Рішення
від 29.08.2006 по справі 1/856-20/221
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/856-20/221

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

          

29.08.06                                                                                           Справа№ 1/856-20/221

За позовом: Інвестиційної компанії у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції», м.Львів

до відповідача: Відкритого акціонерного товариства «Банк Універсальний», м.Львів

     Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Галицькі інвестиції-цінні папери», м.Львів

          про спонукання до вчинення дій

Суддя  Манюк П.Т.    

При секретарі Кравець В.П.

Представники:

від позивача: Дяків О.М. - представник

від відповідача: Лазюк С.В. –представник

                             Топоровський Я.П.

від 3 особи: Москаль Д.М. - представник

    Зміст ст.22 ГПК України представникам сторін роз'яснено.

Суть спору.

          Розглядається справа за позовом Інвестиційної компанії у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»до Відкритого акціонерного товариства «Банк Універсальний»та з участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Галицькі інвестиції - цінні папери»про спонукання до вчинення дій.     

          Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Представники Відповідача в судовому засіданні позовні вимоги заперечили.

Представник третьої особи в судовому засіданні подав пояснення на позовну заяву.

Розглянувши матеріали справи, суд  встановив.

  14.09.2004 року між Інвестиційною компанією у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції» (позивач), що є компанією з управління активами ПІФ «Галицькі інвестиції»та ПІФ «Енергетичні системи», та ВАТ «Банк Універсальний» (відповідач), що здійснює депозитарну діяльність зберігача на підставі Ліцензії ДКЦПФР на здійснення депозитарної діяльності було укладено Договори № 007090/000174 та № 007090/000173 про відкриття рахунку у цінних паперах. Відповідно до умов даних договорів, Відповідач зобов»язався виконувати обслуговування операцій по рахунках Позивача, зокрема здійснювати зарахування/списання цінних паперів, внаслідок операцій щодо переходу права власності після отримання відповідного розпорядження.

          11.07.2005р. між Інвестиційною компанією у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Галицькі інвестиції-цінні папери»(третя особа) було укладено договір № Т-02/07; У-02/07-ГІ згідно якого Інвестиційна компанія у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»зобов»язалась продати ТзОВ «Галицькі інвестиції - цінні папери»акції ВАТ «Жидачвський целюлозно-паперовий комбінат».

ТзОВ «Галицькі інвестиції- цінні папери»(Покупець) повідомило позивача про те, що 13.09.2005 року ТзОВ «Галицькі інвестиції -  цінні папери»разом із супровідним листом подало зберігачу –ВАТ «Банк Універсальний»пакет документів, а саме Договір № Т-02/07; У-02/07-ГІ купівлі-продажу цінних паперів між Інвестиційною компанією у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»та ТзОВ «Галицькі інвестиції -  цінні папери»від 11.07.2005р., розпорядження позивача на перерахування акцій на рахунок покупця та розпорядження ТзОВ «Галицькі інвестиції -  цінні папери»на зарахування акцій ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат»по даному договору на власний рахунок в цінних паперах. ТзОВ «Галицькі інвестиції -  цінні папери»двічі на адресу Відповідача  надіслано лист, в якому просило зберігача провести операцію із зарахування цінних паперів по емітенту на власний рахунок, однак, відповідач надав третій особі відповідь, у якій повідомив, що цінні папери по емітенту ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат»заблоковані на рахунку Інвестиційної компанії у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»згідно Постанови державного виконавця ВДВС Печерського районного управління юстиції про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження від 15.03.2005р. і відповідно відмовився провести операцію переказу акцій.

Позивач вважає, що відмова Відповідача щодо перерахування акцій на рахунок покупця є неправомірною і суперечить чинному законодавству.

 На підставі наведеного позивач просить визнати неправомірними дії ВАТ «Банк Універсальний»щодо блокування на рахунку Інвестиційної компанії у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»акцій ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат»згідно Постанови державного виконавця Відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження від 15.03.2005 року та зобов»язати ВАТ «Банк Універсальний»провести оформлення переходу права власності на цінні папери відповідно до Договору № Т-02/07; У-02/07-ГІ купівлі-продажу цінних паперів від 11.07.2005 року та розпорядження на переказ акцій від 13.09.2005р.

  У представленому відзиві відповідач позовні вимоги заперечив, покликаючись на те, що державним виконавцем Печерського районного управління юстиції м.Києва винесено постанову про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, пунктом 2 даної постанови заборонено здійснювати відчуження будь-якого майна, яке належить ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат», а саме всіх акцій емітента.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних мотивів.

Відповідно до статті ст. 526 ЦК України, 193 Господарського кодексу України зобов‘язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок –відповідно  до звичаїв ділового обороту або інших вимог,  що звичайно ставляться.  

     Як встановлено судом між позивачем та відповідачем укладено договори про відкриття рахунку у цінних паперах, відповідно до яких відповідач зобов”язувався виконувати обслуговування операцій по рахунках Позивача, зокрема здійснювати зарахування/списання цінних паперів, внаслідок операцій щодо переходу права власності після отримання відповідного розпорядження.

    11.07.2005р. між позивачем та Товариством з обмеженою відповідальністю «Галицькі інвестиції-цінні папери»було укладено договір № Т-02/07; У-02/07-ГІ, відповідно до якого Інвестиційна компанія у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»(Позивач) зобов»язалась продати ТзОВ «Галицькі інвестиції - цінні папери»акції ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат».

          Однак, відповідач двічі відмовив ТзОВ «Галицькі інвестиції -  цінні папери»(третя особа) покликаючись на те, що цінні папери по емітенту ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат»заблоковані на рахунку Інвестиційної компанії у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»згідно Постанови державного виконавця ВДВС Печерського районного управління юстиції про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження від 15.03.2005р. і відповідно відмовився провести операцію переказу акцій.

Відповідно до ст.11 Закону України «Про виконавче провадження»сторонами у виконавчому провадженні є стягувач та боржник. Боржником є фізична або юридична особа, яка зобов»язана за рішенням вчиняти певні дії (передавати майно, виконати інші обов»язки, передбачені рішенням) або утриматися від їх вчинення».

          Інвестиційна компанія у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»є продавцем по Договору купівлі-продажу від 11.07.2005р. № Т- 02/07; У-02/07-ГІ, а не боржником, оскільки боржником згідно постанови від 15.03.2005 року є виключно ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат». Крім того, у постанові від 15.03.2005 року вказано, що арешт накладається на все майно, що належить боржнику –ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат».

           Відповідно до ст.6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»акція - іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосується акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права передбачені ЦК України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств».

 Статтею 85 Господарського кодексу України передбачено, що господарське товариство є власником: майна, переданого йому у власність засновниками і учасниками як внески; продукції, виробленої в результаті господарської діяльності товариства; доходів, одержаних від господарської діяльності товариства; іншого майна набутого товарством на підставі не заборонених законом».

 Враховуючи те, що власником акцій ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат», які знаходяться в зберігача на рахунку в цінних паперах Інвестиційної компанії у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»є позивач, і відповідно вони не є власністю боржника - ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат», тому постанова державного виконавця віддділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження від 15.03.2005 року не може стосуватись майна (акцій) позивача.

          За таких обставин позовні вимоги про зобов»язання ВАТ «Банк Універсальний»провести оформлення переходу права власності на цінні папери відповідно до Договору № Т-02/07; У-02/07-ГІ купівлі-продажу цінних паперів від 11.07.2005 року та розпорядження на переказ акцій від 13.09.2005 року підлягають до задоволення.

Щодо позовних вимог про визнання неправомірними дії ВАТ «Банк Універсальний»щодо блокування на рахунку Інвестиційної компанії у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»акцій ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат», то провадження у справі в цій частині підлягає припиненню за непідвідомчістю у зв‘зку з невідповідністю вказаних вимог приписам ст. 12 Господарського процесуального кодексу України

          Оскільки спір  виник через неправомірні дії відповідача, судові витрати покладаються на відповідача.

    

На підставі наведеного та керуючись ст.11 Закону України «Про виконавче провадження», ст.6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», ст.ст. 1, 12, 33, 36, 43, 49, 82-85 ГПК України, суд ,-

в и р і ш и в:

1. Провадження у справі в частині визнання неправомірними дій ВАТ «Банк Універсальний»щодо блокування на рахунку Інвестиційної компанії у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»акцій ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат»припинити.

2.          Позов задоволити повністю.

          3. Зобов»язати Відкрите акціонерне товариство «Банк Універсальний» (м.Львів, проспект Шевченка, 27, код ЄДРПОУ  21133352) провести оформлення переходу до Товариства з обмеженою відповідальністю «Галицькі інвестиції-цінні папери” (м.Львів, вул. Сліпого, 8, код ЄДРПОУ 22389105) права власності на цінні папери відповідно до Договору № Т-02/07; У-02/07-ГІ купівлі-продажу цінних паперів від 11.07.2005 року.

      4. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Банк Універсальний»(м.Львів, проспект Шевченка, 27, код ЄДРПОУ  21133352) на користь Інвестиційної компанії у формі закритого акціонерного товариства «Галицькі інвестиції»(м.Львів, вул. Сліпого, 8, код ЄДРПОУ 23267958)  85 грн. державного мита; 118 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

    5. Накази видати відповідно ст.116 ГПК України.

   

Суддя                                                                                                       Манюк П.Т.

Дата ухвалення рішення29.08.2006
Оприлюднено27.08.2007

Судовий реєстр по справі —1/856-20/221

Рішення від 29.08.2006

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні