Рішення
від 29.11.2023 по справі 477/1722/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/1722/23

Провадження №2/477/619/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2023 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді Саукової А.А.,

з секретарем Купрейчик К. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Миколаєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Міжнародна універсальна товарно-сировинна біржа «Епсілон» про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним,

ВСТАНОВИВ:

11 липня 2023 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 дійсним.

В обґрунтування свого позову вказує, що 16 жовтня 2001 року на Міжнаціональній універсальній товарно-сировинній біржі «Епсілон» між продавцем ОСОБА_2 та покупцем ОСОБА_1 був укладений письмовий Договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме: цілого жилого будинку АДРЕСА_1 . Зазначений договір зареєстрований в Комунальному підприємстві «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» 30.10.2001року за реєстровим №77, записано в реєстрову книгу №1.

Оскільки відповідно достатті 227 ЦК УРСРбуло передбачено, що договір купівлі продажу житлового будинку повинен бути нотаріально посвідчений, якщо хоча б однією із сторін є громадянин, а вищевказаний договір купівлі-продажу домоволодіння був укладений на товарній біржі і нотаріально він не засвідчувався, то в даний час позивачка не має можливості розпорядитися вказаним будинком, тому звернулася до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 24 липня 2023 року позовна заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 12 вересня 2023 року підготовче провадження у справі закрито та справу призначено до судового розгляду по суті.

Позивачка та її представник в судове засідання не з`явилися, від представника позивача адвоката Глушаниця А. Л. надійшла заява про розгляд справи без його участі та участі позивачки, просив позовні вимоги задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 , в судове засідання не з`явилася, будь-яких заяв чи клопотань суду не надано.

Представник третьої особаМіжнаціональної універсальної товарно-сировинної біржі «Епсілон» в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, будь-яких заяв та клопотань суду не надано.

Відповідно до частини другоїстатті 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши докази по справі в їх сукупності встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 19 травня 2016 року №1377-VІІІ «Про перейменування окремих населених пунктів та районів» Жовтневий район Миколаївської області перейменовано на Вітовський район.

Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» утворено Миколаївський район (з адміністративним центром у місті Миколаїв) у складі територій Березанської селищної, Веснянської сільської, Воскресенської селищної, Галицинівської сільської, Коблівської сільської, Костянтинівської сільської, Куцурубської сільської, Миколаївської міської, Мішково-Погорілівської сільської, Нечаянської сільської, Новоодеської міської, Ольшанської селищної, Очаківської міської, Первомайської селищної, Радсадівської сільської, Степівської сільської, Сухоєланецької сільської, Чорноморської сільської, Шевченківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, придбаний будинок знаходиться в Миколаївському районі Миколаївської області.

Відповідно до договору купівлі-продажу цілого жилого будинку серія № 100060 від 16 жовтня 2001 року, ОСОБА_2 продала, а ОСОБА_1 купила цілий жилий будинок з усіма прилеглими до нього господарськими спорудами та побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

Відповідно до п.1 зазначеного договору, цілий жилий будинок, що відчуждається, належить продавцю ОСОБА_3 на підставі договору дарування.

Вказаний договір укладено на Міжнародній універсальній товарно-сировинній біржі «Епсілон» 16 жовтня 2001 року та в подальшому нотаріально не посвідчувався.

Зазначений договір зареєстрований в Комунальному підприємстві «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» 30.10.2001року за реєстровим №77, записано в реєстрову книгу №1.

У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та реєстрі прав власності на нерухоме майно вищевказаний будинок не зареєстровано, що підтверджується інформаційною довідкою № 338548455 від 10.07.2023 року.

Відповідно достатті 5 ЦК Українидо застосування підлягають акти цивільного законодавства, що регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Оскільки спірний договір було укладено 16 жовтня 2001 року, до спірних правовідносин необхідно застосуватиЦК Української РСР.

Відповідно достатті 4 ЦК УРСРцивільні права і обов`язки виникають з підстав, передбачених законодавством, в тому числі і з угод.

Згідно зістаттею 41 ЦК УРСРугодами визнаються дії громадян і організацій, спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав або обов`язків.

За загальним правилом, визначеним у статті227,47 ЦК УРСР, договори купівлі-продажу нерухомості підлягали нотаріальному посвідченню.

Згідно приписів частини першої статті 47 ЦК УРСР недотримання вимог, передбачених статтею 227 ЦК УРСР тягне за собою недійсність договору.

Відповідно до частини другої статті 47 ЦК УРСР суд може визнати дійсною угоду, що потребує нотаріального посвідчення, коли сторони досягли згоди за всіма її істотними умовами і одна сторона ухиляється від нотаріального посвідчення останньої за відсутності передбачених законодавством перешкод для цього.

На час укладення спірного договору чинним бувЗакон України «Про товарну біржу».

Відповідно до статті 15 Закону України «Про товарну біржу (у редакції на час укладення вказаного договору) угоди, зареєстровані на біржі, не підлягають нотаріальному посвідченню.

Отже, законодавець на час виникнення спірних правовідносин не вимагав нотаріального посвідчення договору відчуження нерухомості у разі укладання такого договору на товарній біржі.

Судом встановлено, що при вчиненні договору купівлі-продажу житлового будинку, дії сторін були спрямовані на встановлення цивільних прав та обов`язків, перехід права власності відбувся, сторони договору мали необхідний обсяг цивільної дієздатності та вільне волевиявлення, що відповідало внутрішній волі на досягнення наслідків, а саме купівлі-продажу житлового будинку. Отже, правочин був реальним і вчинений у формі, дозволенній чинним законодавством України на момент його вчинення.

Частиною другоюстатті 47 ЦК УРСРпередбачено право суду визнати не посвідчений нотаріально договір дійсним, якщо сторони домовились щодо всіх важливих умов договору, що підтверджується письмовими доказами і відбулось повне або часткове виконання договору. В цьому разі наступне нотаріальне оформлення угоди не вимагається.

Згідно зістаттею 227 ЦК УРСР, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин, договір купівлі-продажу жилого будинку повинен бути нотаріально посвідчений, якщо хоча б однією зі сторін є громадянин. Недодержання цієї вимоги тягне недійсність договору (стаття 47 цього Кодексу).

За змістом статей128,153 ЦК УРСР(1963 року) право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передачі речі, якщо інше не передбачено законом або договором. Договір вважається укладеним, коли між сторонами в потрібній у належних випадках формі досягнуто згоди по всіх істотних умовах. Істотними є ті умови договору, які визнані такими за законом або необхідні для договорів даного виду, а також всі ті умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін повинно бути досягнуто згоди.

Відповідно достатті 224 ЦК УРСР(1963 року) за договором купівлі-продажу продавець зобов`язується передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов`язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму.

Статтею 227 ЦК УРСРпередбачалася обов`язкова нотаріальна форма договору купівлі-продажу житлового будинку (квартири) і його реєстрація органами місцевого самоврядування.

В судовому засіданні встановлено, що по спірному договору досягнуто всіх істотних умов, ОСОБА_1 , в силу статті 145 ЦК УРСР, є добросовісним набувачем.

Будь-яких належних та допустимих доказів, що спростовують зазначений вище висновок суду матеріали справи не містять.

Таким чином, суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 259, 263-265 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Визнання дійсним Договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме цілого жилого будинку з усіма прилеглими до нього господарськими та побутовими будівлями та спорудами, що знаходяться в АДРЕСА_1 укладеного між продавцем ОСОБА_2 та покупцем ОСОБА_1 на Міжнаціональній універсальній товарно-сировинній біржі «Епсілон» 16 жовтня 2001 року та зареєстрований в Комунальному підприємстві «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» 30.10.2001 року за реєстровим №77, записано в реєстрову книгу №1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування сторін:

позивач ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ;

відповідач ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий;

третя особа - Міжнаціональна універсальна товарно-сировинна біржі «Епсілон», адреса: м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, буд.6, ЄДРПОУ 23397632.

Суддя А. А. Саукова

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115363249
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним

Судовий реєстр по справі —477/1722/23

Рішення від 29.11.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні