Рішення
від 04.12.2023 по справі 289/2692/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/2692/23

Номер провадження 2/289/699/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.12.2023 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі: головуючого судді Мельника О.В., за участю секретаря судового засідання Галькевич Ю.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (місце знаходження / місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Верлоцького старостинського округу Радомишльської міської ради (місце знаходження/ місце проживання: вул. Центральна, буд. 3, с. Верлок, Житомирський р-н., Житомирська обл., 12252) про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду із позовом та просить визнати за нею після смерті матері право на земельну частку (пай).

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мама, ОСОБА_2 , яка за життя була включена до списку пайовиків на отримання сертифікатів на земельні частки (паї) площею 3,5500 га умовно кадастрових гектарів із земель реформованого КСП «Нива» м. Радомишль за № 44, але сертифікат вона не отримувала, а також, відповідно , не отримувала Державного акту на землю.

Позивачка подала заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори, на підставі якої нотаріусом було заведено спадкову справу, але в отриманні свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів, а саме: оригіналу сертифікату на земельну частку (пай).

Тому, вона просить суд визнати за нею в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на земельну частку (пай) із земель реформованого КСП «Нива» м. Радомишль Житомирської області, розміром 3,5500 в умовних кадастрових гектарах.

Ухвалою судді від 07.11.2023 справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Позивач в судове засідання не з`явилась, у вказаній позовній заяві просила суд проводити розгляд справи без її участі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Подав заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнав, просив їх задоволити.

Розгляд справи здійснюється без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Вивчивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

За змістом ст. 3 ЦПК України, кожна особа має право на звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно положень частин 1, 2 ст. 1220, частини 1 ст. 1222, частини 3 ст. 1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, часом відкриття спадщини в такому випадку є день смерті особи. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Частинами 1, 3 ст. 1268, частиною 1 ст. 1269, частиною 1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За змістом зазначених норм прийняття особою спадщини обумовлюється або постійним проживанням спадкоємця із спадкодавцем на час відкриття спадщини, або, в разі відсутності наведених вище обставин - поданням до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини у визначений ч. 1 ст. 1270 ЦК України строк.

Відповідно до 18_07_10/pravo1/T030899.html?pravo=1#13">ст. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) є сертифікат на право на земельну частку (пай), рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до ч. 3 pravo=1">Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва», встановлено, що право на земельну частку (пай) може бути об`єктом купівлі-продажу, дарування, міни, успадкування, застави. Документи, що підтверджують право особи спадкоємця є сертифікат на право на земельну частку (пай) спадкодавця, який є правовстановлюючим документом, виданий районною (міською) адміністрацією, що засвідчує наявність у її власника лише однієї правомочності - права розпорядження земельною часткою (паєм), а не право власності, яке виражається у володінні, користуванні та розпорядженні. Тому, коли спадкодавець був наділений лише правом на земельну частку (пай), а не правом власності, то і до спадкоємця переходить лише право на земельну частку (пай), а не право власності.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 05.06.2003 року № 899-IV право на земельну частку (пай) мають громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом. Право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Вищим Спеціалізованим Судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своєму листі № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» роз`яснено, що у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування. Оскільки спір про визнання права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення є спором про спадкування, належним відповідачем у зазначених спорах є спадкоємці, які прийняли спадщину, а у випадку їх відсутності - відповідна територіальна громада в особі сільської, селищної ради.

З роз`яснень п. 23 Постанови № 7 Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» вбачається, що при наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно зі ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що також підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 , яке видане повторно Радомишльським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) 05 жовтня 2023 року.

Родинні відносини позивача із спадкодавцем підтверджуються Свідоцтвом про народження яке видане повторно Радомишльським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) серії НОМЕР_2 від 05.10.2023 року, відповідно до якого батьками позивачки ОСОБА_3 є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Копія свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 від 12.02.1967 року підтверджує факт зміни прізвища позивачки з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 » в зв`язку з укладенням шлюбу.

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00041702006 від 05.10.2023 року вбачається, що 21.03.1957 року між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 було зареєстровано шлюб, та обрано прізвище після державної реєстрації шлюбу Скаржанівська.

З витягу реєстрації в Спадковому реєстрі за № 74551956 від 31.10.2023 року вбачається, що після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа за номером 98/2023.

В довідці Верлоцького старостинського округу Радомишльської міської ради Житомирського району Житомирської області від 20.09.2023 за № 319 зазначено, що згідно списку громадян Верлоцької сільської ради (на даний час Верлоцький старостинський округ), які включені в списки на отримання сертифікатів на земельні частки (паї) із земель реформованого КСП « Нива» м. Радомишль Житомирської області, ОСОБА_2 рахується в списках за № 44.

Відповідно до копії списку пенсіонерів приватного-колективного сільськогосподарського підприємства «Нива», які включені для обчислення середньої земельної частки, ОСОБА_2 рахується в списках за № 44.

В довідці Верлоцького старостинського округу Радомишльської міської ради Житомирського району Житомирської області від 10.10.2023 за № 331 зазначено, що згідно списків працівників приватного-колективного сільськогосподарського підприємства «Нива» м. Радомишль, Житомирської області для визначення середньої земельної частки по Радомишльській міській раді Верлоцького старостинського округу ОСОБА_2 має земельну ділянку (пай) під № 25/12 площею - 3,5500 га рілля.

Постановою приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу за № 251/02-31 від 31.10.2023 року відмовлено ОСОБА_1 , яка прийняла спадщину шляхом вступу у фактичне володіння та управління спадковим майном, в отримані свідоцтва про право на земельну частку (пай) після смерті матері ОСОБА_2 , у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів, а саме: оригіналу сертифікату на земельну частку (пай).

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про наявність належних правових підстав для визнання права власності позивачу на оспорювану земельну ділянку, а відтак позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 200, 259, 263-265, 268 ЦПК України, ст. ст. 1216, 1217, 1221-1223, 1258, 1261, 1268-1270 ЦК України, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , право власності на земельну частку (пай) із земель реформованого КСП «Нива» м. Радомишль Житомирської області розміром 3,5500 в умовних кадастрових гектарах, що належало її матері, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О. В. Мельник

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115357510
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —289/2692/23

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні