Ухвала
від 30.11.2023 по справі 143/894/23
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/894/23

УХВАЛА

Іменем України

30.11.2023 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі колегії:

головуючого судді Сича С. М.,

присяжних Затоковенко Г. В., Климчука П. П.,

за участю секретаря Левченко М. О.,

розглянувши матеріали цивільної справи за заявою Комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Орган опіки та піклування - Виконавчий комітет Погребищенської міської ради, про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна,-

Встановив:

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за заявою Комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Орган опіки та піклування - Виконавчий комітет Погребищенської міської ради, про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, в якій представник установи просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над нею опіку та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її опікуном.

Ухвалою суду від 20.09.2023 року відкрито провадження у справі та постановлено її розгляд проводити в порядку окремого провадження (а.с. 37).

Представник заявника КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», будучи належним чином повідомленим про час та дату розгляду справи, в судове засідання не з`явився, проте до канцелярії суду від в.о. директора, заступника директора Катерини Якимчук надійшло клопотання про розгляд справи без участі, в якому просить розглянути справу без їхньої участі, а також підтримують клопотання про проведення судово-медичної експертизи щодо ОСОБА_2 (а.с. 61, 62).

Представник Органу опіки та піклування - виконавчого комітету Погребищенської міської ради, будучи завчасно та належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, причин неявки суду не повідомив.

Заінтересована особа ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, однак до канцелярії суду направив клопотання, в якому просить розглянути справу без його участі (а.с. 63).

Особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в судове засідання не з`явилася, проте до канцелярії суду направила клопотання про розгляд справи без участі, в якому просить суд розглянути справу без її участі, клопотання про проведення судово-медичної експертизи щодо неї підтримує (а.с. 65).

Оскільки учасники процесу в судове засідання не з`явилися, хоча про час і місце розгляду справи були повідомлені завчасно і належним чином, то відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Відповідно допункту 1частини другоїст.293ЦПК Українисуд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

03 серпня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року № 3022-IX.

Зокрема,ст.293ЦПК Українидоповнено частиною5,згідно якої у випадках, встановленихпунктами 1,9і10частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України cправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Отже, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно дост.25Закону України«Про психіатричнудопомогу» особи, яким надається психіатрична допомога, мають права і свободи громадян, передбачені Конституцією України та законами України. Обмеження їх прав і свобод допускається лише у випадках, передбаченихКонституцією України, відповідно до законів України. Особи, яким надається психіатрична допомога, можуть піклуватися про захист своїх прав та свобод особисто або через своїх представників у порядку, встановленому Цивільним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України та іншими законами України. Особи, яким надається психіатрична допомога, мають право, зокрема, на безоплатну юридичну допомогу з питань, пов`язаних з наданням їм психіатричної допомоги.

Відповідно до пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до положень частини 1 статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» визначено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: - здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; - складення документів процесуального характеру.

Враховуючи, що розгляд справ, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, та відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактичне місце проживання/перебування: АДРЕСА_1 , адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, суд відповідно до положень ч. 5 ст. 293 ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів останньої через Козятинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За змістом ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановленим цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальностіта меж судового розгляду.

Відповідно до ч. 4ст. 294 ЦПК Українисправи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст.43ЦПК України учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Згідно ч. 1 ст.128ЦПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.223ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

Статтею 44 ЦПК України передбачено, що учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватись процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно зі ст.258 ЦПК Українипитання про відкладення розгляду справи вирішується судом шляхом постановлення ухвали.

Аналізуючи матеріали справи, враховуючи те, що особиста явка представника заявника, заінтересованих осіб та особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, має істотне значення для розгляду справи по суті, для надання особистих пояснень по справі та з`ясування фактичних обставин, суд приходить до висновку про те, що явку вказаних учасників справи в судове засідання слід визнати обов`язковою.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 43, 128, 223, ч. 5 ст. 293, ч. 1 ст. 299, ст.ст.258,260,261 ЦПК України,суд,-

Ухвалив:

Залучити адвоката через Козятинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги для участі в цивільній справі № 143/894/23 за заявою Комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Орган опіки та піклування - Виконавчий комітет Погребищенської міської ради, про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, з метою представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактичне місце проживання/перебування: АДРЕСА_1 .

Козятинському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити участь адвоката в судовому засіданні у даній цивільній справі, яке відбудеться об 11 год. 15 хв. 16 січня 2024 року.

Копію даної ухвали негайно направити для виконання до Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (вул. Героїв Майдану, 32, м. Козятин, Вінницька область, 22100).

Визнати обов`язковою явку в судове засідання представника заявника КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», заінтересованих осіб: ОСОБА_1 , представника Органу опіки та піклування - Виконавчого комітету Погребищенської міської ради та особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , для дачі особистих пояснень.

Про дату та час судового засідання повідомити учасників справи.

Відкласти судове засідання на 11 год. 15 хв. 16.01.2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115362869
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —143/894/23

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні