділом ДВС Сколівського РУЮ винесено постанову про відкриття виконавчого провадження.

04.08.2023 року уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону ОСОБА_2 прийнято рішення про відмову у перетині державного кордону на виїзд з України громадянину України ОСОБА_3 у зв`язку з наявністю в базі даних Державної прикордонної служби України ухвали Сколівського районного суду Львівської області від 25.04.2013 року.

Відповідно до листа начальника Сколівського відділу державної виконавчої служби у Стрийському районі Львівської області Лідії Баб`як від 10.08.2023 року за №25.18-14/11643 вбачається, що згідно бази даних АСВП у відділі станом на 10.08.2023 року не перебувають виконавчі провадження стороною по яких є ОСОБА_1 .

Відповідно до ч.5 ст. 441 ЦПК України, суд може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника.

Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Закон України від 21січня 1994року «Пропорядок виїзду з Україниі в`їздув Україну громадян України»регулює порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в`їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначає випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України і встановлює порядок розв`язання спорів у цій сфері.

Відповідно до п. 2 ст. 6 вище вказаного Закону підставою для тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон є наявність невиконаних зобов`язань, але лише до моменту виконання зобов`язань, або розв`язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов`язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України.

Як зазначено в ст. 2 Протоколу № 4 доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод(далі Конвенція), який гарантує деякі права і свободи, не передбачені в Конвенції та у Першому протоколі до неї, кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров`я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Враховуючи вище наведене, суд вважає що підстави у тимчасовій забороні у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 , відпали.

Керуючись ст.ст. 260, 261, 353, 354, 441 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Скасувати тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , встановлене згідно ухвали Сколівського районного суду Львівської області від 25.04.2013 року (справа №453/580/13-ц, провадження 6/453/14/13).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ю.Є. Ясінський

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115356054
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України

Судовий реєстр по справі —453/1417/23

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні