Ухвала
від 28.11.2023 по справі 757/54221/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/54221/23-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 листопада 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання слідчого слідчої групи у кримінальному провадженні № 12023000000001320 старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області майора поліції ОСОБА_3 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

27.11.2023 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого слідчої групи у кримінальному провадженні № 12023000000001320 старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області майора поліції ОСОБА_3 , за погодженням з заступником начальника другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12023000000001320 від 17.07.2023 про накладення арешту на майно, яке було тимчасово вилучене під час затримання ОСОБА_5 та проведення обшуку її автомобіля.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

28 листопада 2023 року, до початку розгляду клопотання, стороною кримінального провадження, слідчим через канцелярію суду подане клопотання про розгляд клопотання у його відсутність, також, слідчим у заяві зазначено, що клопотання підтримує в повному обсязі, із підстав, наведених у ньому та просить слідчого суддю задовольнити вказане клопотання.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Частиною 1 статті 172 КПК України передбачено окрім іншого, що неприбуття слідчого, прокурора у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, надходжу до наступних висновків.

Обґрунтовуючи вказане клопотання слідчий вважає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023000000001320 від 17.07.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

Досудове розслідування розпочате за матеріалами Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України з яких встановлено, що впродовж 2023 року громадяни України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та інші особи з числа працівників ТЦК та СП, діючи за попередньою змовою між собою, з корисливих мотивів, здійснюють незаконне переправлення військовозобов`язаних осіб через державний кордон України, попередньо сприяючи їх незаконній відстрочці від призову чи незаконному зняттю з військового обліку.

В подальшому під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 знаючи порядок перетину державного кордону України (виїзду з України) під час дії на її території правового режиму воєнного стану та проведення загальної мобілізації за довідками ВЛК та документами про встановлення інвалідності, порядок оформлення вищезгаданих підтверджуючих документів, а також за участі невстановлених досудовим розслідуванням осіб, уповноважених на їх складання та видачу, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не раніше 24.02.2022 та у невстановленому місці вирішили стати на злочинний шлях та домовилися надавати за грошову винагороду послуги з незаконного переправлення військовозобов`язаних осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років через державний кордон України, а також керівництво та сприяння таким діям.

Після цього вказані особи у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не раніше 24.02.2022 та у невстановленому місці обумовили між собою план своєї злочинної діяльності, роль та функції кожного зі співучасників та порядок залучення кожного з них на різних етапах вчинення кримінального правопорушення.

Заздалегідь обумовлений план полягав у поетапному вчиненні наступних кримінально протиправних дій:

1. Підшукуванні військовозобов`язаних чоловіків віком від 18 до 60 років, які не хочуть бути призваними до військової служби під час мобілізації і мають на меті покинути межі України для їх подальшого незаконного переправлення через державний кордон України, а в разі самостійного звернення таких чоловіків до членів цієї групи наданні послуг з організації та сприяння незаконному переправленню військовозобов`язаних осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років через державний кордон України шляхом:

- керівництво та сприяння попереднього виготовлення підроблених документів про наявність у таких осіб хвороб, які згідно Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві (Додаток 1 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України № 402 від 14.08.2008) дають підстави для визнання таких чоловіків тимчасово непридатними чи непридатними до військової служби,

- або ж керівництво та сприяння оформлення підроблених документів про встановлення інвалідності в порядку, визначеному законами України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», постановами Кабінету Міністрів України № 1317 від 03.12.2009 «Питання медико-соціальної експертизи», № 10 від 21.01.2015 «Про затвердження переліку анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду», № 225 від 08.03.2022 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» та наказом Міністерства охорони здоров`я України № 561 від 05.09.2011 «Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності».

2. Оформленні через невстановлених досудовим розслідуванням осіб підтверджуючих документів, які згідно Закону № 3857-XII та Правил № 57 від 27.01.1995 дають підстави для виїзду військовозобов`язаних осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років за межі України в період дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації.

3. Безпосередньому переправленні зазначених осіб через державний кордон України з залученням невстановлених таксистів служби таксі «Taxi Red» чи інших служб таксі, які не були обізнаними у злорчинних намірах описаної групи осіб.

Згідно заздалегідь розподілених функцій ОСОБА_6 :

- здійснює пошук військовозобов`язаних чоловіків віком від 18 до 60 років, які не хочуть бути призваними до військової служби під час мобілізації і мають на меті покинути межі України, а в разі самостійного звернення до нього таких чоловіків підтверджує можливість їх незаконного переправлення через державний кордон України;

- описує способи незаконного переправлення зазначених чоловіків через державний кордон України та надає поради щодо найбільш ефективних;

- описує загальний порядок підробки документів, які надають підстави для виїзду за кордон;

- повідомляє особам орієнтовну вартість зазначених послуг;

- в разі погодження клієнтом вказаних умов та вибору відповідного механізму його переправлення через державний кордон України контактує указаних осіб з ОСОБА_7 ;

- в процесі та за результатами оформлення підроблених документів, необхідних для переправлення особи через держаний кордон України за окрему грошову винагороду надає послуги з перевезення до заздалегідь визначених пунктів пропуску на державному кордоні України, та/або до інших учасників вказаної групи;

- в разі оплати клієнтом зазначеної послуги отримує частину від її вартості.

ОСОБА_7 у свою чергу, після погодження клієнтом усіх запропонованих ОСОБА_6 умов:

- координує дії ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , надаває їм вказівки щодо правил поведінки та спілкування з клієнтами, передаває через нього інформацію клієнту щодо можливих схем його незаконного переправлення через державний кордон України, призначає зустрічі з клієнтами, підшукує та залучає інших співучасників кримінального правопорушення, через яких можна було б підробити офіційні документи, які надали б право для виїзду за кордон;

- зустрічається з клієнтом та детально описує способи незаконного переправлення зазначених чоловіків через державний кордон України, або ж повідомляє ці деталі через ОСОБА_6 та ОСОБА_5 ;

- залежно від обраної підстави виїзду за кордон детально описує загальний порядок складання документів, які надають підстави для виїзду за кордон та залучає відповідних співучасників, зокрема ОСОБА_5 ;

- залежно від обраної підстави виїзду за кордон, повідомляє особам точну вартість зазначених послуг особисто, чи через ОСОБА_6 або ОСОБА_5 , а також отримує ці кошти та розподіляє між учасниками групи;

- за результатами підроблення підтверджуючих документів, які дають підстави для виїзду за межі України, забезпечує незаконне переправлення клієнтів через державний кордон України з залученням таксистів служби «Taxi Red» чи інших служб таксі.

В разі обрання клієнтом мехінізму його переправлення через державний кордон України на підставі підроблених документів ВЛК про його тимчасову непридатність чи непридатність до військової служби, ОСОБА_7 залучає до вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_5 , яка маючи невстановлених досудовим розслідуванням знайомих серед працівників ТЦК та СП та членів військово-лікарських комісій на території Одеської області, які уповноважені на складання документів, які дають підстави для виїзду за межі України під час дії правового режиму воєнного стану та загальної мобілізації, згідно заздалегідь розподілених функцій:

- організовує оформлення таких документів, шляхом залучення невстановлених досудовим розслідуванням працівників ТЦК та СП, членів військово-лікарських комісій, уповноважених на складання документів, які дають право для виїзду за межі України під час дії правового режиму воєнного стану та загальної мобілізації;

- отримує від ОСОБА_7 свою частку від загальної вартості сплаченої клієнтом послуги, а також грошові кошти, для їх подальшої передачі невстановленим досудовим розслідуванням працівникам ТЦК та СП, членів військово-лікарських комісій, які уповноважені на складання документів, які дають підстави для виїзду за межі України під час дії правового режиму воєнного стану та загальної мобілізації, або ж самостійно отримує грошові кошти від клієнта.

В подальшому встановлено, що у період з 12:28 по 12:38 23.09.2023 ОСОБА_8 використовуючи мобільний телефон з абонентським номером НОМЕР_1 здійснив декілька телефонних дзвінків на мобільний телефон ОСОБА_6 з абонентським номером НОМЕР_2 та повідомив про необхідність виїзду за межі України й попросив надати йому допомогу в оформленні всіх необхідних документів.

В телефонній розмові ОСОБА_6 повідомив про можливість незаконного переправлення ОСОБА_8 через державний кордон України в Республіку Молдова через один з пунктів пропуску, що розташований в Одеській області за 7500 доларів США; перелічив основні документи, які надають підстави для виїзду за кордон та описав строки їх оформлення та фактичний порядок отримання, який включає необхідність оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи, проходження медичного огляду та отримання відповідного «дозволу з військкомату»; пообіцяв повне сприяння та супроводження ОСОБА_8 при оформленні зазначених документів та безпосередньо під час перетину ним державного кордону України з Республікою Молдова у визначеному пункті пропуску.

Після вказаної розмови, ОСОБА_8 26.09.2023 залучено до конфіденційного співробітництва та проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Так, під час зустрічі ОСОБА_8 з ОСОБА_6 , яка відбулася в період з 10:47 по 11:08 год. 28.09.2023 біля будинку № 12/37 за адресою: м. Київ, вул. Братства Тарасівців (Декабристів), ОСОБА_6 надав поради щодо незаконного перепревлення ОСОБА_8 через державний кордон України, зокрема:

- повторно описав схему переправлення військовозобов`язаних чоловіків через державний кордон України, яка полягає в оформленні завідомо неправдивих документів про стан здоров`я та наявність хвороб, на підставі яких цих чоловіків виключають з військового обліку та визнають непридатними до військової служби. Повідомив, що зазначена схема включає в себе:

- необхідність прибуття та перебування в м. Одеса;

- наявність паспорта громадянина України та двох фотографій для особової справи та довідки внутрішньо переміщеної особи;

- оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи;

- необхідність відвідування ТЦК та СП (військового комісаріату) в супроводженні невстановлених досудовим розслідуванням знайомих ОСОБА_6 для оформлення там необхідних документів;

- проходження медичного огляду (мед.комісії), за результатами якого буде прийняте рішення про непридатність ОСОБА_8 до військової служби у військовий час за станом здоров`я, попри його гарне здоров`я;

- повторне відвідування в супроводженні невстановлених досудовим розслідуванням знайомих ОСОБА_6 . ТЦК та СП (військового комісаріату) для отримання документів, які надають право виїзду з України під час дії правового режиму воєнного стану та проведення загальної мобілізації;

- виїзд за межі України в супроводженні невстановлених досудовим розслідуванням знайомих ОСОБА_6 , через знайомих прикордонників;

- повідомив, що оформленням всіх документів займаються його знайомі з Одеси;

- повідомив вартість послуг з оформлення вищеописаних підроблених документів та переправлення осіб через державний кордон, яка складає 7500 доларів США;

- повідомив, що оформлення всіх необхідних документів для виїзду за кордон займе 8-10 днів;

- перелічив документи, які необхідно мати для початку оформлення документів для виїзду за кордон: паспорт громадянина України, ідентифікаційний код та фотографії для особових справ;

- описав інші схеми переправлення військовозобов`язаних чоловіків призовного віку через державний кордон України, а саме:

- Шляхом внесення до державного бюджету гарантованого платежу в сумі 200 000 гривень. Однак вказаний варіант передбачає необхідність повернення в Україну;

- Шляхом протиправного переправлення державного поза пунктом пропуску неподалік населеного пункту Могилів-Подільський через річку. Вартість такої послуги складає 1500 доларів США, однак такий спосіб перетину державного кордону України є успішним тільки у 20 % випадків;

- Шляхом протиправного перетину державного кордону через пункти пропуску, однак без відповідних документів у причепах вантажних автомобілів. Вартість такої послуги складає 5000 доларів США, а її успішність 50 %.

- Шляхом отримання кваліфікаційних документів моряків від 2500 до 50000 доларів США.

Того ж дня об 11 год. 10 хв. ОСОБА_6 зателефонував ОСОБА_7 і повідомив про зацікавленість ОСОБА_8 у виїзді за межі України, що послугувало для ОСОБА_7 підставою розпочати організаційні дії з незаконного переправлення клієнта через державний кордон України з попереднім підробленням офіційних документів, які дають право виїзду за кордон.

З цією метою, ОСОБА_7 у період з 28.09.2023 по 14.11.2023 по телефону координував дії ОСОБА_6 , надавав вказівки щодо правил його поведінки та спілкування з ОСОБА_8 , передавав через нього інформацію ОСОБА_8 щодо можливих схем його незаконного переправлення через державний кордон України, призначав зустрічі з ОСОБА_8 , самостійно зустрічався з ОСОБА_6 з указаних питань, підшукував інших співучасників кримінального правопорушення, через яких можна було б підробити офіційні документи, які надали б право для виїзду за кордон, за результатами чого у період з 28.09.2023 по 09.11.2023 залучив до вчинення вказаного кримінального правопорушення ОСОБА_5 , яка згідно їхнього плану повинна була дізнатися у своїх знайомих невстановлених досудовим розслідуванням осіб, уповноважених на складання та видачу офіційних документів, які дають право для виїзду за межі України про можливість оформлення таких документів для ОСОБА_8 та актуальну вартість зазначеної послуги, та в подальшому за грошову винагороду організувати підробку таких документів на ім`я ОСОБА_8 з метою його незаконного переправлення через державний кордон України; під виглядом надання порад та юридичних консультацій зустрітися з ОСОБА_8 та описати механізм його переправлення через державний кордон України.

В цей же період, а саме 29.09.2023 та 16.10.2023 ОСОБА_6 повідомив ОСОБА_8 по телефону про необхідність безпосередньої зустрічі з його знайомими з Одеси для обговорення всіх деталей його незаконного переправлення через державний кордон України, погодження умов співпраці, за організацію якої необхідно сплатити 300 доларів США, які начебто будуть використані в якості оплати за витрачений час цих знайомих та для отримання характеризуючих даних про нього.

Далі, у період з 16 год. 56 хв. по 17 год. 27 хв. 19.10.2023 ОСОБА_6 повідомив ОСОБА_8 по телефону про необхідність надсилання йому в програмі «Telegram» фотографій своїх документів для здійснення за ними перевірки особи, а також перерахування на його банківську картку № НОМЕР_3 грошових коштів у сумі 11400 гривень (еквівалент 300 доларів США), що є необхідною умовою для організації згаданої зустрічі та обговорення деталей його переправлення через державний кордон України.

На виконання зазначеного прохання, ОСОБА_8 діючи в рамках контролю за вчиненням злочину у період з 16 год. 53 хв. по 17 год. 44 хв. 19.10.2023 надіслав ОСОБА_6 фотографії запитуваних документів, а о 10 год. 20 хв. 20.10.2023 перерахував грошові кошти.

Пізніше, о 23 год. 15 хв. 27.10.2023 та о 10 год. 56 хв. 31.10.2023 ОСОБА_7 повідомив ОСОБА_6 про можливість незаконного переправлення ОСОБА_8 через державний кордон України на підставі підроблених офіційних документів про інвалідність, роз`яснив йому механізм та строки оформлення зазначених документів про інвалідність, порядок його переправлення через державний кордон України на підставі цих документів, та надав йому усну вказівку схилити ОСОБА_8 погодитися на цей варіант.

Згідно роз`яснень ОСОБА_7 , оформлення для ОСОБА_8 інвалідності передбачає:

- оформлення для нього всіх документів через визначену лікарню на території Одеської області впродовж трьох місяців;

- необхідність оформлення в Одесі статусу внутрішньо переміщеної особи;

- формальне проходження, протягом не менш ніж 21 дня, стаціонарного лікування за фіктивним діагнозом у визначеній лікарні;

- необхідність подальших явок на прийом до лікарів, з метою констатації погіршення стану здоров`я клієнта;

- подальше оформлення інвалідності на певний строк з можливістю його продовження;

- отримання відповідних соціальних виплат у звязку з інвалідністю;

- безперешкодний виїзду з України на підставі складених документів.

На виконання зазначеної вказівки, ОСОБА_6 31.10.2023 повідомив ОСОБА_8 по телефону про зазначену схему його незаконного переправлення через державний кордон України, переказав описаний ОСОБА_7 механізм оформлення відповідних підтверджуючих документів, однак

ОСОБА_8 відмовився від зазначеного варіанту на користь швидшого та пов`язаного з оформленням відповідних документів про непридатність до військової служби в ТЦК та СП, про що ОСОБА_6 того ж дня повідомив ОСОБА_7 , а той ОСОБА_5 . Вказане повідомлення ОСОБА_7 послугувало для ОСОБА_5 підставою розпочати вищезазначені організаційні дії, які передбачені заздалегідь обумовленим планом та розподіленими функціями.

Після цього ОСОБА_7 ініціював через ОСОБА_6 зустріч з ОСОБА_8 в м. Одеса для обговорення всіх деталей його незаконного переправлення через державний кордон України, та надання порад останньому щодо такого переправлення та запросив на зустріч ОСОБА_5 . Перевезення ОСОБА_8 з м. Києва до м. Одеси на зустріч з ОСОБА_5 здійснив ОСОБА_6 на автомобілі марки KIA K5, днз. НОМЕР_4 .

Під час указаної зустрічі, яка відбувался у період з 17 год. 28 хв. по 18 год. 00 хв. 09.11.2023 у приміщенні ресторану «Золоте Руно» за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 16 за участі ОСОБА_8 та ОСОБА_5 , остання підтвердила можливість незаконного переправленя ОСОБА_8 через державний кордон України за вказаними двома схемами, озвучила їх орієнтовну вартість та порядок дій ОСОБА_8 в разі вибору одного з запропонованих нею варіантів, розповіла про свої дії після прийняття відповідного рішення клієнтом, надала ОСОБА_8 час для вибору однієї з запропонованих схем, чим фактично сприяла наданням порад та вказівок незаконному переправленню ОСОБА_8 через державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 у період з 09.11.2023 по 13.11.2023 надала ОСОБА_6 вказівки щодо правил спілкування з ОСОБА_8 , повідомила вартість послуг з підроблення для останнього підтверджуючих докумнетів для подальшого незаконного переправлення через державний кордон України, яка склала 8500 доларів США без урахування частини ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ; описала механізм оформлення зазначених документів та подальшого переправлення ОСОБА_8 через державний кордон України.

В ході наступних телефонних розмов ОСОБА_6 та ОСОБА_8 у період з 12 год. 51 хв. 13 год 36 хв. 13.11.2023, останній повідомив, що обрав швидший варіант його переправлення через державний кордон України, а перший у свою чергу на виконання вказівки ОСОБА_5 та з відома ОСОБА_7 повідомив, що остаточна вартість цієї послуги складає 10500 доларів США, яку необхідно сплатити ОСОБА_5 , вказав строки, до яких її необхідно сплатити, а саме до 16.11.2023, а також надав вказівки щодо подальших дій ОСОБА_8 після передачі їй цих коштів, які полягали у необхідності постійного перебування клієнта в м. Одесі, чим фактично створив умови щодо необхідності повторної поїздки до м. Одеси для передачі грошових коштів, а також порадами та вказівками сприяв незаконному переправленню ОСОБА_8 через державний кордон України.

В подальшому 14.11.2023 ОСОБА_6 підтвердив ОСОБА_8 дату поїздки в м. Одесу, повідомив перелік документів, які необхідно мати з собою для оформлення відповідних документів, та повідомив, що його перевезення здійснюватиме ОСОБА_7 на своєму автомобілі.

Після цього 16.11.2023 ОСОБА_7 надав засоби, а саме власний автомобіль KIA CEED, днз. НОМЕР_5 для транспортування ОСОБА_8 з м. Києва в м. Одесу для зустрічі з ОСОБА_5 та передачі їй грошових коштів за керівництво та сприяння в незаконному переправленні останнього через державний кордон України. В дорозі ОСОБА_7 повідомив ОСОБА_8 окремі аспекти його переправлення через державний кордон України, а в подальшому супроводжував останнього на зустріч з ОСОБА_5 , місцем якої учасники групи обрали кафе « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_5 прибувши за цією адресою з 11:55 по 11:57 16.11.2023 в присутності ОСОБА_7 , отримала від ОСОБА_8 заздалегідь імітовані засоби у вигляді заздалегідь імітованих грошових коштів у сумі 10500 доларів США за керівництво та сприяння в незаконному переправленні останнього через державний кордон України, після його була затримана разом з ОСОБА_7 в порядку ст. 208 КПК України. Після цього, 16.11.2023 та 17.11.2023

ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , а також ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

З метою подальшого документування зазначеного кримінального правопорушення проведено ряд санкціонованих Печерським судом м. Києва обшуків, під час яких, окрім речей та документів, перерахованих у відповідних ухвалах, тимчасово вилучені й інші речі та документи, що мають значення для кримінального провадження, містять відомості, які можуть бути використані як доказ фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, відтак згідно зі ст. 98 КПК України є речовими доказами.

Зокрема під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_2 , виявлені та тимчасово вилучені документи моряка ОСОБА_6 , а саме:

- свідоцтва № 1346483 від 22.06.2021, № 1346402 від 22.06.2021, № 1346407 від 22.06.2021, № 1346404 від 22.06.2021, № 1346403 від 22.06.2021, № 1346410 від 22.06.2021, № 1312629 від 29.04.2021, № 00652 від 29.04.2021, № 1346408 від 22.06.2021, № 134640 від 22.06.2021, № 1346406 від 22.06.2021, № 1312629 від 29.04.2021, № 1346409 від 22.06.2021;

- свідоцтва фахівця № 00985/2021/11 від 07.06.2021, № 152 від 29.12.2016, № 9083 від 26.12.2016, № 12143 від 30.12.2016, № 3459 від 30.12.2016, № 30232 від 30.12.2016, № 152 від 29.12.2016, № 23373 від 29.12.2016, № 8654 від 28.12.2016, № 13 від 04.01.2017, № 36535 від 26.12.2016, № 6 від 04.01.2017,

- дипломи № 02502/2017/11 від 31.03.2017, № 02305/2017/11 від 29.03.2017,

- підтвердження видачі дипломів № 02502/2017/11 від 31.03.2017, № 02305/2017/11 від 29.03.2017,

- диплом бакалавра ОСОБА_6 серія НОМЕР_6 від 29.06.2018 з додатком до нього;

- диплом молодшого спеціаліста серія НОМЕР_7 від 05.07.2003 з додатком до нього В № 127422;

- свідоцтво про підвищення кваліфікації № 12сс24462403/205711 від 18.06.2021,

- посвідчення особи моряка ОСОБА_6 серія НОМЕР_8 від 01.10.2013,

- послужна картка моряка № 00426/2013/25 від 15.02.2013,

- результати тестування ОСОБА_6 на наявність алкоголю та наркотиків № 01340 від 06.08.2021,

- сертифікат серія МТ № 06095 від 06.08.2021,

- сертифікати Республіки Панама щодо підтвердження кваліфікації ОСОБА_6 №№ НОМЕР_9 , НОМЕР_10 з додатками;

- характеристики ОСОБА_6 за період роботи на сутні 8 шт.;

- два контракти ОСОБА_6 з компанією BOVICOM від 16.08.2021,

- реквізити банківського рахунку ОСОБА_6 на 2 арк.

- опитувальник ОСОБА_6 від 16.08.2023;

- банківські деталі щодо ОСОБА_6 ,

- анкети ОСОБА_6 щодо наявності документів моряка на 2 арк.,

- лист запрошення моряка ОСОБА_6 ,

- суднова роль ОСОБА_6 .

Факт наявності зазначених документів у ОСОБА_6 у сукупності з тим, що одна з описаних них незаконного переправлення осіб через державний кордон України, передбачає виготовлення та отримання клієнтами підроблених кваліфікаційних документів моряків, може вказувати на неправдивість чи підробку і вилучених документів. В іншому ж випадку доведення правдивості дійсності вилучених документів вказуватиме на повну обізнаність ОСОБА_6 у механізмі переправлення осіб через державний кордон України, який він описував своїм клієнтам.

Під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_3 , виявлені та тимчасово вилучені:

- печатки ПП «МАНЕНА» (код ЄДРПОУ 34025049), ТОВ «УЙГАР ТЕКСТИЛЬ» (код ЄДРПОУ 35697356), ТОВ «КТС ЛОГІСТИК УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 45192601), ТОВ «Туристична компанія «Хот Тревел Тур» (код ЄДРПОУ 44448892), ТОВ «Євразія Інвестмент» Код ЄДРПОУ 41426739, ТОВ «МАРАМ» (код ЄДРПОУ 37680449), ТОВ «МІРТУА КОММЕРС» (код ЄДРПОУ 41737967), ТОВ «КІОЛАЙН» (код ЄДРПОУ 43031566);

- грошові кошти в сумі: 1150 доларів США, 100 чеських крон, 620 Євро.

Під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_4 , виявлений та тимчасово вилучений

- рахунок-фактура № 1 від 17.11.2023 на 1 арк., про надання пасажирських послуг на суму 6505 грн, виписана ФОП ОСОБА_6 , платник Представництво Нонвайелент Пісфорс Інтернешнл в Україні (код 26635776).

Документи, а також конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваними та третіми особами таким майном є протоколи обшуків, під час проведення яких встановлено, що описані у цьому клопотанні документи, що вилучені за адресою: АДРЕСА_2 належать ОСОБА_6 . Печатки, що вилучені за адресою: АДРЕСА_3 належать відповідним юридичним особам та знаходяться у володінні ОСОБА_5 , а грошові кошти - у володінні ОСОБА_5 та її чоловіка ОСОБА_9 . Документ, що вилучений за адресою: АДРЕСА_4 , належить ОСОБА_6 та знаходиться у володінні ОСОБА_7 .

Слідчий вказує, що метою накладення арешту на вилучене майно є забезпечення збереження речових доказів та конфіскації майна як виду покарання.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: конфіскації майна як виду покарання або доходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи.

Також санкціямич.3ст.332 КК України передбачена конфіскація майна одержаного злочинним шляхом.

Згідно ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 КПК України); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 КПК України); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Також, слідчим суддею встановлено, що 17.11.2023, постановою слідчого у даному кримінальному провадженні визнано речовими доказами наступні речі та предмети, які були відшукані, виготовлені, пристосовані та використані як засоби та знаряддя вчинення кримінальних правопорушень, а також які зберегли на собі їх сліди, а саме:

- свідоцтва № 1346483 від 22.06.2021, № 1346402 від 22.06.2021, № 1346407 від 22.06.2021, № 1346404 від 22.06.2021, № 1346403 від 22.06.2021, № 1346410 від 22.06.2021, № 1312629 від 29.04.2021, № 00652 від 29.04.2021, № 1346408 від 22.06.2021, № 134640 від 22.06.2021, № 1346406 від 22.06.2021, № 1312629 від 29.04.2021, № 1346409 від 22.06.2021;

- свідоцтва фахівця № 00985/2021/11 від 07.06.2021, № 152 від 29.12.2016, № 9083 від 26.12.2016, № 12143 від 30.12.2016, № 3459 від 30.12.2016, № 30232 від 30.12.2016, № 152 від 29.12.2016, № 23373 від 29.12.2016, № 8654 від 28.12.2016, № 13 від 04.01.2017, № 36535 від 26.12.2016, № 6 від 04.01.2017,

- дипломи № 02502/2017/11 від 31.03.2017, № 02305/2017/11 від 29.03.2017,

- підтвердження видачі дипломів № 02502/2017/11 від 31.03.2017, № 02305/2017/11 від 29.03.2017,

- диплом бакалавра ОСОБА_6 серія НОМЕР_6 від 29.06.2018 з додатком до нього;

- диплом молодшого спеціаліста серія НОМЕР_7 від 05.07.2003 з додатком до нього В № 127422;

- свідоцтво про підвищення кваліфікації № 12сс24462403/205711 від 18.06.2021,

- посвідчення особи моряка ОСОБА_6 серія НОМЕР_8 від 01.10.2013,

- послужна картка моряка № 00426/2013/25 від 15.02.2013,

- результати тестування ОСОБА_6 на наявність алкоголю та наркотиків № 01340 від 06.08.2021,

- сертифікат серія МТ № 06095 від 06.08.2021,

- сертифікати Республіки Панама щодо підтвердження кваліфікації ОСОБА_6 №№ НОМЕР_9 , НОМЕР_10 з додатками;

- характеристики ОСОБА_6 за період роботи на сутні 8 шт.;

- два контракти ОСОБА_6 з компанією BOVICOM від 16.08.2021,

- реквізити банківського рахунку ОСОБА_6 на 2 арк.

- опитувальник ОСОБА_6 від 16.08.2023;

- банківські деталі щодо ОСОБА_6 ,

- анкети ОСОБА_6 щодо наявності документів моряка на 2 арк.,

- лист запрошення моряка ОСОБА_6 ,

- суднова роль ОСОБА_6

- печатки ПП «МАНЕНА» (код ЄДРПОУ 34025049), ТОВ «УЙГАР ТЕКСТИЛЬ» (код ЄДРПОУ 35697356), ТОВ «КТС ЛОГІСТИК УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 45192601), ТОВ «Туристична компанія «Хот Тревел Тур» (код ЄДРПОУ 44448892), ТОВ «Євразія Інвестмент» Код ЄДРПОУ 41426739, ТОВ «МАРАМ» (код ЄДРПОУ 37680449), ТОВ «МІРТУА КОММЕРС» (код ЄДРПОУ 41737967), ТОВ «КІОЛАЙН» (код ЄДРПОУ 43031566);

- рахунок-фактура № 1 від 17.11.2023 на 1 арк., про надання пасажирських послуг на суму 6505 грн, виписана ФОП ОСОБА_6 , платник Представництво Нонвайелент Пісфорс Інтернешнл в Україні (код 26635776).

Слідчим доведено, що вказане майно могло бути набуто кримінально протиправним шляхом та отримано внаслідок вчинення кримінального правопорушення, тобто відповідає критеріям визначеним ст. 98 КПК України, та у випадку не накладення арешту на вказане майно, це може призвести до подальшого відчуження або до інших наслідків, які можуть перешкоджати досудовому розслідуванню.

За викладених обставин, враховуючи правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням ст. ст. 170-173 КПК України, приходжу до переконання, що клопотання слідчого про накладення арешту на майно підлягає задоволенню з метою конфіскації майна, задля забезпечення дієвості та об`єктивності розслідування у вказаному кримінальному провадженні, оскільки незастосування арешту може призвести до відчуження майна.

Приходячи до такого висновку, слідчий суддя враховує й те, що в даному випадку обмеження права власності є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження станом на час прийняття рішення вимагають вжиття такого методу державного регулювання як накладення арешту. При цьому, доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження слідчим суддею не встановлено.

Таким чином, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 131, 132, 170173, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчоїгрупи укримінальному провадженні№ 12023000000001320 старшогослідчого вособливо важливихсправах відділурозслідування злочиніву сферігосподарської таслужбової діяльностіслідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті майораполіції ОСОБА_3 про арештмайна задовольнити.

Накласти арешт на майно, яке було тимчасово вилучене під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

- свідоцтва № НОМЕР_11 від 22.06.2021, № 1346402 від 22.06.2021, № 1346407 від 22.06.2021, № 1346404 від 22.06.2021, № 1346403 від 22.06.2021, № 1346410 від 22.06.2021, № 1312629 від 29.04.2021, № 00652 від 29.04.2021, № 1346408 від 22.06.2021, № 134640 від 22.06.2021, № 1346406 від 22.06.2021, № 1312629 від 29.04.2021, № 1346409 від 22.06.2021;

- свідоцтва фахівця № 00985/2021/11 від 07.06.2021, № 152 від 29.12.2016, № 9083 від 26.12.2016, № 12143 від 30.12.2016, № 3459 від 30.12.2016, № 30232 від 30.12.2016, № 152 від 29.12.2016, № 23373 від 29.12.2016, № 8654 від 28.12.2016, № 13 від 04.01.2017, № 36535 від 26.12.2016, № 6 від 04.01.2017,

- дипломи № 02502/2017/11 від 31.03.2017, № 02305/2017/11 від 29.03.2017,

- підтвердження видачі дипломів № 02502/2017/11 від 31.03.2017, № 02305/2017/11 від 29.03.2017,

- диплом бакалавра ОСОБА_6 серія НОМЕР_6 від 29.06.2018 з додатком до нього;

- диплом молодшого спеціаліста серія НОМЕР_7 від 05.07.2003 з додатком до нього В № 127422;

- свідоцтво про підвищення кваліфікації № 12сс24462403/205711 від 18.06.2021,

- посвідчення особи моряка ОСОБА_6 серія НОМЕР_8 від 01.10.2013,

- послужна картка моряка № 00426/2013/25 від 15.02.2013,

- результати тестування ОСОБА_6 на наявність алкоголю та наркотиків № 01340 від 06.08.2021,

- сертифікат серія МТ № 06095 від 06.08.2021,

- сертифікати Республіки Панама щодо підтвердження кваліфікації ОСОБА_6 №№ НОМЕР_9 , НОМЕР_10 з додатками;

- характеристики ОСОБА_6 за період роботи на сутні 8 шт.;

- два контракти ОСОБА_6 з компанією BOVICOM від 16.08.2021,

- реквізити банківського рахунку ОСОБА_6 на 2 арк.

- опитувальник ОСОБА_6 від 16.08.2023;

- банківські деталі щодо ОСОБА_6 ,

- анкети ОСОБА_6 щодо наявності документів моряка на 2 арк.,

- лист запрошення моряка ОСОБА_6 ,

- суднова роль ОСОБА_6 .

Накласти арешт на майно, яке було тимчасово вилучене під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_3 , а саме:

- печатки ПП «МАНЕНА» (код ЄДРПОУ 34025049), ТОВ «УЙГАР ТЕКСТИЛЬ» (код ЄДРПОУ 35697356), ТОВ «КТС ЛОГІСТИК УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 45192601), ТОВ «Туристична компанія «Хот Тревел Тур» (код ЄДРПОУ 44448892), ТОВ «Євразія Інвестмент» Код ЄДРПОУ 41426739, ТОВ «МАРАМ» (код ЄДРПОУ 37680449), ТОВ «МІРТУА КОММЕРС» (код ЄДРПОУ 41737967), ТОВ «КІОЛАЙН» (код ЄДРПОУ 43031566);

- грошові кошти в сумі: 1150 доларів США, 100 чеських крон, 620 Євро.

Накласти арешт на майно, яке було тимчасово вилучене під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_4 , а саме:

- рахунок-фактура № 1 від 17.11.2023 на 1 арк., про надання пасажирських послуг на суму 6505 грн, виписана ФОП ОСОБА_6 , платник Представництво Нонвайелент Пісфорс Інтернешнл в Україні (код 26635776).

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115359474
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/54221/23-к

Ухвала від 28.11.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні